Nasze podsumowanie roku i plany na kolejny - kolekcjonowanie, granie, zakupy itp.

Zaczęty przez Janusz, Grudzień 27, 2014, 20:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

next THE flex

Przez ostatnie 14 miesięcy od kiedy zacząłem bawić sie w kolekcjonowanie gier. Zacząłem z PSX, bo to była moja pierwsza konsola. Kupowałem gry i ogólnie rzecz biorąc łapałem wiatr w żagle. W pewnym momencie ktoś zaproponował sprzedaż innej konsoli i lawina poszła... Pózniej doszedł N64, Gamecube, Atari Jaguar, Dreamcast, Saturna i SGG, gry do Philips CD-I i za mocno sie zapętliłem. Brałem bo były bardzo tanie, tak tanie, ze aż żal nie wziąć. Kupowałem, włączyłem i kładłem do szafy. Gdy byłem  w posiadaniu wszystkich ww. to nie zostałem z nimi wszystkimi w jednym miejscu dłużej niż miesiąc :) Zacząłem sprzedawać i tak oto zostały mi
PSX, SATURN i SGG. Mając ich dużo wszystkich konsol tak naprawdę nie dawały mi żadnego szczęścia. Skupiłem sie na trzech i nie mam zamiaru dokładać nic nowego. W temacie jest pytanie jaki plan na przyszłość - spokojne granie na tych trzech wspaniałych konsolach, kolekcjonowanie powoli gier i akcesorii. Rok sie jeszcze nie skończył wiec podsumowanie po 3cim kwartale - oby tak dalej next! :)
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

Janusz

Cytat: Bodzio w Grudzień 26, 2016, 14:40
Lubię wracać do tego wątku po roku ;) Tradycyjnie już zakup Saturna okazał się niemożliwy do zrealizowania, jakoś zawsze są pilniejsze wydatki. Kolekcja gier na PSX wolno, bo wolno, ale wciąż rośnie i kupiłem też kilka gierek na PS3 i PSP. Z magazynami póki co jest różnie, udało mi się kupić dość sporo PlayStation Magazyn i PSX Extreme, ale wciąż nie mam wszystkich numerów tego pierwszego by stworzyć kolejną bazę recenzji na głównej. Co do gierek z listy to niestety muszę jeszcze na nie poczekać, choć kilka z niej jak Gex, Castlevania czy Klonoa kupiłem wyjątkowo cyfrowo. PS4 20th Anniversary zostaje w pudełku, ale za to dokupiłem do niej pada w tym samym klimacie, więc w sumie z realizacją postanowień na ten rok nie jest źle, myślałem że będzie gorzej. Jakie plany na 2017?

Odnośnie Strefy to może napisze w innym wątku. Odnośnie kolekcji to mam już konkretne zamiary. Chyba wreszcie przekonałem się na całego do zakupu PS4, więc pewnie po nowym roku od tego zacznę. Najprawdopodobniej będzie to Slim, choć jak się trafi jakaś obniżka ceny Pro to pomyślę. Z konsol chyba będę chciał uzupełnić kolekcję o Vitę bo cholery nie mam w kolekcji i PSP E1004. W ten sposób będę miał wszystkie modele PSP w bardzo dobrym stanie. Sega Saturn tym sposobem schodzi na dalszy plan ;) Z akcesoriów chciałbym doposażyć PS3 w Move i SingStara + inne licencjonowane akcesoria (póki są) oraz tradycyjnie zbierać co się da z tematu PSX. Z grami, jak to z grami, jak się pojawi okazja to przygarnę wszystko ;) A że o te coraz ciężej to trzeba wyznaczyć sobie jakieś priorytety. Mam kilka serii do uzupełnienia na PSX, na pewno liczę na obniżkę gier na WiiU i pokupowanie tego co mnie interesuje, przy okazji chciałbym dopełnić kolekcję Wii, PSP oraz PS3 o kilka fajnych tytułów, które gdzieś tam siedzą w głowie. Zacznę też myślę zabawę z PS4, więc na pewno coś wpadnie. Póki co tyle planów ;)

