Sega Mega Drive

Zaczęty przez ufix, Kwiecień 28, 2021, 15:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

alf

Cytat: 12step w Maj 16, 2025, 21:25
Trochę się zrobił oftop, ale skoro już

@alf gry na Snesa z Super FX w kartridżu, legitne czy nie bardzo?

Oczywiście. Kilka oryginalnych gier go wykorzystywalo (np. Starfox czy Super Mario World 2).

@Morden a czemu ten Paprium jest taki drogi i nieosiągalny? Skoro to taka dobra gra i ludzie ją chcą, to czemu tego nie produkują w większej ilości na Mega Drive? Czy w ogóle to jeszcze produkują?

Morden

Cytat: alf w Maj 17, 2025, 17:25Oczywiście. Kilka oryginalnych gier go wykorzystywalo (np. Starfox czy Super Mario World 2).

12step pytał, czy uważasz to za oszustwo. Teoretycznie, dzisiaj możesz zbudować cartridge, który zawiera w sobie cały komputer i odwala więcej roboty niż sama konsola, i czy jest to w takim razie oszustwo, czy nadal gra na konsoli. Wcześniej mówiliśmy o Megadoom, w ktorego grasz za pomocą Megadrive, ale tak naprawdę grę liczy Mega Everdrive Pro, bo konsola nigdy nie dała by rady.

Myślę, że wszystko sprowadza się do tego czy dodatkowy układ tylko pomaga, czy bierze większość zadań na siebie, a konsola tylko wyświetla rezultat. Mappery zawsze tylko pomagały.

Cytat: alf w Maj 17, 2025, 17:25@Morden a czemu ten Paprium jest taki drogi i nieosiągalny? Skoro to taka dobra gra i ludzie ją chcą, to czemu tego nie produkują w większej ilości na Mega Drive? Czy w ogóle to jeszcze produkują?

Jest drogi i nieosiągalny, bo w wielkich bólach wyprodukowano ograniczoną ilość cartów. Watermelon Games zawsze ma ogromne problemy z dostarczaniem produktów, więc coś takiego jak szybkie dorobienie, bo ludzie się domagają, raczej nie wchodzi w grę. Aktualnie WM stara się od kilku lat ogarnąć produkcję Paprium na Game Gear, nowych arcade sticków, modemu dla Megadrive i całej masy innych fantów.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

retron67

To tak samo jak Vampire Apollo do Amigi to osobny byt i nie Amiga,jak inne akceleratory oparte o Rastbery Pi, coś co przekracza mocą natywny sprzęt jest osobnym bytem. Dlatego ja nie lubię takiego tuningu, bo takie coś jak gry z dysku i save state mam od 25 lat na PC i to w lepszej nie ułomnej formie,a terazniejsza scena moderska tak na prawdę robi PC z systemów 8-128 bit, ma to jakiś tam ułomny urok.

Najlepsza Amiga jest na PC,najlepsza SEGA jest na PC,najlepsze PS2 jest na PC
Stare systemy to stare systemy,mają grzechotać charkać ,płyty mają piszczeć,a stacja w Amidze zgrzytać i przyjmować wachlarz dyskietek.

Morden

Cytat: TheUrien84 w Maj 17, 2025, 17:43To tak samo jak Vampire Apollo do Amigi to osobny byt i nie Amiga

No ale tu już zupełnie zbaczamy z tematu, bo to sfera klonów jak np. konsole od Analogue. Jak doskonałe nie chciały by być, nic nie zastąpi oryginalnego sprzętu. Najlepszym tego dowodem jest Mega SG, które będąc podobno idealnym klonem FPGA nie odpalało np. Paprium i musiało otrzymać aktualizację, a emulacja YM2612 nie jest idealna, co słychać np. w Overdrive 2 od Titan.

retron67

Nie bądz taki sztywny ,tutaj zawsze zbaczaliśmy z tematów. Ja zawsze miałem wyjebane w emulacje FPGA i w niczym jej nie stawiam wyżej od softwareowej. Przykładem jest groteska ,gdzie wychodzi software Retroarch na układy FPGA masło maślane i zanim się odezwiesz do Mnie ,że to co innego bo rdzenie są stricte FPGA, dla Mnie to hybryda . Nie ma żadnej przewagi w logice FPGA nad tą software . O to już tu były spory na forum, to po prostu jest inny rodzaj emulacji . Nie lepszy a "inny" a masa gier jest do tyłu za ich softwareowymi odpowiednikami . MAME jest najlepszym projektem emulacyjnym na świecie i długo to się nie zmieni.

12step

To trzeba na spokojnie, bo widzę, że Alf ma poważne braki w edukacja retrogracza  >:( 

Mappery, nie mówiąc już o tych dodatkowych układach dźwiękowych w cartach itd, to z tego co pamiętam raczej służyły do zwiększania pojemności cartów, czyli chodziło o przełączanie banków pamięci.

Super FX - no, to tu jednak wchodziła dodatkowa moc obliczeniowa.

