Tanie granie w 2023 roku

Quake96 · 5369

Offline Quake96

dnia: Sierpnia 16, 2023, 02:07:21
Siema :D

Zainspirowany swoim ostatnim nabytkiem w postaci kolejnego Xboxa 360, zacząłem rozmyślać na pewien temat... Jaka konsola będzie najtańszym i jednocześnie najlepszym "wstępem" dla świeżego gracza z niekoniecznie dużym portfelem? Może to być zarówno ktoś w wieku "nastu" lat, ktoś starszy jak i zwyczajnie dzieciak, który miałby być obdarowany owym sprzętem z jakiejś okazji.

Żeby było nieco łatwiej zdecydować, opierajmy się wyłącznie na oryginalnym sprzęcie, bez żadnych "modów" i tym podobnych. Jeśli mowa o grach, to tylko i wyłącznie oryginalne oprogramowanie, czy to w formie cyfrowej czy fizycznej. Żadnych nieoficjalnych emulatorów, romów i tak dalej. Ograniczmy się wyłącznie do tego co producent sam przewidział dla danego sprzętu ;)

Czekam z niecierpliwością na wasze propozycje, najlepiej okraszone dużą ilością argumentów i własnych doświadczeń!

Zacznę oczywiście od siebie :P

Kiedyś powiedziałbym, że pod względem stosunku "cena>jakość" najlepiej wypada PlayStation 2. Już nawet nie brałbym pod uwagę wstecznej kompatybilności z PSXem, ale jeszcze do niedawna konsole były śmiesznie tanie, ogólnodostępne na rynku wtórnym, a gry można było kupić za półdarmo w niemal każdym sklepiku z grami nie wspominając już o portalach internetowych. (Nie)stety czasy się zmieniają i rynek konsol oraz gier PS2 zmienił się na tyle, że nie będzie to moim zdaniem odpowiedni kandydat w 2023 roku. Będzie nim... Xbox 360, a jakże 8)

Dlaczego? Zacznijmy od strony sprzętowej. Siódma generacja konsol jest chyba najtańsza na rynku wtórnym. Dlaczego zatem nie biorę pod uwagę PS3, albo Wii? PlayStation 3 z jakiegoś powodu trzyma zwykle nieco wyższy pułap cenowy niż wybrany przeze mnie X360, a konsola od Nintendo jest u nas na tyle niszowa i nietypowa, że nie widzę sensu aby brać ją pod uwagę w ogóle. Dobrego Xboxa 360 w komplecie z niezbędnym okablowaniem, padem i nierzadko nawet kilkoma grami kupimy już nawet za stówkę z "hakiem". Sytuacja ta zdaje się utrzymywać od kilku lat i nie sądzę, że będzie jeszcze taniej, bo okolice 100zł za sprawną konsolę z naprawdę świetną biblioteką gier i szeroką dostępnością to i tak już niemal jak za darmo.

A skoro o grach mowa, to wspomnieć trzeba, że i te osiągnęły swój dołek cenowy. Ówcześnie taniej kupimy kilka naprawdę solidnych tytułów na X360 niż niejednego klasyka z PS2, bo te drugie zaczęły już rosnąć na wartości. Na Xboxa 360 mamy bardzo szeroki wybór gier spośród wielu gatunków i myślę, że nawet najwybredniejszy gracz znajdzie tutaj coś dla siebie. Fizyczne kopie nadal idzie dostać nawet lokalnie, choćby dzięki sieci "CeX", która jest swego rodzaju mekką dla graczy nie szukających może egzemplarzy kolekcjonerskich, ale po prostu używanych gierek za niewielki hajs. Nie wiem jak wygląda sytuacja z cyfrówkami, czy ogólnie online, bo chyba jakiś czas temu M$ zgasił światło na serwerach, ale to raczej mało istotny fakt.

Dlatego też, na własnym przykładzie będę stał za tym, że to właśnie druga konsola do Microsoftu jest najbardziej optymalnym wyborem dla nowego gracza w 2023 roku.

Offline Morricorne

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 0
  • Odznaczenia Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum.
  • PSN ID: Morricorne
  • Nintendo ID: Morricorne
  • Steam ID: Moricorne
Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 16, 2023, 03:40:20
Z tym xboxem 360 się zgodzę. Sam nigdy jeszcze nie miałem tej konsoli. Ale kolejny raz ogrywam świetną serię gier Fable w wersji pc. Na steam deck obecnie gram w Fable 3 na Windows 10. Gra dalej świetna pomimo upływu lat.

