Największa okazja związana z zakupem/pozyskanim gier/konsol jaka ci się trafiła?

Zaczęty przez gumislav, Listopad 21, 2014, 22:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

gumislav

Nieśmiało pozwoliłem sobie założyć ten wątek, ponieważ z natury jestem sknerą i nieodwołalnym elementem wszelkich zakupów jest dla mnie wyszukiwanie okazji ;D To samo tyczy się rzecz jasna sprzętu i gier. Uwielbiam polować na fajne tytuły za grosze, a jeszcze bardziej na jakiś zdezelowany sprzęt za niewielkie pieniądze, przy którym mogę troszkę podłubać i przywrócić go technicznie/wizualnie do świetności. Dla mnie zaoszczędzona kwota podnosi wartość przedmiotu właśnie o tyle, ile zaoszczędziłem, a praca powoduje, że jakoś wiążę się emocjonalnie z tym co naprawię.

Jeśli chodzi o konsole, to okazji w tym zakresie zbyt wielu nie ustrzeliłem, bo kompletuje gadżety od niedawna i cierpię na brak funduszy. Co się tyczy PSX, to mogę się pochwalić:

- Rage Racer i Ridge Racer Typ 4 w stanie dobrym kupione łącznie za 15 zł u mnie w mieście.
- Motor Toon Gran Prix 2 również w stanie dobrym, który sprzedawca dorzucił mi do transakcji za 15 zł.
- napęd do konsoli również kupiony na miejscu za 15 zł.
- pad SCPH-110, który kupiłem za 10 zł w stanie opłakanym i z niedziałającą połową przycisków (w tym analogami), a który doprowadziłem do pięknego stanu wizualnego, i choć nadal nie działa w nim przycisk L1 to uważam, że za tę kasę było warto :-)

Z odległej przeszłości:

Kiedyś udało mi się kupić na Allegro bodajże 2 tygodnie po premierze GTA4 na Xbox360 za cenę 150 zł, gdzie wtedy był taki ich niedobór na rynku, że używane chodziły na aukcjach za ceny bliskie nowym egzemplarzom (nówki były chyba za 250 zł, ale głowy nie dam).

Pamiętam, że kilka lat temu wylicytowałem na Allegro okazyjnie Resident Evil, przeszedłem w kilka dni na PS2 i od razu sprzedałem za kwotę o połowę wyższą.

Super okazją jaka mi się trafiła, było też wniesienie do związku przez moją żonę konsoli NES: działającej, w kompletnym opakowaniu i z 5 grami - każda w oryginalnym pudełku i z instrukcją (w tym Super Mario Bros) :)

A czy wy pochwalicie się swoimi szczęśliwymi trafami?
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Janusz

Oj takich okazji była masa, choć głównie nie związanych z PlayStation. Mi ogromną radochę sprawia polowanie na okazje więc na nich opieram póki co moje zbieranie, choć gdzieś od roku pozwalam sobie też na większe zakupy, które zaczynają dominować. Z największych okazji związanych z PSX to przypomina mi się:

- Dual Analog kupiony w boxie, ten ze strony głównej, za 25zł
- neGcon kupiony na allegra, też ten ze strony głównej, za 15zł
- PSX SCPH-1002 w 100% kompletny zestaw, znów na głównej, w licytacji za 105zł
- PSXamp kupiony na tablicy za 22zł

Natomiast z innych platform to np. WiiU które kupiłem w wakacje za 277zł bo niby się miało wyłączać, a okazało się, że wystarczyło soft zaktualizować, ale SNES i NES które kupiłem jako niesprawne bo sprzedawcy chyba nie wiedzieli, że trzeba na kablu antenowym obraz wyszukać ręcznie, a nie wciskać AV na pilocie ;)

ExGamer

Był piękny letni dzień, słońce prażyło niemiłosiernie, a ja siedziałem na kompie i przeszukiwałem internet w poszukiwaniu ciekawostek. Tak trafiłem na tablicę i za 45 zł kupiłem:

PSOne (padnięty laser)
Pad (ten pierwszy bez analoga, działający ale brudny)
Pad ps2 (czarny ale niestety nie działający)
6 kart pamięci PSX (z czego jedna oryginalna reszta pseudo original)
Zasilacz
Kabel RGB

Uff. Jeden z lepszych dni w życiu :)

Stall

Jakiś czas temu kupiłem bardzo ciekawy zestaw za 100 zł z tablicy który już wklejałem już w innym temacie.
Wszystko oprócz Soul Reaver:

-5 Memory Card (oryg)
-Kilka gier, m.in.: Crash 1 Plat bdb, Crash 2 Plat bdb, Spyro 2 BL bdb
-Dwa oryg. padyu dualshock w bdb stanie
-konsola SCPH 7002 przerobiona w dobrym stanie
-Xploder w bdb stanie.

Oprócz tego kupiłem wiele gier za funciaka (carboots, charity shopy). m.in. CMR2, Dino Crisis w stanie idealnym itd. czyli rownowartosc okolo 5zł.

