W co aktualnie grasz?

Zaczęty przez Janusz, Czerwiec 09, 2014, 15:57

Poprzedni wątek - Następny wątek

Kirby

Cytat: 12step w Styczeń 05, 2025, 16:25
Cytat: Mcin w Styczeń 05, 2025, 11:52Czyli nie tylko ja nie uznaje genialności mariana trzy. Super :D

Ja mam tak z 2. Przy czym chyba Mariany na Gameboya prócz pierwszego uważam za lepsze od SMB3.

Dwójka (europejska) to oszukana gra z Mario :P Da się pograć, ale też nic wybitnego :P

mariusz391

Cytat: Kirby w Styczeń 05, 2025, 16:31Dwójka (europejska) to oszukana gra z Mario :P Da się pograć, ale też nic wybitnego :P
W sumie to oba Mario 2 są do dupy. Jedno chamski bootleg, drugie japońskie czyli jedynka z wywalonym na siłe poziomem trudności. Za to nie rozumiem waszego marudzenenia na Mario 3. To że są lepsze częsci to wiadomo, ale jako porównanie do innych gier ery NESa to jest to niesamowicie wysoki poziom. Jedynie Capcom i Konami w niektórych grach potrafił się do tego poziomu zbliżyć

Kirby

Cytat: mariusz391 w Styczeń 05, 2025, 16:36ale jako porównanie do innych gier ery NESa to jest to niesamowicie wysoki poziom. Jedynie Capcom i Konami w niektórych grach potrafił się do tego poziomu zbliżyć

No właśnie w porównaniu do innych gier z ery Nesa Mario Bros 3 wypada dobrze. Złośliwi powiedzieliby, że to wcale nie świadczy o sile MB3, co o słabości gier Nesowych :P Nie zmienia to faktu, że obiektywnie MB3 jest średni. Nie jest to gra, w którą się wsiąka, ani która ponad przeciętnie bawi.

mariusz391

Cytat: Kirby w Styczeń 05, 2025, 17:08Nie jest to gra, w którą się wsiąka, ani która ponad przeciętnie bawi.
Z jednej strony nie mogę się zgodzić bo Mario 3 ma bardzo responsywne sterowanie, piekną jak na 8-bit grafikę, masę plansz i do tego te plansze ciągle czymś potrafią zaskoczyć. A z drugiej fakt jest faktem że bronię gry której nawet nigdy nie skończyłem, i to co ciekawe z właśnie wspomnianych powodów czyli że  była za długa i zbyt męcząco trudna pod koniec :P
Ale zwyczajnie lubię do niej wracać i przechodzić sobie pierwsze etapy, jednak do przejścia całych gier wolę klasyki Capcomu, zwłaszcza te od Disneya (oprócz Tale Spin które jest crapem :P )

12step

Jest na pewno w top 10 gier na NESa.
ore ore szabadabada amore

alf

Mario Bros 3 chwile grałem, ale w tej grze poważna wadą jest brak możliwości save'owania a gra jest bardzo długa i dlatego może wyczerpać. Chciałbym kiedyś wrócić do tej gierki.

@Stall pyka na konsoli. Cóż za wspaniała wiadomość. Jednak emulacja ps3 na Pececie nie dała rady  O:-) mówiłem, że na PC nie można mieć wszystkiego.

12step

Możesz użyć save statów w emulatorze.

Kirby

W edycji All Stars jest opcja zapisu świata

Rocho

Alf się nie bawi w takie wynalazki jak save staty 😉
Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Kirby

Cytat: Rocho w Styczeń 05, 2025, 19:56
Alf się nie bawi w takie wynalazki jak save staty 😉

Zainspirowałeś mnie do stworzenia mema :P

12step

Cytat: Rocho w Styczeń 05, 2025, 19:56Alf się nie bawi w takie wynalazki jak save staty 😉
a co w przypadku gier retro, które zostały wypuszczone na nowsze platformy z dodanymi save statami?

