PROJECT Y AKA PAPRIUM SEGA MEGADRIVE

Zaczęty przez retron67, Wrzesień 08, 2017, 20:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

retron67

Nie zauważyłem kolizji chwytów ,z grą spędziłem już 50h . Te niuanse nie rujnują rozgrywki ,śmiało można grać. Bo tu są walone rozkminy do granicy absurdu. Gra jest do grania od już, na co czekać?

Morden

Skoro nie masz możliwości porównania z oryginałem to możesz wpakować 100h i niczego nie zauważyć, bawiąc się przy tym świetnie.

Ja nie mówię o tym kto co lubi i jak chce grać. Ja mówię o konkretnych różnicach pomiędzy wersją oryginalną a emulowaną, czy to za pomocą emu na PC czy też Everdrive na konsoli.

Wszystko o czym mówię podkreśla tylko ogromne znaczenie jakie dla gry na wielu płaszczyznach ma nieemulowany w pełni na chwilę obecną komponent.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

retron67

Cytat: Morden w Sierpień 15, 2025, 12:29
Skoro nie masz możliwości porównania z oryginałem to możesz wpakować 100h i niczego nie zauważyć, bawiąc się przy tym świetnie.

Ja nie mówię o tym kto co lubi i jak chce grać. Ja mówię o konkretnych różnicach pomiędzy wersją oryginalną a emulowaną, czy to za pomocą emu na PC czy też Everdrive na konsoli.

Wszystko o czym mówię podkreśla tylko ogromne znaczenie jakie dla gry na wielu płaszczyznach ma nieemulowany w pełni na chwilę obecną komponent.

Mam możliwość, bo lp z carta lata po całym YT . Nie do odróżnienia ,zachowanie wrogów i ich łapanie.

Morden

W ręce wrogów Fonziego wpadł prototyp modemu Megawire, za pomocą którego Paprium miało łączyć się z internetem. Oprogramowanie zostało zrzucone i udostępnione, ale niestety jest to standardowy kod z produktów Ai-Thnker. Nic co pomogło by w odkryciu tajemnic gry.

Jak wspominałem wcześniej, modem zamówiłem gdy Fonzie ruszył z Kickstarterową zbiórką na m.in. Paprium Game Gear, Grand Stick IV itd. Zobaczymy czy kiedyś przyjdzie mi połączyć Paprium z siecią. Oryginalny cartridge wyposażony jest w wejście słuchawkowe pod które podłącza się modem.

12step

ehhh i tyle zachodu żeby zrobić jedną grę?
ore ore szabadabada amore

Morden

Cytat: 12step w Sierpień 17, 2025, 20:46ehhh i tyle zachodu żeby zrobić jedną grę?

Gra jest przecież zrobiona od lat. Po prostu funkcje sieciowe nigdy nie ruszyły, bo modem finansowany był przez kolejną kampanię, z której nic się jeszcze nie urodziło. Fonzie był ambitny, i czego by o nim i o Paprium nie mówić, żadna inna gra na Megadrive nie może pochwalić się taką grafiką czy muzyką, o łączeniu się z internetem przez cartridge nie wspominając.

Morden

Jakiś pracownik Watermelona podzielił się chyba paczką z różnościami związanymi z Paprium, bo oprócz MegaWire odkopano również promocyjne mydła.

Fonzie nie szczędził pieniędzy na bombastyczny marketing i takich rzeczy powstało wiele. Oprócz mydeł były napoje energetyczne, limitowane figurki, gacie, przypinki, komiks i inne cuda.

12step

Diss na graczy z tymi mydłami :(

Cytat: Morden w Sierpień 18, 2025, 20:19Fonzie nie szczędził pieniędzy na bombastyczny marketing

Aż nie starczyło, żeby wysłać grę wszystkim tym, którzy zapłacili :(

Mcin

akat z grą online na mega drive to się mylisz, było wcześniej:
https://github.com/krikzz/BattleCity-online
a nawet dużo, dużo wcześniej :P

Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

12step

Ale on pisze o łączeniu się przez cartridge z internetem.

Morden

Cytat: Mcin w Sierpień 21, 2025, 18:24akat z grą online na mega drive to się mylisz, było wcześniej: https://github.com/krikzz/BattleCity-online a nawet dużo, dużo wcześniej :P

Cytat: 12step w Sierpień 21, 2025, 18:45Ale on pisze o łączeniu się przez cartridge z internetem.

Jak napisał już @12step, chodziło mi właśnie o samo rozwiązanie. O istnieniu modemów dla starszych konsol wiem doskonale, a część z nich nawet posiadam, ale takiego na przykład Mega Modemu nie podłączymy już do MD2 przez brak DE-9 z tyłu konsoli.

Zewnętrzny modem podpinany pod sam cartridge zapewnia kompatybilność z wszystkimi konsolami oraz klonami na których ruszy sama gra. Na dodatek, gdybyśmy żyli w alternatywnej rzeczywistości, w której Watermelon jest odpowiedzialnym wydawcą gier, mogło by powstać więcej gier korzystających z tego rozwiązania. Mniejszy koszt carta, nie trzeba pakować WiFi do środka, nie trzeba niczego łączyć kablem USB przez PC jak w przypadku Battle City, kto nie chce ten nie kupuje.

Jak dla mnie rozwiązanie świetne i przemyślane. Na dodatek zabezpieczone na przyszłość, bo nawet jeśli za 20 lat zmienią się standardy, można wymyślić nowy modem, a carta z grą interesuje tylko to, co jest na końcu wtyczki. A modemy dial-up to wiadomo o co można dzisiaj potłuc. To samo z konsolami korzystającymi z WiFi, które nie obsługują nowszych standardów zabezpieczeń.

Tak, wiem, po dwudziestu latach od premiery PSP ktoś wymyślił plugin pozwalający na łączenie się z sieciami 2.4GHz zabezpieczonymi WPA2, ale nie zawsze da się sprawę załatwić softem. Dlatego duże brawa dla Fonziego za cały pomysł, pomijając problemy Watermelona.

12step

Chyba tylko te szachy na N64 miały modem w carcie.

Morden

Cytat: 12step w Sierpień 21, 2025, 20:34Chyba tylko te szachy na N64 miały modem w carcie.

Zgadza się, ale to rozwiązanie na potrzeby jednej tylko gry, w przypadku której ta część zabawy była dodatkowo płatna. No i dzisiaj nie pogramy, bo serwery nie istnieją. Mam ten wynalazek, a dzięki pracy naszego rodaka można za pomocą tej gry po kablu sieciowym odpalać odpowiednio spreparowane homebrew.

12step

Fajnie, że ludzie mają hobby, ale pewnie nikt nie kupi szachów po japońsku tylko w tym celu, jak to pewnie nie są nawet jakieś dobre szachy. Widzę że to 20-30 usd kosztuje, ale jednak.

alf

Cytat: 12step w Sierpień 18, 2025, 20:43
Diss na graczy z tymi mydłami :(

Aż nie starczyło, żeby wysłać grę wszystkim tym, którzy zapłacili :(

Hahaha faktycznie naprodukował wiele różnych marketingowych różności a zaniedbał prawidłową dystrybucję gry  ;D