W co aktualnie grasz?

Janusz · 452938

Offline Rocho

Odpowiedź #3900 dnia: Kwietnia 05, 2025, 19:31:21
@alf tak jak i to w krk w końcu to ten sam właściciel. Dbać dbają no ale wiadomo awarie się zdarzają nawet przy mnie padł automat. Naprawiać też starają się z tego co wiem na bieżąco ale przy takim przerobie idealnie nie jest.

Czy drogo no open to teraz 90 zł i grasz do oporu. Choć ja przycebuliłem i za dwa bilety zaplaciłem 140 😁

Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 52
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #3901 dnia: Kwietnia 06, 2025, 09:05:11
Dzięki za reckę @Rocho , nie wiedziałem że to ten sam właściciel. Trzebaby się kiedyś wybrać.

Ze swojej strony, gorąco polecam każdemu fanowi slasherów - Ninja Gaiden 2 Black. Kupiłem sobie, w oczekiwaniu na czwórkę, spodziewałem się lekko podbitą Sigmę, dostałem naprawdę mocarny UPGRADE graficzny, wybitną płynność, gore więcej niż w NG2 na X360 i solidną przypominajke jak powinien wyglądać praktycznie perfekcyjny system walki. Gra jest po prostu zajebista. Nie jest idealna, brakuje MINIMALNIE dynamiki oryginału, ale to powiedzmy zamiast 10/10, daje 9,5/10, bo totalnie nie przeszkadza, a refresh grafiki jest przepotężny i daje wrażenie  jakby się grało w nową grę. Dla fanów czekających na 4kę, albo zramolałych byłych-graczy mających czas na 1-2 gry na kwartał, wygłodniałych dobrej młucki - must have.

Offline Rocho

Odpowiedź #3902 dnia: Kwietnia 06, 2025, 13:00:12
No czaję się na tego NG2 nowego bo oryginał i jedynka z Xboxa to gry wybitne.

Szkoda że gatunek takich action slasherków mocno podupadł ale ten NG daje nadzieję na powrót.

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 52
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #3903 dnia: Kwietnia 06, 2025, 13:39:05
Jest nadzieja, świetnie się gra. Jestem zaskoczony, bo nie wiedziałem że aż tak bardzo mi się spodoba. Chociaż może to też kwestia, że dawno nic dobrego w tej materii nie wyszło i byłem mega wygłodniały na soczystą siekankę.

Offline Morden

• Sierżant
  • *
    • Reputacja: 26
  • ▄▀▄▀██ MRD ██▀▄▀▄
    • Twixer
Odpowiedź #3904 dnia: Kwietnia 06, 2025, 13:52:43
Wczoraj odwiedziłem Arcade Museum w Warszawie i cóż bawiłem się świetnie choć tak naprawdę jest średnio.

Taki temat i wciskasz go tutaj, a nie do działu arcade? Jeśli zrobiłeś jakieś fotki, mógłbyś się podzielić. Zawsze chętnie oglądam salony i maszyny. Rzadko mam okazję osobiście zaglądać do takich przybytków.

Było wiadomo sporo klasyków jak Metal Slug, Golden Axe, Punisher, Ghosts 'n Goblins, AvP czy Cadillaci. Niestety nie wszystkie w oryginalnych budach.

Bardzo mało gier w standardzie JAMMA, które da się obsługiwać zwykłą gałką i przyciskami miały dedykowane automaty. Cały zamysł standardu to możliwość podmieniania samych gier, bez potrzeby wymiany budy. Gdy kupowałeś nowy board, w komplecie dostawałeś marquee do włożenia za podświetlaną szybkę i opis sterowania lub listę ciosów do włożenia pod szybkę chroniącą ekran. Ew. jakiś dekal do naklejenia na bok maszyny.

Shmupy to niestety bieda R-type i Dariusburst plus kilka staroci z lat 80tych.

To dzisiaj jeden z najdroższych gatunków, ale na miejscu salonu postarał bym się o chociażby konwersje gier Cave na carty PGM. No i zależy który R-Type, bo Leo jest świetny i mało znany.

Raz jeszcze, jeśli masz jakieś zdjęcia czy klipy, podziel się. Zazdroszczę wypadu.

Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

Offline Rocho

Odpowiedź #3905 dnia: Kwietnia 06, 2025, 14:47:10
@Morden no z tymi budami to wiem tylko że czasem to były twory czysto chałupnicze i o ile taki układ bym powiedział pada od Saturna sprawdza się w moarę uniwersalnie tak czasem jest dziwnie np 3 przyciski pod bardzo ostrym kontem względem gracza co powoduje dziwne wygięcie nadgarstka albo gra gdzie nasz wsadzone coś z 4 przyciskami a są tylko 3 i nie masz bloku (to akurat nie w tym muzeum)

Co do klipów to zmontowałem rolkę na insta.

https://www.instagram.com/share/reel/_2lasrR-z

A zdjęcia zobaczę co tam żona zrobiła bo ja to glównie jednak grałem i wrzucę w temacie arcade.

Ogólnie lista maszyn jaką mają na stronie jest nieaktualna częściowo. Zresztą w Krakowie to samo.

Offline 12step

Odpowiedź #3906 dnia: Kwietnia 06, 2025, 14:50:13
A były łobuzy, którzy odsuwali cię od automatu i mówili: "daj ja ci przejdę, młody"?

ore ore szabadabada amore

Offline Rocho

Odpowiedź #3907 dnia: Kwietnia 06, 2025, 14:58:30
Niestety nie. Bo ogólnie było dość luźno.

Za to jak byłem w KRK pinball museum i grałem z żoną w Tower of Doom to za nami stanęli dwaj kolesie i dawali tipy i oglądali jak walczymy z smokiem i później do końca z finałowym bossem. Snując przy okazji opowieści jak sami  grali i przechodzili na jednym kredycie by odkryć bonusowy ending.

