W co aktualnie grasz?

Zaczęty przez Janusz, Czerwiec 09, 2014, 15:57

Poprzedni wątek - Następny wątek

squaresofter

Gram na wielu różnych platformach, ale ostatnio są to głównie gry z NESa, przy których zaliczyłem pierwszy gamingowy reset w życiu. Może i platyny są fajne, ale na pewno nie tak fajne jak calak w Mario i Contrze.

https://squaresofter.blogspot.com/2025/03/nes-czyli-jak-przezyc-dwukrotnie-wasne.html

Wawrzino

Wczoraj wieczorem ukończyłem wraz z żoną Split Fiction. Świetnie się przy tym tytule bawiliśmy. Wielka szkoda, że gry typu couch coop można obecnie ze świecą szukać. Chodzi mi o gry robione typowo pod współpracę dwóch graczy, a nie takie, gdzie ten motyw jest dodatkowo, a grę da się przejść w singlu. Niestety wraz z upowszechnieniem się internetu nawet gry w coopie wymagają dwóch konsol/pecetów i łączenia się przez internet. Dla mnie opcja pogrania na jednym TV we dwójkę to wymóg jeśli chodzi o coop.

Gomlin

@Wawrzino

Gry mają tendencje do tego, że moda na konkretne gatunki co jakiś czas wraca.
Przez ostatnie lata mieliśmy naprawdę spory boom na wszelkiej maści shootery sieciowe. Począwszy od klasycznych strzelanek (CoDy) po bardzo modne battle royale.
Wcześniej królowały MOBY, pokroju Doty, LoLa  itp. Ale z biegiem czasu rynek sie nasyci i moda przemija. Dziś zasadniczo pozostał LoL a z battle Royala głównie Fortnite.
Kiedyś to było masa MMO, a dziś głównie FF14.

Jakiś czas temu, cała branża szła też w gry multi online, że gracze nie chcą singla. Na szczęście ta moda przemija a gry z dobrym fabularnie singlem są coraz częstsze. Tak samo jak wraca moda. A przygodówki, platformówki. Tak samo mam nadzieję, że wróci czas kanapowego grania, które przecież kiedyś tak bardzo zbliżało ludzi.

Ja wiem, że teraz wygoda, jeden pstryk i grasz z kumplem na głosowym nawet z drugiego końca świata, ale to nie to samo co żywy człowiek obok, dobre żarełko, nastrój czy szturchaniec od dziewczyny/żony/dziecka, z tekstem - nie oszukuj.

Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

Gramy Między generacyjnie!🔥

zenq

A mozecie polecic jakies gry do coopa dla mlodszych?
Takie bez ostrego strzelania/zabijania.
Unrawel two wciagnal moje mlode na tyle, ze przeszly dwa razy i fajnie bylo patrzec, jak ucza sie wspolpracowac i sobie pomagac.

janfm

Cześć,
- It takes two
- knack 1 & 2
Polecam!

Wawrzino

Wszystkie gry z serii LEGO, Super Mario Wonder

killy9999

Cytat: zenq w Marzec 26, 2025, 22:14A mozecie polecic jakies gry do coopa dla mlodszych?
Yoshii's Woolly World na WiiU. Z żoną spędziliśmy przy tym dziesiątki godzin.

Stall

Cytat: Wawrzino w Marzec 26, 2025, 19:04
Split Fiction.

Dziena, na pewno sprawdzę.

Cytat: Wawrzino w Marzec 26, 2025, 23:17Super Mario Wonder
Ja do coopa ze Switcha polecę jeszczę Super Mario 3D World. Gramy emulatorem na TV i sprawdza się dobrze na krótsze i dłuższe sesje.

Cytat: killy9999 w Marzec 27, 2025, 09:33Yoshii's Woolly World
W to na multi nie graliśmy, ale dziewczyna wsadziła w to dużo godzin na Cemu. Crafted World niby już nie był aż taki fajny

Megadeth

Cytat: Stall w Marzec 27, 2025, 09:35
Crafted World niby już nie był aż taki fajny

Nie grałem w WOLLY, ale Crafted World z Switcha jak najbardziej polecam. Z synkiem przeszliśmy każde poziomy z 2-3 razy wyciskając z gry 100%. Zdecydowanie dla malucha idealna pozycja, nawet jeśli gra sam, a my mu czasem pomagamy

killy9999

W Crafted World nie grałem, ale pamiętam że po obejrzeniu filmików na YT odrzucił mnie jej styl graficzny. Woolly World jest przecudownie słodki i kolorowy, a w Crafted World pojawia się mnóstwo głębokich cieni i cała gra wygląda przez to bardzo ciemno. Paradoksalnie, wychodzi na to że WiiU ma tutaj lepszą grafikę.

