Sega Dreamcast

Zaczęty przez Janusz, Marzec 31, 2016, 20:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Bardzo fajny materiał :) Zresztą jak zawsze u Archona. Mógł jedynie wspomnieć jeszcze o Bleemcast bo w sumie to kolejne ciekawe rozwiązanie zapoczątkowane na tej konsoli.

Na plus, że nie wysilał się w dorabianie teorii czemu to nie pykło. W sumie i po latach trudno jednoznacznie stwierdzić bo sam sprzęt był bardzo udany. Wielka szkoda, że Sega zaprzepaściła ten potencjał.

hankie

Cytat: Bodzio w Grudzień 13, 2022, 08:55Wielka szkoda, że Sega zaprzepaściła ten potencjał.
Na szczęście Microsoft wypuścił Xboxa, który zachował trochę ducha Segi ;))

Megadeth

No to czekamy teraz na Sega Dreamcast Mini  ;)

Quake96

Jeśli się nie mylę to o bleemcascie już dawno zrobił osobny materiał, albo było to wspomniane w jakimś filmie, bo kojarzę coś.

JBSuper

Tak, wspominał o Bleem!'ie w którejś części Gigantycznej paczki od widza (pierwszej, albo drugiej na pewno), bo dostał takową płytę z tym emulatorem na PC. A nawiasem mówiąc, posiadam Bleemcasta do Gran Turismo 2 i robi to mega wrażenie, ale w takich warunkach w życiu bym nawet nie rozpoczął kampanii. Jedynie odpalam Arcade Mode'a od czasu do czasu dla zabawy, by zrobić sobie odskocznię :D

Atr3ju

Zagłębiam się zakamarki internetu i poznaje drobne smaczki tego co ludzie tworzą na Dreamcasta. Musze stwierdzić że Dreamcast to jest zajefajna konsola bo te wszystkie mody jakie zobaczyłem w ostatnim czasie to jest bajka. Możliwości jest tyle że głowa boli. Nawet można podkręcić procesor o 20 % prędkości jprd  ??? to jest konsola.

Atr3ju

Ktoś zna dobre zamienniki oryginalnych padów do Dreamcasta? Rozchodzi m sie o krzyżak bo w oryginalnym padzie jest tragiczny, dam w prawo i lekko dół a postać w grze już kuca i nie da sie poprawnie robić hadukenów moim Ryu. Pamietam jak około 2 - 3 lata temu latało po ogłoszeniach kilka padów zamienników ale wtedy byłem głupi i niewiedziałem że kupie sobie kiedyś Dreamcasta i że pad ma taki felerny krzyżak. Nie chce też być skazany na zakup Brooka Wingmana aby grać na Dualshocku 3 czy 4.

xzer0

Zrób sobie blueretro. Najprostszy sposób. Potrzebujesz przedłużki do DC i ESP32. Inny sposób to adapter maple megavolta - tam to podłączysz DS2 i pada do gamecube który sprawuje się najlepiej.

animare

Np blueretro i sparować dowolnego pada? https://a.aliexpress.com/_ExeQNyN

Janusz

Jedyne co mi przychodzi do głowy to StrikerDC co kiedyś robili zbiórkę na niego na Kickstarterze.
https://gamesconnection.co.uk/products/retro-fighters-strikerdc-dreamcast-controller-green
Tyle, że cenowo to wychodzi drożej niż Brook i inne adaptery, a nawet nie wiem czy idzie go normalnie dostać w Europie, poza UK.

killy9999

StrikerDC da się bez problemów zamówić z UK (https://gamesconnection.co.uk), tylko jest ryzyko trafienia na opłaty celne. Mam poczucie że coś się popsuło w tej kwestii po Nowym Roku. Wcześniej poczta doliczała tylko opłatę manipulacyjną za przesyłkę spoza UE (kwota rzędu 10PLN), a w tym roku dwie na trzy paczki z UK miałem oclone.

A co do Blueretro to ktoś może mi powiedzieć jak to działa w momencie kiedy karta pamięci powinna być włożona do pada? Wiem że do N64 są adaptery bluetooth które mają slot na kartę pamięci i wtedy można bez problemów grać dowolnym padem, ale do Dremcasta jeszcze czegoś takiego nie widziałem. Czy to w praktyce oznacza że stosując zwyczajny adapter BlueRetro rezygnujemy całkowicie z karty pamięci? Jak tak to raczej słabo.

Atr3ju

No właśnie mnie też ten problem z kartą pamięci odpycha od blueretro i wole dopłacić i mieć ten Brooka Wingdmana.

xzer0

Ja polecam maple adapter. Ma wbudowanych 16 kart VMU, poza tym można użyć myszki i klawiatury na złącze ps2, pada od PS2, pada od saturna, mega drive, saturna no i tego który sprawdza się najbardziej - od GC.