Folie ochronne na ekrany - tak czy nie?

Zaczęty przez 12step, Luty 04, 2023, 17:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

12step

Krótka piłka, naklejacie na swoje sprzęty (te które mają swój ekran) folie ochronne czy nie? Niezbędny zakup czy raczej wyciąganie pieniędzy? Ja dotąd nie naklejałem na nic (łącznie z telefonem), ale może robię źle? Jakoś często mi się to wydaje wygciąganiem kasy, skoro producent sprzedaje dodatkowo folie do naklejenia na ekran swojego sprzętu, to czemu nie znalazła się tam od początku?
ore ore szabadabada amore

Megadeth

Na telefony zawsze. Często mi gdzieś upada i mimo wszystko wydaje mi się, że trochę takie szkło/grube plexi ten upadek absorbuje.
Na switchu podobnie, na chińskich handheldach na razie nie naklejałem nic mimo, że w pudełku były od producenta.

12step

Czy taką folię można potem odkleić, bez uszkodzenia ekranu? Bo w sumie, jeśli nie, to co za różnica, skoro i tak czy tak ma się porysowany ekran?

Telefon zaliczam do tej elektroniki, której "nie szanuję" ;p

Megadeth

Cytat: 12step w Luty 04, 2023, 18:04
Czy taką folię można potem odkleić, bez uszkodzenia ekranu? Bo w sumie, jeśli nie, to co za różnica, skoro i tak czy tak ma się porysowany ekran?

Jak to pytanie zadałby mój ojciec to bym zrozumiał, ale tak?  ;D ;D

No pewnie, że można. To normalna folia klejąca  ;)

hankie

Od czasu jak pojawiły się folie a potem szkła na ekran w telefonach- to nie wyobrażam sobie telefonu bez tej ochrony. Jak na razie na PSP i PS Vita mam też szkła ochraniające. Naprawdę nie zmienia to właściwości odbioru, a przynajmniej mikrorysek nie będzie.

@12step
Zdejmiesz bez problemu czy to folia czy nawet szkło hartowane.

Janusz

Zwykle dbam o sprzęty najlepiej jak się da. Jak jest opcja zabezpieczenia to to robię, ale z wiekiem chyba coś osłabło bo nie jestem już tak ortodoksyjny w tym temacie.

Tzn. telefon zabezpieczam zawsze szkłem hartowanym i jeszcze dodatkowo pokrowcem 'ala' case. Człowiek zabiera go wszędzie, trzyma w kieszeni, z kluczami to zabezpieczenie się przydaje, szczególnie jak potem telefon się odsprzedaje.

W przypadku konsol przenośnych, moje pierwsze PSP od razu zabezpieczyłem folią. W przypadku innych konsol na ten moment jeszcze nie, choć planowałem do Switcha Lite coś kupić. Tyle, że ja grywam na PSP, Vita i Switch tylko w domu w zasadzie, więc ta folia nie jest konieczna jakoś bardzo. Gdybym z tym gdzieś jeździł to myślę od razu bym ponaklejał co trzeba.

12step

Ja raczej idę w stronę twardych pokrowców do switcha i przenośniaków (o ile da się kupić, a GBA SP i 3DS nie potrzebują)

mariusz391

W sumie zależy od sprzetu. O ile telefony ZAWSZE wyposażam w szkło hartowane, własnie ze względu na ewentualne upadki, tak jeszcze folię założyłem od razy po kupnie Nintendo DSa. Bo ekrany miał w cąłkiem ładnym stanie a każdy wie jak te rysiki błyskawicznie ten dolny niszczą i rysują. W PSP po prostu wymieniłem przedni panel na nowy bo był własnie porysowany, ale że konsoli używam tylko w domu to po latach dalej wygląda jak nowy

SALADYN

Przy normalnym switchu szkło na ekran to mus, nieostrożne dokowanie konsolki z pewnością narobi rys po bokach. Przez swoje plecakowe rozmiary jakieś twarde etui też jest koniecznością jeśli konsolka chodzi z wami na spacery. Telefonu z kolei nie oklejam, używam zamykanego na magnes etui więc w kieszeni się nie porysuje a jakoś tak mi wygodniej macać ekran bez szkła. Innych przenośniaków też nie zabezpieczam bo w sumie rzadko używam i nie biegam z nimi po mieście, etui albo skarpeta i do szuflady.

Przy okazji, używacie jakiegoś konkretnego etui do pstryka ? Ubzdurałem sobie oficjalne od nintendo ale już się zużywa i analogi zaczęły mi się odbijać w środku na materiale. Musze kupić coś twardszego.