Tradycyjnie chyba już zaczynam ;) Jestem zaskoczony w sumie, że praktycznie wszystkie tegoroczne cele udało mi się osiągnąć. Z PS4 faktycznie wahałem się długo, między Slim a Pro, w międzyczasie otworzyłem FATa, ale koniec końców kupiłem jednak Slimka i to za bezcen, więc cel został zrealizowany. Do kolekcji wpadło również PSP E1004, a więc mam już komplet PSP, no i wreszcie wpadła też Vita. Ta ostatnia myślałem, że dostarczy mi więcej frajdy, ale grunt, że jest. Może wpadną jeszcze jakieś gry to będzie okazja z nią dłużej poobcować. Z akcesoriów też dokupiłem i Move i zainteresowałem się Buzzem, więc tu też zaliczone. W kwestii gier również można odtrąbić sukces, bo moja biblioteczka gier na WiiU znacznie się powiększyła. Wpadły też fajne tytuły na Wii, PSP czy PS3. Z PSX trochę przystopowałem, ale środki na gry w dużej mierze pochłonęły zakupy na PS4. Mogę z czystym sumieniem zaplanować sobie zatem przyszły rok.

W sumie niewiele mi już chyba do szczęścia potrzeba. Sprzętowo jest naprawdę dobrze. W nowym roku na pewno planuję jeszcze dokupić SNESa Mini, właściwie już jest zaklepany, więc mam nadzieję dojdzie. Fajnie będzie mieć komplet z NESem. Z konsol Sony mam wszystko co bym chciał. W zasadzie pozostaje skompletować poszczególne modele, ale aż takiego parcia i środków niestety nie mam. W zasadzie brakuje mi PlayStation VR i mógłbym o tym pomyśleć, ale musiałaby cena jeszcze spaść, no i wcześniej koniecznie wypadałoby to sprawdzić, bo za dzieciaka często mnie mdliło, więc nie wiem czy to dla mnie. Ciekawi mnie też Switch i to coraz bardziej. Ciągle widzę na nim jedynie kilka tytułów do ogrania póki co, ale kto wie czy jak nie zacznie się rozpędzać to czy sobie go nie sprawię. Wszak mam wszystkie stacjonarki od NESa wzwyż, więc szkoda by to było przerywać. Gdybym miał wybierać pomiędzy PS VR, a Switch to zdecydowanie wybrałbym konsolę Nintendo. Wciąż mam w planie też tego Saturna, ale coraz bardziej nam nie po drodze, więc z tym może być różnie. Tak to zostają raczej jakieś drobne zakupy, na pewno jest sporo akcesoriów licencjonowanych, które chciałbym mieć, a których nie mam, więc pewnie koło tego się zakręcę.

Jeżeli chodzi o gry to tu tradycyjnie przyjmę co los przyniesie. Na pewno chcę dalej powiększać zbiory WiiU i dokończyć te na Wii bo tu mi niewiele zostało. Mam też kilka gierek do zdobycia na PSP i PS3. Poza tym tradycyjnie trzeba rozwijać kolekcję gier na PSX i może wreszcie uda się zakręcić wokół droższych pozycji. No i naturalnie zostaje PS4, które zapewne będzie moją główną platformą do grania. Praktycznie wszystkie z gier co posiadam na ten system skończyłem więc trzeba będzie zapolować na nowe. Na pierwszy rzut pewnie pójdzie Wolfenstein i Syberia 3. Zobaczymy czy ruszę coś w temacie PS2 bo chyba ostatni moment by przynajmniej spróbować, ale to się zobaczy za rok, w kolejnym podsumowaniu.

A u Was jak tam poszło?

