Konsole na zapas

Zaczęty przez Atr3ju, Lipiec 08, 2021, 20:09

Poprzedni wątek - Następny wątek

Atr3ju

Jak sie mają wasze sprawy odnośnie zabezpieczenia się drugą zapasową konsolą ? Mam na myśli to aby kupić bardziej już rzadkie modele/egzemplarze które pomału znikają z rynku i zaczną być droższe. Dajmy na to że pomału znikają konsole które były produkowane w latach 2007 - 2009 lub 2010 - 2012/2013

Sam nie wiem czy to dobry pomysł kupić konsole na zapas i zamknąć je w szafie bo różnie to bywa jak np. ostatnio konsola Xbox od hankie

bms

Osobiście każdą konsole do PS4 mam minimum w dwóch egzemplarzach. Do zakupów napędziła mnie wizja niedostępności konsol w przyszłości. Czy to słuszna droga? Obserwując jak ewoluuje retro scena chyba możemy spać spokojnie. Co chwilę wyskakuje jakaś nowość pozwalając zagrać w kiedyś niemożliwe do emulacji sprzęty. Projekt Mister prężnie się rozwija. Chyba nie ma co popadać w paranoję.

Kto potrzebuje "na półkę" zawsze może postawić nie do końca sprawny sprzęt ;)

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

alf

Kazda ulubiona konsole posiadam w conajmniej dwoch egzemplarzach (oprocz ps4, bo wciaz jest droga, kupie druga jak stanieje).

Mysle, ze to normalna przypadlosc kolekcjonerow / entuzjastow / oddanych fanow danego sprzetu. Mam sporo gier, potrzebuje miec pewnosc ze jak najdzie potrzeba zagrania to bede dysponowal sprawnym sprzetem. Wiadomo, ze urzadzenia sie psuja, dlatego lubie miec w zapasie o 1 konsole wiecej, szczegolnie jezeli kupilem ja tanio.

W przypadku bardzo tanich systemow, lubie miec nawet ze 3 sztuki, zeby od czasu do czasu cos przy nich pogrzebac, modowac, itd. Nigdy nie wiadomo czy czegos sie nie uszkodzi przy eksperymentach, dlatego staram sie nie naruszac sprzetow na ktorych gram na codzien.

hankie

Cytat: Atr3ju w Lipiec 08, 2021, 20:09Sam nie wiem czy to dobry pomysł kupić konsole na zapas i zamknąć je w szafie bo różnie to bywa jak np. ostatnio konsola Xbox od hankie
Hej hej, ja jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa :) Z PS Maniac'iem naprawimy dziada, tylko dosłownie nie mam chwili na grzebanie. Ona będzie działać!

A co do konsolek na zapas to w sumie z racji miejsca, i też w sumie hajsu - mam tylko 3 sztuki Szaraka (a i tak ori niedużo używam) i 2 Xklocki. Na co dzień używam w sumie alternatyw sprzetowych, ori sprzęty używam w ramach celebracji. A tak jakby spojrzeć to hmmm, tak na zapas jakby kupować - to trochę kasy by zeszło ;) Chociażby popularne i nierzadkie N64. Jakby chwycić dwie na zapas to trochę by człowiek wydał. I potem musiałbym je przechowywać w godnych warunkach. Dostałbym sraczki jakby sztuki były trzymane w złych warunkach... Mało tego - ostatnio odkryłem, że długie przechowywanie w kartonach niezbyt działa dobrze na powierzchnie, wystarczy choc naturalna wilgoć z powietrza.

A w przyszłości to będę ew gromadzić biedne egzemplarze i ratował je przed śmietnikiem :)

SALADYN

Jeżeli chodzi o sprawne (w pełni bądź jako tako) konsole to mam przeważnie po dwie sztuki, PS3 i PS2 mam trzy sztuki bo trafiły się fajne okazje i bogate zestawy z padami i grami. Nie jest to kolekcja, sprzęt mimo wszystko kupuje w celach czysto użytkowych gdyby któraś padła i potrzebowała zastępstwa.

psmaniac

A ja zostałem tylko z jedną sztuką :D Paleta się rozeszła  :) Ale za to wyszorowałem płytę główną izopropanolem, wymieniłem 9 big kondensatorów oraz taśmę i zamontowałem hdd nówka funkiel 1 tb. W zapasie zostawiłem kilka napędów dvd i kilka zasilaczy. Myślę że jakiś czas mogę spać spokojnie  O0

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

alf

Psmaniac jestes naszym forumowym szejkiem xboxowym. Sporo tego tu sprzedawales, Twoje mody czesto dotycza tej konsoli. Opowiedz cos wiecej - to Twoj ulubiony sprzet, ze miales go tak duzo? Jezeli tak, to za co lubisz te konsole? Chetnie poslucham komplementow na temat pierwszego xboxa, bo sam raczej nie daze go sympatia (mialem go ale wolalem ps2 mimo wszystko - wiecej fajniejszych gier).

psmaniac

Cytat: alf w Lipiec 09, 2021, 22:06Psmaniac jestes naszym forumowym szejkiem xboxowym. Sporo tego tu sprzedawales, Twoje mody czesto dotycza tej konsoli. Opowiedz cos wiecej - to Twoj ulubiony sprzet, ze miales go tak duzo? Jezeli tak, to za co lubisz te konsole? Chetnie poslucham komplementow na temat pierwszego xboxa, bo sam raczej nie daze go sympatia (mialem go ale wolalem ps2 mimo wszystko - wiecej fajniejszych gier).

