Dzisiaj, tj. 30 maja, wyszedł remake (?) System Shocka. Przyznam, że byłem ciekaw tej gry odkąd zagrałem w demo w 2016 i zrobiłem coś, czego nie zrobiłem od 2015 - kupiłem grę na premierę. Na razie pograłem z pół godziny, gdyż na więcej nie miałem po prostu czasu, ale na ten moment nie żałuję, że nie poczekałem na promocję lub wersję na PS5.
Wiadomo, rozegrałem tylko pół godziny, więc troszeczkę tylko dłużej niż trwało pierwsze demo zrobione na Unity. Niemniej, te pierwsze momenty wskazują na to, że gra jest wierna oryginałowi - czuć głębię rozgrywki, a eksploracja sprawia dużo frajdy. Tutaj faktycznie ma się wrażenie, że przemierza się samodzielnie dryfującą gdzieś w kosmosie stację, co też jest efektem dania graczowi swobody zamiast odgórnego nakładania celów i prowadzenia za rączkę. Jest to trochę podobne do takiego zewu przygody znanego z Zeldy.
Na razie walka nie wzbudziła u mnie większych emocji. Ot, pierwsza broń to stalowa rura i na razie pokonanie tych kilku przeciwników sprowadziło się do mashowania LPM. W recenzjach czytam, że dalej w grze walka raczej nie wzbija się na wyższe poziomy, jednak dla mnie zdecydowanie ważniejsza jest eksploracja. Leciwą walkę w takiej grze mogę spokojnie wybaczyć.
Co prawda, oprawa graficzna wzbudziła u mnie mieszane uczucia, ale doceniam twórców za próbę zrobienia czegoś innego. Bardziej mi podpasowała grafika z dema na Unity z 2016. W finalnej grze grafika ma przypominać oryginał i nieraz ma to swój urok, ale ogółem nie jestem pewien, czy potrafię się do niej przyzwyczaić. No i - jeśli muszę się przyzwyczajać do grafiki przez godziny (po pół godziny gry nadal uważam, że ta grafika jest nieciekawa i średnio przyjemnie mi się na nią patrzy, więc przyzwyczajanie się trochę zajmie), to coś też jest nie tak.
Od dawna chciałem zagrać w taką grę i koniec końców - cieszę się, że ten System Shock wyszedł. Nawet nie przeszkadza mi, że to nie jest oryginalna gra, tylko kolejny remake, bo pierwszy System Shock nie zestarzał się jak Sean Connery i obecnie jednak ciężko się w niego gra. A z Was ktoś ma zamiar zagrać w remake System Shocka?