Konwerter / upscaler SCART RGB do HDMI

Zaczęty przez Kazuya86, Wrzesień 16, 2017, 20:27

Poprzedni wątek - Następny wątek

Daniel22

Usiłowałem już to zrobić za pomocą dekodera DVB-T - trybami w nim można zmienić napięcie w zakresie 0-5-12V dla pinu 8. Nie powodowało to żadnej reakcji. Chyba, że to kwestia napięcia powyżej 12V.

Lub kompletnie co innego - może kombinacja klawiszy, ukryta w opcjach. Odpięcie eurozłącza i podłączenie kamery przez przejściówkę av/scart - a więc bez żadnego zasilania na pinie 8 - dalej utrzymało obraz 4:3. Wyłączył się dopiero przypadkiem, po czasie. Odkrycie tego spowodowałoby, że "chińczyk" przebiłby Speaka, z brakiem psucia geometrii, i ostrzejszym, lepszym obrazem/barwami w RGB.

Ale do tego trzeba by mieć instrukcję, jakąkolwiek, podczas, gdy instrukcja fabrycznie dołączona do chińczyka zawiera jedynie informacje, że konwertera nie należy wrzucać do jeziora, i do lasu. :P.

Nic, więcej nie uda mi się zrobić w tym temacie. Kupuję ODV GBS-C. Mam nadzieję, że po kupnie nie dowiem się, że niebieska kanapka jest lepsza i straciłem znowu pieniądze, ale trochę poczytałem na ich temat, i opinie są oczywiście całkowicie różne.

Wawrzino

Temat zrobił się bardziej pasjonujący niż się spodziewałem. Reverse engineering skalera od Chińczyka ;)
Trzymam kciuki za projekt i czekam z niecierpliwością na wyniki śledztwa.

Trzyzet

Cytat: Daniel22 w Styczeń 30, 2025, 14:16
Przyszedł mi dzisiaj konwerter SpeaKa. Na zdjęciu: po lewej chińczyk za nieco ponad 100zł z allegro (z dolutowanymi przeze mnie kondensatorami w puste pola lutownicze, po prawej SpeaKa. Dostałem wersję w niebieskim pudełku - "special edition". Po zajrzeniu do środka, edycja specjalna ma chyba coś wspólnego ze szkołą specjalną. Jest bardziej wybrakowany w środku, niż stare wersje speaka, no i znowu widać puste pola lutownicze na elementy, które miały być w środku, ale księgowy obciął. Szkoda, że nawet nie wiadomo jakie, bo bym po prostu dolutował.

W porównaniu z oryginalnymi wersjami w środku wieje wiatr. Jest moduł "skalera" bodajże, ten MST6M182VG-LF-Z1. Nowsza wersja MST6M181. No nic - dzisiaj zrobię test.

Jakby ktoś był w stanie odkręcić tą jedną śrubkę i wysunąć blachę skalera LinkFor, i zrobić zdjęcie wnętrza, byłbym wdzięczny. Nie chciałbym znowu wydawać pieniędzy, nie mając pewności, że to nie jest bubel  ;)

Ogólnie kilka osób już próbowało bo te układy mają o wiele więcej możliwości niż robienie skalerów. Same układy mają wyjście USB więc jest możliwe jednoczesne używanie ich jako chociażby grabbera z odpowiednim FW. Niestety za mało o nich informacji aby sensownie zmodyfikować FW czy zrobić jak w GBS żeby zewnętrzny mikrokontroler nim sterował.

EDIT Dobra lmao
https://youtu.be/dvcoXRKdPvI

można się podłączyć przez jtag i zmieniać parametry.

Daniel22

Bardzo ciekawe! Może udałoby się zmienić tam skalowanie na 4:3... widzę, że płytka chińczyka ma wejście USB na płytce (puste pola lutownicze). Może dolutowanie tam przewodów pozwoliłoby połączyć się z komputerem  :)

hankie

Tak prawicie o SPEAKa konwerterze, w tym 'starym' wydaniu w większym pudełku i jego rewizjach.

Tutaj też widzę SPEAKa, ale coś mniejszego, ale i cena inna

https://www.conrad.pl/pl/p/konwerter-scart-hdmi-speaka-professional-sp-10461516-1x-zlacze-zenskie-scart-1x-zlacze-zenskie-hdmi-2615379.html?

Ciekawe czy ktoś to otwierał? Zresztą - jak udowadniacie to, że ten sam produkt budowany z czasem w oszczędnościowej rewizji...

Janusz

Ciekawe czy ogarnia RGB bo w instrukcji brak info na ten temat.

Daniel22

Parę dni temu kopałem parę godzin po internecie w celu poszukiwania informacji, recenzji itd. Pamiętam, że znalazłem kilka wypowiedzi, że ta wersja nie odbiera RGB - jedynie kompozyt. Także w tym kierunku chyba nie ma co szukać. Ostatnia rzecz, o jakiej myślę, to jeszcze temat tej wersji linkfor. W sumie po to, żeby mieć chociaż dwie sztuki działających dobrze skalerów - jeden w teren do kamery, drugi stacjonarnie.

Jak już odświeżyłeś temat - wspomnę, że udało mi się przełączyć chińczyka do pracy 4:3 drugi raz, po kilku miesiącach. Jak - NIE MAM POJĘCIA.  ::) Aktualizowałem moją nagrywarkę "game capture hd II", i po podłączeniu nagle mam obraz 4:3, bez zniekształceń geometrii. Bez podawania napięcia na pin 8. Cuda, panie, cuda. Zakleiłem przełączniki, żeby czasem nic na skalerze nie nacisnąć przypadkiem, mam nadzieję, że nie wróci samoistnie do 16:9 z popapraną geometrią - jak się stało poprzednio, i za nic nie potrafiłem go przywrócić do tego trybu, ani bez nagrywarki z podłączeniem prosto do TV, ani z nagrywarką.

