Nasze podsumowanie roku i plany na kolejny - kolekcjonowanie, granie, zakupy itp.

Zaczęty przez Janusz, Grudzień 27, 2014, 20:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Zbliża się koniec roku, a więc okres podsumowań i kreślenia planów na kolejny. Jak podsumujecie swój growy rok 2014 i jakie macie plany na kolejny?

Jeżeli chodzi o mnie to nie mam na co narzekać. W tym roku sporo ciekawych łupów trafiło w moje ręce, a najbardziej cieszę się z zakupu Net Yaroze, pierwszego modelu PSX z Japonii oraz kilku ciekawych akcesoriów. Udało mi się też skompletować wszystkie europejskie modele PSX. Z innych konsol cieszy mnie zwłaszcza zakup PS3, który planowałem od kilku lat. Konsola ta stała się moją drugą główną platformą do grania i wyprzedziła w ten sposób Wii. Wpadło też całkiem przypadkowo WiiU, ale póki co raczej zbiera kurz. Poza konsolami, doszło sporo gier na PSX. Pozbyłem się wszystkich platynek i pokupowałem masę solidnych tytułów, choć i tak to tylko kropla w morzu potrzeb.

Najbardziej mnie cieszy jednak, że kolejny rok wytrwałem w tym hobby bez większych zwątpień i dalej mnie to cieszy. Największy mój sukces tego roku to jednak stworzenie tego miejsca, które mam nadzieje będzie się rozwijać dalej.

Co się nie udało? Niestety praca nad kolejnymi materiałami na stronę pochłonęła masę czasu, który zwykle przeznaczałem na granie. Dlatego nie ograłem w tym roku zbyt wielu pozycji.

W związku z tym chciałbym w przyszłym roku jakoś to zbilansować i więcej pograć. Ponadto nie wiem czy nie będzie mnie czekać jakaś reorganizacja kolekcji. Do tej pory zbierałem wszystkie systemy Nintendo, Sega i Sony, ale nie wiem czy się nie skupię jedynie na tych na których faktycznie zdarza mi się pograć. W zasadzie takich konsol jak Sega Mega Drive, SNES czy GameCube nie odpalał więc nie wiem czy się z nimi nie pożegnam, ale to jeszcze otwarta kwestia. W nowym roku z konsol to jedynie zapoluję chyba na Saturna, natomiast jeśli chodzi o gry to dalej będę chciał rozbudowywać kolekcję gier na PSX, a także pozbierać najbardziej interesujące tytuły na WII (niewiele mi brakuje), PS3 (tu jeszcze sporo, ale muszę najpierw ograć to co mam) i PSP (tu jeszcze trochę tego jest na liście zakupowej). W kwestii sprzętu do PSX kwestia też jest jeszcze otwarta bo choć zwykłe konsole mam wszystkie co chcę, to jeszcze jest kilka limitowanych i masa akcesoriów do zebrania. Grunt, żeby nie popadać w czysty konsumpcjonizm, tylko czerpać z tego przy okazji radość.

Zobaczymy co z tego wyjdzie za rok. 

gumislav

Moje podsumowanie kwartału, bo mniej więcej tyle czasu odżywa po latach moje wielkie zamiłowanie do szaraka, to: zakup 24 niezmiernie cieszących mnie gier + kilka w drodze (z Allegro i od kolegów z forum), zakup i kompletnie odnowienie 2 "zestawów gracza" (jeden zastaw tj. konsola z kompletem kabli + konsola zapasowa + dual shock + pad cyfrowy + 2 memorki) oraz zadomowienie się na Strefie i pozyskanie stąd ogromnej ilości ciekawej informacji od kolekcjonerów z wiedzą i stażem.

