W co aktualnie grasz?

Janusz · 453052

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #3885 dnia: Marca 27, 2025, 10:59:28
Tak, dziewczyna mi narzekala, ze Crafted stylistycznie odstaje. Mi tez Woolly faktycznie bardziej spojny mi sie wydawal w tym aspekcie.

Offline squaresofter

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 10
    • W co gracie w weekend?
  • PSN ID: PIOTREK27-1982
  • Nintendo ID: squaresofter
  • Steam ID: squaresofter
  • GamerTag: RROD PL
Odpowiedź #3886 dnia: Marca 29, 2025, 22:16:24
Witam, u mnie na tapecie gry z przestrzeni czterdziestu lat oraz powroty do klasyków, które doczekały się fanowskich polonizacji.

W dalszym ciągu cenię sobie też współpracę z wydawcami i developerami. Po Koei Tecmo, Omega Force i Team Ninja przyszła pora na Gust.

Aktualnie ogrywam:
1.FFXIV (PS5)
2.Atelier Yumia (PS5)
3.Ever 17 (PS4)
4.Monster Hunter Wilds (PS5)
5.Steins;Gate 0 PL (PC)
6.Sakura no Uta (PC)
7.Steins;Gate PL (PC)
8.Toradora P! (PSP)
9. Donkey Kong Country (SNES)
10.Super Mario Bros. 2 PL (NES)
11.Popeye (NES)
12.Antarctic Adventure (NES).

Po więcej na temat zapraszam tutaj. Jako post na forum i tak by się nie zmieściło.

https://squaresofter.blogspot.com/2025/03/w-co-gracie-w-wwekend-472-ffxiv-atelier.html

Offline Morden

• Sierżant
  • *
    • Reputacja: 27
  • ▄▀▄▀██ MRD ██▀▄▀▄
    • Twixer
Odpowiedź #3887 dnia: Marca 29, 2025, 22:50:08
Aktualnie ogrywam

Wat?! Grasz równocześnie w 12 gier? Ja rozumiem, że można grać w coś fabularnego i robić sobie przerwy na jakieś niezobowiązujące platformery, ale tyle gier fabularnych, w tym dwie z tej samej serii i do tego cała reszta? Haha. Masakra. Chyba że nie rozumiem do końca co znaczy "aktualnie ogrywam".

Po więcej na temat zapraszam tutaj. Jako post na forum i tak by się nie zmieściło.

Forum wszystko pomieści. Codziennie testujemy te limity w temacie arcade.

Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

Offline 12step

Odpowiedź #3888 dnia: Marca 29, 2025, 23:06:17
tak jak czytanie kilku ksiażek równocześnie.

ore ore szabadabada amore

Offline squaresofter

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 10
    • W co gracie w weekend?
  • PSN ID: PIOTREK27-1982
  • Nintendo ID: squaresofter
  • Steam ID: squaresofter
  • GamerTag: RROD PL
Odpowiedź #3889 dnia: Marca 30, 2025, 01:49:20
Aktualnie ogrywam

Wat?! Grasz równocześnie w 12 gier? Ja rozumiem, że można grać w coś fabularnego i robić sobie przerwy na jakieś niezobowiązujące platformery, ale tyle gier fabularnych, w tym dwie z tej samej serii i do tego cała reszta? Haha. Masakra. Chyba że nie rozumiem do końca co znaczy "aktualnie ogrywam".

Forum wszystko pomieści. Codziennie testujemy te limity w temacie arcade.

Gram w więcej gier na raz. Nie o każdej chce mi się pisać.  :)

https://www.exophase.com/user/squaresofter/

Przez ostatni miesiąc skończyłem około czterdziestu gier z samego tylko NESa, niektóre po parę razy, albo w kilku wersjach językowych. Żeby wbić calaka na RetroAchievements w Popeye'u muszę zapętlić tą grę przynajmniej trzydzieści-czterdzieści razy.

Gdybym nie grał w gry różnorodne gatunkowo, to bym się nimi szybko znudził i skończyłbym jak zramolały były gracz, który kończy jedną grę na rok, ale ma zawsze najwięcej do powiedzenia o gamingu.

Porównanie z książkami bardzo adekwatne. Do gier podchodzę jak do jedzenia. Jak chcę zjeść schaba, pizzę, kebsa, kiełbasę czy burgera w jeden dzień, bo jestem głodny i mam na to ochotę, to jem i będę jeszcze tak bezczelny, że poprawię to owocami i gofrem.

Offline Megadeth

Odpowiedź #3890 dnia: Marca 30, 2025, 10:36:48
śmieszne

Offline Rocho

Odpowiedź #3891 dnia: Kwietnia 05, 2025, 16:03:39
Wczoraj odwiedziłem Arcade Museum w Warszawie i cóż bawiłem się świetnie choć tak naprawdę jest średnio.

W porównaniu do tego co w Krakowie to wydaje się mniejsze ale ma moim zdaniem ciekawszy dobór gier w tym napewno więcej maszyn takich z obecnego stulecia jeśli chodzi o arcade jak i flippery.

Więcej gier rytmicznych  (Groove Coaster moja nowa milosć) co jest dla mnie dużym plusem, sporo railshooterów które uwielbiam w tym   
Carnevil i Let's go Jungle.

Ogólnie było sporo maszyn i gier w które nie miałem jeszcze okazji zagrać jak Captain America and the Avengers, Spider Man czy Wojownicze żółwie ninja wszystkie trzy w oryginalnych budach do 4 graczy. Ale i taki Indiana Jones w wersji arcade o którym nie miałem pojęcia że istnieje  króry okazał się beznadziejny czy średnie Aliens. No fajnie było poznać nowe gry.

