Poradnik - Zamienniki okładek dla gier PAL

Zaczęty przez majzok, Sierpień 07, 2024, 18:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

majzok

Hej! Mam nadzieję, że dobry dział :)

Jakiś czas temu wpadło mi kilka fajnych gier, ale same instrukcje i płyty. Chciałem mimo wszystko wyeksponować je na półce, więc postanowiłem samemu wydrukować etykiety i wsadzić gry w pudełka-zamienniki dostępne "na internetach". Stąd powstał ten poradnik.

W skrócie:
O czym jest ten poradnik?
Jak w łatwy i przyjemny sposób wydrukować brakujące okładki, by cieszyły one oko. Wysokie rozdzielczości, poprawianie jakości grafik przez AI, gotowe templatki.

O czym nie jest ten poradnik?
Jak zrobić okładki pixel-perfekt, by potem na allegro wyhandlować kiladziesiąt złotych więcej, bo oszukało się kogoś, że okładka ori, a tu jednak nie.

Efekt finalny (na przykładzie Broken Sword II):

Ten poradnik skupia się sprawdzonym sposobie na przygotowanie okładek, które na pierwszy rzut oka wyglądają jak oryginały, a na drugi jak świetnej jakości zamienniki, które mogą dać "drugie życia" grom, do których zostały Ci same płyty. Pokaże skąd ściągnąć okładki, jak i którym AI obrobić, by podbić jakość skanów i ich rozdzielczość by w druku wyglądały świetnie, oraz podrzucam mój własny, gotowy szablon w Photoshopie (nie znasz Photoshopa? Nie przejmuj się).

Okładki nie będę kopią 1:1 - to nie jest na celu. Skany często mają jakieś wady - uszkodzenia, zagięcia, skazy. Przez to np. dolny czarny pasek w szablonie, ten z napisem "PlayStation" jest kilka milimetrów wyższy, bo mieć więcej pola do popisu do "kadrowania" skanu. Dodatkowo, np. kod kreskowy jest jeden dla wszystkich okładek, to samo wszystkie "losowe" liczby na okładkach, czy "TM" na froncie i inne drobne szczegóły.

Co będzie potrzeba:
- skan okładek
- dwie czcionki
- mój szablon
- linijka (nic nie będziemy mierzyć)
- ostre nożyczki lub gilotynka/trymer do papieru (jakieś 20zł)

Krok pierwszy - skąd wziąć okładki?
Skąd chcesz - np. google. Ja osobiście używam https://psxdatacenter.com/pal_list.html - znajdź grę na liście, kliknij w "info" i skrolując w dół znajdziesz "High Resolution Covers".
Pobieramy okładkę przednią i tylną. Czasem okładka tylna ma grzbiety, czasem nie ma - nie ma to znaczenia.

Krok drugi - podbijamy jakość okładek z AI
Jak wydrukujemy po prostu okładkę, to będzie z kilometra widać, że to niskiej jakości skan. Zwykle mocno rozjaśniona, rozmazana i niskiej jakości. By wyglądała naprawdę dobrze, z pomocą przychodzi AI - podbijemy rozdzielczość obrazu, wyostrzymy i wygładzimy grafikę.
Ja polecam soft "Aiarty Image Enchacner" - z dwóch 3 powodów:
- świetne rezultaty
- darmowy trial
- działa lokalnie na naszym kompie

Wchodzimy tutaj i ściągamy "free trial":
https://www.aiarty.com/

Po zainstalowaniu odpalamy program, przenosimy okładki "drag na drop" do niego, co wczyta je do interfejsu. Po prawej ustawiamy takie opcje (dla mnie one działają świetnie w większości przypadków, ale można się też pobawić samemu):

Przykładowy efekt? Proszę bardzo:

I obrazek po prawej jest jeszcze relatywnie dwukrotnie większy.

Wiadomo, niektóre okładki przeskalują się lepiej, niektóre gorzej - ale zawsze efekt będzie lepszy nieobrobiony skan.

Po wszystkim klikamy "Run" i za chwilę mamy gotowe pliki.

