Jaki wybrać skaler w 2025 roku?

Zaczęty przez Mitsu, Grudzień 22, 2024, 14:39

Poprzedni wątek - Następny wątek

Morden

Cytat: Janusz w Styczeń 09, 2025, 19:38Nie wiedziałem, że takie niszowe twory też muszą płacić licencję za HDMI, ale co standard to standard. To nie jakieś chińskie podróby, które mogą to mieć w nosie.

Właśnie przez licencję HDMI pierwsze modele OSSC były wyposażone w wyjście DVI. Sprawę załatwiała prosta przejściówka, a i licencji się unikało. Niestety, jako legalny, odprowadzający w USA podatki biznes, na czarno raczej się nie da.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

Mcin

A co z przypadkami, że nazywali "HDMI Compatible"? Zakładam, że wzorzec przemysłowy za kształt gniazda i patenty za protokół i tak muza płacić, tylko zniżka za logo.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Morden

Cytat: Mcin w Styczeń 09, 2025, 22:38
A co z przypadkami, że nazywali "HDMI Compatible"? Zakładam, że wzorzec przemysłowy za kształt gniazda i patenty za protokół i tak muza płacić, tylko zniżka za logo.

Niezależnie od wysokości opłaty licencyjnej, warunkowanej ilością produkowanych urządzeń, płaci się jakieś centy od każdej sztuki (liczba użytych gniazd nie ma tu znaczenia). Zamieszczanie oficjalnego logo i obsługa HDCP obniżają cenę jednostki, ponieważ uznawane są za środki wzmacniające standard i promujące markę.

Ciężko się dokopać do szczegółowego cennika, ale wchodząc na HDMI.org i przechodząc do formularza rejestracji, opłaty licencyjne masz w zakładce HDMI Licensing Options. Już tam widać, że do 10 tyś. urządzeń płacisz $5K i dolca od każdej sztuki, "plus royalty".

Mitsu

Cytat: bms w Styczeń 09, 2025, 13:01Filtry i maski ma, ale nie ma tej funkcji 'modulation', która jest game changerem.

Faktycznie, ma chyba tylko gotowe tryby scanlines bez możliwości dostrajania. Pozostaje czekać na premierę RetroTINK 4K "CE"  albo na recenzje OSSC pro.

bms

OSSC PRO też raczej odpada. Nic w jego menu nie przypomina TEJ opcji. Na screanach również nie widać odpowiedniego efektu.
Morph 4k z kolei ma takie coś jak "Glow" i to może być TO, choć jeszcze nie znalazłem potwierdzenia.

Morden

Cytat: Mitsu w Styczeń 10, 2025, 14:06Faktycznie, ma chyba tylko gotowe tryby scanlines bez możliwości dostrajania. Pozostaje czekać na premierę RetroTINK 4K "CE"  albo na recenzje OSSC pro.

Przyznam się, że efekty typu scanlines nigdy do mnie nie przemawiały, ponieważ obraz kineskopowy to nie tylko "poziome kreski". Dopiero teraz, w najnowszej generacji scalerów, zaczyna mieć to sens, z wykorzystaniem HDR i odwzorowaniem masek, czy nawet wejściem najnowszych wynalazków typu symulacja wiązki pędzącej po ekranie. Zamiast klinicznie czystych pikseli poprzecinanych półprzezroczystymi liniami mamy plamki RGB, poświatę wokół jaśniejszych elementów itd. Czego to ludzie nie zrobią, by "pogorszyć" obraz w retro grach.

A co do RetroTINK 5X, coś tam się ustawić da. Cytując oficjalne Wiki produktu:

CytatAdjustable Post-Processing Profiles - The existing scanline profiles can now be further tweaked by the user, including the specific scanline beam and vertical mask, their strength, the Gamma and Color Boost, and more.

W sumie wypadało by zaktualizować 5X i zobaczyć te wszystkie dobrodziejstwa, z czystej choćby ciekawości, chociaż wiadomo, że profile w 5X nie umywają się do tych z 4K.

OSSC Pro, mimo "znośnej" ceny, zawiódł brakiem obsługi kompozytu i s-video. Wiem, że można dokupić osobny moduł, ale kto chce się w coś takiego bawić? Sam goły moduł to €30.25 plus €13.30 za drukowaną w 3D obudowę.

Nie każdy konsola ma RGB na wyjściu, a niektórych, jak europejskiego Nintendo 64, nie da się nawet w łatwy sposób przerobić. NTSC już tak, chociaż w tym przypadku różnica pomiędzy RGB a s-video jest wręcz marginalna, i tutaj przydała by się obsługa tego właśnie sygnału.

JAPONIEC

Wczoraj dotarł do mnie OSSC 1.8 - wziąłem, żeby się pobawić, bo trochę mnie swędział ale jakoś nie widziałem przez długi czas potrzeby (preferuję kineskopy).
Miałem dużą chuć na Retrotinka 4K ale zanim położę większą kasę na zabawkę, która będzie działać od święta, pomyślałem o tańszej opcji. Sprzęt kosztował ~470zł i dotarł do mnie z pilotem, zasilaczem, w gustownym opakowaniu (Bitfunx).

