Katalogowanie gier

Zaczęty przez next THE flex, Sierpień 24, 2017, 09:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

next THE flex

Tak jak nazwa tematu - czy katalogujecie w jakiś sposób swoje kolekcje ? Jeżeli tak to używacie do tego którejś ze stron www ? Jeżeli tak to jakiej. A może ktoś jest oldshoolowcem pełna gębą i zapisuje wszystko w zeszycie ? ;) a może jakiś program dedykowany katalogowaniu ? A może klasycznie ramki w excelu ? A może....w dupie to macie, bo wiecie co sie znajduje w kolekcji bez zapisywania. Jak to jest u Was ?
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

Janusz

Póki co ograniczam się do zwykłej listy w Word i tylko w przypadku gier na PSX. Mam ich koło 200 i już czasem mi ucieka czy dany tytuł mam, czy nie. Z internetowych list nie korzystam bo Word/Excel wydaje mi się najpraktyczniejszy.

G-R-Z-E-C-H

Excel i tylko on. Bez takiej listy szybko bym się pogubił

hankie

Cytat: G-R-Z-E-C-H w Sierpień 24, 2017, 10:33
Excel i tylko on. Bez takiej listy szybko bym się pogubił

Jak swego czasu tworzyłem listy zakupowe to także Excel. Platforma, tytuł i inne potrzebne kolumny, autofiltr i czuje się jak mała księgowa :)

Yuki

Excel i ramki, a do gier Neo Geo AES dodatkowo zdjecia PCB w folderze.

next THE flex

Kojarzy może ktoś jakaś stronę WWW ? Znalazłem podobna bazę z dodawaniem jak filmweb czy lubimyczytac, ale teraz nie mogę jej znaleźć...Wiem, ze była po angielsku i skupiała w sobie wszystkie platformy. Ktoś coś może ?
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

SALADYN

https://www.collectorz.com/game

https://vgcollect.com/

Ta pierwsza ma nawet aplikacje skanującą kody kreskowe, szkoda że każą sobie płacić. Na upartego spis własnego zbioru można też stworzyć na gametrade.
Są jeszcze inne strony ale jakoś te najbardziej mi zapadły w pamięć.

EDIT:
Teraz znalazłem to, też ciekawa opcja.

http://www.sisimizi.org/

meres

Polecam mobygames.com, prosta i przejrzysta  strona. Można wpisywać cenę za którą gra została kupiona( nawet w PLN), datę zakupu czy takie szczegóły czy gra instrukcje i w jakim jest stanie. Wszystko łatwe w obsłudze.

CyborgDE

Aktualnie nie doszedłem jeszcze do tego momentu zbieractwa, aby musieć katalogować kolekcję w Exelu, ale chodząc po targach rupieci z moją pamięcią zdarza mi się zapomnieć czy mam jakaś grę lub jej wydanie, szczególnie jeśli jej szukam. Raz już się tak naciąłem, że zobaczyłem grę której szukałem od dawna i to w świetnej cenie, ale mój mózg postanowił sobie ze mnie w danym momencie zaśmieszkować i wbił mi do głowy, że tą grę już mam. Wracam, a na półce brakuje tego tytułu. Możecie wyobrazić sobie jaki humor miałem przez resztę dnia.  ;D

Dlatego mam mały notatnik z listą gier na które wybitnie poluje, a reszta mnie na razie nie obchodzi. Jeśli coś z tej listy udaje mi się dorwać, to daną pozycje wykreślam i tyle. Chociaż może czas zacząć katalogować gry chociażby na PC, bo tutaj stuknęła mi niedawno stówka tytułów i przyznam, że powoli sam zaczynam się gubić.

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

SALADYN

Cyborgu, ja mam w druga stronę, kupiłem ostatnio składankę capcomu na PSP, którą się zresztą chwaliłem ale okazało się że już ją mam :/ Od przybytku głowa nie boli ale jednak wolałbym nie dublować gier.

Schizo

Ja od pewnego czasu kataloguje swoje zbiory. Mam plik excela, który podzieliłem na poszczególne platformy.
Najbardziej skupiony jestem na szaraku i w jego przypadku mam adnotacje czego mi brakuje, stan płyt itd.
Mój kanał na Twitch: https://twitch.tv/lubiestaregry

tander

Calc z Libre Office i nic więcej. Łatwa edycja, można szybko znaleźć dany tytuł, sortować, filtrować.

next THE flex

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i propozycje. Już prawie sie zarejestrowałem na jednej z nich, ale...znalazłem retrocollect.com i na niej mam swój profil. Polecam
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

Desdinova

Również korzystam z retrocollect chociaż panowie mają czasami braki z regionów NTSC U nie mówiąc o NTSC J którego wogole nie prowadzą. No i nie mają katalogów dwóch najnowszych generacji, jak retro to retro  :D

foxe

jesli na RC byly by wszystkie platformy lacznie z najnowszymi to chetnie bym tam prowadzil swoje katalogi a tak to tylko na PSXa tam dodalem

a moze ktos zna cos podobnego tylko dla wszystkich aktualnych platform? na PS4 posiadam juz sporo gier a ostatnie promocje tak sie namnozyly ze juz dwie gry zdublowalem bo bylem pewien ze nie mam a po powrocie do domu sie okazalo ze mam

xbox
7xPSX(~1050 gier) 5xPS2(~300) 5xPS3(~170) 5xPS4(112) 5xPSP(~160) 2xPSV(18) 3xXBOX(~20) 2xX360(~20) 3xXONE(~10) NES SNESx2 GC Wii(5) WiiU(14) SMSII 2xSMD(4) SMDII