Krok trzeci - wrzucamy okładki do Photoshopa
Szablon w Photoshopie macie gratis ode mnie:
https://1drv.ms/u/s!AhrIX66XXFFUguUFdEER3C3O-oeYcQ?e=foyV09

Jest to plik Photoshopa, polecam pobrać sobie "wiecznego triala" Photoshop CS2 ;). Szablon jest przygotowany z tekstami, logami, standardowymi elementami okładek PAL. Wszystko w osobnych, opisanych warstwach, które można przesuwać, ukrywać, modyfikować - zależnie co potrzebujecie. Standardowe teksty (Napis "Playstation", tytuł gry na grzbietach, czy numery wydania są normalnymi polami tekstowymi, które można dowolnie zmieniać.

Do poprawnego wyświetlania pliku potrzebujemy dwie czcionki:
- Franklin Gothic (duża szansa, że masz, jak nie to pobieramy tutaj: https://font.download/font/franklin-gothic
- Czcionka "Playstation" nazywaną Zrnic: https://www.dafont.com/zrnic.font?text=PlayStation

Okładkę frontową wrzucamy do folderu z warstawmi z napisem "Front" (jak nie widisz listy warst to naciśnij F7) - przeciagamy plik na photoshopa. Ustawiamy ją POD warstwą "Frame". Narzędziem do skalowania dostosowujemy skan okładki by mieścił się w ramkach.
To samo robimy z okładką tylną, tylko do folderu "Back".
Po przerzuceniu okładek zmieniamy nazwę gry na grzbietach (narzędzie tekstowe) oraz modyfikujemy numer wydania (te numery SCES-XXXX). Można też pobawić się w lekki retusz - zwłaszcza na ciemnych jednolitych tłach skany mają czasem paproszki. Łapiemy w rękę narzędzie pędzla i zamalowujemy.
Często też skany są mocno rozjaśnione - polecam odpalić wtedy narzędzie Image->Adjustment->Levels (musi być wybrana warstwa ze skanem). I przesuwamy lewą mała strzałkę, aż czernie będą czarne ;)

Po skończeniu eksportujemy plik jako PDF.

Szablon jest dostosowany do wydruku na A4, wszystkie rozmiary są dobrane - nie trzeba nic zmieniać!

Krok czwarty - drukujemy
Okładki w PDF nadają się do druku - możecie np. dla testu wydrukować na domowej drukarce i powinno wszystko siąść jak złoto. Jednak nigdy nie będą wyglądać tak dobrze jak wydrukowane w profesjonalnej drukarni. Sprawdź na google maps - jest duża szansa, że mili panowie druknąć Ci od ręki okładki za jakieś grosze (~2zł strona A4) - mi drukneli za 5 gwiazdek w Google ;) ). Jeśli nie, to można zamówić w setkach drukani na necie. Ważne by papier był "gloss" - błyszczący - i jak najwyższa gramatura. Polecam także pokrycie wydruku folią, wygląda jeszcze lepiej, chociaż ciężej się robi grzbiety.

Krok piąty - wycinamy
Do wycinania polecam kupić najtańszy trymer na allegro, coś w stylu: https://allegro.pl/oferta/gilotyna-z-trymerem-obcinarka-do-papieru-a5-a4-b5-ostra-precyzyjna-poreczna-15308648207
Zawsze wyjdzie lepiej, niż jak wycięte nożyczkami. Polecam też trik który pokazał mni mój tata, który jest mistrzem "małego modelarza" - by grzbiety zgieły się idealnie, nacinami je delikatnie (by nie przeciąć!) nożykiem do tapet, używając metalowej linijki jako prowadnicy:

Po wszystkim wrzucam okładki do pudełka i gotowe :)

U mnie wyszło tak (Vagrant Story porównanie do oryginału):

Mam nadzieję, że się komuś przyda :)

Wawrzino

Świetny poradnik nie tylko do odtwarzania oryginalnych, można też pokusić się o customowe okładki

Skuderia

Super, kawał dobrej roboty! Wielkie dzięki!

hankie

Wow!
Długo nie wpadałeś @majzok, ale jak już wpadłeś to znów z ciekawym i przydatnym poradnikiem :)

majzok

Dzięki Panowie :)
@hankie malo czasu ostatnio - więc wpadam z konkretami tylko ;)

alf

Jestem pełen podziwu jak dobrze wyglądają te okładki. Gratuluje pomysłu. Dobra robota!

