Najróżniejsze figurki - Funko POPy, Totaku, First4Figures itd.

Zaczęty przez Janusz, Czerwiec 05, 2021, 09:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Sir Dan Fortesque i Sly Cooper nadchodzą! Figurki mają pojawić się na wyłączność w sieci Gamestop. Zwykle nie zwracam uwagi na Funko POPy, ale sentyment, szczególnie do MediEvil, robi swoje. Ktoś wie, jak je najłatwiej zamówić z wysyłką do PL? Tzn. skąd?

SALADYN

Gamestop i kilka innych sklepów w stanach ma wyłączność na niektóre popy ale tylko na terenie usa, istnieje spora szansa że będzie u nas dostępna dana figurka. Choć z limitkami od playstation bywa różnie i taka Ellie z Last of Us jest ogólnodostępna ale już Joela i Clickera musiałem ściągać z zagranicy.

https://backtothetoys.com/product/sir-daniel-fortesque-excl/?fbclid=IwAR3NXBxspjnS7LI6or-IUP1p3LrXq4DUeVGJz_nsx9TxETfK4fLQ45C6CR8

https://backtothetoys.com/product/sly-cooper-excl/?fbclid=IwAR0-uxLtZW0YskkQ3qnqCiN0O9AEjzvNGLKyJpAEEnYkR2YuHSadgf5ZGTc

Tu masz obie w preorderze opłacanym z góry. Sklep jest pewny, dostarczy ci figurki na 100% i dobrze je zapakuje. Minusem jest to że trzeba sobie przetłumaczyć w google stronkę no i płacisz prawie dwa razy więcej za figurkę.
Z innych polecanych sklepów z usług których korzystałem mogę wskazać:
- https://popvinyl.pl/ (polski, dobre ceny, pakowanie ale dostępność figurek średnia)
- https://www.popinabox.co.uk/ (brytyjski ale wysyła z europy, niestety nie zawsze wszystko ma w ofercie i zdarza się że pakują na odwal się)
- https://www.popcultcha.com.au/ (najlepsza jak dotąd dostępność i ceny choć koszty wysyłki zżerają te oszczędności, pakowaniem potrafią zawieść no i to inna półkula, czekasz na paczki tygodniami)

W ostateczności zostanie amazon, z wysyłką i vatem wyjdzie trochę ponad stówkę za sztukę, no i zawsze jest facebook gdzie co ciekawsze modele wypływają po jakimś czasie ale zazwyczaj gdy już nabiorą wartości.

Ja bym poczekał aż się normalnie pojawi w sklepach. Opcji zakupu będzie dość sporo w danym okienku premierowym a czasami nawet poza nim. Nieraz ściągałem figurkę z zagranicy a potem była u nas w kraju normalnie do kupienia, to kwestia kalkulacji, tego jak bardzo chcę mieć dany model i ile jestem w stanie za niego zapłacić a w konsekwencji poczekać ryzykując że do nas nie trafi.
Warto też pomyśleć czy nie kupić czegoś co już teraz jest dostępne u nas żeby się przekonać o ich jakości i czy zbieranie tych figurek cię jara. Bez problemu da się kupić na przykład figurki Crasha, coś idealnego na start.

Janusz

W sumie to sam Dan mnie zainteresował. Jakoś mam słabość do takich porzuconych trochę marek. Niby Crash to podobna historia, ale tu hype większy to i moje zainteresowanie proporcjonalnie mniejsze. Ten typ, czytaj ja, tak ma. ;)

Dzięki za rozwinięcie tematu. :)

Znalazłem też profil Funko Europe, nie wiem czy oficjalny, ale tam jest info o europejskiem Gamestopie? Jest coś takiego? To chodzi o jakiś lokalny oddział?

SALADYN

Cytat: Bodzio w Czerwiec 05, 2021, 20:10Znalazłem też profil Funko Europe, nie wiem czy oficjalny, ale tam jest info o europejskiem Gamestopie? Jest coś takiego? To chodzi o jakiś lokalny oddział?

https://www.gamestop.eu/

Kilka krajów w eu też ma gamestop tylko że z tego co wiem to nie taka sama skala jak w usa. No i było już sporo funko popów które miały być ekskluzywne dla gamestop a były ogólnie dostępne u nas na kontynencie.

