GBS 8200 montaż wyświetlacza OLED

Zaczęty przez psmaniac, Lipiec 28, 2021, 20:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

psmaniac

Już wkrótce będę próbował zamontować wyświetlacz Oled z możliwością sterowania z menu w moim GBS 8200. Komponenty już mam, tylko wygospodaruję czas  O0.

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

psmaniac

No i gitara. Mniejszy wyświetlacz śmiga jak talala  O0

No, ale nad większym muszę trochę jeszcze popracować.

animare

Daj znać jak dopracujesz drugi ekranik, jeśli będzie jakiś mini poradnik to z chęcią zrobię taki OLED u siebie  ;).

Czyli wychodzi na to że tak na prawdę nie trzeba będzie teraz podłączać nodemcu pod wifi skoro sterowanie na Oledzie wszystko załatwi?

psmaniac

Cytat: animare w Lipiec 30, 2021, 01:06Czyli wychodzi na to że tak na prawdę nie trzeba będzie teraz podłączać nodemcu pod wifi skoro sterowanie na Oledzie wszystko załatwi?

No niestety zrobiłem zware, moja nieuwaga, człowiek się całe życie uczy. Wiadomo node delikatny,  i nie pokazuje mi hosta wifi. Czyli moduł do śmietnika. I teraz tak. Jest logo gbs przy starcie, później menu i nie moge wykonać żadnej funkcji. Zamrożone. Teraz nie wiem czy to przez uwalony układ czy też brak wifi. Luknę później jak trochę pośpię. Także być może musi być wifi.  :-\

Trzyzet

Są gdzieś schematy? Bo nie chce mi się czytać kodu co do którego pinu ma iść.

psmaniac

Cytat: Trzyzet w Lipiec 30, 2021, 03:04Są gdzieś schematy? Bo nie chce mi się czytać kodu co do którego pinu ma iść.

Tak, wszystko jest oficjalnie w modach. Zaktualizujcie soft, bo poprawili design.

https://github.com/ramapcsx2/gbs-control/wiki/OLED-Add-On-Setup-Info

bms

Tylko tam jest napisane, że mod może wywoływać zakłócenia w obrazie.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

psmaniac

Cytat: bms w Lipiec 30, 2021, 09:47Tylko tam jest napisane, że mod może wywoływać zakłócenia w obrazie.

Trzeba by po testować, ale nima jak. :o Wemos odmawia wspolpracy, po podłączeniu wyświetlacza znika wifi. Ogolnie jestem zły, że takie gówniane te moduły sa i raz działają ok, innym razem problemy z wifi. Nie wiem, trzeba by chyba karton tego kupić. Ja na razie pasuje, bo został mi tylko jeden wemos i to z exploitem ps4. Musze zamówić.

Trzyzet

Jakiś noobek to robił - ogólnie żeby enkoder dobrze działał trzeba podciągnąć sygnały z enkodera rezystorami 1k albo 10k i oddzielić enkoder od mikrokontrolera takimi samymi. Do tego wartości kondensatorów są za duże, wystarczą malutkie ceramiczne.

Taka głupotka powinna wyeliminować znaczną część zakłóceń.
Do przycisku też wypadałoby dodać rezystor podciągający 1k albo 10k.

psmaniac

Cytat: Trzyzet w Lipiec 31, 2021, 00:57Jakiś noobek to robił 

Chyba tak. Na szwabskich forach widze, maja porobione wyświetlacze i nikt nie narzeka. Kurde, zastanawiam się czy jednak tego moda nie olać. Dodatkowe kable pakować w puchę dla jakiegoś breloka ?

Trzyzet

Da się to sensownie ogarnąć, najważniejsze to przy takich sprzętach linie I2C puścić daleko od toru analogowego albo użyć ekranowanego przewodu z dwiema żyłami.

Trzyzet

Cytat: psmaniac w Lipiec 30, 2021, 08:26
Zaktualizujcie soft, bo poprawili design

Wszystko fajnie ale nie ma nic o bibliotece do ekranu, jakiej trzeba użyć?

psmaniac

Cytat: Trzyzet w Sierpień 01, 2021, 18:57Wszystko fajnie ale nie ma nic o bibliotece do ekranu, jakiej trzeba użyć?

Pobierz najnowszy soft. Zawiera stery do wyświetlacza.

Trzyzet

To tak nie działa, musiałem dociągnąć bibliotekę Adafruit OLED, wtedy poszło. Fajne menu przeglądarkowe! Oleda dorobię ale później, jak wykminię jak zrobić sensownie pochylany i obracany panel z ekranem i enkoderem.

psmaniac

Cytat: Trzyzet w Sierpień 02, 2021, 00:02To tak nie działa, musiałem dociągnąć bibliotekę Adafruit OLED, wtedy poszło. Fajne menu przeglądarkowe! Oleda dorobię ale później, jak wykminię jak zrobić sensownie pochylany i obracany panel z ekranem i enkoderem.

Ack, sorry, zapomniałem, tak tak, w arduido biblioteki 8266 OLED. No, panel jest przekozacki. Ja sam już nie wiem co robić z oledem. Musi być sensownie sprawdzony przepis, bo w końcu gbs nie wytrzyma. Dzisiaj podłączyłem mega drive i obraz skacze  ??? Zaraz polecę po forach ang. czy trzeba coś ustawiać czy co.