CyborgDE

U mnie rok był bardzo obfity jeśli chodzi o nowe zdobycze. Wpadło kilka bardzo fajnych pudełek, udało mi się zakupić Nintendo Wii, które stało sie moją drugą konsolą od wielkiego N i wpadało sporo różnych wydań gier z serii GTA, poradników do tejże serii, także rok uważam za udany.  ;D Prócz kolekcjonowania gier trudzę się również zbieractwem płyt z muzyką oraz filmów i tutaj udało mi się w tym roku ruszyć z kopyta i zaliczyć pierwszy kamień milowy każdego kolekcjonera, czyli pudełka nie mieszczą się na półce.

Plany na nadchodzący rok są raczej skromne, bo jak na razie planuję jedynie PS4. Znając życie, to w międzyczasie wpadnie zapewne trochę gier i może nawet sprzętu, jednak głównym celem będzie PS4, które będzie trzeba jakoś uciułać z resztek pieniędzy, jakie planuję wydać na parę modyfikacji wozidełka, co by się wygodniej jeździło.  ;D

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

Kubaaaa

Ten rok był dla mnie dość intensywny pod każdymi względami - zmieniłem prace, przeprowadziłem się, adoptowaliśmy z moją dziewczyną drugiego królika, wystartowałem z moim blogiem i rozwinąłem instagram. Nie inaczej było pod względem kolekcjonerskim - zakupiłem w końcu tak długo porządane PS2 (i od razu wpadły 3 warianty konsoli), dostałem od mojego przyjaciela PSP 1004 Fat i nie gorzej było jeśli chodzi o gry. W tym roku tak wyszło, że skupiłem się na wyszukiwaniu i zdobywaniu gier o które co raz trudniej, a kilka z nich nie podejrzewałem, że kiedykolwiek będę miał w kolekcji (jak np. Rule of Rose na PS2 czy Dark Souls Prepare to Die Steelbook, których jest 3000 na cały świat).
Oby 2018 był równie dobry pod tym względem.

Manifesto

Cytat: Kubaaaa w Grudzień 27, 2017, 07:26
adoptowaliśmy z moją dziewczyną drugiego królika,

Co za pozytywny zbieg okoliczności, uczyniłem niedawno to samo, aby nasz pierwszy królik (który jest z nami od 4 lat) miał towarzysza :) Polubili się :)

U mnie w tym roku rządziła obecna generacja. Na początku roku zakupiłem PS4 Pro i przy tej właśnie konsoli spędziłem najwięcej czasu grając. Można powiedzieć że zafascynowałem się obecną generacją, w przeciwieństwie do poprzedniej, która mnie ominęła i bardzo ciężko będzie mi nadrobić te zaległości (gdy panowało PS3 ja zagrywałem się na PSX i PS2). Persona 5, Nier Automata, YS VIII, Danganronpa 1,2,3 czy nawet polski Get Even wciągnęły mnie na wiele godzin. Oprócz tego zakupiłem 3DSa XL i zacząłem poznawać gry na ten sprzęt. Cieszą mnie zdobyte edycje kolekcjonerskie/limitowane niektórych gier, zakup całej serii Hack na PS2, czy też
Plany na przyszły rok? Chcę wrócić do retro, zwłaszcza do PS1, mam zamiar ograć w końcu Xenoblade Chronicles na Wii, a potem być może zakupię Switcha (jeśli wyjdzie druga wersja sprzętu). W przyszłym roku nie będę zbytnio skupiał się na nowościach (prócz jRPG jak Ni No Kuni II czy pewniaków jak God of War), mam do kupna i ogrania takie zaległe gry jak Nioh czy Obcy Izolacja. No i Call of Cthulhu - jeśli w końcu wyjdzie.