Offline Rocho

Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 16, 2023, 09:15:19
Jeśli ma być bez modów, emulatorów itp to Xbox 360 wydaje się świetnym wyborem. Ewentualnie One bo pierwsze modele też idzie wyrwać tanio.

Jeśli brać pod uwagę mody itd to bym jednak chyba stawiał na Wii. Prosty softmod ogarnia wszystkie konsole Nintendo które były wcześniej a i inne sprzęty z ery 8/16bitów też łyka bez problemu.

Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 68
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 16, 2023, 09:28:08
Jako, że sercem z Sony to wybrałem PS3. Taki już trochę nasz Pegasus. Gry za grosze, exowe serie za kiełbasę no i złamać nożna latwiutko. To trochę już retro - ale jednak, pady bez kabli i HDMI i wyjście w HD. No i tanio kupimy.

Myślałem o Wii - ale niektóre gry już drogie, bez przelotek do HDMI nie podłączysz. No to Nintedo więc drożeje.

Gdybym nie był lekkim fanbojem S - to bym powiedział że Xbox. One. Cena podobna do 360 już - ale jednak możliwości większy, gry taniutkie, miedzygeneracyjność.

Ale jakbym doradzał zamiennika Pegasusa - bez leków PS3.

Offline animare

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 25
  • Odznaczenia Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum.
Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 16, 2023, 09:36:24
Wydaje mi się, że XOne to też dobry wybór dla gracza który chce tanio i w miarę współcześnie. Wiele tytułów jest tanich jak barszcz, jest Gamepass, są gry cyfrowe, które z Argentyny kosztują grosze - dla przykładu W3 Goty kupiłem za jakieś 8zł. Jest trochę drożej sumarycznie niż X360 no ale to przecież sprzęt na którym część tytułów działa nawet w chmurze. Dla przykładu Deathloop działał na prawdę bardzo w porządku, a przecież to gra na najnowszą generację.

Offline xzer0

Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 16, 2023, 10:18:28
X360 i PS4 jak się dopłaci. X360 z konsol za "flaszkę" nie ma konkurencji. Ogromna biblioteka dobrych gier. Konsola z RGH3 wymiata. PS4 te same powody, super gry i dosyć tani sprzęt. Ps2, Wii odstraszają grafiką mlodych. XOne też jest okej ale tam dużo gier nie ma. PS3 też okej, ale jakaś ta konsola nijaka. Wolę x360.

Offline Quake96

Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 16, 2023, 11:09:50
No właśnie zapomniałem wspomnieć, że taki Xbox 360 jest też dobrym wyborem, bo ma wyjście HDMI. Ja z założenia miałem na myśli "świeżego" gracza, który nijak nie jest obeznany z rynkiem konsolowym, nie ma też ani miejsca ani być może chęci na składowanie jakichś starszych telewizorów itp. Ot taki przeciętny "casual", który chciałby zobaczyć o co chodzi w tych konsolach.

Celowo też wymusiłem w kryteriach brak jakichś "modów", bo o ile dla nas jest to chleb powszedni, tak przeciętny "Nowak" raczej szukałby rozwiązania prosto z pudełka tak, aby bez kombinowania po prostu wrzucić płytkę z grą i pograć, zupełnie jak za naszych czasów bywało z pegazusem :)

PS3 też tutaj jest świetnym wyborem, zgadzam się z wami. Tyle, że nie wiem jak w waszych rejonach, ale u mnie z konsolami jest trochę cięższa sytuacja niżeli z Xklockiem. Jak wczoraj udowodniłem, nadal da się tanio kupić 360 i to nawet w całkiem przyzwoitym stanie, podczas gdy tak tanich PS3jek jeszcze nie widziałem. A szkoda, bo chętnie uzupełniłbym "baterię" na półce z konsolami :D

Online Megadeth

Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 16, 2023, 11:24:53
Stawiam na PS3, ceny gier szorują o dno, przyzwoite EXy do kupienia za 12 zł, konkretne multiplatformy. Wydaje mi się, że to też ostatnie lata na tanie granie na PS3, aż ceny gier zaczną rosnąc.

Ciesze się, że udało mi się kupić parę lat temu niemal nówkę super slima w wersji "BLUE" za... 150zł..

