Konwerter / upscaler SCART RGB do HDMI

Zaczęty przez Kazuya86, Wrzesień 16, 2017, 20:27

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mcin

Cytat: Stall w Listopad 29, 2023, 15:52Ja jestem w stanie dostrzec organoleptycznie różnicę między 10 a 20 ms input lagiem, a co dopiero powyżej 100 ms. M.in. dlatego nie interesuje się skalerami i wolę zostać z PS1 na CRT TV.
tyle to może nie umiem, ale 110 to 5 klatek w palu, 6 w NTSC. za dużo. Do zręcznościówek odpada.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Daniel22

Witajcie. Czy ktoś byłby w stanie powiedzieć, jaką wersję tego scalera mam? Kupiłem na allegro - chyba chińczyk - niebiesko-żółte pudełko.

Z wad: przełączanie po pinie 8 "TV mode -> 4:3" nie chce mi za nic ruszyć. Ucina lewą część obrazu, z prawej dodając czarny pasek. No i w efekcie nagrywarka avermedia game capture HD II nagrywa obraz 16:9, który potem trzeba konwertować do 4:3. Niestety, odkryłem, że geometria obrazu wtedy jest rozjechana. Lewa strona obrazu - 1-2 centymetry jest sztucznie wydłużona, środek i prawa strona - lekko "sciśnięta". Oprócz gier używam go do archiwizowania materiału z kaset VHS, więc tak nie może być!

RGB działa - sprawdzone, tyle dobrego. Ale reszta niestety... Ma kilka opcji obrazu, ale nie udało mi się wymusić klasycznego 4:3 z czarnymi paskami po bokach, żeby geometria się zgadzała.

Czy ktoś mógłby wskazać, jak wygląda płytka oryginalnego, sprawdzonego SPEAK-a? Czy on ma też problemy z geometrią obrazu?

Daniel22

Nie znalazłem opcji "edytuj". Moja płytka - kondensator na wejściu dodałem, bo było aż "łyso" i tylko pole lutownicze.

Procesor po lewej jedynie ma oznaczenia - Silicon image Si19022ACNU

stxc

Nie jestem pewien (od jakiegoś czasu nie używam już tego upscalera) czy on w ogóle obsługuje skalowanie do aspect ratio 4:3. Miałem kiedyś grabber S-Video - USB i tamten chyba coś takiego miał, ale ten chiński z tego co pamiętam raczej nie. Radziłem sobie w ten sposób że w telewizorze/monitorze miałem opcję 4:3 żeby geometria obrazu była prawidłowa, inaczej obraz był rozwalony tak jak piszesz.

Janusz

Cytat: Daniel22 w Styczeń 25, 2025, 15:08Czy ktoś mógłby wskazać, jak wygląda płytka oryginalnego, sprawdzonego SPEAK-a? Czy on ma też problemy z geometrią obrazu?

Mamy w tym wątku fotki tego jak to wygląda w środku. Są w odpowiedziach 52 i 87, więc sobie zajrzyj. W ogóle warto przejrzeć ten wątek od początku i poczytać.

Niestety, ale ten skaler sam w sobie nie ma opcji zmiany obrazu na 4:3, wyświetla tylko 16:9. Do grania to można ogarnąć w menu ustawieniach telewizora jak ma taką opcję, ale do zgrywania obrazu już nie. Temu na początku wrzucałem materiały w 16:9.

Sam do zgrywania używałem na początku tylko softu dedykowanego dla Elgate Game Capture HD i tam się nie dało zrobić też w nim przestawienia na 4:3.

Dopiero po latach zainstalowałem OBSa i w nim już nie było problemu tego ogarnąć w 4:3.

Daniel22

Dzięki za odpowiedź. Przejrzałem temat, wychodzi na to, że mój konwerter to kompletny golas.

Skalerem jest ten układ mst6m181vs-lf-z1?

Czy aktualnie da się gdzieś kupić "prawdziwy" skaler speaka zamiast podróbki, jaką posiadam? Może on nie będzie miał problemu z rozwalaniem geometrii obrazu - bo konwertowanie video do 4:3 załatwi sprawę, jak już się nie da nic zrobić z nagrywaniem w tym trybie.

W wątku przeczytałem, że "nowe" konwertery z conrada nie są już tymi samymi, co z początku produkcji, speaka. Warto się w to bawić?

Jak się nie da nic trafić, to może ktoś ewentualnie chciałby odsprzedać swój nieużywany, oryginalny konwerter? Ewentualnie poleciłby coś innego, co działa? Bo kupowanie tego "scart to hdmi" to widzę trochę jak chodzenie po polu minowym, dopóki się nie rozkręci (i nie zerwie plomby), to w sumie nie wiemy, co bierzemy.

