Nasze podsumowanie roku i plany na kolejny - kolekcjonowanie, granie, zakupy itp.

Zaczęty przez Janusz, Grudzień 27, 2014, 20:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Zapomniałem dodać, że jakby się udało wyrwać jakiś fajny zestaw to kupiłbym w tym roku Vitę dla kilku gier i samego sprzętu :)

Draif

Postanowienie kolekcjonerskie na rok 2016 - spróbować nowych platform.

Janusz

Cytat: Bodzio w Grudzień 27, 2015, 18:52
Jakie plany na przyszły rok? Oprócz poświęcenia więcej czasu grze i zakupie Saturna, planuję dalej powiększać kolekcję gier na PSX, zainteresować się bardziej PS3 oraz dokupić brakujące tytuły na PSP. Chciałbym też wzbogacić kolekcję o polskie magazyny z lat 90tych, poświęcone oczywiście PSX, a także jakieś ciekawe gadżety związane z szarakiem. Z gier nowych interesuje mnie póki co jedynie Uncharted 4 i tutaj też muszę się określić czy jak ta gra wyjdzie to rozpakuję kolekcjonerkę PS4 czy po prostu kupię nową sztukę, a tą sobie zostawię na pamiątkę. Chciałbym też dokupić do niej tego niby limitowanego pada 20th Anniversary. Z retro gier chciałbym kupić chociaz 2 tytuły z tej listy http://strefapsx.pl/forum/strefa-kolekcjonera/gry-na-ps1-ktore-najbardziej-chcielibyscie-dodac-do-swojej-kolekcji/

Lubię wracać do tego wątku po roku ;) Tradycyjnie już zakup Saturna okazał się niemożliwy do zrealizowania, jakoś zawsze są pilniejsze wydatki. Kolekcja gier na PSX wolno, bo wolno, ale wciąż rośnie i kupiłem też kilka gierek na PS3 i PSP. Z magazynami póki co jest różnie, udało mi się kupić dość sporo PlayStation Magazyn i PSX Extreme, ale wciąż nie mam wszystkich numerów tego pierwszego by stworzyć kolejną bazę recenzji na głównej. Co do gierek z listy to niestety muszę jeszcze na nie poczekać, choć kilka z niej jak Gex, Castlevania czy Klonoa kupiłem wyjątkowo cyfrowo. PS4 20th Anniversary zostaje w pudełku, ale za to dokupiłem do niej pada w tym samym klimacie, więc w sumie z realizacją postanowień na ten rok nie jest źle, myślałem że będzie gorzej. Jakie plany na 2017?

Odnośnie Strefy to może napisze w innym wątku. Odnośnie kolekcji to mam już konkretne zamiary. Chyba wreszcie przekonałem się na całego do zakupu PS4, więc pewnie po nowym roku od tego zacznę. Najprawdopodobniej będzie to Slim, choć jak się trafi jakaś obniżka ceny Pro to pomyślę. Z konsol chyba będę chciał uzupełnić kolekcję o Vitę bo cholery nie mam w kolekcji i PSP E1004. W ten sposób będę miał wszystkie modele PSP w bardzo dobrym stanie. Sega Saturn tym sposobem schodzi na dalszy plan ;) Z akcesoriów chciałbym doposażyć PS3 w Move i SingStara + inne licencjonowane akcesoria (póki są) oraz tradycyjnie zbierać co się da z tematu PSX. Z grami, jak to z grami, jak się pojawi okazja to przygarnę wszystko ;) A że o te coraz ciężej to trzeba wyznaczyć sobie jakieś priorytety. Mam kilka serii do uzupełnienia na PSX, na pewno liczę na obniżkę gier na WiiU i pokupowanie tego co mnie interesuje, przy okazji chciałbym dopełnić kolekcję Wii, PSP oraz PS3 o kilka fajnych tytułów, które gdzieś tam siedzą w głowie. Zacznę też myślę zabawę z PS4, więc na pewno coś wpadnie. Póki co tyle planów ;)

VectroV

W tym roku udało mi się zdobyć większość gier jakie mnie interesowały z ogólnodostępnych tytułów za świetne ceny. Udało się zrealizować plan na regalik na konsolę oraz w jakimś stopniu nadrobienie kupionych gier. Na przyszły rok moim głównym założeniem jest zdobycie PS2 Slim w dobrym stanie z całą zawartością. Na pamiątkę i do kolekcji oczywiście. Swego czasu karton poszedł do śmieci i do dzisiaj tego żałuje. Z konsolowych założeń to kupno PS4, a jeśli środki nie pozwolą to PS Vita. Z gier nadrobienie większej ilości tytułów z kupki wstydu i zdobycie więcej interesujących mnie gier na szaraczka :)
Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

