Kalibracja lasera ksm 440 adm

Law33 · 382

Offline Law33

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
dnia: Kwietnia 02, 2025, 17:44:43
Dzień dobry pomoże ktoś ? posiadam konsole scph 7002 przed kalibracją wczytywała gry oryginalne i pirackie ale wolno wczytywała trzeba było się na czekać żeby w cokolwiek pograć nie nadawała się do grania  no to mówię podejmę się kalibracji no dobra rozebrałem i przystąpiłem do kalibracji na chybił trafił laser po wypalaniu płyt na Verbatimy czyta mi niemalże wszystkie gry lepsze efekty są po kalibracji  początkowe filmiki czasami mi lekko przecinają ale praktycznie tego nie widać   ale mam wrażenie że coś za szybko mi je wczytuje i ładuje  grę np Tekkena 3 te drugie logo Playstation szybko mija i już Tekken 3 załadowany gdy pokonam postać z tekkena i to co na końcu wypowiada you win to nie zdąży wszystkie wypowiedzieć i po tym moment słychać przesuwanie lasera  al to tylko nie kiedy następny Stage Vs też  szybko t mija  czy to może być że jest trochę za bardzo podkręcony laser czy tak ma być ? mam omomierz taki jak na zdjęciu ale niewiem na ile K ustawić  i który kolor przystawić do potencjometra który do góry  a który do dołu żeby sprawdzić ile ma laser omów podkręconych bo chcę żeby jeszcze trochę po hulała liczę na szybką Odpowiedź

Offline xzer0

Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 02, 2025, 17:48:05
Normalnie na potencjometrze ustaw prawy do lewego, lewy do prawego na zakresie 10k. Laser jest jak żarówka. Gdy ma za dużo prądu to świeci jaśniej, ale krócej. Było zacząć od czyszczenia od środka i nasmarowaniu.

Offline JBSuper

• Wsparcie
  • Sierżant
  • *
    • Reputacja: 23
  • Odznaczenia Odznaka za drugie miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku.
  • PSN ID: JBSuper892
  • Steam ID: jbsuper892
  • GamerTag: JBSuper892
Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 03, 2025, 00:46:11
Dlatego nie należy bawić się kalibracją napięcia wiązki, zanim nie wyczyścisz i nie przesmarujesz lasera. To ostatnia rzecz jaką powinieneś się podjąć w przypadku zerowej poprawy. Przy takim zabiegu warto chociaż zapisać, lub zapamiętać dokładną wartość rezystancji wiązki, żeby w razie problemów wrócić do tej wartości. Teraz to granie na zwłokę by zbliżyć się do poprzedniej wartości.

Offline Law33

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 04, 2025, 15:34:08
Cześć wszystkim mierzyłem   omy w moim laserze na początek ustawiony zakres  20 k po przyłożeniu nic nie wyszukał dopiero przełączony na 2000k zaczął coś łapać po przyłożeniu dwóch przewodów do Potencjometra  miernik nie mógł znaleść konkretnej wartości skakał jak szalony aż w końcu zatrzymał się na 510 omów większości laserów ma ustawione od 600 do 700 omów a nawet 1000 a mój ma tylko 510  no to pomyślałem że sobie też taką wartość ustawie podniosłem z 510 do 700 omów  ale cięło filmiki i muzykę jak cholera wróciłem się do ostatnich ustawień czyli  510  omów i zostawiłem w spokoju   dlaczego mój laser ma tak dziwną wartość omów po przyłożeniu do pontecjometra? często taką wartość pokazuje mimo takiej wartości czyta gry i to całkiem  nieźle  ale do góry nogami  filmik będzie wkrótce

Offline xzer0

Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 04, 2025, 16:09:39
Witam serdecznie. Ma taką wartość bo jest zajechany i ktoś go przekręcił.

Pozdrawiam

Offline Law33

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 04, 2025, 22:29:12
Laser ustawiony na 510 omów  Tekken 3 nagrany na płytę Verbatim jak widać przecina   a co ciekawe znalazłem inną starą płytę czystą omega która leżała 14 lat i nagrałem na nią tekkena 3 nic nie tnie filimiku ani podczas grania może tam czasem przytnie link

Offline Law33

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 04, 2025, 22:29:15
Laser ustawiony na 510 omów  Tekken 3 nagrany na płytę Verbatim jak widać przecina   a co ciekawe znalazłem inną starą płytę czystą omega która leżała 14 lat i nagrałem na nią tekkena 3 nic nie tnie filimiku ani podczas grania może tam czasem przytnie link

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 83
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 04, 2025, 22:35:08
No to wniosek prosty - używasz nieodpowiednich jakościowo płyt. Proces produkcji płyt CD nie jest już ten sam co kiedyś, więc Verbatimy kupione w dzisiejszych czasach to już nie te same Verbatimy co 20 lat temu.

Bym sobie dał spokój z tym laserem i zainwestował w XStation albo PSIO.

Sprawdź jak czyta legitne tłoki (oryginały), jeżeli prawidłowo, no to masz potwierdzenie że to wina Verbatimów.

Offline JBSuper

• Wsparcie
  • Sierżant
  • *
    • Reputacja: 23
  • Odznaczenia Odznaka za drugie miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku.
  • PSN ID: JBSuper892
  • Steam ID: jbsuper892
  • GamerTag: JBSuper892
Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 05, 2025, 00:32:26
Pomiar rezystancji mierzyłeś na wpiętym do konsoli napędzie, czy odpiętym? Jeśli była podpięta do konsoli, to istnieje prawdopodobieństwo, że mógł dać przekłamany wynik. Jeśli na odpiętym, to jest to stanowczo za niski opór, którym ryzykujesz upaleniem wiązki. Zbyt niska rezystancja skutkuje jej skrajną niestabilnością podczas odczytu, do tego stopnia, że zamiast korygować błędy, to je bierze na siebie. W obu przypadkach jednak opór wiązki jest do korekty. Zakres 1200-1100 Om będzie odpowiedni. Zacząłbym od 1200 Om na dobry początek (oczywiście mierząc opór na wypiętym z konsoli laserze), lecz to nie będzie ostateczne rozwiązanie problemu.

Idę o zakład, że lusterko pod soczewką, jak i spód soczewki jest uwalone jak stół Durczoka, dlatego też laser nie czyta jak powinien (i z tego powodu ktoś postanowił zmniejszyć opór wiązki). Przemyj te rzeczy patyczkiem higienicznym zwilżonym w płynie do szyb i sprawdź rezultat. Jeśli masz możliwość, to wyczyść prowadnice, zębatki, ślimak i ślizgi bloku optycznego i przesmaruj te rzeczy równą, cienką warstwą smaru silikonowego z PTFE.

Offline Law33

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 05, 2025, 14:32:21
ponoć zbyt mało omów to znaczy to znaczy podkręcenie go w prawo też może zacinać filmik  z mniejszyłem  zwiekszyłem 510 do 533 w lewo do dołu na płycie omegi nie tnie tekkena  3 a na verbatimie tnie  filimik ale podczas grania jak sie nawalają i leci muzyka to nic nie tnie tak jak napisał alf może coś w tym jest żę verbatimy jakościowo są wadliwe i i mogą wprowadzać w  błąd z kalibracją i sam nie wiem   czy zmniejszyć omy czy zwiększyć łep mnie już boli    będę szukał coś  w przedziale 500 a 600 wyżej nie  dobrze że mam 1 oryginalną płytę

SMF spam blocked by CleanTalk