Amiga Vampire to z tego co wiem to karta, którą wpina się do Amigi. Jeśli powiemy, że to przesada, to zrobić z Sega 32?

FPGA - nie używam póki co, ale mocno popieram. To jednak sprzętowa emulacja układów, różni się od programowego emulowania gier (a nie sprzętu).

Sprawa Papirium. Nie interesowałem się jakoś super, ale to jest z gra, która ma pojemność nieobsługiwalną dla Segi Mega Drive, dlatego cart ma w sobie układ z procesorem, który dekompresuje i zapodaje do konsoli ogromne ilości danych w postaci grafiki. Nie dziwne, że evercade tego nie emuluje, bo musiałby emulować ten układ.

Co do głupiego pytania Alfa  >:( Ogólnie wygląda to tak, że najpierw użerasz się z robieniem gry, która jest niemożliwa na docelowym sprzęcie, zbierasz kasę od ludzi, potem użerasz się z Chińczykami, żeby ci zrobili jakaś śmieszną ilość elektroniki, w międzyczasie zbierają się kilkuletnie opóźnienia, nie masz płynności finansowej, ludzie piszą, że to scam i ich oszukałeś. No słaby biznes i zdaje się, że komunikację też mieli żadną.
ore ore szabadabada amore

retron67

Ale tą gre trzyma w ukryciu nie logika grafiki ,a datenmeister chip muzyczny,póki co nikt tego rozkodować nie potrafi O0

https://github.com/ArcadeHustle/WatermelonPapriumDump

12step

Pewnie dlatego emuluje to MAME, bo bliżej temu cartowi do płyty do automatu Arcade niż grze na SMD  O0
ore ore szabadabada amore

retron67

To nie tak MAME emuluje nawet Sege Saturn

MAME emuluje wszstko najbardziej wiernie jak sie tylko da. Emulacja ta jednak jest w oparciu o CPU . Software List systemów to setki urządzeń ,w tym nawet zegarki i kalkulatory.
MESS to stare komputery i konsole ,jednak MESS jest teraz w MAME ,można to ogarnąć w jednym buildzie.

Perfect set MAME to około 50 TB (zegarki,owocówki,kalkulatory,komputery,arcade)

killy9999

Cytat: TheUrien84 w Maj 17, 2025, 20:24MAME emuluje wszstko najbardziej wiernie jak sie tylko da.
Kiedyś jeden z developerów FBNeo mówił, że zdarzało się, że ludzie zgłaszali im bugi, bo coś wyglądało inaczej niż z MAME. Po przeanalizowaniu okazywało się, że to w MAME jest błąd, nie w FBNeo.

Morden

Cytat: 12step w Maj 17, 2025, 19:50Mappery, nie mówiąc już o tych dodatkowych układach dźwiękowych w cartach itd, to z tego co pamiętam raczej służyły do zwiększania pojemności cartów, czyli chodziło o przełączanie banków pamięci.

Głównie, ale nie tylko. Zerknij sobie na MMC5 i listę usprawnień jakie wprowadza. To niezły akcelerator.

Cytat: 12step w Maj 17, 2025, 19:50Sprawa Papirium. Nie interesowałem się jakoś super, ale to jest z gra, która ma pojemność nieobsługiwalną dla Segi Mega Drive, dlatego cart ma w sobie układ z procesorem, który dekompresuje i zapodaje do konsoli ogromne ilości danych w postaci grafiki.

Super Street Fighter II, będący oficjalną grą na MD, również wykraczał poza 4MB i trzeba było zastosować bank switching. To akurat norma.

Nigdy nie uważałem rozszerzeń możliwości konsol poprzez układy w cartach za coś negatywnego. To genialny pomysł dla statycznych platform. Większość graczy z Polski ma ograną Contrę na famiklonach, ale że nie wykorzystywała ona VRC2, obecnych w wersji Japońskiej animacji plansz niestety zabrakło.

Bez nich niektóre gry po prostu nie mogły by powstać, a już na pewno nie w takiej postaci jaką znamy. Dopalane było wszystko, od dżwięku, prze grafikę, po logikę gry. Obydwie części Hayazashi Nidan Morita Shogi na Super Famicoma korzystają z procesorów wspierających inteligencję gry. Dwójka ma wbudowany ARM60, kasujący kompletnie główny procesor samego Super Famicoma. A więc można tu mówić o carcie silniejszym niż sama konsola.

alf

Cytat: Morden w Maj 17, 2025, 17:33
Cytat: alf w Maj 17, 2025, 17:25Oczywiście. Kilka oryginalnych gier go wykorzystywalo (np. Starfox czy Super Mario World 2).

12step pytał, czy uważasz to za oszustwo. Teoretycznie, dzisiaj możesz zbudować cartridge, który zawiera w sobie cały komputer i odwala więcej roboty niż sama konsola, i czy jest to w takim razie oszustwo, czy nadal gra na konsoli. Wcześniej mówiliśmy o Megadoom, w ktorego grasz za pomocą Megadrive, ale tak naprawdę grę liczy Mega Everdrive Pro, bo konsola nigdy nie dała by rady.