Janusz

A to to widziałem, myślałem, że jeszcze coś jest. Mi się nie pali, więc sobie spokojnie poczekam na Dana.

Antari

Popy zamawia się tylko z popcultchy, koszty nie są wcale duże, z uwzględnieniem wysyłki wychodzi 60-70 zł za popa. W polskich sklepach płacisz 50-60 zł za commona + wysylka 10-12 zł więc wychodzi podobnie. A tutaj mówimy o exclusive czyli zapomnij o cenie 50 zł w PL sklepach, prędzej 74 zł. Trick z popcultchą polega na tym, ze zamawiasz nie 1 figurkę tylko od razu kilka przez co koszt dostawy się rozkłada i wychodzi taniej niż z Polski. Warto dodać, że ceny, które widzisz na stronie są niższe w koszyku :) Z 15,47usd na stronie robi się 14,06 za standardowy pop. Najbardziej opłaca się brać 4 popy (wysyłka ~20usd) lub 8 (wysyłka 31usd). Więc sam widzisz, że cenowo wychodzi to bardzo tanio jak za wysyłkę z drugiego krańca świata. Jedyny minus, to że trzeba czekać aż pojawią się w ofercie, a później około miesiąc aż wyślą. Ale zamawiam tam dość regularnie i jest to o wiele lepszy sklep niż cokolwiek dostępnego w Polsce czy Europie, o FATALNEJ Wielkiej Brytanii nie wspominając. Zamawiając w Polsce licz się z tym, że bardziej rozchwytywanych modeli nie kupisz, bo przegoni Cię ktoś kto siedzi 24/h na stronie i skupuje co leci aby potem wystawić na grupie na FB za 2x.

Aha no i odradzam bawienie się w jakieś europejskie gamestopy, amazony itp. bo to generalnie żenada i sporo drożej.

Niektóre maskotki PS w formie popów fajnie się prezentują razem na półce.

GBForever.pl - Portal polskiej sceny Game Boy

SALADYN

Mimo wszystko jak mam kupić jakiegoś powszechnie dostępnego popa to wolę to zrobić w Polsce żeby dostać paczkę po dwóch dniach a nie miesiącu i gdzie mam realną możliwość zwrotu gdyby doszła uszkodzona figurka. Pare złotych w te czy tamtą są do przełknięcia. Z popcultchy raz dostałem z wgniecionym kartonikiem i sklep jedyne co zrobił to odpisał żeby odesłać na mój koszt. Dobrze że na limitki zawsze znajdziesz chętnego, nawet z uszkodzeniem, zazwyczaj wyjdziesz na zero.

Zawsze sobie kalkuluję co mi się bardziej opłaca, czy czekać na bardziej lokalne oferty czy łykać od razu z popcultchy. Przy czym zazwyczaj decyduje się na popcultche bo wishlista długa że hej to sobie dobieram żeby przyciąć na kosztach wysyłek.

Wawrzino

To, że jakaś figurka jest na wyłączność sieci sklepów w Stanach nie znaczy, że w Polsce nie da się jej dostać w oficjalny sposób ;)
Zapytaj może o dostępność u nich: https://popvinyl.pl/
Ten sklep sprowadza bezpośrednio towar od Funko, więc jest szansa, że będą mieli.

Antari

Cytat: SALADYN w Czerwiec 06, 2021, 14:10
Mimo wszystko jak mam kupić jakiegoś powszechnie dostępnego popa to wolę to zrobić w Polsce żeby dostać paczkę po dwóch dniach a nie miesiącu i gdzie mam realną możliwość zwrotu gdyby doszła uszkodzona figurka. Pare złotych w te czy tamtą są do przełknięcia. Z popcultchy raz dostałem z wgniecionym kartonikiem i sklep jedyne co zrobił to odpisał żeby odesłać na mój koszt. Dobrze że na limitki zawsze znajdziesz chętnego, nawet z uszkodzeniem, zazwyczaj wyjdziesz na zero.