Pierwsze testy robiłem na mid-range OLEDzie - Samsung z serii S90C - rezultat? Zakłóceń, które irytowały na tych tanich skalerkach za 'stówę' nie uświadczyłem, no ale też cudów nie było. Gry PS1/PS2 w wyższych rozdziałkach wyglądały jak guano, znacznie lepiej wypadała tu emulacja na RPI. Jedynie 240p wyjątkowo ładnie się skalowało (z oczywistych względów), a po wrzuceniu scanlines był miód.

Pobawiłem się dwie godzinki, wzruszyłem ramionami i stwierdziłem, że meh, może lepiej to pchnąć dalej po kosztach.

Coś mnie jednak tknęło i wpiąłem sie w zwykłego LCD-ka 1080p - na warsztat wziąłem Wii zapięte kablem component. Zakłócenia wyraźnie mniejsze niż po wpięciu componenta bezpośrednio w TV, a po wrzuceniu delikatnych scanlines... no powiem tak - Mario Galaxy 2 wygląda doskonale. Wii na CRT jest dla mnie zbyt rozmyte/nieczytelne, na LCD rozmazane, teraz? Idealny kompromis. Wreszcie ogram parę gier, na których mi zależało. Saturn i PSX też zdały test. Sprzęt zostaje u mnie - do OLEDa 4K IMO taki OSSC się nie nadaje ale na full hd lśni.

Jeśli przegram na tym w ciągu kilku miesięcy więcej niż 2-3h, to wezmę pod uwagę Retrotinka pod 'nowszy' telewizor.

bms

Mike Chi ma pomysł na 4k pro, bo już przygotował coś nowego dla tego skalera. Symulacja rysowania linii jak w kineskopie.
https://youtube.com/shorts/wtHcSNNjyWM?si=XzGTol4UIeonda_3

W ogóle z tego co widzę, to on średnio co 2 tygodnie wypuszcza nowy soft beta dla chętnych. Chyba już wiem za co tu się płaci :)

Mitsu

psmaniac

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

FiFizkonopii

Jestem nowy tutaj, ale znam już kilku użytkowników – niektórych nawet osobiście.
Zauważyłem, że niektóre ceny powinny zostać zaktualizowane:

GBS-C ODV kosztuje obecnie 300 zł

OSSC 1.8 – 450 zł (w promocji: 370 zł)

OSSC (z VAT) – 350 EUR

Dorzucam swoje trzy grosze w temacie upscalerów, bo miałem już kilka modeli (4x GBS-C, OSSC i jeszcze dużo więcej  upscalerów) i mam trochę doświadczenia (jeden użytkownik wie ;) )
Jeśli chodzi o GBS-C, to zdecydowanie lepszą opcją jest GBS-C Pro od RetroScalera. Czemu lepszy?

Ma pilota, którym faktycznie można zmieniać wszystko, co oferuje GBS-C i więcej.

Obsługuje AV/S-Video, i co ważne – działa to lepiej niż w OSSC z add-on boardem.

Menu na ekranie (OSD) też jest bardziej dopracowane i wygodne.

Regularne aktualizacje firmware'u –  update'y mniej więcej raz w miesiącu.

Na początku byłem po prostu zadowolony, ale po aktualizacjach  jestem bardzo zadowolony  jak za 320zł – to według mnie ta opcja wypada naprawdę dobrze, szczególnie jeśli komuś zależy na wygodzie i uniwersalności.

wszystko inne poszło na sell, został mi tylko GBS-C Pro – serio bardzo dobry bo GBS-C GBS-C'owi nierówny – niby to samo, ale jakość obrazu potrafi być zupełnie inna

i jak ja to jeszcze coś musiałem kupić

(chyba) Ostateczny boss: Retrotink 4KCE – powinien dojść w przyszłym tygodniu
mega ciekawy jestem, czy serio to taki killer jak mówią (no, oprócz Pro)
a może później jeszcze wleci Morph 4K Analog Bridge – i to chyba już będzie koniec

Janusz

Za cenami trudno nadążyć, zwłaszcza że z kuponami i promkami to już w ogóle to się zmienia, ale dzięki za update.

Daj znać jak wrażenia z Retrotinka.

Wawrzino

Ten GBS-C Pro od RetroScalera na Aliexpress kupowałeś?

FiFizkonopii

Cytat: Greg_k w Grudzień 29, 2024, 18:39
Cytat: Mitsu w Grudzień 29, 2024, 14:24Nie wiem skąd on wziął te kwoty ale chyba samemu kupował sprzęt. Można by go gdzieś spróbować dopytać. Jeden z forumowiczów, kupił ostatnio retrotinka 4K więc też powinien wiedzieć ile doliczają.

Tak, ja kupowałem - zapłaciłem FedEx'owi dokładnie 839,87 zł, z czego 755 zł to był VAT 23 %, a pozostała część to opłata za odprawę celną płatna FedExowi.

EDIT: a jak chcesz sobie potestować tego Retrotinka, to dawaj na priv i jeżeli chce Ci się opłacić koszty paczkomatu w dwie strony, to jest Twój na na tyle ile potrzeba, żeby spokojnie przetestować. Ja aktualnie z niego nie korzystam.
ile czasu minęło u Ciebie od odbioru paczki do momentu otrzymania faktury? Bo ja czekam już 13 dni na fakturę za RetroTINK 4Kce i nadal nic nie dostałem