GBS 8200 by 3z

Zaczęty przez Trzyzet, Sierpień 30, 2020, 02:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Trzyzet

Każdy ma GBSa, mam i ja O0

Zainteresowałem się tym skalerem odkąd zobacyzłem wątek kolegi @majzok.
Zacząłem od wymyślenia najpierw jak to poskładać z dostępnych elementów. Miałem jeden wolny LM1881 ale w SMD, tak samo ESP w bardzo dużej wersji.
Postanowiłem że wylutuję najpierw przyciski funkcyjne - nie będą potrzebne, pomoże mi to zmieścić inne rzeczy na froncie od prawej strony. Przylutowałem też na stałe zwory pod potencjometrami od regulacji jasności RGB, przylutowałem dodatkowe kondensatory SMD oraz puściłem przewód do zasilania LMki.

Jak widać wyszło bardzo czysto :)
Pora złożyć LMkę, zamiast robić to jakoś na kablu czy pieprzyć się w jakiś inny sposób to przylutowałem LMkę i elementy bezpośrednio do masy PCB:

Nic tylko przylutować przewody do elementów wejściowych i można się bawić dalej. Dodałem więc układ zegarowy i ponadgabarytowe ESP32:

Tutaj widać jakie to ESP jest wielkie, całe szczęście że wywaliłem przyciski. W obydwu płytkach starałem się prowadzić jak najkrótsze przewody żeby ograniczyć maksymalnie zakłócenia, zwłaszcza dla układu zegarowego, tutaj jakiekolwiek pływanie częstotliwości rozjedzie obraz albo będzie powodowało powidoki charakterystyczne dla odtwarzaczy VHS podłączonych kablem antenowym do TV ;)
Mogłem się zastanowić nad obudową i całą resztą. zauważyłem że bez ekranowania obudowy w miejscu docelowym miałbym okropne zakłócenia od zasilaczy innych sprzętów. Wyjścia miałem dwa - Taśma miedziana wewnątrz obudowy, albo druga opcja, która przyszła mi do głowy robiąc zakupy. Mieli w markecie metalizowaną farbę miedzianą w sprayu. Nie zastanawiając się po prostu ją kupiłem i pomalowałem obudowę od wewnątrz. Całość wygląda tak:

Po wyschnięciu około 24h złożyłem wszystko do kupy, zaczynając od wklejenia gniazda scart w obudowę - kupiłem bardzo małą obudówkę i nie było już miejsca z przodu a puszczając gniazdo z tyłu przewody połączeniowe byłyby za długie. Zrobiłem foto po dodaniu złącz i wstawiając płytkę ze skalerem w swoje miejsce:

Obraz to absolutna żyleta a do tego nie przechodzą zakłócenia z dźwięku na obraz i vice versa. Złożony skaler prezentuje się tak:

I to jest jego finalne miejsce :) Jedyne co będę poprawiał to rozmieszczenie przewodów audio wewnątrz oraz dodanie adaptera VGA->HDMI z przełącznikiem jakiego wyjścia aktualnie chcę używać. No i dodałbym na front przełącznik rezystora 100 Ohm między masą a synchronizacją - z załączonym rezystorem sygnał component się krzaczy - jest pięknie zielono z powodu obliczania kolorów przy wejściu component ::)

Polecam ten skaler o ile ktoś się nie boi dłubać. Za około 150-170pln mamy skaler niemalże o jakości OSSC a do tego dostosowujący się do rozdzielczości źródła praktycznie natychmiast.

pawloosw

Jeszcze kilkantakich tematów i wchodząc na strefe poczuje się, jakbym w adresie przeglądarki wpisał elektroda.  ;)
Fajnie, że w przystępnych cenach można już mieć przyzwoity skaler video.

psmaniac

Cytat: Trzyzet w Sierpień 30, 2020, 02:35przylutowałem dodatkowe kondensatory SMD

C41 możesz spokojnie lutować zmieści się.
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

animare

Piszesz o zakłóceniu na przewodach - widzę że stosowałeś przewody z taśmy IDE. Grubość przewodów i izolacji w tym wypadku również ma znaczenie?

Trzyzet

Cytat: psmaniac w Sierpień 30, 2020, 08:09C41 możesz spokojnie lutować zmieści się.
Do wyboru jest C41 albo C43. Wybrałem 43 :)
Cytat: animare w Sierpień 30, 2020, 08:29Grubość przewodów i izolacji w tym wypadku również ma znaczenie?
Do zakłóceń - absolutnie nie. Przewody z taśmy IDE są po prostu bardzo dobrej jakości kablami i zawsze kiedy muszę lutować coś podobnego to ich używam. Po prostu przewody połączeniowe muszą być jak najkrótsze w tym wypadku, zobacz jak blisko złącza RGB dałem eurozłącze.

bms

Widzę, że większość z was mocuje clock do radiatora. Zdrowe to? U mnie radiator grzeje się jak diabli. Parzy. Mi by tam pasował wiatrak raczej.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Trzyzet

Cytat: bms w Sierpień 30, 2020, 18:03Parzy
Bardzo dziwne bo u mnie dobija do maksymalnie 47 stopni Celsjusza ???

sjdr

chyba bede musial do tego jeszcze raz usiasc i podziałać bo masz to porobione naprawde fajnie :D

do OP'a
1. Jakiego zasialcza używasz ?
2. Przerywa Ci sygnał wifi ? Autor gbs'a Rama pisze, że czasami są problemy kiedy nadaje w sygnale PAL, masz podobnie ?

Trzyzet

Hej, mój zasilacz to dedykowany 5V 2A kupiony na eBayu, z tym że miał końcówkę do chińskich tabletów więc musiałem wymienić wtyczkę na 5.5x2.1mm.
WiFi działa u mnie idealnie, co trochę dziwne O0

W ogóle tego nie widać ale obciąłem nóżkę od bieguna + zasilania w gnieździe i dodałem przełącznik między + na gnieździe a odpowiednim pinem na płytce GBSa.

sjdr

porobilem od nowa esp i lm1881 (trick ze zdarciem folii i wlutowanie uziemienia robi robote!) teraz mam to opanowane schludnie i ladnie :)

Z poczatku smigalo gitara wsio, jednak znow pojawil sie problem ze zlapaniem obrazu jak przechodzi z ntsc na pal. Na tv wyskakuje brak obrazu, robie reset adaptera vga - hdmi (mam do niego oddzielne zasilanie) i obraz sie pojawia 0.o

jutro bedzie zasilacz 5V 3A i testujemy :)

bms

sjdr, to może być wina TV. U mnie na jednym monitorze po odpaleniu full HD robi się black out i nie da się wrócić do innej rozdzielczości. Trzeba go zresetować. Na innym ekranach tego nie ma.

Tryzet, sprawdziłem temp. U mnie jest 45st. i mnie to parzy ;)