Mój plan na przyszły rok to zdobyć jak najwięcej tytułów z mojej wish list, którą zamieściłem w dziale Kupię na forum. Grać zamierzam tylko na PlayStation, a więc wszystko co zdobędę ewentualnie w pierwszych trzech kwartałach roku powinienem spokojnie do jego końca pozaliczać. Tym bardziej, że nie jestem z tych, co to każdą kupioną grę muszą podbić na 100%. Jeśli jakimś cudem nie będę miał chwilowo w co grać na PSX, to odświeżę znajomość z moją drugą ulubioną konsolą, tj.pierwszym XBOXem. Kolejne lata, to uzupełnianie zbiorów do końca i później rozbudowanie ich o japońskie RPG. Zbierać gry mam zamiar tylko w PALu. W miedzy czasie, o ile Bodzio udzieli mi stosownego błogosławieństwa, mam zamiar podrzucać na Strefę recenzje gier mniej znanych lub zapomnianych, ale wartych posiadania.

I kto wie... może kiedyś będę mógł nazwać to co mam "kolekcją".
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

ExGamer

Mój rok był bardzo owocny jeśli chodzi o transfery gier i sprzętu. Zacząłem go skromnie od powolnej wyprzedaży zalegających na półkach gier na Szaraka, 2 konsol PSOne itd. Zostawiłem sobie tylko jednego PSXa z kablem RGB, 2 padami bez gałek + 2 nieoryginalne memorki (w planach mam ich wymianę na oryginały), potem pojawiło się PS2 FAT uszkodzone za browara, które niedługo poleci gdzieś w dal, a ja odnowię swojego slima, czyli dokupię od niego drugiego oryginalnego pada w końcu oraz uzupełnię kolekcję gier i zacznę zbierać jedynie premierówki, bo na razie jest miszmasz. PS3 stało się platformą do FIFY i nowych gierek więc tu większych zmian nie przewiduję. Na PC doszło parę nowych i mniej nowych ale dalej ciekawych gier do stania na półce. I moje tegoroczne opus magnum czyli PSP z mnóstwem gier, które również będą zbierane jedynie jako premierówki.

Plany na przyszły rok? Blog o PSP, uzupełnienie kolekcji gier na PSP i PS2. Właściwie to tyle. Reszta dojdzie w praniu. :D

StitchGT

Obecnie na ten rok mam plany nadrobić mocno zaległe sezony testowania wozów z Gran Turismo 1, a trochę tego jest bo 82 samochody z mojej listy garażowej.

Obecnie jestem na etapie 50% skończenia sezonu 2011 i został jeszcze 2012, 2013, 2014 i ten obecny 2015.

Poza tym zaznaczę, że przecież człowiek nie żyje samym Gran Turismo i PSXem, ale od około lipca 2014 roku zacząłem kolekcjonować modele HotWheels w skali 1:43 o stylistyce futurystycznej, japońskie auta, labo muscle cary.

Gdzieś w okolicach października zarejestrowałem się na hotwheels.com pod nickiem PulsarGTiR i można mnie znaleźć i zobaczyć jaka jest moja kolekcja zaznaczonych modeli, które chciałbym mieć, a które mam (jest błąd w przyciskach, a dokładnie w "CHCĘ" są te co mam, a w "MAM" są te co bym chciał mieć).

W październiku na liście Top10 polskich kolekcjonerów i najczęściej dodających do "chcę" zająłem 2.miejsce, listopad już 3-cie, grudzień 5-te, no i na nowy rok w styczniu 2015 ponownie 2.miejsce.
Obecna liczba punktów na moim profilu to prawie 250tys. i jest to liczone głównie za styl, kolor, jak często jest dodawany przez użytkowników i kupowany w sklepie.
www.hotwheels.com/pl-pl/compete.html?othun=PulsarGTiR (jeżeli link zadziała bez logowania to git, a jeśli nie to rejestracja jest darmowa i można mnie znaleźć)
Liczba modeli na chwilę obecną wynosi 64.

No i co do mojego kanału na YouTube to też będę nagrywał krótsze odcinki max do 25 minut o Gran Turismo 1, no i nie tylko na tym poprzestanę, ale też uderzę w inne znane tytuły z dzieciństwa dobrze wam znane, a to się już dowiecie wkrótce, czyli w środę :D Tak więc czekajcie cierpliwie tego dnia na moim kanale > http://youtube.com/users/SpyroGT

Janusz

Rok 2015 za nami, więc wypada wrócić do tematu. Mam nadzieję tym razem więcej z was podzieli się swoim podsumowaniem i planami na przyszłość.