hankie

W zasadzie w tym roku z powrotem powróciło moje zainteresowanie retro - do tego czasu miałem tylko PS3 oraz pod koniec 2015 PSP. Wczesną wiosną nakręcałem się z kumplem na jakiś sprzęt choć trochę staroszkolny. Miał być Gacek, ale kupiliśmy Nintendo Wii, wybór bardziej funkcjonalny. Potem kilka gier na nie zapoczątkowało mały zbiór.
Długo, długo nic. Ale jakoś za bardzo marcem za PSXem zacząłem myśleć. Z kumplem z pracy znów się nakręcaliśmy. Wspomniał, że już miałem jakiś drobny zbiór klamotów, który wyprzedałem a ja odpowiedziałem, że na pewno już do tego aż tak nie wrócę. Miałem Wii i to miało mi już wystarczyć.
I potem trafiłem na Strefę... ::) Obczytałem całość artykułów w nieco ponad 2 dni. Czytałem forum z ukrycia, i w czerwcu w końcu zarejestrowałem się;D  No i Szarak się pojawił. Miałem z nim lekkie przeboje, ale wspólnymi siłami dało radę zrobić z niego giercmaszynę do powrotu do przeszłości. Potem wpadła druga sztuka  ;)
I delikatnie popłynąłem. Wpadło Nintendo 64 (też z martwychpowstałe) z grami, Xbox klasyczny i jakoś totalnie przypadkiem PS2 FAT. Zbiór rozpalony sentymentami znów się powiększył. To wszystko przez Was :) I dobrze, także jako miły aspekt roku w świetle retro - znajomość z Wami forumowiczami, nieraz śmieszne konwersacje na wątkach i priv się nawiązywały. Dzięki!
Plany, hmmm a po co? Najlepsze łupy wpadają przypadkiem (ekhem, po przestudiowaniu budżetu:). Ale tak jakby - 'softowo':

• kilka tytułów na N64, Wii, Xbox - raczej na palcach jednej ręki na każdą platformę
  • ok 15-20 gier na PS3, raczej powoli już nie więcej
  • ruszenie bardziej PSXowych tytułów - ale nie sztandarów, ale typowo sentymentalnych tytułów
  • jw dla PS2 - ceny szalenie korzystne, można lekko popłynąć :)
Sprzęt:

• Kupić drugiego DSa do PSXa i PS2
  • stary LCD max 32 cale do starszych konsol, chętniej nawet 26 cali do kącika
  • Sega - Dreamcast (nawet z 3 jednego bym złożył, nie muszę mieć minta w boxie pięciu sztuk), ale Mega Drive 2 też by mnie nawet ucieszył
  • chciałbym ruszyć temat mojego Commodore 64 - przegląd i decyzja o uzbrojeniu
Takie tam, plany :)

repip

U mnie wieeeelkie plany bo uwaga uwaga chcę by 2017 był ostatnim w którym kupuje nałogowo gry. W tym roku prócz Dreamcasta, ZX Spectruma i Amigi 500 zawitało do mnie ok 40 gier na kilka różnych platform - nie wiem jak wy, ale mi sie to wydaje powoli chore. W 2017 chciałbym dokupić pierwszego Xboxa z grami, kupić parę niszówek na PS2 + kilka ostatnich brakujących tytułów na Wii i GC i koniec! Będę miał wszystko co chciałem, a nawet więcej, więc cholera ktoś musi powiedzieć temu procederowi nie ;)

hankie

@repip,
wiem o co Ci chodzi ;) Mi nieco więcej wpadło, a zacząłem latem. Miałem okazje posprzedawać jeszcze starocie z innych dziedzin, więc sobie za te złotówki pofolgowałem. Jednak też nie chcę dopuścić do takiego zbioru, by mieć tytuły których nigdy w życiu nawet nie wsadzę w czytnik.

SALADYN

Ok, u mnie 2016 to powrót do kolekcjonowanie "na serio". W przeciągu pół roku mała półeczka z grami na PS3, nowo nabyte PS4 i ledwie kilkoma grami na PSP/DS rozrosła się do dwóch kartonów staroci. Powrót oczywiście zawdzięczam strefie i rejestracji na forum.
Plany na przyszły rok mam proste. Przede wszystkim nadal trzymać się postanowienia żeby nie szaleć i nie kupować niczego z kategorii gra za 500zł bo jest. Druga kwestia ogarniecie sobie kącika do trzymania pudełek z grami bo karton, choćby nie wiem jak ozdobny, to nadal obciach. Trzecia kwestia sprzęt do grania ale znowu bez szaleństw, zadbany i sprawny sprzęt z sensownym ekranem, nie mam miejsca ani środków na kolekcjonerski stan z pudełkami itp. Choć ewentualnej okazji pewnie nie przepuszczę, poza tym grać, grać i jeszcze raz grać.

gumislav

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Janusz

To jeszcze czekamy na plany? No chyba, że

"Przez dzień do nocy
Od nocy po dzień
Bez planów życia to cały mój plan
Mieć moglem więcej mam za to dziś mniej
Nie bój się wystarczy nam"

