Skarby za darmo - ze śmieci, piwnic, strychów itp.

Zaczęty przez Mcin, Kwiecień 20, 2024, 16:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mcin

Ok, takiego wątku jednak chyba nie było, więc zakładam.

u mnie sporo tego typu:
2 razy PSX pal, 5502 i 9002, ten pierwszy miał zjechany laser, ten drugi uszkodzone kółeczko do trzymania płyty, a poza tym działa.
Z tego samego źródła też Podróbka Mega Drive PAL, z grą i dwoma padami.lezało u kolegi, który miał remont, pytam, czy mu to potrzebne, o nie, zabieraj.
Telewizory wszystkie mam za free, Samsung 28" z 2001, Samsung 22" z ok 1997, jakiś Watson 14" z 2004 i Braun 5" CRT, niestety tylko ten pierwszy z multi-regionem. 3 po rodzinie, jedno od kolegi, co miał ojca-tirowca.
a dziś byłem na zbiórce elektro-śmieci, efekty w załączniku:
niestety nie mam zasilacza do tej płyty z socket 7, bo jakiś koleś stał na miejscu i wykręcał wszystko z miedzią.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

alf

@Mcin po co Ci te rzeczy? Zbierasz to czy będziesz naprawiał / odrestaurowywał? Powinienem mieć w piwnicy jeszcze chyba mojego pierwszego stacjonarnego PCta z epoki (2003r.) - AMD Athlon 2400+, 256 DDR RAM, GeForce 2 64 MB. Jak lubisz to moge go kiedyś poszukać dla Ciebie  O:-)

Mcin

12step

ore ore szabadabada amore

animare

Hoho, widzę nie ja jeden bawię się w zbieractwo i przygarnianie wszystkiego co nadaje się na sprzęt któremu można dać drugie życie lub po prostu naprawić, poskładać i obrócić dalej z nadzieją, że ktoś będzie z tego korzystał.

Niestety nie mam teraz żadnych fot, żeby się podzielić. Ostatnio wpadł mi w ręce Samsung 40' z 2014 roku, planuję zamówić na dniach ledy i wymienić - ludzie pozbywają się takiego sprzętu kupując nowe, a najczęstszą usterką są właśnie wypalone ledy. Dodatkowo mam Thomsona 26' któremu brakuje zasilacza i plazmę, która działa ale ma czerwone piksele w niektórych obszarach. Ot, na wystawach dużych gabarytów pod domami zawsze się coś znajdzie, aczkolwiek ostatnio coraz więcej dostawczaków, które zgarniają wszystko.

Jakiś czas temu ktoś pozbył się około 70 płyt winylowych wystawiając je pod dom, oczywiście spieniężyłem, bo nie było nic co by mnie zainteresowało, ale zdarzały się płyty warte 150zł.

mariusz391

Dobry temat, jak znajdziecie na tych PSZOKach jakiś działający laptop z co najmniej Core2Duo na pokładzie i bedziecie go chcieli sprzedać za pół darmo to mnie powiadomcie :P

bms

Cytat: Mcin w Kwiecień 20, 2024, 16:03Braun 5" CRT
Poka, poka.

Ja raz na pół roku wybieram się na PSZOK z wypiekami na twarzy. Wyrzucam złom elektroniczny i buszuję po koszach xD Znalazłem tam kartę graficzną, kabelki, nowe filmy Blu-ray, HDD z zawartością LOL itd. Pewnego razu zrobiłem "skok na crt". Chwila strachu i 29" Sony był w moim bagażniku  8)

Mcin

heh, zdziwiony byłem, bo nie mogłem znaleźć zdjęcia. Ale wiem, gdzie go znaleźć!

https://youtu.be/gNjjPBbVKI0?t=136

fotkę też dorzucam.

Aha, okazuje się, że to Brown a nie Braun. W ogóle TV jest ciernobiely, i po composite nie przyjmuje audio, no i stan jest... ze śmietnika. ale działa.
Uzywam starego zasilacza od radia, jest też opcja na 10 baterii C, ale że nie mam klapki od spodu, nie korzystam.
ot, eksponat.

hankie

@Mcin ma rację. @alf dorzuc mu fajna grafę i pyk masz danego pieca do gier! Razzz!

UPDATE:
Ostatnio zacząłem sesje w przeglądaniu z moją mamą kilkunastu kartonów z różnościami. Wiecie zbierane, nieposortowane, odłożone 'na później'. Na bieżące mieszkanie mojej mamy - wtedy jeszcze z nią - przeprowadzałem się w 2006 roku. Także do przerzucenia jest trochę historycznych rzeczy.

Stare kable, stare telefony, pilot h.. wie od czego - masa elektrośmieci już, które pomagam mamie jednoznacznie określić i zamknąć temat. Poza kartonem gierek średnich na PC i PS3 (ale to żadne rary czy bigboxy), filmami na DVD) napotkałem na bardziej rzeczowe klamoty, których sam szukałem - bo też z relacji mojego młodego brata słyszałem - 'eee, tego nie ma, pewnie w śmietnik poszło'.

1. Karton z wszystkimi papierami od PSV, które od brachola kupiłem - wszystko tam jest, nawet blister od karty pamięci i wypłowiały paragon z Saturna z DE - miło, mam jednak zestaw.
2. Składanki CD - dwie starsze płyty plus hiphop składanka chyba z polskiego Bravo.

3. Aparat - mój parat cyfrowy w boxie z papierami, zostawiłem go kiedyś już mamie, potem wpadł w zapomnienie, bo nie działał. Wyciągnąłem wylane baterie, wymieniłem sprężynkę - działa. Niech sobie moja córa porobi zdjęcia aparatem - mimo, że telefony robią obecnie jakieś 50 raz lepsze i antyczne nośniki do niego:

A to jeszcze nie było główne mięsko, tylko przetrzepane dwie szuflady komody, która stała jako 'składzik', będę dalej archeologiem.

zenq

moj mlody caly czas chodzi z naszym pierwszym olympusem, dokupilem mu tylko nowe aku. fajna zabawka dla dzieciaka

Pepele

Witam, mi się udało kilka rzeczy za darmo znaleźć w elektrośmieciach: najważniejsza to konsola Ameprod działająca :) oryginalne pady do Pegasusa też działające, PS 1 i PS 2 ale te niestety niesprawne i na części. Oprócz tego 2 komputery sprawne ;)