Xbox Classic do HDMI poprzez component

Zaczęty przez kaiquER, Grudzień 02, 2024, 09:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

kaiquER

Witam

Chciałbym podłączyć swojego Xbox'a Classic by uzyskać lepszy obraz.
Mam do konsoli kabel - wyjściowy z konsoli RGB (zółty od obrazu i dwa od dźwięku).

Chciałbym podłączyć inaczej tego Xboxa pod nowszy telewizor, który ma z innych wejść HDMI i VGA nie licząc tego Scart (nawet nie da się bez przejściówki euro/scart kabli RGB podłączyć).
Telewizor nie jest jakiś bardzo nowy, więcej jak 1080 nie wyświetli raczej. Dekoder od kablówki wyświetla rozdzielczości w "p" i "i"

Pytanie kluczowe:

Czy jeśli kupiłbym do konsoli kabel component i go dalej podłączył pod coś w rodzaju "coponent2hdmi" to dało by radę ?
Ten TV ma coś koło 32 cale.

Mój pomysł to:
https://allegro.pl/oferta/przewod-kabel-component-hd-xbox-classic-14823593371

i ten powyżej podłączyć do czegoś w tym rodzaju:

https://www.swiatkabli.pl/pl/p/Konwerter-z-YPbPr-na-HDMI-Adapter-obrazu-component-LP-LR-Audio-5x-chinch/873

Da to polepszenie obrazu ? Teoretycznie ma to sens.

Może coś analogicznego w rozwiązaniu do PS2 Slim ?

alf

Cytat: kaiquER w Grudzień 02, 2024, 09:38
Mam do konsoli kabel - wyjściowy z konsoli RGB (zółty od obrazu i dwa od dźwięku).

To co masz to przewód chinch. Nie wysyła on obrazu RGB lecz composite (żółty to video, biały i czerwony to audio).

hankie

Popieram zdanie @mariusz391 . Ja też nie lubię wydawać pieniędzy, ale teń chiński kabel i chińska przejsciówka - hmm, po prostu jest.
Miałem taki tani noname component do Xboxa. No cóż, można było wycgiągnąć rozdzielczość, ale widoczny był ghosting i lekko wciąż nieostre krawędzie.

Jeśli nie chciałbym wchodzić w GBS etc - to taka przelotka od bitfunx zrobi myślę robotę. Nie będzie to skaler z prawdziwego zdarzenia, ale sumarycznie i tak będzie lepiej niż najtrańszy kompnent i z tego jeszcze przelotka na HDMI.
To co masz - to jak pisze Alfik - kompozyt/composite/kompszit - najniższa kategoria bez RGB, gorszy byłby tylko kabel antenowy na modulatorze :) KOMPONENT - to 5 'czinczy' czasem nawet na Allegro wprowadzają w błąd (nie wiem czy celowo, czy nie wiedzą co sami sprzedają).

Cytat: hankie w Grudzień 02, 2024, 10:17Może coś analogicznego w rozwiązaniu do PS2 Slim ?
Ktoś powie - herezja, ale jak nie wchodzić na skalery to przelotka PS2HDMI... Bo imho poza skalerami etc - to i tak półśrodki > przelotki.

kaiquER

Nie muszą być to akurat chińskie kable ale normalne dobre kable. Pomijając jakość kabli -adresy są pierwsze lepsze z brzegu- to interesowało mnie czy to technicznie ma jakikolwiek sens i czy byłoby możliwe. Bo jakby nie patrzeć wychodzi z konsoli obraz bezpośrednio na komponent na wyjściu, który to obraz w swojej jakości jest dalej przesyłany.

Chciałem uniknąć różnych OSSC czy GBS - do ~300 zł jeszcze bym może rozważał ale nie znam się na tych urządzeniach kompletnie.

@mariusz391
To co mi przesłałeś z aliexpress to adapter Bitfunx, który jak ostatnio sprawdzałem ma jednak dużo niezbyt przychylnych opinii i mało tych polecających. Na filmikach porównawczych też wypada niekorzystnie. Są tacy co polecają ale wątpię w ich obiektywność.
Unikam zamawiania z Aliexpress - nie ufam tej stronie. Wolałbym zamówić na miejscu drożej.

Mam w innym pomieszczeniu telewizor CRT - tam gdzie mieści się owy XBOX - u mnie się już nie mieści; ale 20 cali tylko i to jest za mało, trzeba jakieś 100-120cm od ekranu siedzieć by zachować komfort, nie mówiąc o rozczytaniu napisów.

Być może poniższa informacja coś zmieni:

Dzisiaj zerknąłem w ustawienia dasha konsoli (bootuje ind-bios podczas uruchamiania a dash sam w sobie to jakiś przypominający stary X360 Blade - wybaczcie, X360 nie miałem nigdy fizycznie - jeszcze;)) i znalazłem tam w opcjach obecnie zablokowane do zmiany z powodu braku kabla wyższe rozdzielczości aż do 1080i, i ciekawe opcje wygładzenia, które już w samym menu na napisach dają dobry rezultat.

Konsola z września 2003 a rewizja 1.1; nisko jak na ten rok. Kondensatory od sekcji zasilania CPU wymienione, wymianiony też dysk na 500GB.
Kupiona w pierwszym kwartale tego roku.

@alf
Tak, moja pomyłka, chodzi o kabel kompozytowy. RGB to dosłownie Red Green Blue :)
Chodziło Tobie pewnie o RCA.
Tak, to chinch - tak często korzystany w naszych latach młodości do wszystkiego :)
Przeze mnie najczęściej do magnetowidów.
Sam "chinche" błędnie często nazywam tylko te audio, biało lub czarno-czerwone

Jakieś wstępne konkluzje ? W co powinienem zainwestować ?

hankie

Cytat: kaiquER w Grudzień 02, 2024, 15:12Nie muszą być to akurat chińskie kable ale normalne dobre kable.
Możesz jak najbardziej kupić dobre, np produkowane małoseryjnie, polować na oryginalne - ale nie będą one w totalu kosztowały 100 czy 150 złotych. KUpisz takowy i tak (by ominąć koszta skalera, np 3 stówki) podłączysz go tylko pod przelotkę/konwerter (który i tak kosztuje) to duża szansa na zrównanie jakości do najsłabszego elementu w połączeniu.
NIestety by mieć obraz w retrokonsolach bez kompromisów (bez mrużenia oczu) podłączając go do współczesnego TV to trochę trzeba wydać. Nie wiem czy samemu nie spróbować przelotki na HDMI (w kupując w PL można by ją zwrócić w razie wu). Wiesz sygnał z dobrego kabla i tak przemielisz na konwerterze i będzie jak będzie, akurat tutaj zwykle trzeba ważyć cena/pożądany rezultat.

Wawrzino

@hankie , tak patrząc to najtaniej wyjdzie kupić jakiś stary CRT w miarę dobrym stanie ;)

JT

Cytat: Wawrzino w Grudzień 03, 2024, 10:48@hankie , tak patrząc to najtaniej wyjdzie kupić jakiś stary CRT w miarę dobrym stanie
No nie tak najtaniej, tego Xboxa trzeba czymś podłączyć do tego tv, czyli najlepszym, najdroższym i najtrudniejszym do zrobienia kablem RGB.
Wysokiej jakości kabel component łatwo zrobić z kabla component z Xboxa 360 i dalej można go podłączyć np. do Retroscalera 2x, cena to połowa GBSa, ale znowu na wejściu obraz tylko 480i/576i, na wyjściu 480p/576p, także nie wykorzystamy w pełni potencjału klocka. Dobrze i tanio nie idą razem w parze :)
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

kaiquER

No właśnie, być może do końca nie zostałem dobrze zrozumiany :) Mój telewizor ma wejście SCART więc tak czy siak podłączę tego Xboxa Classic'a czy PS2 do niego, chodzi mi o to by podłączyć go pod HDMI nie dla picu a by uzyskać lepszą rozdzielczość niż uzyskałbym podłączając po prostu na surowo tak jak pod CRT. Bo nie ma to sensu kombinować z przejściówkami skoro i tak mogę podłączyć normalnie. Chciałbym coś wycisnąć więcej. 720p/i już mi robi dobrze ;)

A jeśli nie ma łatwej drogi z Xbox'em to czy z PS2 jest jakieś pewniejsze rozwiązanie ?

hankie

Bez grubszych rozwiązań sprzętowych to na softmodzie zmienisz już na 1080i bądź lepiej chyba 720p. Kabel komponent i jazda. Za bardzo z fabrycznym sygnałem wideo nie pomodzisz, chyba że rozwiązania wyższej półki, typu Xbox HD+
https://makemhz.com/products/xboxhd
Ale 'trochę' LOL pieniędzy wydasz. Skalery 'przeliczą' Ci sygnał i podadzą na HDMI, ale też koło 3 stówek będzie, ale już to wiesz.

PS2? Najtaniej chyba modowanie konsoli to kabel komponent i GSM selector (po softmodzie)

kaiquER

Od tamtego czasu mam inny telewizor (40"), kupiłem proponowanego przez @mariusz391 adapter Bitfunx HDMI dla Xbox'a Classic - jest lepiej, bardziej czytelne litery (w menu na softmodzie to jak żyleta). Czy lepiej ustawić w ustawieniach dasha konsole na NTSC czy PAL?

Nowy telewizor ma też wejście komponent więc zaopatrzyłem się w odpowiedni kabel do PS2 - obraz zyskał na kolorach ("soczystość" :), kontrast) i jest na pewno bardziej wyraźny.
"Devil May Cry" czy "Friends", ten drugi tytuł to taki quiz z pytaniami z wiadomego serialu, jest tam trochę pytań z filmikami/urywkami w rodzaju: pokazują scenkę i "...co było dalej...?" i tu widać ogromną różnicę, już same menu i te kolorki ;D w tej grze na razie najlepiej wypada obraz. Jeszcze poeksperymentuję z czasem.
W grach odpalanych przez OPL można jeszcze kombinować z ustawieniami w GSM ale to już indywidualnie do każdej gry i nie zawsze się udaje podbić do wyższej rozdzielczości, już sama zmiana na 480p jest ok.

Sprawdzę jeszcze w niedalekiej przyszłości jak komponent wypada w porównaniu do Bitfunx'a na Xbox'ie Classic'u.

Wniosek: każde rozwiązanie lepsze od kabli chinch :)