TheUrien84

rok był syty pod względem 2016<2017 doszło bardzo dużo rzadkich i drogich gier na PSX NTSC-J,dalej skupiam się na tym regionie i pod tym względem nic się nie zmienia,z planów na ten rok,postanowiłem rozbudować kolekcję gier na PS4 i co miesiąc dokładać kolejny hardware marzeń (na 1wszy ogień idą 2dwa-PCE i NEO-GEO AES) nieśmiało chcę wejść w temat cartów na Super Famicom i Megadrive, w tle gdzieś majaczy nie kupiony jeszcze Scorpio,ale to na spokojnie,nie ucieknie ;)
TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Namingway

Ja przez ostatni rok skupiłem się głównie na złożeniu mojego wymarzonego setup'u pod retro. Udało mi się zdobyć dwa wspaniałe monitory CRT z czego jeden to multiformat, który wadawał się być niemożliwy do zdobycia. Do tego doszedł jeszcze switcher, interface'y RGB i cała masa przeróżnych kabli, przejściówek itp. Koniec końców mogę powiedzieć, że cel został osiągnięty, a efekt nawet przerósł moje oczekiwania :D

Przez to wszystko zbyt wielu gier w tym roku nie kupiłem, chociaż trochę tytułów wpadło, głównie na ps2. Na PSX doszło kilka gier w NTSC i powoli zaczynam iść w tym kierunku właśnie (Niektóre gry w PAL są naprawdę kiepskie :/). W międzyczasie grałem trochę na PS4.

Na przyszły rok, planuje trochę bardziej skupić się na grach i na samym graniu. Chciałbym zabrać się za kilka klasycznych gier RPG, które zawsze chciałem sprawdzić a nigdy nie miałem okazji, a także nadrobić kilka współczesnych zaległości ja Wiedźmin 3 czy MGS 5. Chciałbym też zbudować kompa do MAME i zintegrować go jakoś z moim retro setup'em.

VectroV

Ja z swoich planów z 2017 zrealizowałem tylko jeden cel czyli zakup PS4. Nieplanowana paczka z UK całkowicie mnie wypstrykała z kasy. Plany na ten rok? Przesuwam plan na kupno PS2 Fat/Slim w komplecie i w sumie to tyle. Zobaczymy co dalej rok przyniesie ;D
Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

SALADYN

Rok 2017 upłynął mi w większej mierze na zbieraniu niż graniu, zbiór gier na PS3 potroił się a na PS2 podwoił, tymczasem skończyłem ledwie ułamek tego co kupiłem. Cykliczna depresja gracza też dała o sobie znać i tylko przeszkodziła w cieszeniu się nowymi nabytkami. Na PS4 najbardziej zapadł mi w pamięć Horizon: Zero Dawn, blockbuster który miał zapełnić pustkę po Wiedźminie 3. Udało się ale na krótko i znowu musiałem ratować się zalegającym Uncharted 4, przy okazji wróciłem do klasycznych odsłon z tej serii. Z dołka wykopała mnie ostatecznie nowa platforma, 3DS do pary z system sellerem w postaci Metroida, niby rimejk ale pozamiatał. Niestety akurat wtedy skończył mi się czas na granie, przez pracę oczywiście. Działam w kierunku poprawy tej sytuacji ale nie zapeszajmy.

Co do roku 2018 to pójdę na żywioł i wezmę co mi los przyniesie. Na horyzoncie majaczy mi porządny remont mieszkania więc może pokuszę się o jakiś bardziej wyeksponowany kącik do grania, może nawet dedykowany pokoik. Plany odnośnie platform jakieś tam mam, nie są one jednak priorytetem i zazwyczaj są przesuwane, czasem nawet porzucane. Przykładem niech będzie takie hardkorowe retro czyli od piątej generacji w dół. Ostatnio stwierdziłem że nie mam na taką zabawę środków, czasu i w sumie ochoty. Przyszłość pokaże czy kiedyś zrobię jeszcze jakiś większy krok w tym kierunku poza zakupem gier na szaraka do kolekcji. Switch to pewniak, jak zresztą i większości piszących powyżej, ale to dopiero przy okazji Metroid Prime 4 który premiery w 2018 nie będzie miał na 100%.

Yuki

Najwiekszym podsumowaniem nie growym tego roku jest zaplanowana na Maj 2018 druga córeczka (pierwsza ma juz prawie 11 lat). Troche to zmieniło w moim podejsciu do kolekcjonowania. Przestałem odkladac wszystko co rzadsze badz ciekawsze (nawet tylko ze słyszenia) na regał, a skoncentrowalem sie tylko na tym, do czego mam najwiekszy sentyment.