Quake96

Jak dla mnie to w przypadku gier 8/16bit panuje prosta zasada pt. "Wszystkie chwyty dozwolone". Jak ktoś gra na emulatorze czy innym bulbulatorze to niech sobie i sadzi savestaty. Lwia część gier tamtych czasów jest okrutnie trudna i nieuczciwa. Spory w tym udział tego, że granie wtedy kojarzyło się z automatami i mnóstwo gier czerpie z automatowego mechanizmu "dojenia creditsów" zamiast skupiać się na solidnym i zrównoważonym gameplayu.

Z resztą, NESy sresy, jakieś Mariany czy inne takie... Tylko Amiga!

Kirby

Cytat: Quake96 w Styczeń 05, 2025, 22:20
Jak dla mnie to w przypadku gier 8/16bit panuje prosta zasada pt. "Wszystkie chwyty dozwolone". Jak ktoś gra na emulatorze czy innym bulbulatorze to niech sobie i sadzi savestaty. Lwia część gier tamtych czasów jest okrutnie trudna i nieuczciwa. Spory w tym udział tego, że granie wtedy kojarzyło się z automatami i mnóstwo gier czerpie z automatowego mechanizmu "dojenia creditsów" zamiast skupiać się na solidnym i zrównoważonym gameplayu.

Z resztą, NESy sresy, jakieś Mariany czy inne takie... Tylko Amiga!

Spotkałem się z teorią, że kiedyś przez ograniczoną pojemność nośników gry musiały być trudne aby zbyt szybko nie można było ich ukończyć.

Mcin

Cytat: mariusz391 w Styczeń 05, 2025, 16:36Jedynie Capcom i Konami w niektórych grach potrafił się do tego poziomu zbliżyć

I Natsume i Taito i Namco i Technos i Rare i Codemasters i Hect i Hi-Tech Expressions i Irem... i pewnie jeszcze o jakichś mniejszych wydawcach zapomniałem, ale dobrych stajni było na tę konsolę kilka... :)

I nie mówię, że Marian 3 jest zły, bo nie jest - to bardzo dobra produkcja. Ale nie zostawia całej reszty gier daleko w tyle.
To robi tylko Contra :)
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

alf

Cytat: Mcin w Styczeń 05, 2025, 22:38
Hi-Tech Expressions

Były jakieś dobre tytuły od nich? Kojarzą mi się z grą Tom & Jerry. Ogrywałem ją w zeszłym roku na Game Boya i pierwsza połowa gry wydaje sie byc bardzo spoko - fajna grafika, dobrze narysowane postacie, ciekawe levele. Ale sterowanie koszmarne. Druga połowa gry to troche nie fair podwyższenie poziomu trudności - zdzierżyłbym to gdyby nie fakt tego słabego sterowania, które frustruje i zwiększa trudność dodatkowo. Wersja na Game Boy cierpi dodatkowo na fakt, że trzeba skakać w nieznane i w miejscu lądowania często czeka już przeszkoda/przeciwnik, której nie sposób ominąć jeżeli źle wystartowałeś skok.

Cytat: Quake96 w Styczeń 05, 2025, 22:20
Jak dla mnie to w przypadku gier 8/16bit panuje prosta zasada pt. "Wszystkie chwyty dozwolone". Jak ktoś gra na emulatorze czy innym bulbulatorze to niech sobie i sadzi savestaty

Tak Ci sie tylko wydaje. Owszem może być dużo gier takich jak mówisz, ale z drugiej strony sporo gier jest grywalna bez save state i bez cheatów. Trzeba tylko dać im szansę a nie psuć sobie rozgrywkę od początku wpisując kody. Przykładem jest Contra. Wydaje sie trudna więc pewnie pierwsze co robisz to wpisujesz konami code na 30 żyć. A wystarczy tylko poświęcić kilkanaście godzin na jej opanowanie i przejść ją uczciwie.

Cytat: Kirby w Styczeń 05, 2025, 22:32
Spotkałem się z teorią, że kiedyś przez ograniczoną pojemność nośników gry musiały być trudne aby zbyt szybko nie można było ich ukończyć.

Bo to prawda. Gdyby były zbyt łatwe to ukonczyłbyś taką grę w 40 minut. Co przy pieniądzach jakie trzeba było przeznaczyć na grę stawałoby się kiepskim zakupem. Dlatego wydłużano czas gry dbając o to by trzeba było ją powtórzyć wielokrotnie.