Żółta kropka na okładkach niektórych wydań gier na PS3 i PS4.

Zaczęty przez Greg_k, Maj 06, 2019, 13:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

Greg_k

Przeglądając kiedyś gry na PS3 i PS4, które do mnie trafiły, zwróciłem uwagę na małą żółtą kropkę, która została nadrukowana na okładce zaraz obok oznaczenia PEGI.

Mam u siebie ICO & Shadow of the Colossus, God of War Ascension i Everybody's Golf na PS4 w wydaniu "z kropką" i "bez kropki". Wszystkie wydania to tzw. "angliki" w tym sensie, że okładka i instrukcja są wyłącznie po angielsku. Odróżnia je właśnie ta kropka oraz inny kod kreskowy. Dodatkowo, w przypadku gier na PS3 każde wydanie ma swój własny numer BCES i wersja "z kropką" ma na płycie nadrukowane oznaczenie USK. Teksty na okładce gry i w instrukcji są co do słowa identyczne, z tym, że każda instrukcja ma numer BCES odpowiadający numerowi z okładki i płyty. Natomiast oba wydania Everybody's Golf na PS4 mają ten sam numer CUSA.

Mam jeszcze u siebie dwie gry "z kropką" (Killzone na PS4 i The Journey na PS3), ale póki co nie mam ich odpowiedników "bez kropki" (w przypadku Killzona zmieni się to lada dzień, bo przesyłka z grą już do mnie zmierza).

W sieci nie znalazłem jednoznacznej informacji co do tego, z jakiego powodu jedne - z pozoru identyczne - wydania gier, Sony oznacza żółtą kropką, a inne nie. Pojawiają się różne teorie.

Pierwsza taka, że w ten sposób oznaczano gry przeznaczone do sprzedaży również w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Faktycznie, kiedyś trafił mi się Shadow of the Colossus na PS4 w wydaniu "licenced for sell in Middle East and Africa only", gdzie była żółta kropka obok oznaczenia PEGI.

Druga teoria mówi, że w ten sposób odróżnia się angielskie wydania gier przeznaczone do sprzedaży w UK od angielskich przeznaczonych do sprzedaży poza UK (coś na kształt trójkątów w europejskich wydaniach gier na Nintendo Wii/ Wii U/ Switch). Coś może być na rzeczy, skoro na płytach w wydaniach "z żółtą kropką" dodatkowo nadrukowane jest oznaczenie USK. Wyczytałem też, że płyty w wydaniach "bez żółtej kropki" mają grę tylko w jednej, agielskiej wersji językowej, a te "z żółtą kropką" również w innych wersjach językowych. Nie sprawdzałem tego jednak.

Ktoś z kolei zauważył, że to co łączy gry, które pojawiają się w wersji "z kropką" i "bez kropki", to to, że są to tytuły ekskluzywne na Playstation. Faktycznie w przypadku gier, z którymi się zetknąłem tak właśnie jest i nie znalazłem w sieci tytułu multiplatformowego, który w wydaniu na PS3/ PS4 posiadał by żółtą kropkę.

Generalnie, z punktu widzenia gracza, kwestia raczej bez znaczenia, natomiast z punktu widzenia kolekcjonerskiego już jakieś tam znaczenie to może mieć - choćby różne numery BCES. Ja, odkąd dostrzegłem tę żółtą kropkę, wolę jednak mieć wydanie gry "bez kropki", stąd pojawiły się u mnie duble tych gier. Teraz już przy zakupach zwracam uwagę na to, jaka wersja jest oferowana do sprzedaży.

Może ktoś z Was ma wiedzę, czemu dokładnie ma służyć ta żółta kropka? Na pewno nie jest związana z oznaczeniami PEGI. Wyczytałem też, że takie kropki pojawiały się również w przypadku gier na PlayStation 2, ale nie znalazłem w sieci zdjęcia okładki, które by to potwierdzało.

VectroV

Cytat: Greg_k w Maj 06, 2019, 13:24Druga teoria mówi, że w ten sposób odróżnia się angielskie wydania gier przeznaczone do sprzedaży w UK od angielskich przeznaczonych do sprzedaży poza UK

W moim Trilogy Packu z Resistance również jest żółta kropka. Jest to full anglik, ale zamiast USK ma oznaczenie Australijskiej kategorii wiekowej.

Wydaje mi się że opcja z rozróżnieniem podziału na regiony będzie najbardziej trafna
Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

SALADYN

Też mnie intryguje ten szczegół. Żółtą kropkę widuje dość regularnie na różnych grach w rożnych sklepach i od razu mogę obalić teorię o oznaczaniu w ten sposób tytułów ekskluzywnych na konsolę sony. Dam se rękę w łokciu uwalić że gry z serii lego, które eksami nie są, dość często mają to oznaczenie. Poza tym jaki jest sens takiego subtelnego akcentu przy wielkim napisie "tylko na playstation" ? Wersje językowe też nie mają z tym wiele wspólnego bo od tego są kody CUSA, BCES, SLES, BLES choć to taki system "przy okazji" który gracze sami rozgryźli.

Moja teoria jest taka żółta kropka służy jako znacznik dla maszyn sortujących w tłoczniach gry do wysyłki. Może ona oznaczać właśnie specyficzny region dystrybucji (a więc pośrednio mieć związek z wersją językową tudzież zawartością danego wydania jak cenzura, dodatki itp) albo mieć jakieś prozaiczne znaczenie typu koniec partii, kartonu, nadruku które maszyna rozpoznaje za pomocą kamery/czujnika.

hankie

Hej,

mi się też trafiła żółta kropka, jak na razie pierwsza, w grze na PS4 - Gran Turismo 7. Papierzyska po angielsku, ale na przodzie widac na znaczniku arabskie literki:

Więc możliwe iż to:
Cytat: Greg_k w Maj 06, 2019, 13:24Pierwsza taka, że w ten sposób oznaczano gry przeznaczone do sprzedaży również w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.
Z tym ta kropeczka może też służyć jako usprawnienie w automatycznej logistyce:
Cytat: SALADYN w Maj 06, 2019, 14:23Moja teoria jest taka żółta kropka służy jako znacznik dla maszyn sortujących w tłoczniach gry do wysyłki. Może ona oznaczać właśnie specyficzny region dystrybucji (a więc pośrednio mieć związek z wersją językową tudzież zawartością danego wydania jak cenzura, dodatki itp) albo mieć jakieś prozaiczne znaczenie typu koniec partii, kartonu, nadruku które maszyna rozpoznaje za pomocą kamery/czujnika.

BTW Ten egzemplarz zamówiłem z Empiku, ale to ze sklepu partnerskiego z apki.