Konsole na zapas

Zaczęty przez Atr3ju, Lipiec 08, 2021, 20:09

Poprzedni wątek - Następny wątek

PsFan

Też tak mam,że kupuje coś okazjonalnie :D W zeszłym roku nie mogłem się powstrzymać i kompletnego w pudełku PS2 w śmiesznym pieniądzach kupiłem.Podobnie miałem ostatnio,jak był dreamcast w okolicy kupiłem następnego :D

hankie

Kilka lat temu kupowałem na zapas. PS2 za 3 dyszki z jakąś siatkę akcesoriów i jakimiś grami? OK. Kolejny Szarak - działa słabo, ale działa? Bierę. Jakieś Nintendo, 'powinno' działać - ale tanio i ładna obudowa? Biorę. A to do restoringu, a to na części, przyda się.

Od zeszłego roku jednak skumulowałem wszystko - i się przeraziłem. Najgorsze, że większość to sprawne całkiem z defektami i do restoringu. Zacząłem organizować miejsce - potrzeba. Przy okazji mały rachunek sumienia. I potem - hmmm ok, trzeba mieć po konsoli, ale gromadzić rzeczy, które są w nie do końca godnych warunkach? Szkoda trochę. Dodatkowo robiłem czystkę z klamotami, które wiedziałem jeszcze, że są w piwnicy mamy, u której mieszkałem. Był tam mój stary PC, Commodore 64 i kila innych rzeczy. Niestety - po kilku latach w teoretycznie suchej piwnicy białe/kremowe/jakkoliwiek jasne elementy plastikowe - dostały dziwnych przebarwień. Niektóre z nich były dziwnym nalotem, który po moczeniu i dokładnym czyszczeniu ustępował, ale niektóre wymagały kremu z wody ultenionej. Po tym ostatecznie utwierdziło mnie w przekonaniu  - jeśli nie mam godnych warunków do przechowywania - nie kupuję więcej.

Jedynie Szaraka mam w 2 sztukach + ładne PSone. Mam jeszcze 2 klasyczne Xkloce, ale w jednym ostatnio focha strzelił napęd, ale softmodzik jest, więc nawet teraz można śmigać na nim i instalować gry po LAN. Moje podejście teraz - po sztuce starej konsoli. Wyciągam i tak nominalne konsole od święta, a w gry stare gram korzystając np ze wstecznej kompatybilności. Może z czasem nowsze Klocki będą tak modowalne, że bez problemu odpalę gierki z X classica - wtedy on na bank pójdzie w suche plastikowe pojemniki z pochłaniaczem wilgoci, by być wycoąganym od święta.

Po prostu trochę mi szkoda 'leżenia' sprzętu, czy przesuwania go w szufladach, czy upychania go nogą w kartonach w szafie, które potem wypchnąłbym do piwnicy. Miałem mieć stanowisko do retro grania, monitorek + malutki stary LCD do starych konsol, stary pecet. Ale przyszła praca zdalna, córa wyszła na świat i to tylko pozwoliło mi przejrzeć realne potrzeby i określić rodzaj miłości do growych retroklamotów - nie żałuję niczego.

alf

Cytat: hankie w Sierpień 19, 2021, 10:21
nie żałuję niczego

Jeszcze nie żałujesz, dopóki ciągota nie wróci  C:-)
Miałem jak Ty hankie - dziecko na świat, sporo roboty, rachunek sumienia, pozbycie się niepotrzebnych zapasów. Przez pewien moment czułem się lżejszy. Jednak przez kolejny rok znowu się zagraciłem - miejsce które zwolniłem szybko zapełniło się innymi growymi gratami i po roku znowu patrzysz a tu kupa sprzętu którego używasz bardzo okazjonalnie  :))

Wydaje mi się, że Quake ma rację - na to nie ma lekarstwa. Trzeba zaakceptować jakim się jest (graciarzem)  O:-)

hankie

Cytat: alf w Sierpień 19, 2021, 10:31Jednak przez kolejny rok znowu się zagraciłem - miejsce które zwolniłem szybko zapełniło się innymi growymi gratami i po roku znowu patrzysz a tu kupa sprzętu którego używasz bardzo okazjonalnie 
Wiesz Alfie, akurat póki co nie sprzedałem totalnie żadnej platformy, którą posiadałem. A to zdublowana konsolka, albo oddane komuś i tak na części, bo co mogłem spożytkowałem. Ale szczerze - jakby mi ktoś jakiegoś Atari Lynxa za stówkę, czy Makraona za 5 dych sprzedał - to dla samego restoringu i poobocowania bym wziął xD ale serio zadałbym sobie pytanie - czy na pewno zatrzymać nowe urządzenie na wieki? Ale wracając do tytułu - sztuki 'na zapas' - sprzedane.

alf

Rozumiem. Ja jednak pozbyłem się całkowicie niektórych platform, np. Xbox Classic, Sega Saturn, Makaron. Zrobiły miejsce zapasowym sztukom moich ulubionych platform (np. ps2) oraz całkowicie nowym konsolom (3DS, wszelkie miniaki - ps classic, smd mini, cha).

Trzyzet

Konsol na zapas nie mam. Trzymam za to takie sporawe pudełko z ekstra zasilaczami, laserami, częściami obudów.

