Kolekcjonowanie vs Granie

Zaczęty przez Wonder_Boy, Marzec 17, 2017, 23:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

meres

Ja ograłem większość tytułów które posiadam myślę że ponad 80% bo czasu brak.  A że kiedyś grało się na piratach to ograło się bardzo dużo gier, a dziś chciałbym mieć wszystkie je oryginalne,które w latach 90tych ograłem szczególnie na szaraku. A że jeszcze kupuje na bieżąco tytuły i to na kilka platform to rośnie kolekcja z dnia na dzień.

Yuki

Dokladnie tak jak npisal Meres...

Kiedys zbieralem maniakalnie karty z pokemonami, gralo sie w nie maniakalnie na Gameboyu. Dzis chce posiadac konsolki z tymi pokemonami, z racji sentymentu ze kiedys ogralem ich od groma. Podobnie z Zelda.

A gry z automatow, m.in Neo Geo, to fakt ze przetracilem ogromne pieniadze z kieszonkowych za dzieciaka, zeby w te gry grac na automatach, w pelni usprawiedliwia moje checi posiadania takich gier na polce w celu samego gapienia sie na nie i oddania hołdu temu, przed czym trząsłem sie w salonie gier przez całe wakacje albo po szkole w osiedlowej budzie.

A że kiedys nie moglem sobie pozowlic na takiego szpila Neo Geo...i nawet o nim nie wiedzialem ze jest gdzies poza salonem gier...to teraz nadrabiam braki w macaniu pudelek i patrzeniu sie na nie :D

Natomiast nie czuje klimatu w posiadaniu masy gier na PS3 czy PS4 czy X360...po co ? Nie gralem w to, nie zagram w to, nie ma to dla mnie wartosci kolekcjonerskiej ani sentymentalnej, wiec tego nie mam w osobistej kolekcji, nie czuje checi macania, patrzenia sie (w sumie w robocie sie na te nowosci napatrze dosc i je wymacam z kazdej strony podajac klientowi) :P

Moja kolekcja to hołd temu, co kiedys dalo mi kopa i sprawialo frajde, i sprawia nadal. A ze kiedys nie moglem miec tego osobiscie, to teraz ciesze sie ze moge miec :)

Don

U mnie sprawa jest łatwa. Kolekcjonowanie gier starszych generacji traktuje jaki hołd oddany starym grom w które namiętnie grałem za małolata - oczywiście piracąc z uwagi na sytuację materialną. W tej chwili na liście tytułów z PSX do zebrania mam 128 pozycji. 70 już mam więc jestem bliżej niż dalej... Grać - gram, ale tylko w wybitne tytuły z oldscholowej listy. Reszta trafia po prostu na półkę "hall of fame".

Równocześnie gram w gry obecnej generacji. Które (jeśli trafić na tytuł bardzo dobry, bądź wybitny) zjadają na śniadanie większość staroszkolnych tytułów. To oczywiście moje zdanie, które tutaj może uchodzić za herezję, ale proszę brać pod uwagę, że najbardziej lubię grać w tytuły z rozbudowaną fabułą, bądź z ciekawym poprowadzeniem akcji, rysem bohaterów itd. Nie twierdzę, że takie gry dzisiaj łatwo odszukać, ale jeśli się do takiej gry dorwę to nie mogę się oderwać...

Lothar

Cytat: Wonder_Boy

Ogólnie jestem tutaj na forum "jedną nogą i to na skórce od banana", ponieważ nie ma za bardzo z kim gadać o esencji gier video.

Bo prawie 600 postów w Kąciku jRPG to rzeczywiście mało. Stary, ja rozumiem że możesz narzekać, ale takie słowa obrażają mnie i kilka innych osób udzielających się na forum.

