Poradnik GBS8200 - czy byli by zainteresowani?

Zaczęty przez majzok, Lipiec 19, 2020, 20:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

majzok

Cześć!

Nosiłem się z zakupem kineskopowego TV dla mojego szaraka, jednak nie znalazłem dla niego miejsca. Aktualnie PSX u mnie jest podłączony do telewizora LCD 4k, poprzez amplituner Onkyo (o dziwo, ma analogowe wejście). Obraz jednak jest fatalny - skaler w amplitunerze robi co może, ale wyraźnie nie został zaprojektowany z myślą o grach.

Zamówiłem więc GBS8200 na aliexpress (za 79zł, jednak to nie jest pełna kwota wydatków), podłączyłem do niego konsolę i obraz jest już o niebo lepszy, a lag dla mnie niezauważalny, a czekam na dodatkowe mody, by uwolnić pełny potencjał urządzenia. Jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli, powinienem mieć naprawdę niezły skaler w cenie (z modami itp) za ~200-250zł

Czy byli by zainteresowani poradnikiem przygotowania tego rozwiązania? Poradnik zawierał by koszty, informacje, "how-to", mody, koszty itp oraz oczywiście porównanie obrazu (niestety nie mam urządzenia do przechwytywania z HDMI, więc były by to zdjęcia ekranu).

bms

Pewnie. Wrzuć coś :)
A próbowałeś wyłączyć skaliwanie w amplitunerze?

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

majzok

Cytat: bms w Lipiec 19, 2020, 21:09
A próbowałeś wyłączyć skaliwanie w amplitunerze?
Nie ma takiej możliwości :)
Poza tym, nawet jak by była, to chyba żaden nowy tv "full hd" nie obsłuży 240p bez skalowania.

bms

TV zawsze skaluje, ale może procesor TV jest lepszy niż ten z AMP. U mnie można zrobić passthrough.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

majzok

Cytat: bms w Lipiec 19, 2020, 21:37
TV zawsze skaluje, ale może procesor TV jest lepszy niż ten z AMP. U mnie można zrobić passthrough.
Tu nie jest kwestia wyświetlenia, ale samej jakości obrazu, która dla mnie jest nie do przyjęcia. Po samym GBC8200 bez modów obraz już jest 100x lepszy.

Leniwy

Pierwszy raz słyszę o tym wynalazku i spojrzałem na yt filmiki. Muszę przyznać, że wygląda to ciekawie zwłaszcza, że ma różne filtry w tym scanlines.

sjdr

testuje od tygodnia i OBRAZ JEST NIESAMOWITY !!
zaraz wrzuce filmik

1. Najważniejsze, musisz zrobić sobie moda GBS Control, bez niego ani rusz! koszt modułu arduino NodeMCU na allegro 18zł
2. Trza dorobić wejście SCART i KONIECZNIE SYNC STRIPPER ! bez niego będą zaniki synchronizacji = czarny ekran -> instrukcja!  https://i.imgur.com/F7jGMy3.png
3. Jak juz wsio porobisz to nic tylko grać :) ja mam ustawione na 1920x1080 w tv ustawione 16:9 (tak jak zaleca autor modu) i szczerze mówiąc ostrość i jakośc obrazu porównuje do jakości obrazu OSSC z ustawieniami "generic 4:3" i pisze to ja, człowiek, który musi miec wsio PIXEL PERFECT ! do tego najwiekszy plus, dzieki któremu wygrywa z ossc, momentalna, a nawet nie zauważlna zmiana rozdzielczosci z 240p na 480i, który widać w grze Silent Hill, Chrono Cross, Dino Crisis i wiele innych. Na OSSC zmiana rozdzialki trwa min 2 sekundy ...

I mój zestaw testowy

Leniwy

A jak to sobie radzi ze zmiennymi rozdzielczościami z pleya ?

sjdr

Cytat: Leniwy w Lipiec 19, 2020, 22:43
A jak to sobie radzi ze zmiennymi rozdzielczościami z pleya ?

na moich filmikach super jakości nie ujżysz ale w realu jest naprawde superb !

powaga sam sie zaskoczylem, że tak tanie urządzonko (na ali z polskiego magazynu 74 zł https://pl.aliexpress.com/item/4000121871649.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.64195c0fQp2p3c) + mod gbs Control z NodeMCU potrafi uzyskać tak dobry obraz !

czekam aż przyjdzie "mój gbs" z aliexpres i jade z modami ^^

p.s testowałem gbs + koryuu (taki fajowy transcoder z s-video na component) i obraz z commodore 64 jak najbardziej dobry :)

mattek

Dejcie mje ten poradnik bo coś bym sobie polutował xD

majzok

sjdr - super! Dokładnie o to mi chodzi. Ja mam GBS'a z Ali, moduł scart z Allegro (nie chciało mi się robić), czekam na moda z botlandu by zainstalować GBS Control + ekranowanie taśmą miedzianą + obudowa z Castoramy. Jak wsio będzie gotowe to myślałem złożyć to do kupy w formie poradnika.

sjdr

Wylutuj SMD z punktu c11 - duża poprawa odnośnie zakłóceń :)

https://github.com/ramapcsx2/gbs-control/wiki/Hardware-Mod-Library - tutaj trochę tego masz

P.s co to za obudowa z Castoramy ?

Leniwy

Wygląda to ciekawie. Jedyny minus to, że urządzenie trzeba samemu rozbudować a nie jest już gotowe z wejściem scart. Super sprawa z tak szybką zmianą rozdzielczości no i cena wręcz miażdży konkurencję.

majzok

Nie trzeba samemu scarta składać: https://allegro.pl/oferta/scart-do-gbs-8200-gbs-8220-i-vga-15khz-adapter-8887948342

Ja zamówiłem ten z Allegro, bo właśnie nie chciałem składać sam i działa świetnie.

Co do "obudowy z Castoramy" - mam zamiar pojechać do Castoramy i zobaczyć z czego można tanio i łatwo obudowę zrobić.

sjdr

Ja robię obudowę z pudełka "ferrero rosche collection" ^^

A politowanie scarta z sync stripperem to chwila pół godzinki :p