Daniel22

Dodam jeszcze od siebie, że konwerter, który mam, radzi sobie jako tako na rozdzielczości 1280x760. Ale przy 1920x1080 jest już totalna sieczka. Robi się efekt "lupy" na absolutnie każdym sygnale - czy to kamera, czy konsola. Środek ściśnięty, a boki rozciągnięte.

Tutaj ta "lepiej działająca" rozdzielczość, 1280. Sygnał z 45 letniej kamery, z ustawioną geometrią. Te dwa wywietrzniki na bloku są identyczne, natomiast konwerter jak widać, lewy "rozjechał", a prawy "ścisnął".

stxc

Tutaj masz ten prawdziwy sprzedawany przez Conrada https://allegro.pl/oferta/konwerter-scart-hdmi-speaka-professional-14529377761

Nie wiem czy ma obsługę skalowania do 4:3, ale może będzie reagował na napięcie z pinu. W stosunku do chińskiego ma obsługę S-Video, natomiast chiński miał tylko RGB i Composite. Jednak z opinii wynika że kolory są słabsze niż w chińskim. Czy warto się w to bawić? Musisz sam zdecydować. W razie czego możesz zwrócić w ciągu 14 dni.

Zasadniczo widzę, również po opiniach, że jeśli chodzi o te chińskie to im nowsze tym gorsze, gdyż z czasem zmieniano w nich układy na nowsze modele. Najlepsze były te produkowane koło roku 2015/2016.

Daniel22

Dzięki. Choć cena już mniej atrakcyjna, może będzie warty uwagi... szczególnie, jeśli nie niszczy proporcji obrazu. Chyba się skuszę.

Choć z drugiej strony zastanawiam się nad tą opcją, w tej samej kwocie: https://strefapsx.pl/forum/skalowaniehdmi/poradnik-gbs-82008220-gbs-control-tani-i-dobry-skaler-zrob-to-sam/

Daniel22

Znalazłem też sugestie, że ten wypust jest niezły:

https://www.amazon.pl/LiNKFOR-Konwerter-konwertera-koncentrycznym-zasilaczem/dp/B078JTW414#customerReviews

Ktoś mógłby powiedzieć, jak się ma ten model do speaKa/chińczyków? Posiada układ skalera?

Wawrzino

Widzę w opiniach, że na sztywno wypuszcza obraz w proporcji 16:9, więc jak podłączasz źródło 4:3, to z obrazu robi naleśnik.

Daniel22

Nie no, z tego zdaję sobie sprawę, że zostaje jedynie zmiana proporcji w programie, np. avidemux. Pytanie tylko, czy nie rozwala proporcji w obrazie (nawet po przeskalowaniu do 4:3 z 16:9, co robi chińczyk + przesunięcie i ucinanie części obrazu), i czy w środku mamy układ skalera, czy to jest uproszczona wersja bez niego, z ogołoconą z czego się da płytką, jak w przypadku mojego.

Na YT jest kilka filmów z wyciągania z pudełka, natomiast tylko jeden, marny z filmowaniem obrazu z monitora, brak jakiejkolwiek "sekcji" i podejrzenia, co jest w środku.

Janusz

Miałem ochotę go kiedyś kupić do testów, ale wybrałem inny model, który okazał się dużo gorszy niż Speaka.

Ten tutaj wygląda jak klon Speaka tylko z własnym brandem. Ja niestety nie mam teraz środków na takie testy, ale jak tylko masz ochotę to mam od dawna w ulubionych go na OLX za spoko cenę i można zaryzykować zakup i porównać.

https://www.olx.pl/d/oferta/konwerter-scart-hdmi-na-hdmi-3-5mm-CID99-ID13PbH2.html

Fajnie byłoby znaleźć alternatywę dla Speaka bo poszaleli z tą ceną za bardzo.

Daniel22

Dokładnie o ten sam pytałem - linkfor.

Co do "klona" - po czym to widzisz? Mój chińczyk wygląda identycznie, jak oryginalny speaKa. Dopiero płytka drukowana wskazuje różnicę. Płytki tego "linkfor" niestety nie znalazłem nigdzie.

Janusz

W sensie jak komuś się chciało zapłacić chińczykowi więcej za władny branding na obudowie, zrobiono dedykowane pudło, ba nawet dodano kabel SCART to może i w środku siedzi coś lepszego. Ot, takie dywagacje, nic pewnego.