Najróżniejsze figurki - Funko POPy, Totaku, First4Figures itd.

Zaczęty przez Janusz, Czerwiec 05, 2021, 09:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

Wawrzino

Cytat: SALADYN w Lipiec 21, 2021, 10:14
Tak, wpadłem w zbieranie funko jak świnka w kompot, skupiam się na postaciach z gier i to z naciskiem na te playstation.

Oj znam ten ból :P
Sam tak wpadłem, ale ja z kolei ograniczam się wyłącznie do figurek z Gwiezdnych Wojen ;) Inaczej za dużo hajsu by na to szło xD

SALADYN

Dobrze mieć jakieś hamulce, pomaga też fakt że wychodzi tego tyle i od tak dawna że nie ma fizycznej szansy na zebranie wszystkiego co ci się spodoba.

Cytat: Bodzio w Lipiec 21, 2021, 10:31
Ile wyszły ze wszystkim? To z popcultcha?

Tak z popcultchy. Zamawiałem cztery figurki więc razem z wysyłką i opłatami wyszło około 82zł za sztukę. Przy czym właśnie smażę im maila bo trzy mają wgniecione pudełka i akurat jeden Dan bardzo poważnie.

Janusz

SALADYN

hankie

Na zdjęciu wygląda naprawdę sztos. A te panele z 'oczkami' to wymienna część, w zależności od ekspozycji?

Janusz

To jakaś seria? Czy po prostu robią figurkę Astro?

SALADYN

Cytat: Bodzio w Maj 24, 2022, 13:41
To jakaś seria? Czy po prostu robią figurkę Astro?
Cytat: hankie w Maj 24, 2022, 13:39
Na zdjęciu wygląda naprawdę sztos. A te panele z 'oczkami' to wymienna część, w zależności od ekspozycji?
To Nendoroid, to cała seria którą można porównać do funko popów, wychodzi ich kilkadziesiąt rocznie na rożnych licencjach z grami, filmami, komiksami i anime na czele. Figurka jest ruchoma, pozowalna z wymiennymi częściami i dodatkowymi akcesoriami. Wszystko w dizajnie nazywanym chibi, małe ciało, duża głowa, wielkie oczy. Astro akurat niewiele na tym zyskał bo został zaprojektowany w ten sposób już do samej gry. Realnie wyglądające postacie to już inna bajka, dla przykładu.

https://www.1999.co.jp/eng/10884785

Janusz

Na pewno wygląda fajnie :)

Trzymając się tematu zakupiłem ostatnio z ciekawości Mega Mana z serii Pixel Pals. Nie oczekiwałem cudów, ale powiem Wam, że jestem pod wrażeniem wykonania i pomysłu. Niby kawałek plastiku, ale całkiem spory, fajnie wygląda, kosztuje niewiele bo 35zł, a na promocji nawet 20zł i co ciekawe świeci.

W boxie dostajemy jakieś kabel z przyciskiem którym możemy podświetlić nawet przed zakupem, wciskając odpowiednie miejsce na pudełku. Potem to trochę traci rację bytu bo kabel idzie od spodu i jak się go ma wpiętego to figurki nie ma jak postawić. Niemniej całość można zasilić dwoma bateriami, a nawet dodatkowo zakupić dedykowaną baterię ładowaną przez USB, która zastępuje zwykłe baterie. Jak za tę cenę to całkiem pro konsumenckie działania :)

Na minus trochę różnorodność postaci, szczególnie dostępnych w PL. Jest Mario, Zelda, Street Fighter czy Kingdom Hearts, ale brakuje czegoś od Sony. Niby znalazłem na wykazie Kratosa i Ratcheta, ale chyba nie były/nie są sprzedawane u nas. Oczywiście nie każda postać nadaje się też żeby ją przerobić na takie pixelowe oblicze. 

Janusz

Ładne to :) Szkoda, że są takie drogie, choć z drugiej strony za jakość trzeba zapłacić.

Na OLX jest maska AKU AKU jakby ktoś szukał:
https://www.olx.pl/d/oferta/first4figures-aku-aku-z-crash-bandicoot-CID767-IDOElat.html

SALADYN

Janusz

Na grafice jakoś tak średnio wygląda. Planujesz zakup?

SALADYN

Ja już ją kupiłem tak naprawdę. To co tu widzimy to nie jest rzeczywista figura, to tylko render jednak kreskówkowy dizajn postaci nie wydaje mi się ciężkim tematem do ogarnięcia. Tak czy siak nie mam zamiaru narzekać bo to ledwo czwarta oficjalna figurka Shantae i wątpię żebym dostał kiedyś coś jeszcze z tej półki jakościowej.

Mr.Q

SALADYN

Była Astro, jest i Sackboy.

https://www.1999.co.jp/eng/10911335?utm_source=mkt&utm_medium

Ceną trochę straszy, były już ładniejsze i dokładniejsze figurki z tej serii z większą ilością akcesoriów ale nieco tańsze. Z Astro jest podobna sytuacja, może licencja na tyle mocno ciąży że wpływa na cenę ? Czekam na Ratcheta, nie ma go w planach ale dwie figurki stricte z rodziny maskotek playstation to pewnie nie przypadek.

Cytat: Mr.Q w Lipiec 03, 2022, 10:24
Przyjdzie to poproszę fotkę

Zamówione, opłacone, będą fotki... za dwa lata.