...dzieki temu gier troche z pokoju ubędzie i pojda na sklep, przez co (kiedy nadejdzie czas) bedzie miejsce na zabawki i figurki Disneya z kolekcji starszej corki, ktora malutki pokoik odda mlodszej siostrze...a moja gralnia zostanie podzielona na mnie i starszą córke, wiec nie bedzie to juz gralnia, tylko pól-gralnia :D

A jesli chodzi stricte o gry i najwiekszy progress z nimi zwiazany w tym roku ? To rozpoczecie kolekcjonowania gier na Neo Geo AES, gdzie to kolekcja liczy na dzis dzien juz 21 pozycji :)

Cel na 2018 w kwestii growej ?
Dobić do 50 pozycji na AES, w tym z jednego Metal Sluga do pary z czwórką, ktora posiadam :)

Janusz

Cytat: Yuki w Grudzień 29, 2017, 15:56
Najwiekszym podsumowaniem nie growym tego roku jest zaplanowana na Maj 2018 druga córeczka (pierwsza ma juz prawie 11 lat).

No to jest konkretny plan :D Gratuluję!

hankie

Myślałem, iż ten rok nie będzie się różnił od poprzedniego, ot kolejne typowe 365 dni. Jednak nie tylko oprócz prywatnego wymiaru zaliczyłem kilka przełomów ;)

W zasadzie z nowych platform przymierzałem się w 2017 do bieżącej już nieco starej generacji. I to szczerze – zabijcie – nie wiedziałem do końca czy byłoby to PS4. O Ninny nie myślałem, bo na tą chwilę zajmowało mnie Wii. I skończyło się na tym, iż w pieczarze nic oprócz CRT nie mam, więc na siłę do bieżących konsol się nie przymierzałem.
Platform tyle samo, ewentualnie z PS1 wpadło PSOne a z PS2 wpadła ułomna slimka.

Gierki umiarkowanie, 2017 był mocno ospały pod tym względem. Bez jakichś rodzynków. Najciekawsze chyba na XBoxa Classic wpadły i coś na N64?

Ten rok jednak skłonił mnie do kilku refleksji. Nakłonił mnie raczej do zachowania umiaru w kupowaniu i spojrzeniu na ta co już mam. Skłonieniu najpierw do dopieszczenia itemów już posiadanych, a leżących w pudłach. Wyszło na to, że aż takiej biedy nie ma – więc i zakupów mniej. Nieco ochłodziłem umysł pełen koncepcji nowych nabytków i naprawdę dobrze mi to wyszło ?

Well, ten rok przyniesie mi przeprowadzkę do nowego miejsca, w oczekiwaniu w 19tym na kolejne – ale już takie, w którym kilkanaście lat mam zamiar pomieszkać ? Wtedy projekty rozrysowane w głowie a potem na kartce będą miały dłuższy żywot.

Plany? Wypieszczenie każdego przedmiotu, który mam; dokupienie w końcu drugiego Wiilota ?; zakup staroci na PS3, póki nie mają statusu kultowych czy kolekcjonerskich; rozwiązanie w końcu kwestii mojego C64. A poza tym – w końcu porządnie pograć po biednym w tej dziedzinie okresie ? Wszystkiego najlepszego Wam w tym Roku życzę!