Było wiadomo sporo klasyków jak Metal Slug, Golden Axe, Punisher, Ghosts 'n Goblins, AvP czy Cadillaci. Niestety nie wszystkie w oryginalnych budach.

Bijatykowo też nie było źle wiadomo klasyki jak SF1 i 2, Tekken 3 i Tag oraz MK 1-3, ale znalazło się miejsce na Soul Edge czy Killer Instict 2.

Fajna była sekcja Star Wars bo oprócz znanych mi Star Wars Arcade (ale w dużo lepszym stanie niż w krk) czy SW Racer był całkiem fajny Star Wars battlepod i wektorowe Star Wars od Atari.

Z wyscigów szału nie było tylko na dłużej Wacki Racer i Sega rally grałem bo fajnie się grało w dwoje.

Shmupy to niestety bieda R-type i Dariusburst plus kilka staroci z lat 80tych.

Fliperki też były fajne. Żona chwaliła a ona bardzo lubi w nie grać, więc się sugeruję jej opinią.

Z wad no nie wszysko działało.tak jak trzeba no i było kilka maszyn w nie oryginalnych obudowach co nastręczało czasem trochę problemów.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2025, 16:06:08 wysłana przez Rocho »

Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Offline bms

Odpowiedź #3892 dnia: Kwietnia 05, 2025, 16:27:07
Jak ten Battlepod? Kiedyś szukałem go po Europie żeby sobie zabgrać, a tu na polskiej już nawet wylądował.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Offline Rocho

Odpowiedź #3893 dnia: Kwietnia 05, 2025, 18:10:55
Fajny celowniczek takie Star Wars Arcade tylko na wypasie. Ten kopułowy ekran + efekt powiewu przy przyspieszeniu robi robotę.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 83
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #3894 dnia: Kwietnia 05, 2025, 18:26:06
było kilka maszyn w nie oryginalnych obudowach co nastręczało czasem trochę problemów.

A jakiego rodzaju są to problemy? Wydawało mi się, że to głównie problem estetyczny, np. brak grafik na budzie dedykowanych grze która w niej jest. Są jakieś problemy z komfortem gry?

Offline Rocho

Odpowiedź #3895 dnia: Kwietnia 05, 2025, 18:40:42
Nie zawsze ale część tych customowych obudów poza estetyka która też bywa ciekawa jak się patrzy na niektóre okleiny.

No ale są customowe i bywa, że rozstaw przycisków bywa inny niż w oryginalne albo gałka dziwnie długa/krótka. Lub gdy nagle chcesz zagrać w 2 osoby to jest ciasno mimo że na oryginalnej budzie było inaczej.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #3896 dnia: Kwietnia 05, 2025, 18:54:53
Nie zawsze ale część tych customowych obudów poza estetyka która też bywa ciekawa jak się patrzy na niektóre okleiny.

No ale są customowe i bywa, że rozstaw przycisków bywa inny niż w oryginalne albo gałka dziwnie długa/krótka. Lub gdy nagle chcesz zagrać w 2 osoby to jest ciasno mimo że na oryginalnej budzie było inaczej.

Latem nad morzem odwiedziłem salon gier (moda wróciła - zaczeły odżywać) i grałem w Tekken Tag Tournament.

Wydaje mi się, że idą dalej z byciem custom i nie tylko budy są customowe ale i elektronika. Zamiast kineskopów dali LCD. Gra prezentowała się średnio. Nawet nie jestem pewien czy pod spodem nie był emulator.

Do tego co najgorsze to to co wspomniałeś - rozstaw przycisków nieprawidłowy totalnie.

Zastosowali ten:

Nic do niego nie mam, ale...

... nie trzymali sie wymiarów zupełnie. Te 2 rzędy przycisków (każdy po 3 przyciski w rzędzie) były tak daleko od siebie oddalone, że trzeba było mocno przesuwać całą dłoń po blacie by w ogóle sięgnąć do przycisku.

Do tego podłączenie przycisków mi nie grało - spodziewałem się jakiegoś wyczucia, że piąstki i kopniaki są w jednym rzędzie lub kolumnie a o ile pamietam byly bez sensu totalnie, przemieszane.

Zupełnie jakby automat budował ktoś, kto nigdy w życiu nie grał w gre na automacie.

Offline Rocho

Odpowiedź #3897 dnia: Kwietnia 05, 2025, 18:56:32
Czasem to nie przeszkadza a czasem niestety bardzo psuje doświadczenie z grania.

Tutaj o tyle dobrze, że płacisz raz i ciorasz od otwarcia do zamknięcia jak chcesz.

Offline 12step

Odpowiedź #3898 dnia: Kwietnia 05, 2025, 19:08:21
Ja kiedyś widziałem custom obudowę do Mortal Kombat 3 nad morzem, że jak się grało już minutę to migała lampka i trzeba było wrzucić kolejną monetę.

ore ore szabadabada amore

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #3899 dnia: Kwietnia 05, 2025, 19:19:02
A jak ogólnie @Rocho oceniasz to 'muzeum'? Chodzi mi o to - czy czuć że ktoś kocha to miejsce i dba o te maszyny i wiesz, że dobrze spożytkowałeś swoje pieniądze. Czy może to się zrobiła już taka masówka do trzepania kasy na januszach którzy podjarają się gdy zobaczą światło kineskopu?

Jak tak patrze na opinie tego w KRK, to generalnie super, ale jak narzekają to chodzi o pieniądze, bo podobno tanio nie jest.

SMF spam blocked by CleanTalk