Tanie granie w 2023 roku

Quake96 · 5362

Offline VectroV

• Zasłużony
  • Major
  • *
    • Reputacja: 23
  • Bester mann
  • Odznaczenia Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2020 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
  • PSN ID: VectroV
Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 16, 2023, 22:00:54
Druga sprawa to 360tek było tyle wersji, że to chyba sprawia, że do dziś nie mam ani jednego egzemplarza, bo nie wiem jak się za to zabrać.

Bardzo prosto. Z FATów bierzesz tylko Elite (czarna obudowa) albo jakąkolwiek Slimkę. 360E to nadal slimka, tylko obudowa miała przypominać Xboxa One :P

Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

Offline 12step

Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 16, 2023, 22:08:30
Wsteczna kompatybilność Xbox one - konsola sobie ściąga wersję gry z serwerów Microsoftu, którą ma w napędzie. Tylko czekać, aż wyciągną wtyczkę C:-)

Offline Quake96

Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 16, 2023, 22:23:27
Bardzo prosto. Z FATów bierzesz tylko Elite (czarna obudowa) albo jakąkolwiek Slimkę. 360E to nadal slimka, tylko obudowa miała przypominać Xboxa One

Tu się nie zgadzam. Elite wcale nie są jakimiś "wyjątkowymi" pod względem budowy, a występowały nawet na płytach "Falcon" (mam takiego), gdzie była jeszcze nowsza rewizja zwana "Jasper". Oczywiście Falcony są okej, chodzi mi tu tylko o to, że nie tylko Elite jest warty uwagi :)

Najprościej powiedzieć, aby przede wszystkim szukać wersji ze złączem HDMI, a potem dla pewności sprawdzić datę produkcji. Bodaj od sierpnia 2007 zaczęły się Falcony, a od Listopada 2008 Jaspery. Te można śmiało polecić. Wszystko co bez HDMI oraz poniżej 08.2007 to te "niesławne" rewizje, ale myślę, że na takie będzie ciężko trafić. Co miało pozdychać to już pozdychało.

Wsteczna kompatybilność Xbox one - konsola sobie ściąga wersję gry z serwerów Microsoftu, którą ma w napędzie. Tylko czekać, aż wyciągną wtyczkę

Zgadzam się. Dlatego generalnie cyfrowa dystrybucja to po prostu tania "wypożyczalnia" a nie faktyczny sklep :) To samo tyczy się wspomnianej wstecznej kompatybilności, która nie dość, że mocno niepełna to jeszcze nie do końca faktyczną kompatybilnością jest.

Offline mariusz391

Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 16, 2023, 22:42:36
To zdanie wbrew pozorom ma dużo sensu. Ja niby obcykany w konsolach do dziś mylę się w Xboxach. Tzn wiem, że 360 to już ta "stara" jak PS3, ale co później się dzieje, to bez dłuższego zastanowienia ciężko mi uporządkować. Druga sprawa to 360tek było tyle wersji, że to chyba sprawia, że do dziś nie mam ani jednego egzemplarza, bo nie wiem jak się za to zabrać.
Nie rozumiem tego zdania. To tak jakby powiedzieć że PS3 miało dużo wersji, bo i jedna i druga konsola miała ich tyle samo. Xbox 360 fat, Xbox 360 Slim i Xbox 360 Slim E
I tak jak w PS3 miałeś rózne modele fatów/slim które mają znaczenie tylko dla tych przerabiających konsole tak tutaj jest to samo. Jak nie zamierzasz przerabiać Xboxa to nie ma dla ciebie żadnego znaczenia jaka płyta główna siedzi, a jeśli zamierzasz to i tak nie ma znaczenia bo z tego co kojarzę RGH nie da się zrobić tylko na ostatniej partii Slim E.
Więc kupujesz po prostu Slima bo na faty jak w przypadku PS3 szkoda zachodu i tyle
I im dłużej trwa ta dyskusja tym bardziej mnie korci by samemu to wreszcie zrobić :P
Szkoda że na 360 nigdy nie powstała przeróbka software'owa jak Hen w PS3