Adahu

Rok 2017 był rokiem początku kolekcjonowania retro sprzętu. Zaczęło się skromnie: od NESa w wersji europejskiej z dołączonym grami SMB, SMB 3, Kirby's Adventure (niemieckie wydanie), potem doszedł z Kentucky kartridż Contra a potem polski wynalazek KrzysioCart. Na jednej konsoli się nie skończyło oczywiście. Za w miare przyzwoitą cenę kupiłem kompletnego Pegasusa IQ-502 (rev. 3) z ostatniej partii, wraz z kartonem, instrukcją oraz dowodem zakupu (vel kartą gwarancyjną). 2017 był można powiedzieć rokiem konsol 8-bitowych. W tym roku zacząłem od PS2 Slim [SCPH-90004] i potem do rodziny dołączyła FAT [SCPH-30004]. Dzisiaj został do mnie wysłany szaraczek SCPH-9002. ;D

Plany na ten rok? Atari 2600, C64, ZX Spectrum... Wszystko będzie zależało od czasu i finansów. :)

Człowiek na poziomie, powinien się trzymać w pionie
Andrzej Mleczko

meres

Cytat: meres w Styczeń 11, 2017, 12:09

Czas na podsumowanie roku, ale ten czas szybko leci nie ma co.
Udało mi się kupić Sege Saturn i kilka tytułów na nią co mnie cieszy, wpadły również gry na Dreamcasta jak i 2 konsole.
Co do ps1 to rowniez kolekcja się powiększyła choć raczej pod względem jakości niż ilości. Wpadł także Xbox One i PS VR. Niestety ilość gier na N64 i Gamecube praktycznie się nie zmieniła, co trzeba nadrobić w przyszłym roku.
Jakie plany? Na pewno PS4 Pro do mnie zawita, ale czekam na jakąś ładną limitke. Myślę nad Switchem bo podobno cena ma być atrakcyjna, i w końcu dorwać Wii U do kolekcji. Ale co rok przyniesie? To się okaże :-)
Kolejny rok za nami i kolejny czas podsumowań. Jak patrzę na poprzedni post to widzę że wykonałem 2/3 planu. Udało się kupić WiiU i Switcha jednak wciąż się wstrzymuje z Pro gdyż mam nadzieję na jakąś piękna limitke.
Jakie plany i cele na 2018 rok? Rozpocząć remont pierwszego piętra i wreszcie ruszyć z Game Roomem, chociaż podłogę i ściany wykończyć. Bo plan od architekta i wszelkie pozwolenia są.
Co do sprzętu to myślę nad Virtual Boyem kiedyś grałem u kolegi w latach 90tych, jednak chciałbym mieć też swój egzemplarz no i oczywiście więcej gier szczególnie na ps1. Marzy się Tombi 1 i 2 do kolekcji. Zobaczymy co rok przyniesie ten rok.

Janusz

Nowy rok przed nami, więc spokojnie można podsumować stary i zaplanować coś nowego.

Cytat: Bodzio w Grudzień 26, 2017, 21:03W nowym roku na pewno planuję jeszcze dokupić SNESa Mini, właściwie już jest zaklepany, więc mam nadzieję dojdzie. Fajnie będzie mieć komplet z NESem.

SNES Mini doszedł, a więc cel udało się szybko zrealizować, przy okazji wpadło PS Classic, więc rodzinka mini konsolek, składa się już u mnie z trzech sprzętów.

Cytat: CyborgDE w Grudzień 26, 2017, 22:54Wciąż mam w planie też tego Saturna, ale coraz bardziej nam nie po drodze, więc z tym może być różnie. Tak to zostają raczej jakieś drobne zakupy, na pewno jest sporo akcesoriów licencjonowanych, które chciałbym mieć, a których nie mam, więc pewnie koło tego się zakręcę.

Zakupiłem dzięki pomocy @Deathcoila również Saturna i choć z grami na niego jeszcze nie poszalałem, to i tak jest to jeden z moich lepszych zakupów z zeszłego roku.

Cytat: Bodzio w Grudzień 26, 2017, 21:03zasadzie brakuje mi PlayStation VR i mógłbym o tym pomyśleć, ale musiałaby cena jeszcze spaść, no i wcześniej koniecznie wypadałoby to sprawdzić, bo za dzieciaka często mnie mdliło, więc nie wiem czy to dla mnie. Ciekawi mnie też Switch i to coraz bardziej. Ciągle widzę na nim jedynie kilka tytułów do ogrania póki co, ale kto wie czy jak nie zacznie się rozpędzać to czy sobie go nie sprawię.