Ja mam podobne zdanie do Manifesto, choć sam nie kupuję gier obecnej generacji, gdyż nie jestem nią zainteresowany. Choć pierwszy krok już zrobiłem, używane PS3 kurier przywiezie mi w piątek. Chęć zagrania w Personę 5 jednak zwyciężyła.

makumator

Cytat: Lothar

takie słowa obrażają mnie i kilka innych osób udzielających się na forum.

Lolek tygodnia,  a może i miesiąca.

Gram na wszystkim,  a retro zbieram wyłącznie to co kiedyś mialem lub grałem i bogatych kolegów, ewentualnie coś co mnie podniecalo z recek z TS i SS.

Manifesto

A ja sądzę, że Lothar słusznie zwrócił na to uwagę. Zdanie Wonder Boya o tym, że "nie ma z kim gadać na tym forum", może być odebrane w różnoraki sposób. Sam chciałbym więcej wypowiedzi ściśle o grach, ale uważam, że przesadą są tego typu teksty.

Wonder_Boy

Cytat: Lothar w Marzec 18, 2017, 15:30

Bo prawie 600 postów w Kąciku jRPG to rzeczywiście mało. Stary, ja rozumiem że możesz narzekać, ale takie słowa obrażają mnie i kilka innych osób udzielających się na forum.

Więc czuj się obrażony i jak dziadunio wspominaj przeszłość, stare posty. Od kilku miesięcy praktycznie tutaj nie istniejesz.
Gdyby nie Bodzio który ogrywa platformówki i o tym pisze i makumator za całokształt Switchowych perypetii, kompletnie nie byłoby z kim gadać o giereczkach. No i jeszcze Hankie który nam kibicuje.
Dziedzina: jRPG/cRPG, platformówki, przygodówki.

Lothar

Cytat: Wonder_Boy w Marzec 18, 2017, 16:05
Cytat: Lothar w Marzec 18, 2017, 15:30

Więc czuj się obrażony i jak dziadunio wspominaj przeszłość, stare posty. Od kilku miesięcy praktycznie tutaj nie istniejesz.
Gdyby nie Bodzio który ogrywa platformówki i o tym pisze i makumator za całokształt Switchowych perypetii, kompletnie nie byłoby z kim gadać o giereczkach. No i jeszcze Hankie który nam kibicuje.
Nic Ci do tego ile się udzielam przez ostatnie parę miesięcy. Są na tym forum tematy aktywne, w których posty pojawiają się dość często (na przykład jRPG na PS3), o dziwo nie widziałem Ciebie w nich ani razu, więc może lepiej się zastanów nad swoim "istnieniem".

Janusz

Osobiście od dawna bardziej jestem pochłonięty kolekcjonowaniem niż graniem, ale mimo to za każdym razem jak mam przyjemność w coś zagrać, to moimi wrażeniami staram się podzielić również z wami, z nadzieją, że wywiąże się tutaj jakaś dyskusja. Nie zawsze tak jest, ale na to nie mam wpływu. Ogólnie na Strefie mamy póki co za duży rozrzut jeśli chodzi o ogrywane konsole, co w przełożeniu na nie tak dużą liczbę aktywnych i wciąż zapracowanych użytkowników sprawia, że jest jak jest. Jeden gra na PS4, inny katuje Vitę lub 3DSa, a jeszcze inny spędza czas przy Wii U lub PS3. Ciężko to zgrać, ale myślę nie same gry nas tutaj połączyły, a zupełnie co innego. Cieszy mnie za to, że tematyka kolekcjonerska i sprzętowa jest tutaj tak rozwinięta, growa może kiedyś dojdzie. Zresztą jak pojawia się jakieś zapytanie o grę, to od razu ktoś służy pomocom, problemem jak już, jest dyskusja o samym graniu, ale zakładam że wielu nie ma na nią czasu w dorosłym życiu, a młodzieży tu nie ma za wiele.

