Modowanie GBS 8200 by psmaniac

Zaczęty przez psmaniac, Lipiec 27, 2020, 14:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

psmaniac

Dobra, skompletowałem wszystko i jadę z koksem  ;) Pierwsze relacje z modowania wrzucę jeszcze dzisiaj. Przyznam, że ten scaler jest mi średnio potrzebny, ponieważ na co dzień korzystam z emulacji na Odroid XU4(neogeo, saturn, ps1 etc) oraz Ps4 z exploitem do emulowania gier  Ps2, ale potrzeba lutowania i tworzenia jest większa  ;D

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

psmaniac

Jestem w trakcie kończenia Sync Strippera, a do tej pory zrobiłem:

1.Usunąłem potencjometry oraz zmostkowałem punkty lutownicze. Poprawia to rezystancję zakończenia RGB do standardu TV 75 Ohm. Z potencjometrami  zakończenie jest bliższe 65 Ohm, co daje nieco ciemniejszy obraz.
Nie jest to konieczna modyfikacja. Jasność można skorygować programowo, jednak ja to wolałem zrobić sprzętowo  :)

Link do opisu moda: https://github.com/ramapcsx2/gbs-control/wiki/RGB-Potentiometers

2. Wymieniłem jeden kondensator oraz dodałem równolegle cztery.
W linku poniżej jest trochę inna konfiguracja. Może być różna w zależności od PCB. Dla mojego modelu v4.0, wygląda to jak na foto.

https://github.com/ramapcsx2/gbs-control/wiki/Power-supply-bypass-capacitors

bms

I to mi się podoba. Konkretnie :)

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

psmaniac

Dobra, jedziem dalej  ;)

3.Dodałem dodatkowe zasilanie 5v na pinach.

4. Zaprogramowałem ESP8266.
https://github.com/ramapcsx2/gbs-control/wiki/Software-Setup

5.Zamontowałem i polutowałem.

Powiem Wam, że działa to zajebiście. Wchodzimy do menu przez pc, wpisujemy adres w smartfonie i mamy pilota. Słaba bateria w telefonie? No i co. Pożyczamy od żony, córki, sąsiadki:P

CDN...

animare

Hej, będziesz montował scart? I pytanie, czy nie praktyczniej do esp i i zasilania wpinać kable zworkowe?

psmaniac

Cytat: animare w Lipiec 28, 2020, 23:09Hej, będziesz montował scart? I pytanie, czy nie praktyczniej do esp i i zasilania wpinać kable zworkowe?

Tak, scart będę lutował dzisiaj. Przy zasilaniu są właśnie zworki,  przy Esp można sobie zamontować, ale dla mnie to zbędna plątanina kabli.

psmaniac

6.Zmontowałem Sync stripper. Na wyjściu csync musi być jeszcze rezystor 470 Ohm (brak na foto) .

https://github.com/ramapcsx2/gbs-control/wiki/Inputs:-SCART-adapter,-optional-sync-stripper

7. Zamontowałem wejście Scart.

8.No i Si5351 Clock Generator.

https://github.com/ramapcsx2/gbs-control/wiki/Si5351-Clock-Generator-install-notes

CDN...  :)

psmaniac

Mało mam czasu ostatnio i tak wszystko z doskoku, ale już bliżej niż dalej  ;) .

9. Wyprowadziłem kanały audio pod wejście component.

10. Port usb z napięciem 5v do zasilania konwertera VGA do HDMI

11. Audio mini jack, wejście/wyjście.

12. Przełożyłem gniazdo zasilania i dodałem przełącznik.

CDN...

Janusz

Cóż Ci napiszę, zazdroszczę tylko, że ogarniasz takie sprawy bo to już ciut wyższy poziom majsterkowania. Brawo Ty ;)

psmaniac

Cytat: psmaniac w Sierpień 01, 2020, 21:37Cóż Ci napiszę, zazdroszczę tylko, że ogarniasz takie sprawy bo to już ciut wyższy poziom majsterkowania. Brawo Ty

Wiesz, takie rzeczy jak się lubi robić, to jest to bułka z masłem. Podstawowo można to ogarnąć umiejąc coś tam przylutować, ale do niektórych modów trzeba odrobinę doświadczenia .

Wracając do tematu, będę robił drugi projekt i ostatni już, jeżeli chodzi o GBS. Zrodził się plan wykorzystania znanego wii2hdmi i wlutowania go bezpośrednio do pcb.

sjdr

jak wygląda obraz po wlutowaniu "Si5351 Clock Generator" ? Czekam, aż kitajce z aliexpress przysla ;D

psmaniac

Cytat: sjdr w Sierpień 02, 2020, 23:32jak wygląda obraz po wlutowaniu "Si5351 Clock Generator" ? Czekam, aż kitajce z aliexpress przysla

Powiem Ci że nie widzę różnicy, ale jestem w fazie testów i sync striperów i przewodów rgb skręcanych przeze mnie, więc jeszcze się w pełni nie wypowiem. Jak na  razie testowałem na 10 letnim LG i Samsungu tez coś około 10 lat  :D . Jestem trochę za murzynami z nową generacją lcd-ków, te generacje  mnie nie kręcą  :D , ale dzisiaj jak przyjedzie córka to podłącze wszystko pod jej Sony brawia.

psmaniac

Podłączyłem wszystko pod tv córki i różnice są niewielkie, ale tak jak jest napisane, nie wszędzie ten mod zadziała. Także tą modyfikacją bym się za bardzo nie jarał na Waszym miejscu.

Cytat:
Active FrameTime Lock (not compatible with all displays)
This option keeps the input and output timings aligned, fixing the horizontal tear line that can appear sometimes.
Two methods are available. Try switching methods if your display goes blank.

Ogólnie testy obrazu są całkiem spoko. Aparat mam znośny i zdjęcia jako takie.

sjdr

Cytat: psmaniac w Sierpień 03, 2020, 21:28
Podłączyłem wszystko pod tv córki i różnice są niewielkie, ale tak jak jest napisane, nie wszędzie ten mod zadziała. Także tą modyfikacją bym się za bardzo nie jarał na Waszym miejscu.

Cytat:
Active FrameTime Lock (not compatible with all displays)
This option keeps the input and output timings aligned, fixing the horizontal tear line that can appear sometimes.
Two methods are available. Try switching methods if your display goes blank.

coś chyba pokićkałeś

zainstalowalem dzisiaj moda i klikajac na FrameTime Lock albo Switch Lock Method wyskakuje mi info
"Active FrameTime Lock not necessary with external clock gen installed"

w 240p przy zmianie z ntsc na pal wyskakuje mi info
Format change: 1 <stable>
ADC offset: R:40 G:40 B:40
clock gen reset: 108000000
HTotal Adjust:  16

preset applied: 1920x1080 for NTSC 60Hz (set your TV aspect ratio to 16:9!)

source Hz: 59.27942 new out: 59.27942 clock: 107998880 (-1120)

jezeli nie wyciagles pinu tylko odrazu przylutowales, polecam przewlec cieniutki kabelek przez owy pin, skręcić kabelek, przylozyc grot i lekko ciagnac :) ładnie pin odejdzie ^^

p.s i do wyciagnetego pinu przylutować drutka np. z jakiegos niepotrzebnego rezystorka :)

podpinajac do OSSC bez moda i zmieniajac na 15khz scale down miałem non stop blackouty, a ossc świrował ze zmianą czestotliwości odswieżania. Po wlutowaniu glockgen wsio śmiga pieknie bez tracenia synchro :)

bms

A z czego taką ładną obudowę zrobiłeś?