W tym roku chciałem jakoś zbilansować prowadzenie serwisu i zwykłe granie dla przyjemności, ale niestety się nie udało. Zdecydowanie za mało było tego drugiego więc nie pozostaje mi nic innego niż poprawić się w 2016 roku. Miałem też pomyśleć nad reorganizacją kolekcji i pozbyciu się platform, na które póki co nie zbieram gier, ale jakoś mi było żal się ich pozbywać więc postanowiłem, że niech zostaną. Sprzedałem chyba tylko Vectrexa bo chciałem jakoś zrekompensować zakup monitora do PS one. Z sprzętu planowałem zakup Saturna ale cały rok nie znalazłem fajnej sztuki w boxie na allegro więc to kolejna rzecz do zrobienia w 2016r. Przybyło PS4 20th Anniversary ale póki co nieotwierane z racji braku gier i wspomniany ekran do PS one. Udało mi się natomiast powiększyć kolekcję gier, przede wszystkim tych na PSXa i choć tutaj jakiś plus. Także akcesoriów pojawiło się trochę więc pod tym względem nie mogę narzekać.

Jakie plany na przyszły rok? Oprócz poświęcenia więcej czasu grze i zakupie Saturna, planuję dalej powiększać kolekcję gier na PSX, zainteresować się bardziej PS3 oraz dokupić brakujące tytuły na PSP. Chciałbym też wzbogacić kolekcję o polskie magazyny z lat 90tych, poświęcone oczywiście PSX, a także jakieś ciekawe gadżety związane z szarakiem. Z gier nowych interesuje mnie póki co jedynie Uncharted 4 i tutaj też muszę się określić czy jak ta gra wyjdzie to rozpakuję kolekcjonerkę PS4 czy po prostu kupię nową sztukę, a tą sobie zostawię na pamiątkę. Chciałbym też dokupić do niej tego niby limitowanego pada 20th Anniversary. Z retro gier chciałbym kupić chociaz 2 tytuły z tej listy http://strefapsx.pl/forum/strefa-kolekcjonera/gry-na-ps1-ktore-najbardziej-chcielibyscie-dodac-do-swojej-kolekcji/

ExGamer

Bodzio zaczął więc ja będę kontynuował.

Rok zaczął się nieźle, jakieś psp i mnóstwo gier na nią, psxy i wyprzedaże wszystkich starych moich gier. Po co? Bo dorastałem bardzo przez ten rok i przechodziłem od fascynacji PSP przez powrót do uwielbiania PSXa i stanęło na PS2. Dlaczego? Bo mimo mojego zamiłowania do PSXa (kurde jak mi się ta konsola podoba) i posiadania w dobrym stanie mojego pierwszego egzemplarza to nie stać mnie za bardzo na gry na szaraczka. Ceny robią swoje. Natomiast PS2? Najdrożej gry kupuję za dychę, a i tak mam ich do ogrania tyle, że nie nadążam. Tak więc więcej ubyło niż przybyło, wyczyszczony dom ze starych niepotrzebnych mi gier ale kształtuje mi się już pewna kolekcja. :)

Krzemol

Ten rok jakoś przespałem i z premierowych pozycji zakupiłem tylko GTAV i Project CARS na PC, reszta to nadrabianie 2014r. A konsole? Pod względem gier na te które miałem, bieda... Na PSX i PS2 nie kupiłem nic nowego. Na PS3 ciut lepiej, wpadło Beyond Two Souls, Midnight Club  Los Angeles i Uncharted 3. Ciut lepiej za to pod względem sprzętowym, dorobiłem się X360 i PS4. Muszę wreszcie kupić jakieś gry na te starsze konsole, bo leżą i się kurzą. Na PS2 chciałem trochę pograć w GT3 i GT4 to się okazało, że padł mi DS2 (wariuje i niektóre przyciski nie działają, inne zaś są lekko wciśnięte niby cały czas). Mam nadzieję, że w kolejnym będzie lepiej :P
http://swiftclub.pl/
PC|PSOne|PS2|PS3|PS4|X360

