Self Storage - czy ktoś korzysta, czy warto?

Zaczęty przez Valoo, Kwiecień 02, 2026, 18:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

Valoo

Cześć wszystkim, to mój pierwszy temat który zakładam tutaj na forum Strefy. Szukałem, ale nie znalazłem podobnego tematu.

Czy ktoś z Was korzysta lub ma własne doświadczenia z przechowywania w tzw Self Storage? Planuję z tego skorzystać, ale nie wiem czy warto i czy to bezpieczne? Coś polecacie lub odradzacie. W okolicy mam zarówno Less  Mess Storage oraz Stokado.

Janusz

Cierpię na ciągły brak miejsca, ale jakoś nigdy mi nie przyszło nawet do głowy korzystać z czegoś takiego.

Raz to koszty, dwa chyba wolałbym to gdzieś wywieźć w pudłach do rodzinki jak już, a trzy jednak wolę to wszystko mieć na oku :)

U nas to chyba nisza póki co?

bms

W KRK jest tego sporo. Problem, to cena wynajmu oraz restrykcyjny regulamin. Jak nie płacisz, to leci na pszok chyba wszystko. To jest raczej nastawione na krótkoterminowy wynajem. Robisz remont i trzeba gdzieś graty wywieźć na miesiąc.

Greg_k

Ja korzystam z Less Mess Storage w Poznaniu. Nie mam uwag. Cały budynek jest klimatyzowany, nie ma wilgoci, jest jakiś system, który wciąga kurz (faktycznie po kilku miesiącach leżakowania graty nie są pokryte warstwą kurzu). Dostęp do magazynku mam 24 godz. na dobę. Muszę się tylko w końcu zebrać i skręcić regały magazynowe, bo poki co po podłodze zagraciłem sobie całe 8m2.

alf

Cytat: Greg_k w Kwiecień 02, 2026, 21:45Ja korzystam z Less Mess Storage w Poznaniu. Nie mam uwag. Cały budynek jest klimatyzowany, nie ma wilgoci, jest jakiś system, który wciąga kurz (faktycznie po kilku miesiącach leżakowania graty nie są pokryte warstwą kurzu). Dostęp do magazynku mam 24 godz. na dobę. Muszę się tylko w końcu zebrać i skręcić regały magazynowe, bo poki co po podłodze zagraciłem sobie całe 8m2.

Jeżeli nie jest to sekretem, to prosze powiedz - przeznaczasz ten Less Mess na meble i ogólno życiowe graty, czy używasz w kontekście gromadzenia retro - sprzętów?

Greg_k

Cytat: alf w Kwiecień 03, 2026, 06:45
Cytat: Greg_k w Kwiecień 02, 2026, 21:45Ja korzystam z Less Mess Storage w Poznaniu. Nie mam uwag. Cały budynek jest klimatyzowany, nie ma wilgoci, jest jakiś system, który wciąga kurz (faktycznie po kilku miesiącach leżakowania graty nie są pokryte warstwą kurzu). Dostęp do magazynku mam 24 godz. na dobę. Muszę się tylko w końcu zebrać i skręcić regały magazynowe, bo poki co po podłodze zagraciłem sobie całe 8m2.

Jeżeli nie jest to sekretem, to prosze powiedz - przeznaczasz ten Less Mess na meble i ogólno życiowe graty, czy używasz w kontekście gromadzenia retro - sprzętów?

Trzymam tam trochę domowych gratów, z którymi z jakichś powodów nie chcę się rozstawać, ale głównym celem magazynku jest przechowywanie CRTków, starych komputerów, czy tam innych gamingowych rzeczy, z których akurat nie korzystam. Wylądowały tam np. wszystkie gry na konsole oprócz PS5 i Switcha, duble gazetowe też tam trzymam.

Nawet znalazłem kilka zdjęć z akcji przenoszenia gratów do magazynku

Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

hankie

@Greg_k jak nie planujesz wielkich inwestycji to tanie nieduze stalowe regały z montażem 'na wcisk' dadzą radę, ponizej 100 za sztukę się wyrwie- będzie 5 razy więcej miejsca. Ale widać schudny magazynek.

killy9999

Ja w mojej piwnicy w bloku zainwestowałem w regały rodzimej produkcji firmy o przepięknej nazwie Wamar-Sosenka - dostępne na Allegro. Zdecydowanie nie są to regały z kategorii "poniżej 100 za sztukę", ale oceniam, że było warto. Z tym zastrzeżeniem, że w mojej piwnicy mają stać "na zawsze", więc zależało mi na solidności, a nie na oszczędzeniu jak najwięcej kasy. Gdybym kupował coś, mając w perspektywie rok czy dwa użytkowania, to możliwe, że przyciąłbym koszty.

Wawrzino

Janusz

No proszę, w życiu bym nie pomyślał, że znajdziemy kogoś tutaj kto korzysta z tego rozwiązania :)
W sumie całkiem fajnie to wygląda.

Greg_k