Drukowanie zastępczych okładek do gier

Zaczęty przez TheUrien84, Styczeń 12, 2016, 14:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

Namingway

Dzięki! Ten jest dużo lepszy od mojego :) Jutro wydrukuje i zobaczymy jak wyjdzie.

Namingway

Udało mi się znaleźć pożądny skan okładki do fify. wyszło całkiem nieźle, jednak nie do końca jestem zadowolony bo jednak kolory wyszły trochę inne niż powinny. Tak czy inaczej wygląda to całkiem dobrze i myślę, że lepsza taka, niż jej brak ;)

Wawrzino

Może warto by zrobić forumową bazę dobrej jakości skanów?

Janusz

Cytat: Wawrzino w Sierpień 31, 2016, 19:08
Może warto by zrobić forumową bazę dobrej jakości skanów?

No pewnie, że warto, ale już widzę jak ona powstaje ;) Nie zrozumcie mnie źle, ale historia takich wątków jak te daje trochę do myślenia:

http://strefapsx.pl/forum/strona-i-forum/tworzenie-bazy-recenzji-i-ocen-z-polskich-czasopism/
http://strefapsx.pl/forum/gry/podziel-sie-swoim-opisem-danej-gry-kazdy-moze-pomoc!/
http://strefapsx.pl/forum/gry/reklamy-akcesoriow-na-okladkach-i-na-instrukcjach/

Może kiedyś coś ogarnę na głównej na podstawie bazy gier, żeby był opis, screeny, okładki do każdej gry, ale nieprędko to nastąpi bo pracy z tym by było dużo, a sam zresztą nie mam wszystkich gier by się za to zabrać nawet. Dlatego póki co myślę najlepiej po prostu pisać tu jak ktoś potrzebuje jakiejś, jednej okładki i może ktoś pomoże. Ja jak mam to staram się zawsze. a i inni pewnie pomogą.

Wawrzino

Hmm... To może inaczej do tego podejdźmy. Zamiast bawić się w tworzenie wątku, który może nie wypalić, lepiej ustalmy wspólnie "guideline" odnośnie skanów. Tj wymiary w pikselach, dpi, głębia kolorów itp. (ekspertem nie jestem). Warto by też pokusić się o parametry papieru do druku, ew. sprawdzone drukarnie, a takie skany hostować na Strefie.

Wtedy prosząc kogoś o skan przy okazji wzbogacalibyśmy Strefę o ujednolicone materiały, tak żeby ktoś inny w przyszłości też je mógł wykorzystać, bez konieczności proszenia o kolejny skan, bo gdzieś ten pierwotny zaginął w odmętach wątku. Sądzę, że takie podejście ma większe szanse na sukces.

Schizo

Hostowanie takich skanów na strefie będzie zabójstwem dla transferu. Nawet jak jest on "nieograniczony" to w pewnym momencie serwerownia powie "fuck off".
Odradzam takie działania bo koszty utrzymania drastycznie pójdą w górę.
Mój kanał na Twitch: https://twitch.tv/lubiestaregry

d o o m

W kwestii ujednolicenia jeszcze, to jakie wymiary, glebie kolorow czy dpi bedzie miec skan moze nie miec wiekszego znaczenia, w przypadku kiedy kazdy korzysta z innej maszyny skanujacej. Ktos moze miec np HP, ktos Lenovo i juz mamy zupelnie inne skany tej samej okladki. To moze zdarzyc nawet w sytuacji kiedy mamy tego samego producenta, ale juz dwa rozne modele ;) Niestety technologia skanowania jest dzis bardzo niedoskonala, szczegolnie ta dostepna w warunkach domowych
Pij piwo, obserwuj gości.

Janusz

Wstrzymajmy się z tym Panowie bo jeszcze za wczas na takie inicjatywy. Musi być nas więcej i przede wszystkim więcej chętnych do takich inicjatyw. Jak tylko wyczuję taki moment to na pewno coś zaproponuję bo mam sporo pomysłów.

Quake96

Podepnę się pod temat. Szukam dobrej jakości skanu przedniej okładki do THPS 3 na PSXa. Wersja oczywiście Black Label. Szukałem w necie, nawet przez kilka wyszukanych stron z okładkami i nic :/ Jeden mizerny skan, nic więcej.

gumislav

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Janusz

Quake96

Ta spokojnie wystarczy ;) Nie jestem koneserem, ot chcę dodrukować okładkę, bo moja oryginalna jest przez kogoś przycięta :P

Quake96

Skorzystałem jednak z okładki gumislava, bo ta od Bodzia okazała się być tą samą którą sam znalazłem, a nie odpowiadało mi w niej to rozmycie napisu PlayStation na dole jak i jego umiejscowienie. Za drugim podejściem udało się wydrukować to czego oczekiwałem. Za pierwszym razem podałem pani w punkcie ksero wymiary 12,6 x 12,6 to jak się okazało wydrukowała mi 12 x 12 :/ Poszedłem więc jeszcze raz i tym razem udało mi się uzyskać oczekiwany rezultat. Nie wybrałem jednak 12,6 x 12,6, ale 12,6 wysokości i 12,4 szerokości, które wymierzyłem na podstawie oryginalnej okładki THPS2. Po wydruku i przycięciu w punkcie, okładka ma identyczne wymiary co oryginał :)

TheDaypEX

Sam kiedyś drukowałem okładkę na Crasha Bandicoota i jakość była dobra. Była by lepsza gdybym drukował ją na papierze kredowym.

Janusz

Dotarły dziś do mnie okładki do gry Team Buddies, których wydruk ogarnął dla mnie @gumislav. U mnie ciężko z dobrym punktem tego typu więc musiałem skorzystać z pomocy. Powiem wam, że jestem pozytywnie zaskoczony jakością wydruku, jaką otrzymałem. Kiedyś kumpel mi w drukarni ogarnął okładkę do TB i jakoś była wyraźnie gorsza, a tu proszę. Prawie jak oryginał. W zasadzie gdyby mieć wysokiej jakości skan i dobrać idealną gramaturę papieru to chyba bym się nie połapał co jest oryginałem, a co nie.