:D

gumislav

Plany nie są sprecyzowane. Jest bardzo wiele "życzeń", ale z pewnością nie zrealizuję ich finansowo. Prawdopodobnie w tym roku będę mógł sobie pozwolić jedynie na okazyjne przypadkowe zakupy za 10-30 zł. Przypuszczalnie całość pójdzie w PS2, bo dozbieranie tych kilku gier których mi brakuje (ICO, Tekken 5, Gungrave 1, Fahrenheit, Colin 2005...) będzie dużo tańsze niż pozyskanie podobnej jakości tytułów na PSX/N64. Niespełnionym marzeniem pozostaje wciąż Saturn i Makaron z kilkoma flagowymi grami. Poza tym chciałby się mieć nowe XBOX360 na szafie "na zaś"  ;)
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

meres

Cytat: meres w Grudzień 29, 2015, 06:41
Ten rok był jeszcze lepszy niż poprzedni wiele się nauczyłem w kwestii kolekcjonowania i kupowania gier oraz sprzętu. W tym roku doszły setki gier na wiele platform jestem blisko 1500 gier w sumie. Kolekcja na ps1 i ps2 wzrosła najbardziej dorwałem wiele perełek na te platformy ale jeszcze wiele przede mną.
W tym roku zacząłem zbierać edycje kolekcjonerskie gier i już trochę tego jest, chociaż to raczej dodatek bo głównie skupiam się na premierowych edycjach.
Kupiłem w końcu Dreamcasta i to 2 sztuki planuje powiekszyć kolekcje na te platformę, będę się skupiał również w przyszłym roku na powiększeniu kolekcji innych platform w szczególności N64 i Gamecube oraz zakup Segi Saturn w pudełku bo mam tylko golasa. Mam nadzieje żę wytrwam w tym.
Czas na podsumowanie roku, ale ten czas szybko leci nie ma co.
Udało mi się kupić Sege Saturn i kilka tytułów na nią co mnie cieszy, wpadły również gry na Dreamcasta jak i 2 konsole.
Co do ps1 to rowniez kolekcja się powiększyła choć raczej pod względem jakości niż ilości. Wpadł także Xbox One i PS VR. Niestety ilość gier na N64 i Gamecube praktycznie się nie zmieniła, co trzeba nadrobić w przyszłym roku.
Jakie plany? Na pewno PS4 Pro do mnie zawita, ale czekam na jakąś ładną limitke. Myślę nad Switchem bo podobno cena ma być atrakcyjna, i w końcu dorwać Wii U do kolekcji. Ale co rok przyniesie? To się okaże :-)

G-R-Z-E-C-H

Kolejny rok za nami. Muszę przyznać, że 2016 był dla mnie udany pod względem zakupów związanych z PlayStation.
Nie było ich mało, ale oczywiście chciałbym więcej. W 2017 w dalszym ciągu chciałbym uzupełniać swoje zbiory o brakujące tytuły. W okolicach maja zacznie się też tworzyć mój wymarzony GameRoom ;D - koszty nie będą małe, ale mam nadzieję, że to nie ograniczy w znacznym stopniu moich wydatków związanych z grami.
Istnieje również szansa na dorwanie kilku gier NTSC w normalniejszych cenach niż w Polsce - mowa tu o RPG z PSX, które może przyjadą do mnie z USA razem z koleżanką ;) Swoją drogą - ktoś wie czy kupując na ebay'u można podać adres do wysyłki inny niż w ustawieniach konta?

Janusz

Chyba można potem sprzedawcy podać. Kumpel tak wynajmował gdzieś magazynek i na taki adres prosił wysyłać rzeczy, oni mu to potem zbiorczo pakowali i wysyłali do Polski.

Manifesto

U mnie sporo się działa w 2016 roku. Nigdy jeszcze nie wydałem tyle kasy na gry i jestem naprawdę zadowolony z zakupów. Przede wszystkim ogromnie rozbudowałem swoją bibliotekę tytułów na PS2 (głównie jRPG) oraz zakupiłem konsole Wii i PS3. W ten sposób stałem się kolekcjonerem gier na 5 platform (do tego doszły gry na Gacka).

Największy growy rarytas roku? Było ich kilka, poniżej te najrzadsze i najdroższe:
- Tales of Destiny II (PSX)
- Wild Arms: Alter Code F (PS2)
- Xenoblade Chronicles X (Wii, ed. kolekcjonerska)
- Shin Megami Tensei: Devil Summoner II (PS2, ed. kolekcjonerska)
- cała Xenosaga (PS2)

Plany na ten rok? Zakup PS4 i rozbudowa tytułów na wszystkie platformy. No i dorwanie w końcu Persony 1 na PSX, ostatniej bardzo drogiej, pożądanej przeze mnie gry RPG na tą konsolę, której jeszcze nie posiadam. Być może zakupie również jakąś konsolę przenośną (choć najprędzej będzie to raczej PS TV ).