Najróżniejsze figurki - Funko POPy, Totaku, First4Figures itd.

Zaczęty przez Janusz, Czerwiec 05, 2021, 09:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

Antari

Tak tylko Astro Bot ma też wersję Metallic, która była trudno dostepna i miała ograniczoną dystrybucję. Trochę ludzi wydymali wydając teraz commona. Sporo osób spekulowało, że to będzie wielki rarytas. A tu wznowienie jako common  8) Będzie w każdym sklepie, łącznie z empikiem pewnie po 40-50 zł max. Wystarczy poczekać.

Z tymi maskotkami PS też różnie bywa. Niedawno wznowili Spider-mana 2, który uchodził za ikonę PS. Z Funko obecnie to nic pewnego w kwestii dodruków. Ryzykowna spekulacja.

Tak samo z Danem. Mówisz 200 zł warty, tylko pytanie kto w Polsce tyle za niego da. Ja kupowałem po 50 zł bo nikt go kijem nie chciał dotknąć. Teraz wielki rarytas i w cenie. To, że coś jest wystawione na OLX za cenę XYZ nie znaczy, że po tyle się sprzedaje.
GBForever.pl - Portal polskiej sceny Game Boy

Janusz

Ja chyba dawałem stówę za Dana, ale jego bym nie brał za wyznacznik. Raz, że nie ma alternatywy dla niego, a dla Astro Bota są lepsze jak Nendroid czy nawet ten Youtooz, a dwa że Dan jak na Funko wygląda tak uniwersalnie, że mogą go łyknąć też te osoby co w Funko nie siedzą.

SALADYN

Wersja metallic jeszcze nawet nie trafiła do ludzi, był preorder z końcem 2024 a premiera w czerwcu, potem gdzieś mi mignęła informacja że przesunęli jego debiut a w międzyczasie pokazali tego powyżej. To też powód dla którego sobie w sumie odpuściłem bardziej poważne zbieranie tych figurek, ich dystrybucja jest bardzo chaotyczna. Zapowiadają że za miesiąc albo dwa ma taka trafić do sklepów a na następny dzień znajdujesz nówkę na vinted od ręki a innych nawet nie zobaczysz w sklepach a już cena 200%.

A co do cen figurek to spokojna twoja rozczochrana, nie ma tu normy a bardziej proste prawidła popytu oraz podaży i wartość jednych momentalnie rośnie bo akurat serial wyszedł czy coś a inne się walają na przecenach latami a też potrafią wystrzelić z ceną w najmniej spodziewanym momencie. Najtańszy szrot trafia potem do biedronek i lidla i też potrafi mocno zdrożeć po latach.

SALADYN

Nendoroid Astro dostał ni z gruchy ni z pietruchy nową wersję. Metallic czy +100 do szybkości. Na razie widzę tylko w Japońskim sklepie.

https://www.goodsmile.com/en/product/1138835/Nendoroid+Astro+Metallic+Ver.

Janusz

Kurde całkiem ładne te figurki Youtooz z motywem PlayStation:

@youtooz

Jest Jak and Daxter, Sly, God of War, Ratchet, wspomniany kiedyś Astro Bot i coś tam chyba jeszcze.

Szkoda, że widzę Jaka nie można zamówić już w pixel-shop.

SALADYN

Niedługo mogą stać się nieco bardziej popularne gdy funko się zawinie z rynku. Chyba sam sobie kupię jakiegoś na próbę.

Janusz

I dobrze, jakaś sensowniejsza dystrybucja w Europie czy u nas i może cenowo by też zeszły do poziomu Pop'ów.

12step

Nie rozumiem tych Funko Popów, ale jak rzeczywiście mają zbankrutować, to może warto kilka kupić do spekulacji.
ore ore szabadabada amore

Janusz

Chyba przeszarżowali trochę. W sumie to jedyna tego typu marka, która się jakoś przebiła do mainstreamu, w sensie można te figurki znaleźć i w Biedronce i w Action. Co z tego, jak tam raczej mało kto na nie patrzy. To typowo kolekcjonerski produkt, a nawet jeśli nie, to typowo pod graczy, więc może lepiej się było skupić na nich, a nie iść w kierunku masówki.

12step

Nie rozumiem w sensie, że ta estetyka do mnie nie trafia i wszystkie wyglądają tak samo.

SALADYN

Mainstream jest pewnie powodem czemu funko zdycha. Niedzielny klient nie jest oddanym przez lata a tylko ulega modzie która przemija. Tymczasem funko zmieniło się w wielkie korpo nastawione na ciągły wzrost i przy najmniejszym spadku zainteresowania traci pieniądze na magazynowanie, transport a przede wszystkim licencjach które też przestają być rentowne, często nawet gwałtownie jak na przykład star wars czy marvel.

Cytat: 12step w Listopad 10, 2025, 18:49
... ale jak rzeczywiście mają zbankrutować, to może warto kilka kupić do spekulacji.

Figurki to nie jest dobra inwestycja, życia sobie z tego nie ułożysz.

SALADYN

Fajny ten dunko Astro, chyba se kupię drugiego.

Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Janusz

Mam i ja :) Ogólnie ujdzie, ale do Dana Fortesque nie ma podjazdu.

SALADYN

Tak samo jak Dan jest mało funko popowy, dla wielu to jest olbrzymi plus.

12step

Można wyjąć to dildo i się normalnie bawić jak dżiajdżołami?