Katalogowanie gier

Zaczęty przez next THE flex, Sierpień 24, 2017, 09:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Jak zaczynałem spisywanie gier itp. to korzystałem ze zwykłego Worda bo jakoś z Excelem nie było mi nigdy po drodze. Dopiero kilka lat temu przeniosłem się na niego i w sumie trudno mi o lepszą alternatywę.

Wydaje mi się, że w czymś takim nie znajdzie się nigdy optymalnego narzędzia dla wszystkich, bo każdy z nas zwraca uwagę na zupełnie inne aspekty - jednym wystarczyły tytuł i platforma, inni potrzebują szczegółowe dane na temat gry, a nawet możliwość dodania fotki, a jeszcze inni lubią sobie wypisywać ile za grę zapłacili, jak jest stan każdego z elementów - płyta, pudełko, papiery, czy może jakie to jest wydanie.

W sumie to też ciekawy temat i chyba go wnikliwie tu nie poruszano, co Wy opisujecie w swoich arkuszach?

U mnie to jest zmienne w zależności od platformy. Np. w przypadku PSXa, mam takie kolumny:

Puste pole dystrybucji oznacza jedyną słuszną 3xA, a z cenami lata temu niestety porzuciłem w dużej mierze ich katalogowanie. W polu uwagi wpisuję najczęściej w jakim pudle jest gra, czy ma jakieś dodatki, itp.

W przypadku PS2 jest schludniej bo robiłem nie tak dawno.

Kolumna box i kolor to rodzaj pudełka w jakim to sprzedawano.

W przypadku nowszych systemów nie jestem już tak szczegółowy, byle wiedzieć co mam na półce.

JAPONIEC

Cytat: Wawrzino w Luty 28, 2024, 19:31
Panie cd-rom? W tych czasach? :P

Śmiej się śmiej ale ja celem posiadania fizycznych backupów prywatnych plików, kupiłem lata temu nagrywarkę Bluray - te płytki mnie przeżyją  O0
A np. nieskompresowane video z wakacji potrafi zeżreć ~100-200gb jak się sporo nagrywa.

Wawrzino

Ja się nie śmieję, po to zainwestowałem w serwer NAS z dwoma dyskami 12TB w RAID + backupy na zewnętrznych HDD.
Stąd moje pytanie o katalogowanie zbiorów, bo jestem właśnie na takim etapie, że przydałoby mi się klamoty (gry/książki/filmy) w jakiś sensowny sposób skatalogować i opisać.

Mcin

Blu-ray jednowarstwowy ~ 100 lat życia
Millenial disc - no z nazwy se kurde wyczytaj XD przy czym właśnie doczytałem że blu reje też są, więc 100 GB i o ile nie wpadnie do pieca hutniczego albo pod walec, raczej ok.

A tak poza tym, nie Excel a arkusze kalkulacyjne. Nie róbmy M$owi reklamy niepotrzebnie :D O ile nie robisz ciężkich analiz statystycznych, dowolny darmowy zamiennik da radę.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

JAPONIEC

Płytki IMO bezpieczniejsze niż dyski twarde, nawet w RAIDach. No i łatwiej je przetransportować.
Pracowałem sto lat temu w takiej firmie, co chłopaki postawili Synology i było jaranko. Do czasu kiedy któryś nie ściągnął ransomware i poszło w pizdu wszystko. Mam trochę rzeczy na 'talerzach' pokitranych gdzieś po kartonach ale czy one jeszcze dychają? A jeśli tak, to jak długo?

Google Sheets FTW.
A do rzeczy ważniejszych fizyczny nośnik.

Wawrzino

Hmm... w sumie też dobry patent z tą nagrywarką blu ray, muszę rozeznać temat i poszukać takich co mają możliwość zgrywania filmów UHD. To jednak do przechowywania danych długoterminowo, których już nie zmieniam, a taka baza z grami to raczej będzie się dynamicznie aktualizować.