Wczoraj odwiedziłem Arcade Museum w Warszawie i cóż bawiłem się świetnie choć tak naprawdę jest średnio.
Taki temat i wciskasz go tutaj, a nie do działu arcade? Jeśli zrobiłeś jakieś fotki, mógłbyś się podzielić. Zawsze chętnie oglądam salony i maszyny. Rzadko mam okazję osobiście zaglądać do takich przybytków.
Było wiadomo sporo klasyków jak Metal Slug, Golden Axe, Punisher, Ghosts 'n Goblins, AvP czy Cadillaci. Niestety nie wszystkie w oryginalnych budach.
Bardzo mało gier w standardzie JAMMA, które da się obsługiwać zwykłą gałką i przyciskami miały dedykowane automaty. Cały zamysł standardu to możliwość podmieniania samych gier, bez potrzeby wymiany budy. Gdy kupowałeś nowy board, w komplecie dostawałeś marquee do włożenia za podświetlaną szybkę i opis sterowania lub listę ciosów do włożenia pod szybkę chroniącą ekran. Ew. jakiś dekal do naklejenia na bok maszyny.
Shmupy to niestety bieda R-type i Dariusburst plus kilka staroci z lat 80tych.
To dzisiaj jeden z najdroższych gatunków, ale na miejscu salonu postarał bym się o chociażby konwersje gier Cave na carty PGM. No i zależy który R-Type, bo Leo jest świetny i mało znany.
Raz jeszcze, jeśli masz jakieś zdjęcia czy klipy, podziel się. Zazdroszczę wypadu.