Konsole na zapas

Zaczęty przez Atr3ju, Lipiec 08, 2021, 20:09

Poprzedni wątek - Następny wątek

Wawrzino

Umieraniem padów od PS2 jakoś bardzo bym się nie martwił, bo jak problem będzie się nasilał, a PS2 zacznie mocniej wchodzić w popularność jako retrokonsola to na bank znajdą się firemki, które stworzą zamienniki taśm i ogólnie bebechów wewnątrz pada, jak to robi obecnie 8BitDo do np. NESa czy SNESa

Mitsu

Też miałem kiedyś ochotę mieć po 2 sztuki, lub więcej konsol na zapas. Miałem ochotę także mieć pełno akcesoriów do ps1, typu myszka, kolorowe karty pamięci, multitap, kolekcję arcade sticków niczym TheUrien84, i tak dalej... Moim zapasem był na przykład 3ds, który leżał w szafce nieruszany parę lat, albo xbox 360 na którym nie grałem w nic. Miałem też drugą sztukę ps2 która leżała schowana w pufie. Miałem też monitor crt na zapas (swoją drogą @bms ile masz moniotorów/tv w zapasie? :D)
Jak już wspominałem w innym wątku zaczęło mi to ciążyć i pozbyłem się sporej części sprzętu. Nie uważam jednak, żeby takie zbieranie było złe samo w sobie. Ważne żeby to miało w sobie jakiś cel i sens. Jeżeli faktycznie ktoś ciora ciągle na psx i sie boi że zajedzie laser albo jakiś kondensator strzeli, to dla spokoju ducha lepiej mieć coś w zapasie. Jeśli natomiast myślenie "na zapas" jest tylko pretekstem do kupowania coraz to więcej sprzętu (np. bo tanio) i nie używanie go to, cała logika się gubi i podświadomie człowiek wie, że się oszukuje, co rodzi wątpliwości i w rezultacie frustracje. Ja przyjąłem taktykę, że jeśli coś się zepsuje, to kupie sobie po prostu nowy lub inny sprzęt.
Kiedyś myślałem, że urządzę sobie kolekcję, wystawie to w jakimś miejscu i będzie ładnie się prezentować, że będę testował inne sprzęty i różne gry, majsterkował, modował, odnawiał itd.
Okazało się, że na takie hobby trzeba poświęcić mnóstwo czasu i pieniędzy, a ja zdecydowałem że nie warto, przynajmniej dla mnie na tym etapie w życiu.
Co oczywiście nie oznacza, że nie można tego wszystkiego robić i czerpać z tego przyjemności.
Jeżeli ktoś chce przestać chcieć kupować konsol na zapas, to polecam po prostu zająć się czymś innym. Nie przeglądać aukcji codziennie, żeby nie kusiło, nie czytać o tym, nie oglądać materiałów na necie itd. Ja zastosowałem taki detoks i zadziałało. Teraz nawet nie mam dylematów czy kupić sobie bruk na taras, czy np. kolekcję gier na psx.

bms

Cytat: Mitsu w Wrzesień 19, 2021, 10:42swoją drogą @bms ile masz moniotorów/tv w zapasie?
Yyyyyyyyyyyyyy ja mam tylko jeden w zapasie. Cała reszta tj. aktualnie 15szt. ma jakieś zastosowanie, czeka na "projekt" lub za niedługo zniknie ;)
Typowa sesja u bms'a:

Jak widać, ograniczam się do niezbędnego minimum xD

JT

Cytat: adikropkaer w Wrzesień 14, 2021, 08:11Dodatkowo, serce mnie boli w kontekście umierania padów od PS2, gdzie był o tym kiedyś temat i chyba tekst na głównej (utlenianie taśmy?).
Utlenianie taśmy, czy też gąbeczka nie dociska połączenia tej taśmy, nieważne dualshocki 2 i tak maja kiepskie analogi, żadna strata ;) Kupujesz adapter bluetooth i podpinasz Dualshocka 3, 4 lub Dualsense lub inne pady :)

Co do tematu, to mam przeważnie po jednej sztuce konsol które się nie psują, jeżeli lubię się bawić jakimś sprzętem to mam zapas, najbardziej wyłamuje się 9xPS2, ze względów na modowanie, na drugim miejscu 3xPS3. Starałem się mieć przynajmniej jeden oryginalny pad do każdego sprzętu, ale niestety mam tego za dużo, przeważnie są po dwa lub więcej, dlatego teraz do każdej konsoli mam adapter bluetooth i wystarczą mi 2-3 pady :)
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

janfm

Rozwiniesz temat z adapterem bluethoot? Czy zwykłe usb czy coś konkretniejszego? I czy trzeba lutować w konsoli np ps2?

