Retrotink 4kCE

FiFizkonopii · 465

Offline FiFizkonopii

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
dnia: Kwietnia 28, 2025, 16:16:24
Hej wszystkim,
chciałem się podzielić sytuacją — kupiłem RetroTINK-4KCE za 2050 zł (544 USD), wysyłka była prosto z Hongkongu.
Od rana mam już paczkę u siebie, ale na razie  sprzęt rozpakowany, pierwsze odpalenie i... siedzę i tylko myję oczy, bo sprzęt jest totalnie inny poziom niż GBS-C czy OSSC. 😅

Nie wiem jeszcze co tu się dokładnie dzieje, RetroTINK4K to zupełnie nowa liga i muszę trochę ogarnąć ustawienia, skalowanie i całą filozofię działania.

Przełączanie rozdzielczości błyskawiczne, obraz żyleta — coś pięknego.

Póki co — jestem w lekkim szoku jaką różnicę robi ten sprzęt

Sprzęt podpięty do dobrego monitora 2K (ale akceptuje sygnał 4K), kabel od Atr3ju

UPDATE:
RetroTINK 4KCE finalnie kosztował mnie 2578,87 zł – z czego 528,87 zł to opłaty importowe łącznie z VAT-em.

Czy to dużo? No, tanio nie jest.
Czy warto? Moim zdaniem tak, ale to raczej sprzęt dla osób, które wiedzą, po co go kupują. Jeśli nie siedzisz w retro gamingu, może być trudno uzasadnić ten wydatek.
Czy żałuję zakupu? Ani trochę. Sprzęt działa świetnie, spełnia swoje zadanie i daje masę frajdy.
« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2025, 18:33:46 wysłana przez FiFizkonopii »

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 16
Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 28, 2025, 18:34:48
Hejka. Ja się przymierzam do zakupu od paru miesięcy. Cena wydaje się bardzo dobra. Skąd zamawiałeś?

Offline psmaniac

Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 28, 2025, 18:44:45
Nie wiem jeszcze co tu się dokładnie dzieje, RetroTINK4K to zupełnie nowa liga i muszę trochę ogarnąć ustawienia, skalowanie i całą filozofię działania.

Jak możesz to wrzucaj fotki z testów scanlines i tego bajeru z emulacji crt.

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline FiFizkonopii

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 28, 2025, 19:44:34
Hejka. Ja się przymierzam do zakupu od paru miesięcy. Cena wydaje się bardzo dobra. Skąd zamawiałeś?
Kupiłem z oficjalnej strony — cena spoko, bo podałem bez VAT-u (jeszcze nie wiem, ile dokładnie doliczą). W najgorszym wypadku  VAT 550 zł. Zresztą w celnym to czysta ruletka — ziomek kupił DJI za 2k i  tylko 34 zł VAT-u 😂. Jak myślisz o kupnie, to lepiej się śpiesz, bo latem RetroTINK ma podnosić ceny, a teraz jeszcze kurs dolara niski.

Offline FiFizkonopii

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 28, 2025, 19:49:18

Jak możesz to wrzucaj fotki z testów scanlines i tego bajeru z emulacji crt.
Jak najbardziej mogę, ale mam na razie tani grabber 4K — może będzie git (docelowo muszę ogarnąć Elgato 4K). Napisz, jakie opcje chcesz, to za parę dni pokażę.

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 28, 2025, 20:30:39
No właśnie się zastanawiałem gdzie tu cło. A tego się nie płaci od razu kurierowi? Czy przychodzi list z urzędu celnego? Wiesz z tymi cenami jak jest. Spekulować zawsze można. Cła na Chiny, spadek wartości dolara, podwyżka cen. Wydaje mi się że w sumie i tak to wyjdzie na jedno. A mój zakup będzie podyktowany tym ile wydam na wakacje. Z resztą do wakacji i tak nie będę miał czasu na retro.
Ja też chętnie zobaczę filtry crt. Nie tylko scanlines ale różne, np consumer crt. Możesz robić nawet zdjęcia w zbliżeniu telefonem jak uda Ci się ująć efekt na ekranie.

