Jaki wybrać skaler w 2025 roku?

Zaczęty przez Mitsu, Grudzień 22, 2024, 14:39

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mitsu

Siema,
Chyba ostatecznie dojrzałem do zakupu skalera do retro i pojawia się pytanie "jaki wybrać?". Z tego co się zorientowałem to mamy na rynku kilka opcji:

GBS-C AIO  (ODV) 400 zł
OSSC 1.8 (134€ ) 570zł
OSSC PRO (395€ ) 1700 zł
Retrotink 5x pro (395$) 1615zł +cło+vat (2500zł na allegro/ebay)
Retrotink 4k (830$) 3400zł+cło+vat (5000zł na allegro/ebay)

Docelowy TV to LG oled C2 48 cali. Konsole to ps1 i ps2. Żeby wykorzystać rozdzielczość 4k, to trzeba by kupić skaler który potrafi przynajmniej 1440p. Zostają więc 2 retrotinki i ossc. Z tego co się dowiedziałem to zwykłe ossc ma problem z przełączaniem rozdzielczości i z deinterlacing 480i więc zostaje wersja pro lub retrotinki. 4k jest stanowczo za drogi, więc zostaje wybór między ossc pro a retrotink 5x. Można jeszcze przemyśleć opcję budżetową, czyli zwykłe ossc plus gbs-c aio spięte razem (gbsc do 480i) albo po prostu osobno ossc do 240p a gbsc do 480i. Wtedy za oba urządzenia trzeba by razem dać ok 1200 zł. No i można kupić jedno a po jakimś czasie drugie. Jak na razie jednak najbardziej skłaniam się ku OSSC pro. Dzięki @bms za dobre porady na priv ;)
a Wy jak myślicie? Może ktoś z Was ma już któreś z tych sprzętów i podzieli się wrażeniami? A może sami planujecie zakup?

psmaniac

Retrotink 4k ma najwięcej ustawień.  Wszystko zależy od preferencji. Dla mnie osobiście starczyłby też OSSC PRO.
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

JT

OSSC odpada do konsol z przeplotem i zmienną rozdzielczością. GBS ODV jest bardzo dobry, dopóki nie występuje zmiana regionów PAL/NTSC, wtedy zaczyna świrować. DVDO iScan jak znajdziesz tanio też jest spoko, bardzo dobrze usuwa przeplot. Retrotink 5x świetna opcja, mój podstawowy setup, używam go z LG C2, świetnie się spisuje. Retrotink 4K stanowczo za drogi na tą chwilę. Jego konkurencja w postaci Morph 4K, wolno się rozkręca, ale jeżeli już wydadzą analogowe rozszerzenia to może być ciekawie, bo w przystępnej cenie.
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

JT

Cytat: psmaniac w Grudzień 23, 2024, 23:19Tutaj jest cena w miarę rozsądna
Co jest rozsądnego w tej cenie? Drożej niż za nówkę z oficjalnego sklepu.
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

psmaniac

Cytat: JT w Grudzień 25, 2024, 21:28Co jest rozsądnego w tej cenie? Drożej niż za nówkę z oficjalnego sklepu.

Faktycznie, a na elektronikę nie ma cła ze stanów.

bms

To jak nie ma cła na X5 z USA, to zmienia postać rzeczy. VAT chyba jednak dowalą?

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

JT

Cytat: psmaniac w Grudzień 25, 2024, 21:38
Faktycznie, a na elektronikę nie ma cła ze stanów.
No dobra, to masz w tej samej cenie, ale nowy sprzęt  ;)

psmaniac

Cytat: bms w Grudzień 26, 2024, 09:47To jak nie ma cła na X5 z USA, to zmienia postać rzeczy. VAT chyba jednak dowalą?
Cholera wie. Tak czy siak, nie kupie stamtąd nic. Dwa razy robiłem zakupy i  raz czekałem na przesyłkę w kopercie dwa miechy (moduł diy do arcade), to innym razem paka z fedexu krążyła po Ameryce i wróciła do sprzedawcy. Na ebay.de  prędzej czy później zawsze coś okazyjnie upoluję.

Mcin

Dla wszystkiego z poza unii masz VAT, znieśli limit cenowy, czyli nawet za paczkę mamby naliczą.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Mitsu

NRGeek w swoich materiałach o retrotinkach mówił że:
Cena retrotinka 5x to 385$ z wysyłką + 400 zł cła co daje razem ok 2000 zł (3 lata temu)
Cena retrotinka 4K to 830$ z wysyłką +800 zł cła co daje razem 4200 zł (rok temu).
Nie wiem skąd on wziął te kwoty ale chyba samemu kupował sprzęt. Można by go gdzieś spróbować dopytać. Jeden z forumowiczów, kupił ostatnio retrotinka 4K więc też powinien wiedzieć ile doliczają.

Janusz

Jak myślicie ta cena RetroTinka to wynik niszy i tego, że to sprzęt nieprodukowany masowo, czy faktycznie jego stworzenie wymaga komponentów, które tyle kosztują?

Ciekawe jaki jest koszt produkcji, zarówno wersji zwykłej, jak i 4K i jakby to wyglądało gdyby ktoś się zajął taką produkcją na szeroką skalę. Wiadomo, że twórcy muszą zarobić swoje, bo stworzyli produkt premium, ale ciekawi mnie ile by to mogło kosztować najmniej.

12step

Nie wymaga a cena to suma dużej ilości rzeczy, tak obstawiam. Myślę, że masowo nie opłaca się tego produkować.
ore ore szabadabada amore

Greg_k

Cytat: Mitsu w Grudzień 29, 2024, 14:24Nie wiem skąd on wziął te kwoty ale chyba samemu kupował sprzęt. Można by go gdzieś spróbować dopytać. Jeden z forumowiczów, kupił ostatnio retrotinka 4K więc też powinien wiedzieć ile doliczają.

Tak, ja kupowałem - zapłaciłem FedEx'owi dokładnie 839,87 zł, z czego 755 zł to był VAT 23 %, a pozostała część to opłata za odprawę celną płatna FedExowi.

EDIT: a jak chcesz sobie potestować tego Retrotinka, to dawaj na priv i jeżeli chce Ci się opłacić koszty paczkomatu w dwie strony, to jest Twój na na tyle ile potrzeba, żeby spokojnie przetestować. Ja aktualnie z niego nie korzystam.

bms

Jak Mitsu nie chce na testy, to ja chętnie skorzystam

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka