W co aktualnie grasz?

Janusz · 450940

Offline Megadeth

Odpowiedź #3870 dnia: Marca 04, 2025, 22:24:17
@12step pytałeś więc pisze - skończyłem Snufkin Melody Of Moominvalley na Switchu (razem z DLC bo dokupiłem). Gra świetna. Taki "cozy game" bym powiedział. U nas Muminki są obecnie na fali w domu, bo młody ogląda namiętnie wszystkie odcinki (te stare chyba ze sznytem japońskim, ale co w PL TV leciały, bo bajki są z dubbingiem), czytamy książki, więc nie mogło zabraknąć i gry. Mogę powielić to co napisał Janusz - stylistyka ekstra, fabuła również. Gra łatwa (bardzo łatwa) - mój 5 latek przeszedł ją sam w całości (oczywiście z pomocą i czytaniem dialogów, ale padem całą grę ogarnął) no i największy minus to jej długość - wiedziałem, że długo nie będzie więc dozowałem to na jakieś 5 dni.

Jeśli jesteś fanem, ale bardziej tych animacji (nie kukiełek) to bardzo polecam, bo nawiązan jest cała masa. Minus to brak wyzwania (to nam nie przeszkadzało) i czas rozgrywki (to trochę bolało)

Offline Gomlin

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 4
  • www.cross-play.pl
    • Cross-Play
  • GamerTag: Gomlin
Odpowiedź #3871 dnia: Marca 12, 2025, 20:45:57
@Megadeth

Ja jestem fanem Muminków. Sam często wracam do oglądania tych starych (nie kukiełek). Czytałem też opowiadania.

Niestety do gry nie jestem tak entuzjastycznie nastawiony. Owszem, oprawa robi mega robotę pod kątem klimatu, jednak cała reszta mnie zawiodła. Gameplay jest nudny, mechaniki są uproszczone do maksimum, a historia, no raczej nie porywa.
Na pewno dla małych brzdąców jest to gra idealna - łatwa, ładna, prosta. Dla starszego gracza, nawet fana uniwersum gra będzie raczej słaba. Nie wiem, może ja oczekiwałem zbyt dużo?
Dla mnie to takie 4/10

Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

Gramy Między generacyjnie!🔥

Offline Megadeth

Odpowiedź #3872 dnia: Marca 12, 2025, 21:13:32
Ewidentnie gra jest nastawiona dla najmłodszych, zdaje sobie z tego sprawę - widać to po uproszczeniu wszystkiego, sterowania, zadań itp. Czy to źle? Nastawiając się na rozgrywkę dla dorosłych to na pewno, ale grając z moim bąbelkiem czerpaliśmy 100% "miodu" z gry - a o to chodzi, by synek, który wałkuje właśnie animacje wczuł się w rolę włóczykija i bawił się najlepiej jak potrafi.

Offline Gomlin

• Starszy szeregowy
  • *
  • www.cross-play.pl
    • Cross-Play
Odpowiedź #3873 dnia: Marca 12, 2025, 21:30:00
No to tu się zgadzamy ;)
Swoją drogą, nawet nie wiedziałem, że wyszło DLC. Grę ograłem w zeszłym roku w sierpniu.
Domyślam się, że jednak zbyt dużo to ono nie wnosi do gry 😅

Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

Offline Megadeth

Odpowiedź #3874 dnia: Marca 12, 2025, 21:32:57
DLC jest na godzinkę. Nawet fajne. Zbieranie jabłek dla mamusi Muminka i guzików dla Nieboraka, który trochę feralnie się zakochał. Za te parę złotych można zagrać, ale rozgryka jest tak samo prosta jak w głównej grze  :)

Offline squaresofter

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 10
    • W co gracie w weekend?
  • PSN ID: PIOTREK27-1982
  • Nintendo ID: squaresofter
  • Steam ID: squaresofter
  • GamerTag: RROD PL
Odpowiedź #3875 dnia: Marca 16, 2025, 14:47:05
Gram na wielu różnych platformach, ale ostatnio są to głównie gry z NESa, przy których zaliczyłem pierwszy gamingowy reset w życiu. Może i platyny są fajne, ale na pewno nie tak fajne jak calak w Mario i Contrze.

https://squaresofter.blogspot.com/2025/03/nes-czyli-jak-przezyc-dwukrotnie-wasne.html

Online Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 13
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #3876 dnia: Marca 26, 2025, 19:04:30
Wczoraj wieczorem ukończyłem wraz z żoną Split Fiction. Świetnie się przy tym tytule bawiliśmy. Wielka szkoda, że gry typu couch coop można obecnie ze świecą szukać. Chodzi mi o gry robione typowo pod współpracę dwóch graczy, a nie takie, gdzie ten motyw jest dodatkowo, a grę da się przejść w singlu. Niestety wraz z upowszechnieniem się internetu nawet gry w coopie wymagają dwóch konsol/pecetów i łączenia się przez internet. Dla mnie opcja pogrania na jednym TV we dwójkę to wymóg jeśli chodzi o coop.

Offline Gomlin

• Starszy szeregowy
  • *
  • www.cross-play.pl
    • Cross-Play
Odpowiedź #3877 dnia: Marca 26, 2025, 21:01:22
@Wawrzino

Gry mają tendencje do tego, że moda na konkretne gatunki co jakiś czas wraca.
Przez ostatnie lata mieliśmy naprawdę spory boom na wszelkiej maści shootery sieciowe. Począwszy od klasycznych strzelanek (CoDy) po bardzo modne battle royale.
Wcześniej królowały MOBY, pokroju Doty, LoLa  itp. Ale z biegiem czasu rynek sie nasyci i moda przemija. Dziś zasadniczo pozostał LoL a z battle Royala głównie Fortnite.
Kiedyś to było masa MMO, a dziś głównie FF14.

Jakiś czas temu, cała branża szła też w gry multi online, że gracze nie chcą singla. Na szczęście ta moda przemija a gry z dobrym fabularnie singlem są coraz częstsze. Tak samo jak wraca moda. A przygodówki, platformówki. Tak samo mam nadzieję, że wróci czas kanapowego grania, które przecież kiedyś tak bardzo zbliżało ludzi.

Ja wiem, że teraz wygoda, jeden pstryk i grasz z kumplem na głosowym nawet z drugiego końca świata, ale to nie to samo co żywy człowiek obok, dobre żarełko, nastrój czy szturchaniec od dziewczyny/żony/dziecka, z tekstem - nie oszukuj.

Red.nacz. Cross-Play

www.cross-play.pl

Offline zenq

• Kapitan
  • *
    • Reputacja: 9
Odpowiedź #3878 dnia: Marca 26, 2025, 22:14:35
A mozecie polecic jakies gry do coopa dla mlodszych?
Takie bez ostrego strzelania/zabijania.
Unrawel two wciagnal moje mlode na tyle, ze przeszly dwa razy i fajnie bylo patrzec, jak ucza sie wspolpracowac i sobie pomagac.

Offline janfm

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #3879 dnia: Marca 26, 2025, 23:12:54
Cześć,
- It takes two
- knack 1 & 2
Polecam!

Online Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 13
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #3880 dnia: Marca 26, 2025, 23:17:41
Wszystkie gry z serii LEGO, Super Mario Wonder

Offline killy9999

• Sierżant
  • *
    • Reputacja: 6
Odpowiedź #3881 dnia: Marca 27, 2025, 09:33:29
A mozecie polecic jakies gry do coopa dla mlodszych?
Yoshii's Woolly World na WiiU. Z żoną spędziliśmy przy tym dziesiątki godzin.

Online Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #3882 dnia: Marca 27, 2025, 09:35:48
Split Fiction.

Dziena, na pewno sprawdzę.

Super Mario Wonder
Ja do coopa ze Switcha polecę jeszczę Super Mario 3D World. Gramy emulatorem na TV i sprawdza się dobrze na krótsze i dłuższe sesje.

Yoshii's Woolly World
W to na multi nie graliśmy, ale dziewczyna wsadziła w to dużo godzin na Cemu. Crafted World niby już nie był aż taki fajny

Offline Megadeth

Odpowiedź #3883 dnia: Marca 27, 2025, 09:49:39
Crafted World niby już nie był aż taki fajny

Nie grałem w WOLLY, ale Crafted World z Switcha jak najbardziej polecam. Z synkiem przeszliśmy każde poziomy z 2-3 razy wyciskając z gry 100%. Zdecydowanie dla malucha idealna pozycja, nawet jeśli gra sam, a my mu czasem pomagamy

Offline killy9999

• Sierżant
  • *
    • Reputacja: 6
Odpowiedź #3884 dnia: Marca 27, 2025, 10:55:05
W Crafted World nie grałem, ale pamiętam że po obejrzeniu filmików na YT odrzucił mnie jej styl graficzny. Woolly World jest przecudownie słodki i kolorowy, a w Crafted World pojawia się mnóstwo głębokich cieni i cała gra wygląda przez to bardzo ciemno. Paradoksalnie, wychodzi na to że WiiU ma tutaj lepszą grafikę.

SMF spam blocked by CleanTalk