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 23
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 16, 2023, 12:50:36
Jeśli chodzi konsole, to bardzo proste pytanie. PS4/XO jeśli chcemy jeszcze liznąć współczesnych gier, X360/PS3 jeśli liczą się tylko niskie ceny. Wszystko starsze to już "retro" i ceny są często zawrotne.
Lekko poza tematem, to jeśli chodzi o opłacalność, to PC z używanych części niszczy te wszystkie platformy wyżej. i7 4770 (np. Dell OptiPlex + coś pokroju GTX 960/1060/Radek 580 za kilka stówek i gramy prawie we wszystko dzięki FSR. Gry są zdecydowanie najtańsze, albo są w ogóle za darmo (GoG i Epic Games), biblioteka gier bogatsza niż wszystkie inne platformy razem wzięte. A jak kogoś nie parzy emulacja, to pogra w wiele innych platform (łącznie z częścią gier z X360). Do samego grania najbardziej opłacalne rozwiązanie.

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 23
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 16, 2023, 17:34:26
Jako dowód na powyższe, wrzucam listę z mojego konta Epic Games, na którym wszystkie tytuły to te rozdawane za darmo. Część z darmówek i tak przegapiłem. :D

Offline 12step

Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 16, 2023, 18:01:46
Bierzemy pod uwagę abonamenty? Bo jeśli tak, to za ułamek ceny gry można mieć gamepassa czy tą konkurencyjną usługę Sony i nagrać się po sam czubek.

Offline Pawelec_93

Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 16, 2023, 18:39:33
Jako, że nie znam się na Xboxach (nie posiadam żadnego), to napiszę, że dla "świeżego" gracza kupiłbym coś z dwójki PS3 lub PS4. Myślę, że w niezłej cenie można wyrwać np. PS3 lub PS4 Slim. Na obie platformy masa świetnych gier. Niewiem już, które gry obecnie są tańsze - te na PS3, czy PS4 (pewnie zależy od popularności tytułu choć wydaje mi się, że ceny gier na PS3 zaczynają rosnąć). Na dokładkę, gdyby ktoś poczuł smykałkę retro, to oczywiście w PS3 mamy wsteczną kompatybilność gier z PS1.

Offline cinek

Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 16, 2023, 20:33:39
Ja bym poniżej one x VHS nie schodził, bo jednak młodzi mają mniejszą tolerancję na stare "drewniane" tytuły. Taki sprzęt można pewnie wyrwać za ok 300 zł i mamy wsteczną kompatybilność aż do Xbox OG. Jak najtaniej jak się da to wtedy x360/pies3.

Online Megadeth

Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 16, 2023, 21:34:35
Jako, że nie znam się na Xboxach

To zdanie wbrew pozorom ma dużo sensu. Ja niby obcykany w konsolach do dziś mylę się w Xboxach. Tzn wiem, że 360 to już ta "stara" jak PS3, ale co później się dzieje, to bez dłuższego zastanowienia ciężko mi uporządkować. Druga sprawa to 360tek było tyle wersji, że to chyba sprawia, że do dziś nie mam ani jednego egzemplarza, bo nie wiem jak się za to zabrać.

Offline Pawelec_93

Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 16, 2023, 21:46:25
Jako, że nie znam się na Xboxach

To zdanie wbrew pozorom ma dużo sensu. Ja niby obcykany w konsolach do dziś mylę się w Xboxach. Tzn wiem, że 360 to już ta "stara" jak PS3, ale co później się dzieje, to bez dłuższego zastanowienia ciężko mi uporządkować. Druga sprawa to 360tek było tyle wersji, że to chyba sprawia, że do dziś nie mam ani jednego egzemplarza, bo nie wiem jak się za to zabrać.
W sumie mam podobnie: wiem tylko, że istnieje "najpierwszy" XBOX Classic (nazwijmy odpowiednik PS2), potem X360 (odpowiednik PS3). Kolejnych modeli nie jestem w stanie chronologicznie uporządkować. Dużo lepiej przemawiają do mnie poprostu nazwy z kolejnymi cyframi. Zupełnie też nie znam biblioteki gier, ani ich cen. Kojarzę tylko tytuły międzykonsolowe (np. gry EA, Rockstara, Ubisoftu itd.), exów też nie znam zupełnie.

SMF spam blocked by CleanTalk