Wydaje mi się, że zamiast dyskutować o tym, że się nie dyskutuje o czymś, lepiej tę energię pożytkować na próby zmiany tego stanu, a nie jakieś malkontenctwo. Tak staram się robić i polecam to innym. Proponuję też darować sobie osobiste wycieczki. Do niczego to nie prowadzi.

Wonder_Boy

Cytat: Lothar w Marzec 18, 2017, 16:15
Nic Ci do tego ile się udzielam przez ostatnie parę miesięcy. Są na tym forum tematy aktywne, w których posty pojawiają się dość często (na przykład jRPG na PS3), o dziwo nie widziałem Ciebie w nich ani razu, więc może lepiej się zastanów nad swoim "istnieniem".

PS3 to hiv i rak, 3DS przejął rolę PSX-a i PS2 w dziedzienie jRPG-ów. Oj już tak emocjonalnie nie reaguj na drobne uwagi, "nic ci do tego!" na forum dyskusyjnym ma wprost komediowy wydźwięk.
Dziedzina: jRPG/cRPG, platformówki, przygodówki.

gumislav

Zgodnie z hasłem forum Strefy, jest to "forum miłośników PlayStation, retrograczy i kolekcjonerów".
Obojętnie, czy się kupuje same płyty do grania, czy zafoliowane kultowe gry do posiadania, czy nic się nie ma, bo się miało ale sprzedało i została tylko wiedza oraz sentyment - nie ważne - to jest agora dla każdego, kto wpisuje się w temat. Działów i tematów jest tyle, że każdy się odnajdzie. Sam kiedyś uważałem, że kupowanie czegoś tylko aby to mieć jest dziwne (delikatnie mówiąc), ale zrozumiałem, że jak coś kogoś bawi to jest to wystarczające uzasadnienie żeby robić to, a nie coś innego. Myślę, że jest to forum również dla ludzi oglądających tylko gameplaye na YT. Jeśli ktoś uważa, że to forum to dno, to widocznie względem jego kryterium tak jest i nic tego nie zmieni, ale zawsze można zmienić forum, bo to jest jakie chce i inne nie będzie  :) Tyle powiem, bo nie jestem w temacie i nie wiem kto personalnie jakie tam swoje poglądy wyrażał.

Ja kolekcjonuję, bo w jedne gry chcę pograć i inne z jakiś powodów (technicznych, historycznych, dla beki) chcę zobaczyć na żywo, chcę w nie pograć i mieć w komplecie, żeby przenieść się na chwilę "do tamtych czasów", ktoś inny chce mieć na półce to czego nie miał za dzieciaka i wyleczyć kompleksy przeszłości, ktoś inny jest fetyszystą designu opakowań i wpatruje się w detale okładek i pudełek, tamten Pan zbiera ładne folie, a tamtej Pani Jezus Chrystus kazał zbierać gry z nieparzystymi numerami seryjnymi, w których tytule występuje litera X lub rzymska trójka.

Dla mnie:
gram = fajnie
kolekcjonuję = fajnie
gram i kolekcjonuję = fajnie x 2  :D
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Janusz

Da się bez wycieczek personalnych, da ;) Tutaj mam podobne zdanie:

Cytat: gumislav w Marzec 18, 2017, 16:45
Dla mnie:
gram = fajnie
kolekcjonuję = fajnie
gram i kolekcjonuję = fajnie x 2  :D

Ogólnie brak burzliwych i codziennych dyskusji o grach to nie jakaś wielka bolączka Strefy. Tak się składa, że jestem w kilku grupach na FB i nawet tam takowe dyskusje, ograniczają się jak już, to głównie do sentymentalnych wzmianek pod fotką gry, jak ktoś wrzuci jakąś grafikę i tyle. Na innych forach sprawa wygląda podobnie. Wychodzi na to, że większość woli grać niż o tym dyskutować i tyle. Jak ktoś szuka tylko takich dyskusji i ich mu tutaj brakuje to przecież nikt nikomu nie broni szukać innych for czy okazji do dyskusji. Choć jestem twórcą Strefy to jak mi czegoś tutaj brakuje i nie jestem w stanie tego tu przenieść, to szukam gdzieś indziej. To chyba normalne.