Okazało się potem że to jeden z współwłaścicieli i glówny naprawiacz więc i o remontach fliperów się nasłuchaliśmy.

Offline Morden

• Sierżant
  • *
  • ▄▀▄▀██ MRD ██▀▄▀▄
    • Twixer
Odpowiedź #3908 dnia: Kwietnia 10, 2025, 08:31:59
Była promocja, więc sprawiłem sobie Street Fighter 30th Anniversary Collection na Switcha. Pierwszą odpaloną grą był oczywiście SF3 New Generation i z biegu zauważyłem błąd w emulacji. Widać wyraźnie jak po wykonaniu Super Art znika kilka kafli tła po prawej stronie.

https://youtu.be/kmZS_vbP69Q

Grałem Pro Controllerem, głównie żeby sprawdzić jak się to prezentuje, więc gameplay trochę kaleczyłem, ale to chyba przez input lag, bo na automacie mam to nieźle obcykane. W walce z Gill'em zwykle paruję każdy naskok na 2 hit.

https://youtu.be/FDbTau-bEvM

Mini gry z parowaniem poszły dobrze, ale wtedy obczułem się już trochę z padem. Na pewno warto zgarnąć to za jakieś grosze, bo sporo tu grania, no i w końcu mamy nowoczesne porty New Generation i 2nd Impact.

https://youtu.be/HJEn5umZq80 https://youtu.be/IZfiQJBvu3E

@alf Spraw sobie. Bedziesz mógł poćwiczyć parowanie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 10, 2025, 08:35:04 wysłana przez Morden »

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 83
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #3909 dnia: Kwietnia 10, 2025, 20:43:37
@Morden czy sprite'y tam są jakoś podmienione na takie o wyższej jakości tekstur? Postacie wyglądają aż nazbyt ładnie mimo braku scanlines i filtru rozmycia, normalnie powinna być widoczna lekka pikseloza.

Pierwszą odpaloną grą był oczywiście SF3 New Generation i z biegu zauważyłem błąd w emulacji. Widać wyraźnie jak po wykonaniu Super Art znika kilka kafli tła po prawej stronie.

Ano faktycznie, ale to tylko 1 sekunda zaniku i moim zdaniem nie afektuje to gameplayu. Rzekłbym, że jest to akceptowalne, nie ma powodów do obaw.

Offline Morden

• Sierżant
  • *
  • ▄▀▄▀██ MRD ██▀▄▀▄
    • Twixer
Odpowiedź #3910 dnia: Kwietnia 10, 2025, 21:22:25
@Morden czy sprite'y tam są jakoś podmienione na takie o wyższej jakości tekstur? Postacie wyglądają aż nazbyt ładnie mimo braku scanlines i filtru rozmycia, normalnie powinna być widoczna lekka pikseloza.

Wszystkie klipy nagrałem za pomocą wewnętrznej funkcji w Switchu i to góra 720p, więc może kompresja trochę piksele ukrywa. Mimo wszystko sprite'y są dobrej jakości, szczególnie jeśli chodzi o ilość klatek animacji. Tutaj możesz przejrzeć sobie każdą animację dowolnej postaci. Odwalono tu niezły kawał roboty. Areny w warstwach też są do przejrzenia. Z wszystkich odsłon SF3.

Ano faktycznie, ale to tylko 1 sekunda zaniku i moim zdaniem nie afektuje to gameplayu. Rzekłbym, że jest to akceptowalne, nie ma powodów do obaw.

No tak, ale jeśli ja to zauważyłem po kilku minutach z grą, dlaczego taki bug istnieje i dlaczego nie został spatchowany? Ma być idealnie, szczególnie w moim ulubionym SF3.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #3911 dnia: Kwietnia 10, 2025, 21:48:59
Faktycznie mega stronka którą podałeś, klikam tam w różne postacie i wybieram ich ruchy po czym oglądam klatki animacji. Tła też podejrzałem. Że też komuś się chciało to wszystko tak rozpracować.

Co do słabości emulacji - może użyto jakiegoś kodu który był stabilny i obawiano się go modyfikować. Pewnie stwierdzili tak jak ja - że skoro nie afektuje to gameplayu to po co to zmieniać.

Offline Morden

• Sierżant
  • *
  • ▄▀▄▀██ MRD ██▀▄▀▄
    • Twixer
Odpowiedź #3912 dnia: Kwietnia 11, 2025, 09:17:13
Że też komuś się chciało to wszystko tak rozpracować.

Dzięki temu można porównać sobie np. sprite Hugo z SF3 2nd Impact i 3rd Strike z jego sprite'em z SVC Chaos na Neo Geo.

🠜 Street Fighter 3 | SVC Chaos 🠞   

Widać, że wersja Neo Geo ma mniej kolorów, (ponad trzy razy mniej) ale SNK to mistrzowie ditheringu, więc sprite nadal wygląda świetnie.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #3913 dnia: Kwietnia 11, 2025, 20:35:20
No Ci powiem @Morden że ten sprite z wersji Neo Geo podoba mi się dużo bardziej niż ten z SF3. Aż dziwne, że SVC Chaos jest takie zapomniane w stosunku do capcomowych cross-overów. Wydaje się, że z takimi sprite'ami to może być ładnie prezentująca się gierka.

Offline Angrama

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #3914 dnia: Kwietnia 21, 2025, 15:51:23
New game plus w Metaphor Refantazio robię, ale ciężko wchodzi drugi loop. Niewiele wysiłku włożyli aby na drugie podejśćie było co robić. Jakby dali np. dodakowego teammata tak wcześnie na start to zawsze to byłoby jakieś urozmaicenie.

SMF spam blocked by CleanTalk