Stall

Tak, dziewczyna mi narzekala, ze Crafted stylistycznie odstaje. Mi tez Woolly faktycznie bardziej spojny mi sie wydawal w tym aspekcie.

squaresofter

Witam, u mnie na tapecie gry z przestrzeni czterdziestu lat oraz powroty do klasyków, które doczekały się fanowskich polonizacji.

W dalszym ciągu cenię sobie też współpracę z wydawcami i developerami. Po Koei Tecmo, Omega Force i Team Ninja przyszła pora na Gust.

Aktualnie ogrywam:
1.FFXIV (PS5)
2.Atelier Yumia (PS5)
3.Ever 17 (PS4)
4.Monster Hunter Wilds (PS5)
5.Steins;Gate 0 PL (PC)
6.Sakura no Uta (PC)
7.Steins;Gate PL (PC)
8.Toradora P! (PSP)
9. Donkey Kong Country (SNES)
10.Super Mario Bros. 2 PL (NES)
11.Popeye (NES)
12.Antarctic Adventure (NES).

Po więcej na temat zapraszam tutaj. Jako post na forum i tak by się nie zmieściło.

https://squaresofter.blogspot.com/2025/03/w-co-gracie-w-wwekend-472-ffxiv-atelier.html

Morden

Cytat: squaresofter w Marzec 29, 2025, 22:16Aktualnie ogrywam

Wat?! Grasz równocześnie w 12 gier? Ja rozumiem, że można grać w coś fabularnego i robić sobie przerwy na jakieś niezobowiązujące platformery, ale tyle gier fabularnych, w tym dwie z tej samej serii i do tego cała reszta? Haha. Masakra. Chyba że nie rozumiem do końca co znaczy "aktualnie ogrywam".

Cytat: squaresofter w Marzec 29, 2025, 22:16Po więcej na temat zapraszam tutaj. Jako post na forum i tak by się nie zmieściło.

Forum wszystko pomieści. Codziennie testujemy te limity w temacie arcade.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

12step

tak jak czytanie kilku ksiażek równocześnie.
ore ore szabadabada amore

squaresofter

Cytat: Morden w Marzec 29, 2025, 22:50
Cytat: squaresofter w Marzec 29, 2025, 22:16Aktualnie ogrywam

Wat?! Grasz równocześnie w 12 gier? Ja rozumiem, że można grać w coś fabularnego i robić sobie przerwy na jakieś niezobowiązujące platformery, ale tyle gier fabularnych, w tym dwie z tej samej serii i do tego cała reszta? Haha. Masakra. Chyba że nie rozumiem do końca co znaczy "aktualnie ogrywam".

Cytat: squaresofter w Marzec 29, 2025, 22:16Po więcej na temat zapraszam tutaj. Jako post na forum i tak by się nie zmieściło.

Forum wszystko pomieści. Codziennie testujemy te limity w temacie arcade.

Gram w więcej gier na raz. Nie o każdej chce mi się pisać.  :)

https://www.exophase.com/user/squaresofter/

Przez ostatni miesiąc skończyłem około czterdziestu gier z samego tylko NESa, niektóre po parę razy, albo w kilku wersjach językowych. Żeby wbić calaka na RetroAchievements w Popeye'u muszę zapętlić tą grę przynajmniej trzydzieści-czterdzieści razy.

Gdybym nie grał w gry różnorodne gatunkowo, to bym się nimi szybko znudził i skończyłbym jak zramolały były gracz, który kończy jedną grę na rok, ale ma zawsze najwięcej do powiedzenia o gamingu.

Porównanie z książkami bardzo adekwatne. Do gier podchodzę jak do jedzenia. Jak chcę zjeść schaba, pizzę, kebsa, kiełbasę czy burgera w jeden dzień, bo jestem głodny i mam na to ochotę, to jem i będę jeszcze tak bezczelny, że poprawię to owocami i gofrem.