hankie

Cytat: alf w Marzec 18, 2017, 12:10

Ja generalnie w czasach gimnazjalno-licealnych rypałem ostro na psx i ps2 nie mając dochodu wiec zbieranie nie wchodzilo w ogóle w gre. Mialem czas ale nie mialem hajsu wiec gralem a nie zbieralem. Teraz czasy szkolne sie skonczyly, jest hajs a czasu nie ma, wiec wiecej jest kupowania niz grania. Cała prawda to o życiu.
@Alf, podał akurat wyznawane z racji sytuacji podejście u mnie. Strzał w dyszkę...

Do ~2012 roku miałem podejście bardzo praktyczne - tuż przed moim retro nawróceniem. Nie miałem praktycznie sprzętu, którego bym nie używał. Nie miałem na półce gry, do której nie miałem ochoty wracać, albo której już długo nawet nie dotykałem. Pozycję, czy sprzęt sprzedawałem od ręki. Nieraz motyw retro ran i śmiesznych pieniądze za sprzedawane itemy już poruszałem. Po prostu miałem niechęć do gromadzenia.

Po nawróceniu się (zaczęło się od kupna i dłubnięcia PSP), znowu - nie ukrywając, z racji cen - zacząłem gromadzić. Po pewnym czasie przestało mi przeszkadzać, że w bieżącej chwili nie gram w kupowane gry. Po prostu - nie ma na to czasu, by rozegrać każdy tytuł. Może kiedyś?
Do pewnego czasu na filmiki na YT o kolekcjach z kilkoma/kilkunastoma tysiącami itemów reagowałem - 'po co? I tak życia nawet na włączenie każdego nie starczy..?'. Prychałem. Ale po pewnym czasie - jestem w stanie zrozumieć radość samego gromadzenia :) Także (też nie ukrywam) bardzo cieszę się z obcowaniem ze starym sprzętem (także np audio czy wideo). Mam wrodzony szacunek do rzeczy martwych (nie chorobliwy pedantyzm, niszczący otoczenie) nawet z tej racji, że jest on elementem historii rozwoju kultury A/V - i że kiedyś kosztował dużo i w jego powstanie dużo osób było wchłoniętych. Dlatego lubię ze śmietników robić rzeczy, który chociaż lekkie 'łał' spowodują. Taka moja mała satysfakcja, wiąże się z tym właśnie proces kolekcjonowania. Także wrażenie 20 letniego sprzętu, który wciąż wygląda jak z fabryki - i wcale nie trzeba jakichś chorych na to patentów. Szanuję i dbam o nabytki wszelkie, rodzice mnie tego nauczyli :)

OK, wracając :) - gramy dla przyjemności - nie z musu, czy nakazu dzielenia się wrażeniami. Też ostatnio gram szalenie wybiórczo, ale przecież nie będę grał - 'oj, bo długo nie grałem, cholera MUSZĘ nadrobić'. Bo taki przymus wewnętrzny jest już patologią.

Mitsu

Ja bym chętnie popisał o graniu ale ciężko trafić na kogoś kto akurat grę przeszedł i jeszcze ma jakieś zdanie na jej temat. Założyłem tematy o wiedźminie 3 i grań turismo 6 i mało kto się w ogóle udzielał. I co mam pisać o wszystkim co ostatnio przeszedłem ? Gothic 3, icewind dale, tekken 2, dragons dogma... to moje gry z ostatnich paru miesięcy i wątpię żeby znalazł się ktoś chętny do dyskusji... wiec skupiam się na popularnych tematach i dzieleniu się ciekawymi informacjami ze świata Psx.

Atr3ju

A ja nie kolekcjonuje bo jestem 100 % pirat i tylko gram, tyle ode mnie w tym daremnym temacie.