Co do debugowania USB... Niestety chińczyk "scart to hdmi" nie posiada chipa MStar, lecz coś ze zmazanymi oznaczeniami.

Janusz

Tutaj znalazłem wideo gdzie jest jakaś instrukcja on LiNKFORa. Wspominają o 16:9 jako opcji domyślnej, a 4:3 przerzucają na ustawienia telewizora, no i jest wzmianka o RGB.
https://youtu.be/NWz1LPJaX94?si=pkFhyHTgnfSbgYO8

Daniel22

Widziałem ten filmik, fajnie, że pokazał kawałek instrukcji. W chińczyku to jedna strona połówki A4 :) Szkoda tylko, że nie pokazał obrazu z tego sprzętu.

Daniel22

Cytat: Daniel22 w Styczeń 30, 2025, 14:16
Przyszedł mi dzisiaj konwerter SpeaKa. Na zdjęciu: po lewej chińczyk za nieco ponad 100zł z allegro (z dolutowanymi przeze mnie kondensatorami w puste pola lutownicze, po prawej SpeaKa. Dostałem wersję w niebieskim pudełku - "special edition". Po zajrzeniu do środka, edycja specjalna ma chyba coś wspólnego ze szkołą specjalną. Jest bardziej wybrakowany w środku, niż stare wersje speaka, no i znowu widać puste pola lutownicze na elementy, które miały być w środku, ale księgowy obciął. Szkoda, że nawet nie wiadomo jakie, bo bym po prostu dolutował.

W porównaniu z oryginalnymi wersjami w środku wieje wiatr. Jest moduł "skalera" bodajże, ten MST6M182VG-LF-Z1. Nowsza wersja MST6M181. No nic - dzisiaj zrobię test.

Edit: Chińczyk (ze zmazanym oznaczeniem) ma chip TSUMV56RBUT-Z1 - podejrzałem w innym konwerterze, gdzie nie zmazali.

Jakby ktoś był w stanie odkręcić tą jedną śrubkę i wysunąć blachę skalera LinkFor, i zrobić zdjęcie wnętrza, byłbym wdzięczny. Nie chciałbym znowu wydawać pieniędzy, nie mając pewności, że to nie jest bubel  ;)

Z kronikarskiego obowiązku... kupiłem ten linkfor i zajrzałem od razu do środka. MST6M182XST-Z1 w środku. Zamiast stabilizatorów - cewki jak w chińczyku. Znowu puste pola lutownicze. Czuję się, jakbym zaglądał do sprzętów z okolic 1989 roku diory, które robię zawodowo na co dzień - tam też wieją puste pola po elementach, no ale to były lata kryzysu, jak się nam system polityczny walił :P. Zobaczymy jak z jakością, kupiłem, bo potrzebowałem choć jednego sprzętu, który połknie S-video (chińczyk ma niezłe RGB, ale bez s-video, a ten niby ma mieć obsługę tego sygnału).

Yovish

Cytat: Daniel22 w Styczeń 30, 2025, 18:33
Zrobiłem test... i nie wiem, co to ma być, ale odsyłam ten złom z powrotem.

Czytałem, że kolory mogą być wyprane, ale nie wiedziałem, że będzie to wyglądać tak, jakby ktoś się bawił potencjometrami do balansu kolorów i na koniec ustawił je w losowych pozycjach  :-X Jeśli tak to wygląda w innych egzemplarzach... to wstydziliby się to sprzedawać. Jedyna zaleta to zachowane proporcje, ale co z tego. Aż sprawdzałem, czy mi się coś nie uszkodziło, odłączałem po kolei kolory, żeby sprawdzić... niebieski, jest. Czerwony, jest. Zielony... turbodoładowany, ale jest. Podłączenie chińczyka rozwiało wszelkie wątpliwości.

Chinol:

SpeaKa:

Nie wiem jak to testowałeś, ale mój test SpeaKa HDV-8S z Commodore 128 dał takie rezultaty jak w załączeniu.

maszin

Jaki polecacie w tej chwili dobry scaler, bardziej konwerter  do ps1 nie za miliony? Czytalem ze duzo tych konwerterow nie obsluguje sygnalu scart rgb

JT

Cytat: maszin w Styczeń 09, 2026, 21:59Jaki polecacie w tej chwili dobry scaler, bardziej konwerter  do ps1 nie za miliony? Czytalem ze duzo tych konwerterow nie obsluguje sygnalu scart rgb
Retrotink 4K/CE, Morph 4K, OSSC PRO, Retrotink 5x, GBS-C, wewnętrzne mody HDMI. To są urządzenie przeznaczone do konsol, z minimalnym lagiem i najlepszymi usuwaczami przeplotu :) W PS1 najczęściej bijatyki i menusy są z przeplotem, bez dobrego deinterlacera obraz będzie tragiczny i przez zwiększony lag będzie się gorzej grało. Im masz więcej sprzętów, tym bardziej opłaca się inwestować w lepsze skalery, jeżeli zależy Ci tylko na jednaj konsoli to taki GBS-C lub wewnętrzny mod powinny wystarczyć lub najbardziej budżetowo Retroskaler 2x/Retrotink 2x ale bez RGB i kiepskie usuwanie przeplotu w postaci skaczącego boba :)
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

12step

kup GBS na aliexpress i dalej zobaczysz czy ci w ogóle jest potrzebny czy potrzebujesz czegoś lepszego.
ore ore szabadabada amore