Najlepsza przejściówka do PS2 z kabli kompozyt na hdmi do 100 - 120 zł.

Zaczęty przez palafox16, Styczeń 21, 2023, 13:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

palafox16

Swego czasu ogrywałem ps2 przy użyciu przejściówki kompozyt->SCART na płaskim telewizorze. Jednak ostatnio dorwałem kineskop do tego celu. Zauważyłem ,że gry dużo lepiej wyglądają na na tych starych telewizorach(pewnie chodzi o to ,że mniej się widzi różne niedociągnięcia na rozmazanym ekranie). Jednak z powodu  ,że często się przemieszczam mam rzadko kineskop pod ręką. Tutaj więc przychodzi pytanie czy istnieje przejściówki w powyżej wskazanych widełkach cenowych ,które podbijają jakość obrazu z ps2 ?

Janusz

W tych widełkach przy chorych cenach wszystkiego obecnie będzie trudno. Kiedyś poleciłbym Ci używkę skalera Speaka bo szło kupić za 120zł

Obecnie to trudne, a nówka kosztuje 320zł co jest nieopłacalne.

1. Ogólnie podstawa to dobry kabel RGB. Masz takowy? Jak nie to od niego bym zaczął.

2. Gdy już będziesz miał kabel, a szukasz czegoś umożliwiającego podpięcie pod HDMi i dodatkowo skalującego obraz do 1080p to zastanowiłbym się nad zakupem:
https://www.amazon.de/-/pl/dp/B078PCGRZC/
https://www.amazon.de/-/pl/dp/B078JTW414/
lub poszukaniem odpowiednika na Aliexpress, choć gwarancji Ci nie dam że to sprosta Twoim oczekiwaniom.

Z Amazonu drożej, ale prosty zwrot w razie czego.

Najważniejsze to sprawdzić w opisie czy skaler obsługuje RGB.

palafox16

Odnośnie konwerterów co podesłałeś. Uważasz ,że podłączenie kabli kompozyt do przejściówki SCART a potem do konwertera będzie dobrym pomysłem ?
Jeśli zaś o kabel kompozytowy to oryginalny do ps2 jest w porządku ?

Damian

Janusz

Zabawa w kompozyt nie ma kompletnie sensu w tym przypadku. Skok jakości obrazu po przesiadce z kompozytu na RGB jest dużo większy wydaje mi się niż to co daje przejście z kompozytu na HDMI poprzez skaler. W sensie bardziej zauważalny.

Z drugiej strony Tobie chodzi o PS2, a nie PSX, więc jest jeszcze opcja komponent + skaler, choć te ostatnie są chyba mniej dostępne.

A w ogóle sprawdzałeś np. PS2toHDMI? To kosztuje grosze, a może Ci w zupełności wystarczy.

palafox16

Myślę głównie o opcji komponent plus skaler  na hdmi, gdyż zależy mi na tym by wszystkie nowoczesne telewizory można było do tego podpiąć(a niestety SCART już rzadko w takich występuje). Jeśli chodzi o przejściówkę ps2 to hdmi. To mam z nią złe doświadczenia gdyż kopia , którą otrzymałem nie przesyłała dźwięku Xd. Zaś sam obraz do najostrzejszych nie należał :/. Jeśli nie będzie jakiejś sensownej alternatywy to zakupię drugi egzemplarz ps2 to hdmi , bo nie uśmiecha mi się płacić za konwerter więcej niż dałem za konsolę.

hankie

@palafox16
Tak szczerze, każde sensowne rozwiązanie SKALERA ( a nie tylko konwertera) będzie  droższe niż konsola. Ja niektóre swoje konsole kupowałem za kilka dych, więc nawet solidny kabel RGB będzie 2,3 razy droższy.
Konwertery, czyli jakby 'przelotki' wiadomo, taniej.

Naprawdę, sygnału z kompozytu unikaj, jednak pali oczy. Na CRT to dało się grać, ale jak chcemy walnąć to na duży LCD to już trochę za duża bieda.

12step

ore ore szabadabada amore

Janusz

Kupiłem oryginalny kabel HD Pounda, coś ala to co wrzuciłeś i ku mojemu zaskoczeniu wypadł blado na tle skalera. Testowałem z PSX i różnica była spora. Obraz migotał jakby to skalowało sam kompozyt bez RGB. Nie wiem jak z PS2, może spróbuję w przyszły weekend zgrać z tego gameplay dla porównania.

psmaniac

Szkoda Wam dorzucić 250 zybla do GBS-a.? Serio? Przeciez jak się znudzi to go spoko pchniecie dalej, chętny się zawsze znajdzie. A z tym badziewiem zostaniecie na zawsze.
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

palafox16

@psmaniac

Gdybym chciał wydać  taką kwotę na sprzęt, byłoby to tematem pytania.

@Bodzio

Ten skaler ,który mi doradziłeś to markowy sprzęt? Czy raczej  produkt, do którego każda marka może dodać swoją naklejkę ? Znalazłem kilka urządzeń, które są ''czyste", ale wyglądają identycznie co ten na podesłanym przez Ciebie filmiku.

Przykład takiego urządzenia :
https://allegro.pl/oferta/konwerter-wideo-interfejs-multimedialny-scart-hd-12901648099#

Janusz

To drugie, ale problem z tym, że nigdy nie wiesz co tam chińczyk wrzuci lub zmieni na linii by ograniczyć koszty.