Zawsze sobie kalkuluję co mi się bardziej opłaca, czy czekać na bardziej lokalne oferty czy łykać od razu z popcultchy. Przy czym zazwyczaj decyduje się na popcultche bo wishlista długa że hej to sobie dobieram żeby przyciąć na kosztach wysyłek.

To widocznie miałeś pecha, ja na kilkadziesiąt zamówień miałem dosłownie max 3 zamówienia miałem z jakimś defektem i to nie dużym (zamawiane w okresie pandemii, gdzie wszyscy wiemy co się działo z paczkami  :P). I otrzymałem od nich pudełka zastępcze. Raz się pomylili w wysyłce i dostałem figurkę zupełnie inną niż zamawiałem. Powiedzieli, że mam sobie zostawić i dosłali kolejną, właściwą na swój koszt. Tamtą oczywiście sprzedałem. Na całej zabawie z popcultchą przez okres 2-3 lat wręcz zarobiłem :) Zresztą pudełka lekko uszkodzone też sprzedałem. No i uważam za fenomenalne, że większe zamówienia dzielą na mniejsze i wysyłają gdy coś jest już dostępne, co pozwala ominąć VAT w większości przypadków.  Polskie sklepy to tak jak mówię, do commonów ok ale na bardziej rozchwytywane modele jest walka, a ja na to jestem już za stary.

Sorry za mentorski ton ale serio mam jakieś o tym pojęcie, przez te kilka lat wydałem kilkanaście tysięcy na zakupy z różnych sklepów i popcultcha jest jedynym sklepem, który mimo niekorzystnej dla Europejczyków lokalizacji, nigdy mnie nie zawiódł. No i mają fajny program partnerski, im więcej wydajesz tym więcej możesz sobie potem odciągnąć z kuponów.

Ostatnio cudem wywalczyłem zwrot klocka od pewnego sklepu w UK, który pół roku obiecywał wysyłkę, a popinabox UK to jedna wielka żenada w kwestii pakowania i preorderów. Mam tam zakupy na które czekam już ponad rok :)

Cytat: Wawrzino w Czerwiec 07, 2021, 08:39
To, że jakaś figurka jest na wyłączność sieci sklepów w Stanach nie znaczy, że w Polsce nie da się jej dostać w oficjalny sposób ;)
Zapytaj może o dostępność u nich: https://popvinyl.pl/
Ten sklep sprowadza bezpośrednio towar od Funko, więc jest szansa, że będą mieli.

Nie ma czegoś takiego jak figurka na wyłączność sieci sklepów w Stanach. Wszystkie mają premiery także w EU i AUS, różnica polega jedynie na nalepce na pudełku z oczywistych względów (bo nie istnieje dana sieć w EU). Wydania Europejskie i Australijskie czyli Overseas są zazwyczaj nawet wcześniej niż te z USA. Gdyby brać wysyłkę express, miałbyś figurki szybciej niż nasi koledzy z USA. Ja zazwyczaj skąpię i wolę poczekać, nie spieszy mi się :) A różnica w cenie zawsze się przyda na kolejny zakup.

Popvinyl rzadko kiedy ma exclusive'y, które pochodzą z Gamestopu, a takimi są te 2, które linkował Bodzio.
GBForever.pl - Portal polskiej sceny Game Boy

SALADYN

Zdecydowanie miałem pecha bo to też nie było jakoś szczególnie mocno zniszczone pudełko, tylko źle spakowane i pewnie rzucone gdzieś po drodze do mnie, mimo wszystko jednak to nadal przeszkadza. Na szczęście nieregularna dystrybucja popów to taka sam wada jak i zaleta. Wada bo czasami ciężko coś dorwać a zaleta bo jak już dostaniesz sztukę z jakimś otarciem/wgnieceniem to zazwyczaj znajdziesz chętnego któremu to nie przeszkadza i bezstratnie sprzedaż figurkę.

SALADYN

Sir Daniel to jedna ciekawszych figurek funko. Sly też jest super a zwierzęcy bohaterowie zazwyczaj wychodzą im kiepsko.

Janusz

Twoje? Dan mnie urzekł od samego początku, przez sentyment pewnie :)

SALADYN

Tak, wpadłem w zbieranie funko jak świnka w kompot, skupiam się na postaciach z gier i to z naciskiem na te playstation.

Janusz