Wawrzino

Moim najlepszym zakupem do tej pory było wyrwanie Ps2 FAT z network adapterem za 15zł na allegro.

fixxxer1

Mój powrót do gier związany był z zakupem przez żonę GameBoya Classic w kolorze Bannana Jim za 1zł w lumpexie.
Przy okazji tego zakupu kupiła mi również nowego walkmana Sony. Sprzęt był kompletny, ze wszystkimi papierami, dodatkami itp, jedynie miał wyściółkę pudełka ubabraną rozlaną baterią. Kupiony podobnie jak GB za 1zł. Sprzęt prosto z Japonii, wszystko było w krzaczkach, radio nieprzestrojone itp.
Początkowo planowałem go zostawić, ale dowiedziałem się że będzie problem z przestrojeniem radia więc wystawiłem go na Allegro.
Po paru minutach od wystawienia ludzie zaczęli bić się o niego, ostatecznie poszedł za ponad 400zł!!
To jak na razie był mój najlepszy deal :)

Janusz

gumislav

Wiedziałem, że będziecie się mieli czym podzielić w temacie  :)

fixxxer1, miałem kiedyś podobną historię, acz nie ugrałem na deal'u aż tyle, co Ty.
Pierwszy raz kiedy byłem w tzw. antykwariacie, mieliśmy z kumplem już wychodzić, kiedy on zobaczył w pudle obok drzwi jakiś dziwny kawał plastiku z napisem Polaroid. Pokazał mi to, a ja stwierdziłem, że sprawdzę. Okazało się, że jest to rzucony luzem między różne śmieci aparat Polaroid 636 Close Up z lat 90-tych. Na ustrojstwie była naklejona cena: 50 groszy. Mówię do kumpla, że biorę, ale nie mam przy sobie gotówki, a on na to, że chyba zwariowałem, ale OK i pożyczył mi kasę.
Aparat był w super stanie - jak nówka, bez żadnej ryski. W domu zauważyłem, że w środku jest jeszcze kaseta na zdjęcia, ale brak już w niej arkuszy. Aparatu niestety nie szło sprawdzić, bo bateria jest tu zintegrowana z kasetą na zdjęcia (jest de facto w kasecie) i była wyczerpana. Skoro cała zeszła, to przypuszczam, że musiał działać. Zdębiałem jak sprawdziłem Allegro, bo okazało się, że te modele są wystawiane po 100-200 zł sztuka!

Aparat dostał w końcu w prezencie mój kolega, którego zachwyciły smaczki techniczne Polaroida.

...a żeby nie było tak całkiem poza tematem, to chciałem się pochwalić, że dzisiaj bezpośrednio od osoby kupiłem działający (i chipowany) model 5502 z oryginalną karta pamięci Sony i sprawnym padem cyfrowym Logic 3 Master 32 (pad ma również wyjście na Sega Saturn) za 37,00 PLN  :)

Trzyzet

Moja najwieksza okazja byl wzmacniacz Marantza, ktory kupilem uszkodzony w gimnazjum do nauki dlubaniny za 30zl, po remoncie zakonczonym 4 lata temu sprzecicho stoi po 3200-3800 zaleznie od stanu a cena pomalu rosnie.

Angrama

Lata temu wziąłem za symboliczne 5 dych zestaw psone. 2 pady ale tylko jeden dualshock, z 10 oryginalnych gier i ze 30 dem. Niby złoty interes, ale muszę nadmienić że stan budził wiele do życzenia. Szczególnie płyty, były bardzo poniszczone i bez oryginalnych opakowań.

gumislav

Jak dla mnie to dzisiaj też byłaby to okazja. Sprawna konsola, sprawny pad, gry no i 30 płyt z demami? Za 50 zł? Biorę  ;D
Podobnie miałem, jak widziałem w pewnym poście Bodzia stary cennik nowych gier na PSX. Patrzę - zafoliowany Crash za stówkę i Tombi za dwie.  :o Biorę!

Janusz

Don

Mnie jakoś super okazje omijają. Owszem prowadzę swój rejestr wydatków - najtaniej z takich okazji dałem 10 PLN za grę Mr Driller w idealnym stanie w lokalnym sklepiku z grami. No ale to tylko gra, a widzę, że głownie się na sprzęcie skoncentrowaliscie :)

Z naprawdę ekstra okazji które widziałem/słyszałem to warto chyba wymienić zakup tego idealnego SCPH-1002 C (którym chwali się ktoś na YT - ciekaw czy do nas zagląda?) za 100 PLN (można to wyczytać w którymś z komentarzy pod filmem). Chyba każdy z nas chciałby traffic na taki rarytas kiedyś...

Samą konsolę można zobaczyc tutaj - pewnie sporo z Was juz widziało ten filmik:)

Janusz

Ale to kupiłeś konkretnie tę konsolę z filmiku czy po prostu ten sam model w podobnym stanie? Ciekawi mnie w nim zawsze ta metalowa tacka i od czego to zależy, że raz jest taka, a raz zwykła. W sumie chyba tylko w tym modelu pojawia się właśnie metalowa.

Filmik widziałem i to nawet kilkukrotnie :) Stan boxa i całości robi wrażenie, mój niestety nie przeszedł tak dobrze próby czasu.

Don

Cytat: Bodzio w Styczeń 03, 2015, 18:46
Ale to kupiłeś konkretnie tę konsolę z filmiku czy po prostu ten sam model w podobnym stanie? Ciekawi mnie w nim zawsze ta metalowa tacka i od czego to zależy, że raz jest taka, a raz zwykła. W sumie chyba tylko w tym modelu pojawia się właśnie metalowa.

Filmik widziałem i to nawet kilkukrotnie :) Stan boxa i całości robi wrażenie, mój niestety nie przeszedł tak dobrze próby czasu.

Niestety to nie ja - post nie wskazywał na to jasno dlatego go wyedytowałem:)

Sam mam taki właśnie model. Kupiony w grudniu 1996 roku z polskiej dystrybucji. Niestety karton/papierologia/plastikowe opakowanie na Memory Card oraz naklejki na karte zgineły podczas przeprowadzki >:( No ale jestem jedynym właścicielem mojej konsoli - to też w sumie powód do dumy! :D