Nasze największe kolekcjonerskie porażki i błędy

Zaczęty przez makumator, Sierpień 20, 2016, 21:22

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Cytat: pawloosw w Luty 07, 2020, 19:45I kolejny post tutaj, znowu mój fail. Tylko ja je popełniam? ::) :P

Wstydliwy temat chyba. ;)

U mnie też ciekawa wtopa z niedawna. Ubzdurałem sobie w głowie, że Uncharted doczekało się rzadkiego remastera w wersji z Vity na PS4. Nie wiem skąd, jak i gdzie, ale chyba kolorystyka okładek mnie zmyliła bo w sumie trochę to podobne. W związku z tym odpaliłem OLXa, akurat znalazłem jedną sztukę i przyszło. W ogóle nie patrzyłem na tytuł:

Dopiero jak gra dotarła i otworzyłem kopertę to się lampka zapaliła, że to remaster jedynki, a wersja z Vity nie została przeniesiona na PS4.

For The Players

Myślę że każdy z nas ma takie wpadki  ::)

Też miałem kilka, m. i n. sprzedaż PS3 i wszystkich gier jakie miałem na rzecz zakupu PS4. Po jakimś czasie gdy emocje opadły myślę sobie "co ja zrobiłem?" i czym prędzej odkupiłem PS3 i cały czas powiększam zbiór gier.
Kolejna sytuacja: Po zakupie PS4 (a był to dzień dziecka  ;D 2017)  po ograniu Uncharted 4 i Until Dawn pomyślałem sobie, że warto byłoby ograć Horizon Zero Dawn. Więc lecę do Media Expa po grę (wtedy jeszcze nie wiedziałem że mogą nie mieć na stanie i trzeba zamówić przez internet wcześniej). Zachodzę do sklepu i mówię, że chciałbym kupić Horizon. Sprzedawca mówi mi, że nie mają, ale na jutro może być. Mówię ok, więc on na to, że mają zwykłą edycję za 169, limitowaną za 239 i kolekcjonerską za 399. Ja wtedy jeszcze nie interesowałem się kolekcjonerkami, więc zamówiłem zwykłą, ale z perspektywy czasu widzę, że tego błędu już nie naprawię  ::)

Inne wpadki to raczej niewykorzystane okazje, np. ostatnio na allegro widziałem Uncharted Kolekcję Nathana Drake'a limitowaną z polskiej dystrybucji za 79 zł, zanim zdążyłem kliknąć aukcję to już była sprzedana.

SALADYN

Cytat: For The Players w Luty 07, 2020, 20:33Inne wpadki to raczej niewykorzystane okazje, np. ostatnio na allegro widziałem Uncharted Kolekcję Nathana Drake'a limitowaną z polskiej dystrybucji za 79 zł, zanim zdążyłem kliknąć aukcję to już była sprzedana.
Masz może link do tej oferty ? Pytam bo sam szukam tej limitki w jakiejś rozsądnej cenie a więc skanuje allegro wzdłuż i wrzesz i oferty z taką ceną nigdy nie widziałem.

A skoro mowa o okazjach sprzątniętych sprzed nosa to patrzcie na to.

https://allegro.pl/oferta/metal-gear-solid-3d-snake-eater-3ds-mgs-8866591880

Miałem już klikać kup teraz i nawet dodałem do koszyka ale cebula płynąca w moich żyłach kazał mi zerknąć na amazon/ebay czy może akurat nie pojawiła się jakaś partia nowych sztuk z angielską okładką, więc może będzie taniej albo na tyle dużo sztuk żeby przeczekać, może spadnie.
Lepszej oferty nie było to wzruszam ramionami, zerkam na konto czy mi wystarczy i kupuje. Okazało się parę minut wcześniej ktoś mnie ubiegł. Do dzisiaj boli gdy widzę te ofertę w obserwowanych.

Keita

Największy gamingowy błąd jaki zrobiłem był za czasów szkolno - studenckich przed rokiem 2010. Na Allegro, z polskich czeluści magazynów, z randomowego sklepu wypłynęły 3 sztuki nowiutkich Atari 800XE w pudłach. Nie otwarte. Każde po 100 zł sztuka. Jako biedny student zawahałem się kilka minut... i więcej dopowiadać chyba nie potrzeba. Przyznawać się, kto mi to podkupił! Bo do dziś spać nie mogę ;)
GB, GBC, GBA, DS, 3DS, Famicom, SNES, N64, GC, Wii, NS, PSP, PS1, PS2, PS3, SMS, SMD, Lynx, 2600, 65XE, 486, K-6, PIII

pawloosw

To jak przy takich okazjach niespelnionych jestescie to wspomne o mojej i pewnie nie tylko - ps4pro za chyba 900 dla uzytkownikow smart promocja. 300 szt sprzedane w kilka sekund...  :))

For The Players

szczupi26

1998 - A600 + 2MB Chip + HDD 350MB w pełnym pięknym boksie - oddana kuzynowi przez mojego brata za dwa piwa, zbliżał się zakup PSX-a i trzeba było się odciąć od "staroci" ........
Okolice 2010 roku - możliwość zakupu dopalonej A4000 w desktopie z kartą graficzną (zabijcie, nie pamiętam jaką) i kartą procesorową 060, klawiaturą i monitorem za o ile mnie pamięć nie myli 1500 pln-ów (stargana z dojczlandii)

SALADYN

Cytat: For The Players w Luty 07, 2020, 22:24
Cytat: SALADYN w Luty 07, 2020, 20:45Masz może link do tej oferty ?