PsFan

Cytat: janfm w Wrzesień 19, 2021, 14:03
Rozwiniesz temat z adapterem bluethoot? Czy zwykłe usb czy coś konkretniejszego? I czy trzeba lutować w konsoli np ps2?
Nie,podpinasz po prostu pod ps2 ma zresztą porty USB 1.0.Poza tym są pady bezprzewodowe do konsoli playstation 2,choćby uwielbiany przez niektórych logitech,albo zwykłe zamienniki z aliexpres za 30 zł :) Oczywiście wówczas podpinasz pod standardowy port kontrolera w konsoli

janfm

Dzięki za patent, muszę sprawdzić na dwójce układ z ds3 oraz adapterkiem po myszce logitecha. Powinno działać, nie?

Jeśli chodzi o kompletowanie konsol to mam gdzie, bo jest nią piwnica, a tam mam warunki panujące jak w domu i przede wszystkim dużo miejsca. Więc mam po kilka egzemplarzy ps1-ps3, xbox-xbox 360, psp, psvita, i po jednej ps4, xone, wiiu i gamecube ;)

JT

Cytat: janfm w Wrzesień 19, 2021, 14:03
Dedykowany adapter do PS1 i PS2 https://strefapsx.pl/jak-podlaczyc-dualshock3-dualshock4-do-psx-ps2/
Z tego co wiem to tylko Gamecube nie ma tego typu adaptera.
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

janfm

Dzięki, a propos jest magia żeby podłączyć ds3 do ps2, ale ta musi być przerobiona, jest kilka tutków w necie. Ktoś może tego próbował?

EnsoUserPSV

według mnie zawsze warto z czasem takiego np. ps3 nawet w lombardach nie znajdziesz więc możesz wystawić za więcej ostatnio przeglądałem najstarsze xbox ceny są powalające po 500zł za tyle wchodzi psvita albo nowa płyta główna do kompa. Poza tym może powstać jakiś exploit dzięki czemu będzie można wykorzystać maksymalny potencjał konsoli. Co do kolekcji z ps3, warto zdobyć wersję amerykańską fat ma aż 4 porty usb może być dużo warta a szczególne dla kolekcjonera wg nie wiedziałem, że masz profil na tym forum :D

Morden

Cytat: bms w Wrzesień 19, 2021, 12:02Yyyyyyyyyyyyyy ja mam tylko jeden w zapasie. Cała reszta tj. aktualnie 15szt. ma jakieś zastosowanie, czeka na "projekt" lub za niedługo zniknie ;) Typowa sesja u bms'a:

Jak widać, ograniczam się do niezbędnego minimum xD

Przeglądam sobie stare wątki, a tu taki rodzynek! Piękne egzemplarze. No i KoF 2000. Zapasowe konsole nie są może koniecznością, bo wszystko można stosunkowo łatwo dostać, ale dobre kineskopy to towar deficytowy, nie wspominając o BVM / PVM. Coraz ich mniej i zwykle nie są to rzeczy za których przesyłkę chcemy płacić kupując z internetu.

Ubezpieczając się na przyszłość, jeden pokój w piwnicy zmieniłem w składzik kineskopów różnej maści. Gdy tylko widzę coś "do wzięcia", zaraz tam ląduje. Pracuję w szkole i znalazłem tu kilka TV które miały iść do utylizacji. Wszystkie trafiły do mnie, łącznie z kilkoma monitorami PC. Machnąłem ręką jedynie na TV projekcyjny.

Żona nie jest fanem tego przedsięwzięcia, więc gdy tylko widzi że zauważam jakiś TV, rzuca ostrym "nawet o tym nie myśl". Tak było gdy znalazłem bezpańskiego Panasonica u niej w pracy w zeszłym tygodniu (żona również pracuje w szkole - wygląda na to, że gdy przesiadano się z CRT na LCD, kineskopy schowano, a gdy przesiadano się z LCD na projektory, LCD poleciały na wysypisko, podczas gdy baniek nikomu nie chciało się dźwigać i dlatego można je znaleźć do dziś).