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 117
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 17, 2023, 09:53:53
Mój głos padł na PS3 choć zgodzę się, że Xbox 360 to też dobra opcja. Gry na tych konsolach wciąż wyglądają dobrze, czego nie można powiedzieć o PSX/PS2. Mamy wyjście HDMI więc odpada problem z podłączeniem. Większość topowych gier dla mas kosztuje grosze, a i cena samej PS3 z zestawem gier zachęca do zakupu. Na plus mamy też wsteczną kompatybilność z PSX więc jak ktoś chce pograć w coś bardziej retro to nie ma problemu. Jest jeszcze aktywny PS Store, więc można dobrać coś cyfrowo plus konsolkę można przerobić na fajne centrum rozrywki podczas imprez za sprawą dodatkowych akcesoriów, takich jak BUZZ! czy SingStar. Na koniec konsola dalej może posłużyć jako fajny odtwarzacz filmów Blu-ray i tu ma przewagę na X360.

Offline alf

• Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 74
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 17, 2023, 11:18:00
Również zagłosowałem za PS3, bo jestem fanboyem SONY. Ale długo miałem X360 i jak komuś zależy by było naprawdę tanio to X360 jest chyba jeszcze tańszy niż PS3. Wiele gier multiplatformowych wygląda i działa na X360 lepiej niż na PS3 (np. GTA IV ma wyższą rozdziałkę i bardziej wyraziste kolory oraz działa płynniej przy większej akcji na ekranie). Red Dead Redemption na X360 wygląda obłędnie na X360.

PS4 i Xone też robią się tanie.

Offline adikropkaer

Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 19, 2023, 22:27:53
Kilka lat temu oddałbym głos na ukochaną PS2, ale jak już głosy wyżej wspomniały - nie te ceny i nie tra grafika dla młodszych. Wybrałem PS3, która jest w mojej kolekcji, ceny gier niskie i grafika jest dosyć współczesna, młodziaki mogą pograć w gry pokroju GTA 5 - które jest i na PS4 i na PS5 (a i pewnie na PS6 I PS7 zrobią :D). Dodatkowo odtwarzacz blu-ray na filmy z przeceny, działający PS STORE, chociaż sam już z niego dawno nie korzystałem, ale swego czasu można było pobrać klasyki na PSX i PS2. No jest to taki odpowiednik PS2 z 2013 roku, jak gry były za grosze i można było pograć z kolegami. Tylko ceny padów bolą, jak komuś zależy na oryginałach, bo nowych się już nie dostanie.

Offline zenq

• Wsparcie
  • Porucznik
  • *
    • Reputacja: 9
  • Odznaczenia Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum.
Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 26, 2023, 13:49:02
Mój głos padł na PS3 choć zgodzę się, że Xbox 360 to też dobra opcja. Gry na tych konsolach wciąż wyglądają dobrze, czego nie można powiedzieć o PSX/PS2. Mamy wyjście HDMI więc odpada problem z podłączeniem. Większość topowych gier dla mas kosztuje grosze, a i cena samej PS3 z zestawem gier zachęca do zakupu. Na plus mamy też wsteczną kompatybilność z PSX więc jak ktoś chce pograć w coś bardziej retro to nie ma problemu. Jest jeszcze aktywny PS Store, więc można dobrać coś cyfrowo plus konsolkę można przerobić na fajne centrum rozrywki podczas imprez za sprawą dodatkowych akcesoriów, takich jak BUZZ! czy SingStar. Na koniec konsola dalej może posłużyć jako fajny odtwarzacz filmów Blu-ray i tu ma przewagę na X360.

dodałbym, że netflix, yt czy spotify ciagle na niej działają :)

Offline Quake96

Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 26, 2023, 14:24:02
YouTube na PS3 to już chyba od dawna nie działa. Pamiętam że nie mogłem się do niego zalogować z rok temu.

Offline Namingway

• Kapitan
  • *
    • Reputacja: 25
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum.
  • PSN ID: Namingway_PL
Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 27, 2023, 18:37:58
@Quake96 Jak to YouTube nie działa na PS3?  Działa normalnie, tak samo jak Netflix. W Lutym bodajże korzystałem z ps3 i wszystko śmigało.

