Audiofilski mod PSX SCPH-100x

Zaczęty przez Janusz, Grudzień 17, 2017, 15:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Coraz więcej czarodziejów na forum się pojawia, więc może ktoś kiedy próbował wykrzesać z tych pierwszych modeli PSX potencjał, który według powszechnej opinii w nich drzemie? Zawsze intrygowało mnie to ile w tych opiniach o pierwszych modelach i ich audiofilskich właściwościach jest prawdy, chyba nawet dyskutowaliśmy o tym kiedyś tutaj. Ja jestem głuchy na muzykę i dla mnie różnica między tym modelem, a późniejszymi jest nieodczuwalny, ale ponoć tą głębie z pierwszych modeli trzeba wydobyć. Niestety patrząc na tą stronę jest to poza moim zasięgiem.  http://deutschermanfred.de/gallery/#.WjZ4eHmDPIU

Byłem nawet kiedyś skłonny zamówić sobie u autora coś takiego, ale na szczęście kasa i zdroworozsądkowe podejście mnie zatrzymało, bo i tak by to się kurzyło. Niemniej jakbym miał umiejętności to chyba bym się pobawił w taki mod. Ktoś coś robił w tym kierunku?

CyborgDE

Bardzo ciekawy blog, zwłaszcza, że gość opisał co i jak trzeba zrobić, żeby sobie samemu takiego moda wykonać. Kiedyś mógłbym przetłumaczyć wszystkie poradniki i wrzucić na forum. Byłby ktoś chętny na taki poradnik?

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

fixxxer1

Zrobiłem tego moda dawno temu, nawet gdzieś zdjęcia wrzucałem. Grało spoko jak na mój binarny słuch, ale dosyć szybko padł laser (z PS One) i drugiego jeszcze nie przełożyłem.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Janusz

Cytat: CyborgDE w Grudzień 17, 2017, 15:46
Bardzo ciekawy blog, zwłaszcza, że gość opisał co i jak trzeba zrobić, żeby sobie samemu takiego moda wykonać. Kiedyś mógłbym przetłumaczyć wszystkie poradniki i wrzucić na forum. Byłby ktoś chętny na taki poradnik?

Jeden z lepszych w temacie. Kiedyś się nawet z nim kontaktowałem. Co do tłumaczenia to chętnie bym przeczytał, zwłaszcza z laserem nie pamiętam co on tam kombinuje. Wydaje mi się, że kiedyś miał też angielską wersję strony, ale teraz jej nie widzę niestety.

Znalazłem też wątek w którym dyskutowaliśmy o audiofilskich zdolnościach PSXa. Łoo matko, to było prawie trzy lata temu. Jak ktoś ciekaw dyskusji to zachęcam do lektury http://strefapsx.pl/forum/psx-konsola/szarak-jako-cd-player/15/

@fixxxer1 widzę, że wspominałeś o modzie, pewnie gdzieś jeszcze, ale wizualnie nie kojarzę. Zrobiłeś wszystko jak w poradniku?

fixxxer1

Postaram się wrzucić fotki później.
Zrobiłem zasilacz, usunąłem video, włożyłem laser BAM, zmieniłem tor audio. Wszystko to co w poradnikach.

xzer0

Mnie zastanawia czy idzie się podpiąć pod AUDIO IN, bo nie uśmiechałoby mi się puszczanie płyt, których nie mam. Tak to bluetooth i jazda. Dałbym przełącznik pomiędzy audio z konsoli, a audio z bluetooth. Jeszcze pytanie ile jest to w stanie udźwignąć? Potrzebny wzmacniacz tak czy siak. Dla samej muzyki to kupiłbym starą wieże z lat 90 marki sony, sanyo, panasonic i przerobił na BT, jacka. O wiele lepsze rozwiązanie niż katowanie PSX. Wieże z lat 90 były całkiem dobre i projektowane na lata, nie to co teraz.

mattek

Audiofile nie decydują się na BT bo transmisja dźwięku bezprzewodowo wpływa na jej jakość. Dlatego bez sensu byłoby przerabiać konsolę, żeby została ograniczona przez łączność :D

Trzyzet

Cytat: xzer0 w Grudzień 17, 2017, 16:33
Mnie zastanawia czy idzie się podpiąć pod AUDIO IN, bo nie uśmiechałoby mi się puszczanie płyt, których nie mam.

No to od razu Ci napiszę że się nie da, właśnie o to chodzi żeby PSX zastąpił klocka CD w wieży stereo. Wzmacniacz potrzebny nawet do słabszych słuchawek, wyjście audio szaraka jest zwyczajnie mało wydajne.

Poproszę kumpla u którego jest mój szarak żeby strzelił zdjęcia jak wygląda 7502 ze zmodyfikowanym torem zasilania i audio. Niestety nie wiem kiedy dostarczy zdjęcia :-[

Może fixer uratuje wątek :D

SALADYN

Technikalia technikaliami ale te kolorki wyglądają przecudnie.

Janusz

Te czarne sztuki bym chciał zobaczyć na żywo bo albo wyglądają tak świetnie w realu, albo to Photoshop ;)

Stall

Cytat: mattek w Grudzień 17, 2017, 16:55
Audiofile nie decydują się na BT bo transmisja dźwięku bezprzewodowo wpływa na jej jakość. Dlatego bez sensu byłoby przerabiać konsolę, żeby została ograniczona przez łączność :D
Zgadza się, czysto teoretycznie nie ma sensu modyfikować konsoli dla lepszej jakości dzwięku, po to by użyć do niej stratnego BT.

fixxxer1

Kilka fotek mojego sprzętu:

Janusz

Najs, pamiętasz może ile kwotowo wychodzi taka przeróbka mniej więcej jak się ma sprawną konsolę?

fixxxer1

Nie pamiętam już kosztów, ale pewnie ze 200zl wyszło. Laser, pilot, drugi zasilacz to też koszty, więc 200zl bez robocizny jest realne.
Gra całkiem fajnie, choć ja używam tego do słuchawek (CAL!) przez wzmacniacz słuchawkowy.
Mam jedynie problem z płytami np Metallicy. Nowa płyta świeżo wyjęta z pudełka przerywa na pierwszym utworze. Reszta działa pięknie, tylko pierwsza piosenka. Inny album Metallicy to samo. Wszystkie inne płyty bez problemu, tylko te. Tak jakby laser nie łapał ścieżek tak blisko krawędzi.