Psx i Xbox Classics to są konsole od których zaczęła się tak naprawdę moja konsolowa przygoda :) Xboxem zaraziłem moją kilkuletnią wtedy córkę, która ograła Halo i wszystkie trzy Call of duty  :D Są to konsole, które najwięcej piraciłem w czasach biedy jaka wtedy miałem.  Mięta do xboxa wzmocniła się  wraz z możliwością emulacji innych generacji. Moc nie spada. Duża społeczność ( link poniżej) trzyma mnie przy tej konsoli mocno.  O0

https://www.emuxtras.net/forum/app.php/portal

Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Keita

Wiadomo, że fajnie by było każdy sprzęt mieć w zapasie. Zwłaszcza jeśli lubimy retro i cyklicznie co ileś miesięcy czy nawet lat wracamy do danego sprzętu. Osobiście uważam, że będę z tymi maszynami obcował do końca swoich dni więc fajnie by było jakby to działało. Niestety np. stacjonarki zajmują za dużo miejsca. Drugi problem to dostanie sprzętu w fajnej jakości. Jest to ogromna loteria, a kupowanie ich jako nowe jest drogie. Trzecia kwestia, to że jak masz zapas to i tak może konsolka paść nawet będąca w idealnym stanie, jak mój 3DS o przebiegu może 300h. 
GB, GBC, GBA, DS, 3DS, Famicom, SNES, N64, GC, Wii, NS, PSP, PS1, PS2, PS3, SMS, SMD, Lynx, 2600, 65XE, 486, K-6, PIII

Atr3ju

Wiem że temat nie o tym ale musze się przyznać że dopadła mnie ta lekka choroba i poległem :-[
Kupiłem na zapas dwa tygodnie temu Xboxa Classic oraz wczoraj Xboxa 360 :-X i nie jestem z tego dumny. Po co ? na co ? na zapas jak chciałem ? sam nie wiem. Jak sie z tego leczyć ? Mam zwolnić się z roboty i nie zarabiać aby nie mieć hajsu na konsole ?

SALADYN

Zacznij sprzedawać, jak wypracujesz z tego jakiś zysk to poczujesz się lepiej i nadal będziesz miał chęci na majsterkowanie.

alf

Witaj w klubie Atr3ju  :-[ druga sztuka każdej z Twoich ulubionych konsol to jeszcze nic takiego złego. Pociesz się tym, że xbox classic i x360 to konsole które są aktualnie w dołku cenowym - tj. prawdopodobnie nie zapłaciłeś za nie dużo, a zyskałeś sprawny sprzęt "w razie czego". Kłopoty z gratami zaczną się jak zaczniesz kupować na zapas konsole których już masz zapas  C:-) (to też przerabiałem  O:-))

ojciec-gracz

Chyba jestem w mniejszości ale starych konsol mam po dwie sztuki. Więcej nie potrzeba. Ps3 gra i buczy prawie 10 lat już. Zaliczyło ponad 150 gier. Ps4 to samo. Na starych konsolach nie gram ale na zapas mam haha w razie czego. Faza na retro mi przeszła uzbierałem co chciałem i teraz skupiam się na nowościach. Konsole na zapas polecam tym, którzy faktycznie tłuką na nich całe dnie. Ps1 odpalam ze 3 razy do roku. Za 25 lat i tak technika się tak rozwinie, że grę na ps4 odpalisz na telefonie.

Quake96

Cytat: Atr3ju w Sierpień 18, 2021, 20:02
Wiem że temat nie o tym ale musze się przyznać że dopadła mnie ta lekka choroba i poległem :-[
Kupiłem na zapas dwa tygodnie temu Xboxa Classic oraz wczoraj Xboxa 360 :-X i nie jestem z tego dumny. Po co ? na co ? na zapas jak chciałem ? sam nie wiem. Jak sie z tego leczyć ? Mam zwolnić się z roboty i nie zarabiać aby nie mieć hajsu na konsole ?

Odpuść leczenie i się przyzwyczaj :D U mnie konsol "w zapasie" jest mnóstwo. I to nie "na zapas" tylko zwyczajnie dlatego, że "czemu nie" :) Samych szaraków mam 9, z czego kilka różnych modeli (2x 1002, 5502, 5552, 2x7502, 9002, 2x102), a o innych konsolach nie wspominam :D

Sam też ostatnio kupiłem drugiego Xboxa 360, tak zupełnie spontanicznie, bez większej potrzeby. Ot, miałem za dużo pieniędzy i za dużo czasu na przeglądanie OLXa. Wpadła mi w oko konsola z oryginalnym pudłem za 200zł, więc pomyślałem, że świetnie uzupełni mój zbiór. Szczerze? Nawet za te 200zł nie kupiłbym kolejnego "szarego" X360. Tego kupiłem tylko dlatego, że miał oryginalny karton, serio.

Z resztą to nie pierwsza taka moja fanaberia. Jakoś jeszcze zimą kupiłem bodaj szóste PS2 za chyba 150zł, też tylko dlatego aby mieć egzemplarz z "boxem". Inna sprawa, że tamten interes nie był najgorszy, bo zyskałem przy okazji chyba dwa oryginalne pady, a tych mi wówczas trochę brakowało :)

Także po prostu do tego przywyknij. Możesz poszukać sobie jakiegoś szablonu kupowania takich konsol. U mnie teraz są to na przykład oryginalne pudełka, u ciebie mogą to być różne wersje (FAT, slim etc.). Znajdź w tym jakiś sens :D

For The Players

Dokładnie tak jak Quake pisze. Mam podobne podejście i dlatego ostatnio na spontanie wpadła mi druga PS Vita. "Po co mi to?" U mnie to pytanie nie istnieje.