Rozumiem. Nigdy aż tak się nad tym nie zastanawiałem, bo tych gier z akceleracją za pomocą dodatkowych układów była garstka - mówie o konsolach 16-bitowych: SNES, SMD.

Pomijam fakt dekoderów adresów (tzw. układy MAD: https://snes.nesdev.org/wiki/MAD-1_Pinout) bo te były popularne - gry które miały save'owanie do pamieci RAM w kartridżu zwykle musiały je mieć by zapewnić konsoli odpowiednie zaadresowanie pamieci ROM i RAM na nośniku (zapewnić unikalność adresacji).

Pomijam NESa i jego mappery bo tam szybko osiagnieto sufit i w drugiej tej najlepszej fazie życia konsoli mappery były już wręcz standardem.
W przypadku NESa tych najbardziej popularnych mapperów nie uważam za oszustwo. To głównie wsparcie w obsłudze gier o wiekszej pojemności niż konsola jest normalnie w stanie zaadresować.

Są na NESa jakieś gry z fajniejszym audio - np. jedna z tych gier które bardzo lubie to Splatterhouse Wanpaku Graffiti która wykorzystuje custom mapper namco 106 który ma w sobie jakieś wyjście dźwiękowe:
https://forums.nesdev.org/viewtopic.php?t=8570

W sumie zgodze się z @Morden - dopóki te układy to wsparcie to moim zdaniem jest okey.
Chyba w latach 90tych bardzo bardzo rzadko zdarzało się, by kartridż był silniejszy od konsoli i pełnił całą rolę obliczeniową. Musiało to być wtedy bardzo drogie i nieopłacalne.

Co innego w dzisiejszych czasach - tego typu zabawy są łatwiejsze do osiągnięcia więc powstają dziwactwa pokroju Doom na NES o którym wspomnieliście, że całą robotę robi tam raspberryPi. To już dla mnie taka sztuka dla sztuki - żeby pokazać że się da, tylko ... po co ? Nie chciałoby mi się w to grać wiedząc że to taki troche potworek.

Mcin

Ostatnio wjechały mi w końcu pady do Mega Drive sensowne, wiec czas ograć tę wspaniałą bibliotekę. Pady od retro bit, te co dostały licencje i mają napis SEGA. Kabel dobry taki, 3 Metrowy, nie musze podsuwać bliżej konsoli do grania. Gra się fajnie, nie czuć zmęczenia, a trochę przeszkadza mi układ przycisków, weź tu kliknij jednocześnie A i C, ale to nie wina tej repliki a samego założenia. Wątpliwości mam tylko co do krzyżaka, szybkie przełączanie prawo-lewo czy góra-dół nie działa tak precyzyjnie jak bym chciał, a w Outrun to zmiana biegu. No ale znowu, może to wina oryginalnej technologii, nie pada, nie mam jak sprawdzić.
Z gier - Na razie Przeszedłem Zero Tolerance. Czyli doomopodobny. Ogólnie, gra na 1/3 ekranu, bezmyślni wrogowie, klatkaż w przedziale 5-15 i szczątkowa muzyka, ale super mi się spędzało czas, gdy mózg mi wypływał uchem. No i najlepsza nazwa świata. O wiele lepsze od Kileak: The Blood. Jest też wycieknięty prototyp kontynuacji, Beyond Zero tolerance, ale to na razie przerwę muszę.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

alf

Mam te pady o ktorych mowisz - ciężko je dostać, bo pojawiają sie u nas na alle takimi rzutami i też swoje kosztują (przynajmniej ~100pln za pada), dużo więcej widuje ich w wersji z usb (również polecam - wszystko to samo jeżeli chodzi o jakość plastik/przyciski, tylko elektronika inna pozwalająca na używanie tego na kompie/ps3/Switch).

Zero Tolerance totalnie nie znam, musialem olać zupełnie gdy migneło mi że to fps na 16-bitach w wersji konsolowej, które zwykle były słabiakami, maksymalnie średniakami.

Cytat: Mcin w Kwiecień 02, 2026, 22:15Wątpliwości mam tylko co do krzyżaka, szybkie przełączanie prawo-lewo czy góra-dół nie działa tak precyzyjnie jak bym chciał, a w Outrun to zmiana biegu.

To nie jest cała prawda, sporo grałem w Outrun, domyślnie bieg zmienia się przyciskiem C, na dodatek można to przestawić w opcjach gry w sekcji CONTROL, odsyłam do instrukcji:
https://www.sega.jp/genesismini2/assets/manual/pdf/US_OutRun.pdf

Krzyżaki w tych padach faktycznie wypadają średnio pod względem precyzyjności. @Leniwy używał czegoś innego z tego powodu, chyba jakieś pady od 8bitdo stylizowane na Mega Drive button layout.

Mcin

klikanie C malo fajne, jak mas gaz pod A i nie chcesz przypadkiem kliknąć B.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.