Offline FiFizkonopii

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 28, 2025, 20:51:09
No właśnie się zastanawiałem gdzie tu cło. A tego się nie płaci od razu kurierowi? Czy przychodzi list z urzędu celnego? Wiesz z tymi cenami jak jest. Spekulować zawsze można. Cła na Chiny, spadek wartości dolara, podwyżka cen. Wydaje mi się że w sumie i tak to wyjdzie na jedno. A mój zakup będzie podyktowany tym ile wydam na wakacje. Z resztą do wakacji i tak nie będę miał czasu na retro.
Ja też chętnie zobaczę filtry crt. Nie tylko scanlines ale różne, np consumer crt. Możesz robić nawet zdjęcia w zbliżeniu telefonem jak uda Ci się ująć efekt na ekranie.
W przypadku FedExa nie płaci się od razu kurierowi – faktura przychodzi później na maila (tak czytałem). Mike pisał na Discordzie o wzroście cen, a latem na pewno będzie też podwyżka dolara, więc to dobry moment na decyzję. Co do zdjęć – dajcie mi jeszcze trochę czasu, bo muszę '"jarzmić tego konia"

Offline psmaniac

Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 28, 2025, 20:57:12
Chodzi mi o funkcje z tematu poniżej, emulacja crt i czy nie wycieli modulation.

https://strefapsx.pl/forum/skalowaniehdmi/jaki-wybrac-skaler-w-2025-roku/15/

Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline FiFizkonopii

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 28, 2025, 21:08:40
Chodzi mi o funkcje z tematu poniżej, emulacja crt i czy nie wycieli modulation.

Nie wycieli

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 28, 2025, 21:14:09
Wiesz, Mike może mówić że podniesie ceny bo sobie w ten sposób napędza sprzedaż. Jak będzie chciał to podniesie i trudno. Dla mnie takie wahania nie są wyznacznikiem do kupowania. Kurs dolara też najstarsi górale nie przewidzą więc spokojnie. Chyba że jesteś 100% pewny to zainwestuj sobie wszystkie oszczędności w dolara i sprzedaj z zyskiem na wakacje. Pogadamy wtedy

Offline FiFizkonopii

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #10 dnia: Maja 01, 2025, 14:57:50

Menu RetroTINK 4KCE – stan na 30.04/1.8.0 :
Może się jeszcze sporo zmienić w kolejnych aktualizacjach.
Szare opcje w menu to nie znaczy, że ich tam nie ma – po prostu często nie działają przy danym sygnale albo coś w ustawieniach je blokuje (czasem włączenie jednej opcji wyłącza drugą).

Mike wspomniał też, że niektóre opcje, których teraz nie ma (a są np. w wersji Pro), mogą się pojawić później. Przykład: Motion Adaptive Edge – sporo osób narzekało, że go brakuje, a Mike napisał, że jest duża szansa, że zostanie dodany.

Offline FiFizkonopii

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #11 dnia: Maja 03, 2025, 03:18:44

Jak coś, to mam wadę wymowy 😅 A co do efektu CRT – to ja nagrywałem z ręki. Moim zdaniem EMU CRT w RetroTinku bardzo dobrze oddaje klimat . Mam dwa PVM-y i według mnie wygląda to naprawdę podobnie. Wiadomo, że to nie jest prawdziwy CRT, ale efekt jest bardzo zbliżony i robi świetną robotę.
https://youtu.be/0gWxM6zG0v0
https://youtube.com/shorts/pa7_BYmw9hE?feature=share
https://youtube.com/shorts/-J6RrnST9fQ?feature=share
https://youtu.be/Ib2nRU6yAnA

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
Odpowiedź #12 dnia: Maja 04, 2025, 12:05:33
No powiem Ci na tym ostatnim filmiku widać spoko, właśnie to co mnie interesuje, czyli chyba consumer crt i 325 lines shadow mask i potem slot mask 425 tv lines. Zajebiście, że to tak dział w tym retrotinku CE a nie tyko 4k, bo różnica w cenie jest ogromna. Te filtry to pewnie trzeba by sobie dobrać pod swój konkretny TV (rozmiar, typ itd), oraz efekt jaki się chce uzyskać, czyli albo super ostry obraz z BVMa albo bardziej rozmazany albo coś pomiędzy. Zgaduję że to nagrywałeś na moniotrze lcd, więc też te wygaszanie pikseli będzie wyglądać inaczej na na przykład OLEDzie.

Offline bms

Odpowiedź #13 dnia: Maja 04, 2025, 12:27:49
CE gorzej działa z materiałem 480i. Ma mniej opcji.
240p obrabia tak jak wersja PRO.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Offline FiFizkonopii

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #14 dnia: Maja 05, 2025, 16:44:17
shadow
To LCD, ale porządny – i już teraz wygląda to naprawdę podobnie. Myślę, że na OLED-zie efekt będzie jeszcze lepszy

SMF spam blocked by CleanTalk