Ano mam linka do tej oferty, ale wolałbym już na to nie patrzeć  :))

https://allegro.pl/oferta/unchared-kolekcja-nathana-drake-a-ed-specjalna-ps4-8821407674#
Rzeczywiście lepszej ceny nie widziałem. Ciekawe czy się sprzedało czy może sprzedawca zorientował się w swojej pomyłce i zrezygnował z sprzedaży czy może była to aukcja zabezpieczająca ugadaną sprzedaż gdzie indziej a tutaj niska cena miała obniżyć prowizję. W każdym razie nawet bym się nie zastanawiał chwili gdybym to zobaczył.

Rocho

Kupiłem Forbidden Siren na PS2 po niemiecku. Zawsze sprawdzam jak to jest z językiem w danej grze a tu jakoś nie sprawdziłem. Majątku nie wydałem ale trochę szkoda bo upłynnić to w Polsce nie będzie łatwo.
Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Keita

Cytat: Rocho w Luty 08, 2020, 12:04Kupiłem Forbidden Siren na PS2 po nie niemiecku. Zawsze sprawdzam jak to jest z językiem w danej grze a tu jakoś nie sprawdziłem. Majątku nie wydałem ale trochę szkoda bo upłynnić to w Polsce nie będzie łatwo.

Niby taka oczywistość, sprawdza się to zawsze i chyba dlatego następuje taka aukcja, że się zapomni. To się chyba zdarzyło każdemu :D

Z wpadek to jeszcze nie kupienie Pokemon Gold / Silver na DSa, kiedy to komplety z Pokewalkerem kosztowały po 100 zł w Media Markcie. Długo leżało i nie schodziło :P

Co do sprzedaży, to każda sprzedaż retro zabawki kończy się zwykle tym, że na tym stracimy. Póki co ten sprzęt tylko drożeje, więc można powiedzieć, że każda retro sprzedaż jest failem ;)
GB, GBC, GBA, DS, 3DS, Famicom, SNES, N64, GC, Wii, NS, PSP, PS1, PS2, PS3, SMS, SMD, Lynx, 2600, 65XE, 486, K-6, PIII

alf

Cytat: Rocho w Luty 08, 2020, 12:04
Kupiłem Forbidden Siren na PS2 po nie niemiecku.

Nie rozumiem wpadki. Skoro kupiles po nie niemiecku to znaczy ze pewnie po angielsku. Gorzej by bylo gdybys kupil po niemiecku  O0

Rocho

Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

mariusz391

U mnie największymi porażkami były nie zakupy gier ale ... komputerów. Może dlatego zawsze miałem jakąś awersję do grania na komputerze...  ::)
Już mój pierwszy był porażką. Wtedy oczywiście do internetów dostępu nie miałem bo był to rok 2003 więc ja zamiast zaufać komuś z klasy by mi pomógł to zaufałem w pełni znajomym moich rodziców który mi ten komputer składał. I okazało się że owszem złożył mocną maszynę ale na rok...1999. A w 2003 to już był przedpotopowy szmelc w którym by go unowocześnić i tak trzebaby było wszystko powymienać. Niestety męczyłem się z nim aż do 2007 gdy już był całkowitym zabytkiem.
A drugą porażką był znowu zakup mojego pierwszego laptopa. Zachciało mi się pojanuszować i zamiast kupić na allegro to stwierdziłem że kupię na poprzedniku OLXa ,,bo taniej''. I nawet to że gościu nie sprzedawał w domu tylko z samochodu nie wzbudziło mojego niepokoju, sprawdziłem że się odpala, touchpad i klawisze działają to ok. Po powrocie do domu próbuję wgrywać jakąkolwiek grę, nic nie działa, nawet YT na pełnym ekranie się tnie. Okazało się że dedykowana karta graficzna jest spalona i tylko na zintegrowanej się uruchamia. Na szczęście kilka miesięcy później poszedłem do pierwszej pracy i za jedną z pierwszych wypłat mogłem kupić już nowego laptopa który posłużył kilka kolejnych lat.
Ale to nauczyło mnie by do zakupu komputerów podchodzić z olbrzymią głową i już nigdy nie naciągać się na ,,okazje''

hankie

Cytat: mariusz391 w Luty 09, 2020, 09:08Ale to nauczyło mnie by do zakupu komputerów podchodzić z olbrzymią głową i już nigdy nie naciągać się na ,,okazje''
Do wszelkich 'okazji' to jak pies do jeża trzeba niestety podchodzić. Nikt nie sprzeda sprawnego w 100%, zadbanego sprzętu za pół darmo.

A co do specyfikacji etc - to niestety - wkurzające i okrutne. Jak chcesz coś kupić to robisz research. Komputery mają dziesiątki parametrów i trzeba niestety 'samemu się znać'. Ja kuźwa jak odkurzacz chcę kupić to poświęcam 1-2 godzinki i porównuje parametry, ceny urządzeń i ceny materiałów eksploatacyjnych. Przyzwyczajenie od zawsze. Nie wiem ile kasy musiałbym zarabiać by ten nawyk ze mnie wyszedł ;)

killy9999

A, odgrzeję stary temat.

Przeglądałem kiedyś OLX i zauważyłem kartridż na SNES z Terranigmą. Myślę sobie, że to ponoć znany tytuł był, cena 100 niewygórowana, to wezmę i w końcu ogram. Okazało się, że owszem kartridż PAL z dystrybucji europejskiej, ale niemieckiej i gra jest po niemiecku. Tak w sumie to nawet nie do końca była moja pomyłka, bo sprzedający słowem o tym nie wspomniał w opisie, a to jeszcze były czasy gdzie próba zwrócenia czegoś przez OLX nie była prosta.