Tego celu nie udało się zrealizować. Niby PlayStation VR spadło z ceny, ale dalej jest to dla mnie gadżet, a niekoniecznie coś do grania na dłużej, a co za tym idzie wydawanie na to 1000zł jeszcze nie do końca jestem w stanie sam przed sobą uzasadnić. W kwestii Switcha dalej jestem ciekawy tego sprzętu i coraz bardziej mnie kusi, choć z grami dalej jak dla mnie szału nie ma.

Cytat: Bodzio w Grudzień 26, 2017, 21:03Jeżeli chodzi o gry to tu tradycyjnie przyjmę co los przyniesie. Na pewno chcę dalej powiększać zbiory WiiU i dokończyć te na Wii bo tu mi niewiele zostało. Mam też kilka gierek do zdobycia na PSP i PS3. Poza tym tradycyjnie trzeba rozwijać kolekcję gier na PSX i może wreszcie uda się zakręcić wokół droższych pozycji. No i naturalnie zostaje PS4, które zapewne będzie moją główną platformą do grania. Praktycznie wszystkie z gier co posiadam na ten system skończyłem więc trzeba będzie zapolować na nowe. Na pierwszy rzut pewnie pójdzie Wolfenstein i Syberia 3. Zobaczymy czy ruszę coś w temacie PS2 bo chyba ostatni moment by przynajmniej spróbować, ale to się zobaczy za rok, w kolejnym podsumowaniu.

W kwestii gier wpadło kilka tytułów na Wii, choć zakupy na PS3 i PSP wyraźnie ograniczyłem. W zasadzie najwięcej w 2018 roku urosła moja biblioteka gier na PS4. Wpadł i Wolfenstein i wspomniana Syberia 3 i sporo innych tytułów, które staram się sukcesywnie ogrywać. To chyba największa zmiana w moim podejściu do kolekcji, kupuję coś żeby to ograć, a niekoniecznie coś na półkę. Oczywiście są wyjątki, ale o masowych zakupach już zapominam.

Z większych zakupów to w minionym roku moją kolekcję zasiliło PS4 Pro 500 Million + pad i słuchawki, licencjonowany monitor 3D PlayStation i kilka mniejszych łupów. Ogólnie nie jest źle.

Jakie plany na 2019 rok?

Sprzętowo, coraz poważniej myślę o Switchu. Gdyby jego cena spadła w okolice tysiaka to pewnie bym go już miał. PlayStation VR nie kupię bez jakiejś lepszej okazji, więc zobaczymy.

Coraz poważniej zastanawiam się też nad wymianą telewizora na coś większego i lepszego. Poczekam z tym jednak na zapowiedź nowej generacji konsol chyba, która mam przeczucie w 2019 nastąpi właśnie.

Chciałbym też uzupełnić kolekcję akcesoriów na PSX bo brakuje mi ich do materiałów na głównej. Myślę też o reorganizacji kolekcji i pozbyciu się kilku systemów, głównie tych od Segi, ale zobaczymy czy się w końcu do tego przekonam. Jakoś trudno mi się z nimi rozstawać.

Jeżeli chodzi o gry, to muszę trochę zadbać o kolekcję PSX bo w 2018 roku było z tym bardzo słabo, no i pewnie dalej będą dochodzić tytuły na PS4. Ostatnio mało przeglądam portale aukcyjne, więc i mniej zakupów się pojawia. Jak dojdzie Switch to pewnie budżet na gry zostanie okrojony mocno, bo gry na niego do tanich nie należą, ale może nie będzie tak źle.

Na koniec, w 2019 roku przypada 25lecie marki PlayStation. Jestem ciekaw co Sony wymyśli, żeby uczcić to wydarzenie, gdyż zwykle co 5 lat robią coś większego. Mam nadzieję, że będzie to lepsze niż PS Classic i do mnie trafi.

Póki co tyle planów. :)