Janusz

Super poradnik, fajnie że podałeś od razu programy, którymi można to ogarnąć.
Podwieszam zatem :)

majzok

Cytat: Janusz w Sierpień 09, 2024, 10:34
Super poradnik, fajnie że podałeś od razu programy, którymi można to ogarnąć.
Podwieszam zatem :)
Dzięki! Mam nadzieję, że się przyda :)

Skuderia

Chciałem jeszcze raz podziękować Majzokowi za miły prezent w postaci okładek a wcześniej samej gry, której szukałem trochę czasu ale niestety ceny są bardzo zaporowe i poza moim zasięgiem.

Na zdjęciach efekt końcowy w oryginalnym pudełku PlayStation z hologramem.

Polecam każdemu kolekcjonerowi, dla mnie zamiennik w takiej formie i wykonaniu jest lepszy niż oryginalna okładka.

Zdrówka! 😉

majzok

Hej @Skuderia! Najważniejsze, że Ci się podoba i cieszy :)

A ja wrzucam małą aktualizację - dzisiaj odebrałem kolejne okładki i Pan Drukarz zasugerował pokrycie ich folią.
Z racji tego, że jak profesjonalista radzi, to ja się słucham, to folią zostały pokryte.

Rezultat
Plusy: wyglądają jeszcze lepiej
Minusy: gorzej się taka okładka "wygina", więc trzeba dodatkowo uważać przy robieniu grzbietów, nawet z nacięciem.

Efekty wrzucam poniżej

hankie

Czy połysk jest bardziej widoczny za plastikiem naszego ulubionego pudełka?

PS Chyba nie uruchamiasz produkcji zaginionych nowych sztuk gier na PSX - za 2399 pln na Allegro? LOL

majzok

CytatCzy połysk jest bardziej widoczny za plastikiem naszego ulubionego pudełka?
Ciężko powiedzieć, ogólnie wydruki wyglądają "fajniej" ;)

CytatPS Chyba nie uruchamiasz produkcji zaginionych nowych sztuk gier na PSX - za 2399 pln na Allegro? LOL
W żadnym wypadku :D
Wątek z moją kolekcją na tym forum nazywa się "to nie muzeum" (musze zaktualizować swoją drogą) - często kupuję same płyty, bo po prostu są dużo tańsze, a mi bardziej niż na pudełku właśnie zależy na samej możliwości pogrania. A jak pogram, to potem na półce by fajnie wyglądało drukuje okładki.
No i specjalnie nie robie "wiernych kopii", tyłko ładne (np. kod kreskowy wszędzie taki sam, te cyferki małe na froncie pod napisem "Playstation", grafiki są często o mału procent większe, bo skan ciężko zmieścić, itp itd) - łatwo poznać, że to ładne, ale jednak wydruki.
Albo np. Jade Cocoon dorwałem w super stanie, jedynie ta brzydka okładka z niebieską obwolutą - to sobie druknąłem nową, a tamta idzie do pudęłka na "rewers" ;)

Quake96

Cytat: majzok w Wrzesień 17, 2024, 12:54Wątek z moją kolekcją na tym forum nazywa się "to nie muzeum" (musze zaktualizować swoją drogą) - często kupuję same płyty, bo po prostu są dużo tańsze, a mi bardziej niż na pudełku właśnie zależy na samej możliwości pogrania. A jak pogram, to potem na półce by fajnie wyglądało drukuje okładki.

I to ja szanuję! Nie wszystko złoto co się świeci, czasem naprawdę lepiej kupić samą płytkę i ewentualnie jakiegoś crapa na dawcę pudełka oraz dodrukować okładki niż płacić kilka razy więcej za to samo ale w "oryginale". Wiadomo, ładny oryginalny komplet jest spoko, ale osobiście wcale nie uważam tych "dodrukowanych" egzemplarzy za gorsze sztuki. Sam w ten sposób kupuję czasem gry, bo to się po prostu opłaca.

psmaniac

Cytat: majzok w Wrzesień 17, 2024, 12:54Wątek z moją kolekcją na tym forum nazywa się "to nie muzeum"
A masz jeszcze tego Beovisiona MX 8000?
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

majzok

Cytat: psmaniac w Wrzesień 17, 2024, 21:39
Cytat: majzok w Wrzesień 17, 2024, 12:54Wątek z moją kolekcją na tym forum nazywa się "to nie muzeum"
A masz jeszcze tego Beovisiona MX 8000?
Oczywiście, on ma u mnie dożywocie ;)