Jaki wybrać skaler w 2025 roku?

Zaczęty przez Mitsu, Grudzień 22, 2024, 14:39

Poprzedni wątek - Następny wątek

JT

Ja nie dostałem faktury, wystarczyły dane z zamówienia, przesyłka DHL, 2 lata temu.
PS2MR

FiFizkonopii

Cytat: JT w Maj 10, 2025, 16:07
Ja nie dostałem faktury, wystarczyły dane z zamówienia, przesyłka DHL, 2 lata temu.
żeby zapłacić VAT ?

Greg_k

Cytat: FiFizkonopii w Maj 10, 2025, 14:22
ile czasu minęło u Ciebie od odbioru paczki do momentu otrzymania faktury? Bo ja czekam już 13 dni na fakturę za RetroTINK 4Kce i nadal nic nie dostałem

Juz dokladnie nie pamietam; ale na 99% placilem przy odbiorze przesylki, a fakture dostalem od kuriera. Wczesniej musialem zlozyc deklaracje do odprawy celnej, ale wszystko mailowo.

FiFizkonopii

Cytat: Greg_k w Maj 10, 2025, 17:12Juz dokladnie nie pamietam; ale na 99% placilem przy odbiorze przesylki, a fakture dostalem od kuriera. Wczesniej musialem zlozyc deklaracje do odprawy celnej, ale wszystko mailowo.
kurde więc chyba nie muszę płacić VAT

bms

Chyba nie dostałbyś przesyłki jakby były jakieś opłaty. Firma kurierska to ściąga.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

FiFizkonopii

Cytat: bms w Maj 10, 2025, 19:52ściąga
Oj nie wiem czy tak... FedEx to nie tylko, że kasują jak chcą, ale jeszcze potrafią dowalić fakturę po czasie, jak paczka dawno u Ciebie. Poczytaj sobie np. na Reddicie — masa ludzi miała podobne akcje, i dlatego właśnie się pytam. Niby globalna firma, a jak poczytałem, to odwalają takie cyrki, jakby pierwszy raz paczki wysyłali.

Wawrzino

Jak do mnie szła paczka z UK, to musiałem opłacić cło zanim mi ją dostarczono. Dostałem maila od przewoźnika z linkiem do opłacenia cła i podatku. Tak to u mnie wyglądało:

FiFizkonopii

Daniel22

Ja mogę powiedzieć na tą chwilę, że wszystkie skalery oparte na GBS są o kant d... potłuc. Chiński "scart to hdmi" rozkłada je wszystkie jakością obrazu i brakiem lagów. Ma swoje wady, jak lekkie zaszumienie obrazu (przez nieco nadmierne wyostrzenie według mnie), ale ODV, GBS8220 i podobne mają po prostu dużo gorszy, kiepski obraz. Rozmycie i schodki na konturach to norma co bym nie robił, filtry usiłują zakryć niedoskonałości samego skalera, ale cyfrowymi filtrami słabego przetwornika analogowo-cyfrowego nie naprawimy. Parę stów wydałem na skalery, ale podróba speaka sprzed lat radzi sobie lepiej... (a nowy speaKa woła o pomstę do nieba rozmyciem i skopaniem kolorystyki).

Ciekawa sytuacja. 2025 rok, 4K i inne bajery, a nie ma możliwości wyprodukowania przetwornika analogowo-cyfrowego, który poradziłby sobie ze zwykłym obrazem PAL 720x576, które z powodzeniem były robione w 2010,czy 2015 roku  :) Nagrywarka DVD Panasonic z serii DMR ma co ciekawe przetworniki, które świetnie i bez dodawania szumów radzą sobie z obrazem analogowym, no ale niestety do nagrywania jej użyć nie mogę (nagrywarka drze się o prawa autorskie po wyjściu HDMI...). Ciekawe, co właściwie jest taką trudnością w wyprodukowaniu przetwornika A/D, który nie skopie obrazu.

hankie

Cytat: Daniel22 w Czerwiec 16, 2025, 03:16(nagrywarka drze się o prawa autorskie po wyjściu HDMI...).
A jakby jakimś prostym splitterem HDCP usunąć? Dużo takich prostych urządzeń 'uwalnia' sygnał.

JT

Cytat: Daniel22 w Czerwiec 16, 2025, 03:16Ja mogę powiedzieć na tą chwilę, że wszystkie skalery oparte na GBS są o kant d... potłuc. Chiński "scart to hdmi" rozkłada je wszystkie jakością obrazu i brakiem lagów.
A jaki to dokładnie skaler jest taki świetny? Bo te najtańsze w metalowej obudowie, to się najwyżej do statycznych obrazów nadają i do ściągania HDCP, bo do gier przez potężny lag i robienie sieczki z obrazu to się nie nadają.
PS2MR

Daniel22

O splitterze HDMI wiem, bo sama nagrywarka mnie poinformowała "wstrzymano nagrywanie, sygnał chroniony prawami autorskimi...blablabla nie stosować rozgałęziaczy HDMI aby ominąć blokadę"  ;D Tyle, że aktualnie żadnej nie mam, chciałem kupić, ale opinie o nich są tragiczne, jak zwykle (psują jakość, nie działają itd itp), a to się mija z celem, szukam jakiejś sensownej.

hankie: I to jest bardzo trudne pytanie, bo tego jest namnożone tyle od różnych producentów, a wszystkie są identyczne, że nie jestem w stanie na takie pytanie odpowiedzieć. Więcej w innym wątku o tych konwerterach pisałem. Raz kupiłem chinola na aukcji, udało się nawet z niego wyciągnąć 4:3, jakość ma dobrą, ale sprzedawca już ich nie ma, a u innych sprzedawców są skalery już innych producentów (drobne różnice - inna czcionka, inne kolory złącz, inne obwódki wokół przycisków, inne wykonanie obudowy no i na koniec zupełnie inne elementy w środku skalera). Więc określić jaki skaler jest świetny można dopiero po odkręceniu obudowy i podaniu serii produkcyjnej skalera i daty wypustu, oraz elementów w środku. Ja drugiego jak ten mój nie znalazłem. Wszystkie następne jakie kupiłem (włączając: dziadowski "nowy" speaKa proffesional, linkfor przyszedł spalony i nie dawał obrazu, kolejny chińczyk działał fatalnie) nie nadawały się do użytku. W dodatku wczoraj chińczyk się spalił przez awarię zasilacza i znowu nie mam dobrego skalera, chyba, że uda mi się naprawić ten stary, do którego zamówiłem części.

Tu masz całą dyskusję, o linkfor już nie pisałem, bo okazał się ubity elektronicznie (kupowałem powystawówkę na allegro i musiałem go zwrócić). https://strefapsx.pl/forum/skalowaniehdmi/konwerter-upscaler-scart-rgb-do-hdmi/msg120652/#msg120652

bms

Brodaty_Gracz

Witam chciałem zapytać czy korzystacie i macie jakiś sprawdzony Upscaler do podłączenia PSX pod obecne Tv/Monitory?
Szukam czegos do kwoty 400zl
A ostatnio na aliexpress natknąłem się na ten

animare

Cześć! Nie wiem konkretnie jak ten model GBS-C ale zmierzasz w dobrym kierunku i jeśli chcesz coś budżetowego to w tej kwocie raczej tylko scalery na podzespołach GBS. Osobiście używam samoróbki z podstawowej płytki GBS, ale kojarzy mi się, że ktoś z forum kupował gotowca z Ali, może @hankie ?