Wracając do tematu konsol, z reguły wszystkie "duble" trafiły mi się mniej lub bardziej przypadkowo. Znajomy znalazł kiedyś na strychu nową Megadrive II, bundle z Toy Story, to kupiłem. Gdy Gamecube było jeszcze świeżą konsolą, kupiłem srebrną edycję w komplecie z Mario Kart Double Dash, bo chciałem grę i potrzebowałem drugiego pada, a cena konsoli była równa cenie gra plus pad. Nie było się nad czym zastanawiać. I tak dalej. W zeszłym roku kupiłem PS3 Slim od ucznia za jakieś grosze. Zainstalowałem CFW, żeby mojej nie ruszać. Podobnie zrobiłem z 360. Kupiłem drugą sztukę do kombinowania. Od innego ucznia kupiłem pierwszy model Megadrive z uszkodzeniem. Zwykle nie dziękuję gdy pojawia się jakaś okazja, ale dubli nie zbieram aktywnie.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

killy9999

Cytat: Morden w Luty 17, 2025, 10:25Ubezpieczając się na przyszłość, jeden pokój w piwnicy zmieniłem w składzik kineskopów różnej maści.
No to uważaj, bo piwnice mają to do siebie, że mogą zostać zalane. Nawet jeśli budynek nie przesiąka, wystarczy jedna za duża ulewa i można sprzęt stracić. Ja w ten sposób pożegnałem się z telewizorem Panasonica, bo piwnicę zalało na jakieś kilkanaście centymetrów w trakcie oberwania chmury:

A z zapasowych konsol mam właściwie tylko handheldy, nieraz po 3-4 sztuki, bo to łatwe w przechowywaniu. Jakiś czas temu kupiłem drugiego SFC, bo miałem wersję z 3-chip, a znalazłem 1-chip w rozsądnej cenie. A, no i mam luzem zapasową płytę główną do PSX, bo była za jakieś śmieszne grosze i chciałem mieć zapas na wypadek, gdybym skopał instalację xStation.

Morden

Cytat: killy9999 w Luty 17, 2025, 11:35No to uważaj, bo piwnice mają to do siebie, że mogą zostać zalane. Nawet jeśli budynek nie przesiąka, wystarczy jedna za duża ulewa i można sprzęt stracić.

Tym akurat się nie martwię, bo nie dość że stosunkowo niedawno miałem wokół domu robiony drenaż a sama piwnica ma odpływy w kilku pomieszczeniach, to jeszcze jestem dość korzystnie położony względem choćby pobliskiej doliny, więc jeśli mi piwnicę zalewa to wszyscy wokół kończą budować arkę, a sprzęt jest w tym przypadku jednym z mniejszych zmiartwień. Wszystkie pomieszczenia w piwnicy mam mieszkalne a wilgoć kontrolujemy. Nawet gdy podczas ulew z każdej z rynien tryska jak z węża strażackiego, nigdy nie zwiększyło to poziomu wilgoci w piwnicy.

Cytat: killy9999 w Luty 17, 2025, 11:35A z zapasowych konsol mam właściwie tylko handheldy, nieraz po 3-4 sztuki, bo to łatwe w przechowywaniu. Jakiś czas temu kupiłem drugiego SFC, bo miałem wersję z 3-chip, a znalazłem 1-chip w rozsądnej cenie. A, no i mam luzem zapasową płytę główną do PSX, bo była za jakieś śmieszne grosze i chciałem mieć zapas na wypadek, gdybym skopał instalację xStation.

Ostatni zdublowany u mnie handheld to chyba 3DS. Dokupiłem 2DS'a bo znalazłem nowego za dosłownie grosze i leżał latami w pudełku, aż córka dorosła. Zainstalowałem CFW, wrzuciłem gry na kartę SD by nie żonglowała cartami, i gra sobie czasem.

Gdy Switch zejdzie na drugi plan po premierze dwójki, może skuszę się na drugą sztukę i poeksperymentuję z jakąś modyfikacją. Muszę też sprawić sobie drugie Wii U, bo pamięć NAND w mojej konsoli jest częściowo uszkodzona. Planuję instalację NAND-AID, ale ubezpieczyć się trzeba.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

killy9999

Cytat: Morden w Luty 17, 2025, 13:06Ostatni zdublowany u mnie handheld to chyba 3DS
Ja, można powiedzieć, wygrałem na loterii. Jakiś rok temu kupiłem drugiego New 3DS LL z Japonii i okazało się, że to egzemplarz z ekranem IPS.