TheUrien84

nowy rok,planuję pogłębić kolekcję gier na psx,podobnie jak bodzio wyzbyłem sie paru gratów...
mam cel dalej zbierać NTSC-J/U trochę może w PAL w 2015 poleciałem z grami na ostro bo kupiłem ich chyba z 80 jak nie lepiej ;D jak bozia da zdrowie i siły to chciał bym zebrać wszystkie platformery w ntsc i przekroczyć liczbę 1000szt. oryginalnych gier na PSX ;)
TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

eloiasia1

No więc ten rok z punktu widzenia kolekcjonera był dla mnie bardzo dobry, można powiedzieć że moja miłość do ps1 kwitła przez cały rok równie mocno, masa wspaniałych tytułów doszła o których zawsze mażyłem choć wiadomo że wciąż jest ich sporo do zebrania, pierwszy europejski model w pudełku i pare innych ciekawych akcesorii na których mam zamiar się bardziej skupić w nowym roku. Do tego całkowita reorganizacja mojego kącika gracza który jest teraz bardziej przyjemny i schludny i aż chce się grać, wraz z reorganizacją kącika przyszedł też czas na organizację kolekcji i wiele rzeczy z niej usunełem żeby bardziej skupić się na tym na czym najbardziej mi zależy. I tak pozbyłem się N64 ze wszystkimi grami bo właściwie nigdy na nim niegrałem a jak już sie zdarzyło to za cholere niedało rady na tym padzie ( to moje osobiste odczucie) podobnie z master system i megadrive oraz Nes choć miałem na te sprzęty sporo gier to i tak odpalałem je na emulatorze na Wii. Jak już wspomniałem bardziej skupiłem się na systemach na które mam zamiar kolekcjonować z racji pewnego rodzaju nostalgi i są to ps1,ps2, xbox, gameboy, gamegear i kilka tytułów na gamecuba i Wii. To tyle jeśli chodzi o ten rok, niestety za mało czasu poświęciłem samemu graniu.

I dlatego w nowym roku przedewszystkim więcej grania, dodatkowo może 2/3 nowe gry na miesiąc ale same grube ryby i kilka konsol w pudełkach i to tyle mam zamiar keep it simple :)

G-R-Z-E-C-H

Rok 2015 był dla mnie powrotem do starszych konsol Sony. To właśnie w okolicach kwietnia w głowie narodziła się myśl o znacznej rozbudowie posiadanego sprzętu i gier na PSX oraz PS2.
Myślę, że na hardware nie mogę narzekać - przybył pierwszy europejski model PlayStation, PSone, 2xPS2 FAT, PS2 Slim, PS4, a także kilka akcesoriów na te platformy. (wszystkie konsole w box'ach ;D). Tak wyszło, że nakupowałem sprzętu i przez to przyrost gier jest raczej symboliczny. Dlatego w przyszłym roku chciałbym aby te proporcje uległy odwróceniu. Zobaczymy jak mi to wyjdzie...

Mitsu

Dla mnie 2015 był nieco zachwiany pod względem gier. Początkiem roku sprzedałem skromny zbiór gier na psx i ps3 żeby mieć na nowy telefon. Stwierdziłem ze bede sprzedawał ograne tytuły jednak pasja wygrała i wróciłem do zbieractwa. Jednak świadomość posiadania kawałka plastiku jest satysfakcjonujaca. Końcem tego roku sprawiłem sobie ps2 i jestem bardzo zadowolony bo biblioteka gier jest niesamowita