Ogólnie to PS3 to świetna opcja do oglądania na Netflix starego content'u w formacie 4:3 na CRT w full screen ponieważ konsola w ustawieniach ma opcję 4:3 dla 480i/480p/576p Ostatnio sobie odświeżyłem w taki sposób Berserk'a
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 27, 2023, 21:09:07 wysłana przez Namingway »

Offline JBSuper

• Wsparcie
  • Sierżant
  • *
    • Reputacja: 20
  • Odznaczenia Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum.
  • PSN ID: JBSuper892
  • Steam ID: jbsuper892
  • GamerTag: JBSuper892
Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 27, 2023, 20:55:28
Jeju, właśnie tak obejrzałem dwa razy całego Berserka na Netflixie na moim poczciwym Trinitronie, a potem na moim obecnym Philipsie HDCRT. Również tak oglądałem Initial D (odcinki zrzucone na Xboksa Classic) na tych telewizorach i czuć klimat w opór.

Offline Trzyzet

Odpowiedź #26 dnia: Września 02, 2023, 19:18:31
Jeżeli chodzi o legalne granie to PS3 a tuż za nim PSP. Konsole jak i gry można dorwać za totalne grosze.

Offline SALADYN

Odpowiedź #27 dnia: Września 02, 2023, 20:31:55
Jeszcze rok temu oddałbym głos na którąś z konsol siódmej generacji, obojętnie czy PS3 czy X360, w końcu te konsole prowadziły bardzo wyrównaną walkę przez większość swojej obecności na rynku. Aczkolwiek lekko bym się kierował w stronę PS3 ze względu na napęd BD, zdecydowaną przewagę exów i popularność w naszym kraju.
Teraz jednak stawiam na PS4, znowuż obóz sony z tych samych powodów co PS3, exy i siłę marki nad Wisłą a samą generację ledwo jedną wstecz względem aktualnej przez szeroko pojętą dostępność. PS3/X360 jest akurat w okresie przejściowym między starą tanizną a drogim retro, casual musi wybierać z tego co jest a nie na co ma ochotę i za niektórymi grami i padami już trzeba się trochę nalatać i naszukać a mając PS4 kupujesz topowe nówki na promce za 39zł.

Offline Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • بيسي غعَمينْق مَصْتترْ رإِس
  • Odznaczenia Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #28 dnia: Września 03, 2023, 18:56:21
Jako że retro jest już drogie, a konsole z XXI wieku olewam ciepłym moczem, poszedłbym za radą Stalla. współczynnik cena/jakość/ilość wygrywa :P

Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 68
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #29 dnia: Września 04, 2023, 09:03:42
@Stall @Mcin
Tak sobie kminiłem, że PC zawsze był i jednak będzie możliwie tanim rozwiązaniem do grania - i to legalnie. I że można złożyć SAMEGO kompa by pociągnął co nieco za niewielkie hajsy.

Ale w sumie - jak ktoś ma w domu lapka do płacenia rachunków, ew domowych czynności (które np załatwi na stole w jadalni) to w sumie nawet do najtańszego biurkowca musisz jest skombinować 'infrastrukturę'. Najpierw miejsce - jest za darmo, ale musisz w mieszkaniu cos zorganizować. Potem biurko, krzesło, jakieś oświetlenie. Klawa, mysz i trochę drożej - monitor. Listwa zasilająca, jakieś głośniki czy słuchawki. A z drugiej strony jak kupisz PS4 slim - to zawsze masz np telewizor i komodę pod nim. Niby PC można wstawić pod TV i sobie pykać na padzie, ale wtedy czy ktoś totalnie niezwiązany z grami by składał pcta?

Chociaż można to załatwić inaczej - kupić mocniejszego lapka (bo zazwyczaj i tak 'jakiś' komputer w domu musi być) i sobie kupić padziora :P Ale z konsol to po poście @SALADYN rzeczywiście przypomniałem sobie i przejrzałem oferty niektórych gierek. PS3 Powoli juz się rozwarstwia - commony albo gry w siatkach vs już rzadsze/limitowane/dziwne niszowe z gruba ceną. No i pada do PS4 wciaż możesz kupić nówkę ori.

SMF spam blocked by CleanTalk