Wawrzino

Też mam konsole na zapas :P
Ale w sumie głównie przez to, że bardziej interesuje mnie ten aspekt kolekcjonerski zbierania starych konsol, aniżeli granie w stare gry. Czaję się na PS3 Slim w komplecie z boxem, mimo, że mam już dwie PS3 w domu (w tym jedną od nowości).

Stall

Mam kilka PS1 i PS One, do tego kilka PSP (z tym, ze kilka roznych modeli). Do tego po jednym PS2 (to mi akurat padlo) i PS3.
W praktyce korzystam regularnie tylko z PS1.

PsFan

Cytat: Wawrzino w Sierpień 19, 2021, 13:40
Też mam konsole na zapas :P
Ale w sumie głównie przez to, że bardziej interesuje mnie ten aspekt kolekcjonerski zbierania starych konsol, aniżeli granie w stare gry. Czaję się na PS3 Slim w komplecie z boxem, mimo, że mam już dwie PS3 w domu (w tym jedną od nowości).
Jakiś konkretny kolor masz upatrzony,czy tylko żeby był w boxie :D ?

Wawrzino

Dopuszczam każdy możliwy kolor, pod warunkiem, że jest to czarny ^^, grunt, żeby był kompletny zestaw i box w dobrym stanie.
Ale z tym pośpiechu nie ma, bo mam też inne sprzęty na liście, a niestety miejsca w mieszkaniu nie przybywa.

PsFan

Cytat: Wawrzino w Sierpień 19, 2021, 15:13
Dopuszczam każdy możliwy kolor, pod warunkiem, że jest to czarny ^^, grunt, żeby był kompletny zestaw i box w dobrym stanie.
Ale z tym pośpiechu nie ma, bo mam też inne sprzęty na liście, a niestety miejsca w mieszkaniu nie przybywa.
Szukałem kiedy czerwonej slimki ps3,jest bardzo rzadka w Polsce.Była z pół roku temu kompletna z boxem,ale ktoś mi spod nosa wziął :) Jeszcze z ciekawych to może SuperSlim niebieski/biały,ale też z boxem ;)

kaj.dam

U mnie to różnie :) Mam kilka dubli, ale nie ma jednej przyczyny takiego stanu rzeczy. Z planowanych był Dreamcast, tutaj koniecznie chciałem mieć drugą konsolę bo jest tego mało i mam wrażenie że będzie już tylko drożej - udało się dorwać fajną sztukę w boxie i z papierami. Prócz tego jest PS Vita - miałem najpierw Fat potem doszedł Slim. PSP również podwójnie ale tutaj akurat dokupiłem inną wersję kolorystyczną. Podobnie Xbox Classic - na początku miałem Crystal Clear a później zamarzył mi się zwykły czarny. No i mam równieź 2x PSX'a i 2x PS2 ale to już czysty przypadek, kupiłem w pakiecie od jednego Kolegi ze Strefy :)

PS no i GBA również mam podwójnie, byłbym zapomniał :D

mariusz391

No u mnie zwyczajnie brak funduszy sprawia że raczej nie kupuję sprzetów ,,na zapas''. Ot, jeden się popsuje, jak moja pierwsza PS2, kupiłem kolejną która na razie działa PRAWIE bez problemów (z wyjątkiem tej cholernej taśmy od napędu która rysowała płyty, na szczęście tylko piraty  >:D )
Jedyne konsole które mam więcej niż jeden egzemplarz to Xbox Classic, ale to też tylko dlatego że pierwszego kupiłem nieprzerobionego, a drugiego od naszego guru Xboxowego już przerobionego.
I ostatnio drugi egzemplarz PSP bo właśnie o konsole przenośne boję się najbardziej, jako że są najbardziej podatne na uszkodzenia. Jednak to że egzemplarz który kupiłem okazał się w gorszym stanie technicznym niż mój główny znowu sprawił że do kolejnych sprzetów ,,na zapas'' jakoś mi się nie spieszy. Tak samo jak miałem kupić drugi egzemplarz DSi, ale one ostatnio znowu mocno poszły w cenę więc pewnie też będzie na zasadzie ,,kiedyśtam może''

Atr3ju

To już przesada powiecie ale sami pewnie macie tone konsol w szafie czy na strychu  :P

Ostatnio nabyłem drugą na zapas PS3 z CFW (dlatego majstrowałem ostatnio w wątku z sixaxisem) oraz dziś na zapas PS2 Slim 90004 datacode 8A (na którym działa FMCB) za pare złociszy.

Myśle że mam już zapasowy komplet i zatrzymam się na tym, obiecuję. :-\

adikropkaer

Najwięcej na zapas mam PSX i PS2 oraz 3 PSP. Reszta konsol po jednej sztuce. Największy problem mam z padami, kablami itd. Używam jednego, góra dwóch padów, a reszty mam dużo, z czego nawet nie wiem który w jakim stanie jest sprawny. Nie mam nawet czasu i chęci ich oczyścić i zrobić z nimi porządku. Dodatkowo, serce mnie boli w kontekście umierania padów od PS2, gdzie był o tym kiedyś temat i chyba tekst na głównej (utlenianie taśmy?).