Manifesto

Ja jestem zadowolony ze swoich zakupów w roku obecnym. Szczególnie z kolekcjonerskiej perełki - gry Tales of Destiny na PS1, której nie widziałem u nikogo z polskich kolekcjonerów. Niewątpliwie największą zaletą było dla mnie otwarcie się na PS2 i rozpoczęcie kolekcjonowania drogich gier na tą platformę, do której mam spory sentyment. Przyszły rok upłynie mi pod znakiem kolekcjonowania gier na Czarnulkę - zwłaszcza RPG, które niestety są drogie. Główne cele? Shadow Hearts 1 i 2, Xenosaga 2 i 3 oraz Wild Arms: Alter Code F. Na PS1 chcę w końcu nabyć Tales of Destiny II i pierwszą Personę.
W obecnym roku sporo wydałem na gry, więc w przyszłym chcę wydać nieco mniej, ale nie wiem czy uda mi się to postanowienie ;)
Planuje również zakup Nintendo Wii, ale to raczej druga połowa roku, w tej chwili skupiam się na PS2.

meres

Ten rok był jeszcze lepszy niż poprzedni wiele się nauczyłem w kwestii kolekcjonowania i kupowania gier oraz sprzętu. W tym roku doszły setki gier na wiele platform jestem blisko 1500 gier w sumie. Kolekcja na ps1 i ps2 wzrosła najbardziej dorwałem wiele perełek na te platformy ale jeszcze wiele przede mną.
W tym roku zacząłem zbierać edycje kolekcjonerskie gier i już trochę tego jest, chociaż to raczej dodatek bo głównie skupiam się na premierowych edycjach.
Kupiłem w końcu Dreamcasta i to 2 sztuki planuje powiekszyć kolekcje na te platformę, będę się skupiał również w przyszłym roku na powiększeniu kolekcji innych platform w szczególności N64 i Gamecube oraz zakup Segi Saturn w pudełku bo mam tylko golasa. Mam nadzieje żę wytrwam w tym.

Hycuś

Ten rok był dla mnie bardzo owocny. Udało mi się spełnić swój kolekcjonerski cel i posiadam już wszystkie gry na ps1, z którymi miałem jakąkolwiek styczność w dzieciństwie. Obecnie nie mam już takiego parcia na kupowanie kolejnych gier, ale są jeszcze takie które chętnie dołączyłbym do mojej kolekcji:
Koniecznie chcę zdobyć 4 gry:
1. FIfa 96 - jedyna której mi brakuje do skompletowania serii
2. Test Drive 6 - chętnie porównam go z wersją PC, w którą się zagrywałem za Dzieciaka
3. Gran Turismo i Gran Turismo 2 w wersji NTSC-U
Tak przy okazji chętnie kupię jeszcze:
1. Tekken i Tekken 2, plus wymienić Tekkena 3 z platyny na premierę.
2. Może wymienię wszystkie części Spyro z platyn na premiery.
3. Driver 2 by skompletować serię.
4. Crash 1 w BigBoxie.
5. Seria Resident Evil
6. MGS Special Missions.
7. Croc 2
8. Rayman i Rayman 2.
9. Plus jeszcze jakieś tytuły się pewnie nawiną, chyba że porzucę kolekcjonowanie gier na PS1 uznając, że kolekcja jest pełna.

Co do innych platform to nie mam raczej żądnych większych planów. Jedynie na PS2 pewnie kupię kilka gierek np. seria GTA :).

gumislav

Co by się bez potrzeby nie powtarzać, to podumowanie zdjęciowe macie poniżej na końcu :)
http://strefapsx.pl/forum/nasze-zbiory/(gumislav)-moje-zbiory-psx/15/

Co co dalszych planów to:
- zakup około 30 premierowych i kompletnych tytułów na PS2 (żadnych perełek kolekcjonerskich, przeciętne dobre gry różnych gatunków, cenowo wybija się tu jedynie ICO, Okami i Shadow of the Colossus)
- zakup pierwszej Zeldy na N64
- zakup Crash'a 3 i FFVII (platyny), pudełkowych egzemplarzy GEX'a Deep Cover Gecko i Enter the Gecko, pudełkowego Time Crisis
- zakup pistoletu GunCon do PS1 GunCon'a 2 do PS2
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.