12step

Tak, coś takiego:
https://www.ultima.pl/ct/nintendo-switch/sprzet/akcesoria/pdp-etui-na-konsole-zelda-guardian
tylko wziąłem na promocji w Media Markcie (przepłaciłem), w Media, bo potrzebowałem coś na szybko. Brzydkie, ale działa.

CyborgDE

Jeśli chodzi o Switcha(ten klasyczny, pierwszy), to tam mam jakąś zwykłą folię byle chroniło przed ryskami. No i na iPadzie mam szkło hartowane, bo jednak używam sporo Apple Pencil i tam pewnie prędzej czy później pod rysikiem znalazło by się jakieś ziarenko piasku czy cholera wie czego, które po ekranie przeciągnęło by piękną rysę.

Do telefonu mam zupełnie inne podejście. Żadnego szkła, jedynie zwykły, cienki Case na plecy telefonu. Ekrany w aktualnych smartfonach są na tyle wytrzymałe, że serio potrafią znieść lata katowania w kieszeni z kluczami. Ja na swoim Note 10+, którego mam już 3 lata nie mam praktycznie żadnych większych rys. Jakieś mikroryski się oczywiście znajdą, całkiem sporo pewnie, ale trzeba się przyjrzeć pod światło. A telefon od nowości noszony bez foli czy szkła w kieszeni, często rzucany gdzieś w garażu na stół warsztatowy między narzędzia, ogólnie lekko ze mną nie mają telefony, bo traktuje je jako urządzenie użytkowe. Nowy czy nie, każdy lata dokładnie tak samo.  >:D Do tego ubezpieczenie i serio się nie martwię. Raz mi się zdarzyło że pękło mi tylne szkło. Wkład własny tylko 100€, resztę pokryło ubezpieczenie i po wywalone jajca. Co ciekawe szkło tylne pękło przy upadku z wysokości zwykłego stołu na beton, ale telefon był w "niby" pancernym etui, przez które telefon był wielkości cegły.  :P Tyle to dało, że to był ten moment, kiedy zrezygnowałem z jakiejkolwiek ochrony tyłu urządzenia, bo jak ma pęknąć to pęknie, a aktualne cieniutkie etui mam tylko dla tego, żeby wygodniej się ten telefon trzymało w łapie niż takie zwykłe, nieergonomiczne szkło z malutkim aluminiowym rantem. 

A, no i ja telefonów nie sprzedaje, tylko trzymam tak długo aż nie padną. Dlatego też nie obchodzi mnie spadek wartości poprzez uszkodzenia. Kupuje flagowca raz na 3-4 lata i mam spokój, a coś mam wrażenie, że Note 10+, którego kupiłem 3 lata temu nowego spokojnie posłuży mi jeszcze kolejne dwa, bo poza chęcią posiadania czegoś nowszego, to jeszcze nie znalazłem aplikacji przy której by ten telefon zaniemógł. Także nawet jak na ekranie będzie miliard rys, to nie zrobi mi to żadnej różnicy pod względem spadku wartości telefonu.

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

killy9999

Ja muszę się przyznać, że jestem foliarzem i naklejam folię, przede wszystkim na wszelkie handheldy, ale również na telefon. W szczególności przy handeldach zależy mi na tym, żeby niczego nie uszkodzić. Nie chcę mieć rys na konsolach, w szczególności na oryginalnych obudowach w nowszych handheldach, bo w nich wymiana porysowanej szybki nie byłaby prosta. I tutaj pytanie do zaklejających ekrany: czy możecie polecić jakieś dobre folie? Obecnie najlepsze co znalazłem to folie oferowane przez ZedLabs, ale uczciwie mówiąc to są co najwyżej przeciętne.

Wawrzino

Ja tam biorę najtańsze szkiełka z Aliexpress pakowane po kilka sztuk i naklejam do skutku, aż będzie ładnie ;)
Tylko przy Switchu OLED szarpnąłem się na markowe szkło firmy Spigen, bo miało fajny sposób montażu od razu z centrowaniem:
https://www.mediaexpert.pl/gaming/akcesoria-do-konsol/szkla-i-folie/szklo-hartowane-spigen-glas-tr-ez-fit-do-nintendo-switch-oled-2szt?srsltid=AfmBOop9svgZApOxWfWo7HxziErj_OHeJpwnL7DVTKTfN_o8xU_VA2QY6YI

Mcin

pod jakiś stylowy zaochraniacz do GBC to się podepnę pod temat.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.