Retro PC (sprzęt do oldschoolowych gier)

Zaczęty przez pawloosw, Czerwiec 30, 2019, 16:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

hankie

@Mr Wolf
Teraz jest DDU, ale za czasów W98 używałem programu chyba Driver Cleaner. Kliknij na ten.

Btw do grania w starocie na win98 taki GeForce 2 MX styknie. Może być nawet kastrat GF4 MX, bo to tak obcięty model że wspiera chyba max Directx7;))

Mr Wolf

Poszukam takiego programu. Dobrze kojarzysz, Geforce 4MX ma wycięte wsparcie Shaderów z DirectX 8 i wspiera maksymalnie 7, ale do dwójki można starsze sterowniki zastosować. Obie wersje kosztują tyle co kebab, może dwa, więc pójdę tym tropem. FXa sobie zostawię, bo może przydać się w niektorych grach w wyższej rozdzielczości.

Stall

Pamietam, ze sam mialem problem odpalic np. Colina 2.0 na podobnym configu pod Win 98SE. Mozesz zrobic multiboot np. z Windowse ME, albo 2000. Ew. te nowsze gry odpalac na kompie pod XP, a 98 trzymac na gierki pod DOSa. W ostatecznosci zabawa w googlowanie i troubleshooting, ale to zabawa dla wytrwalych.

hankie

@Mr Wolf - @Stall w sumie też dobrze prawi. Podzielić dysk na dwie partycje. Na pierwszej i jako pierwszy zainstalować Win98, a na drugiej XP. Wsadzić GF 2 MX i do starych gier będzie pod korek. Do DOSówek można np wsadzić jakiegokoliwek Soundlbastera na PCI i bangla w zupełności. Taki budżetowy scenariusz z jakichś mentalnych przyczyn wcielałem kilkunastokrotnie ;)

mariusz391

Jako że minęło trochę czasu witam w kolejnym odcinku ,,Pimp my starego laptopa'' (nie może być tak że tylko @xzer0 tuninguje stare trupy  >:D )
Co dzisiaj mamy na tapecie?
Otóż znajomy z pracy kupił na targu rupieci ze Szwecji (,,i cóż że ze Szwecji'', jak to mawiał klasyk) za zawrotną kwotę 100 zł HP ProBook 4520s

Jak widać trochę przykurzony i usyfiony na klawiaturze, ale ogólnie ładny stan, nic nie popękane, nic nie porysowane, zawiasy całe i działające bez problemu
Cóż tam mamy w środku? Otóż siedzi tam Core i3 370M, 2GB RAM i dysk HDD250GB
Szybki SMS do znajomego z wyceną tuningu, mówi zamawiaj więc jedziemy

Części zamówione, przystępujemy do montażu a tu jednak zonk bo przy każdym odpaleniu dostajemy taki komunikat

Szybkie szukanie w Google, mówią żeby zaktualizować BIOSa. Spoko, ciekawostką jest że na stronie HP są dwa BIOSy, jeden z 2010 roku, a drugi... z 2016 roku  ::) Nie wiem co tam się wydarzyło po tylu latach, niemniej jedziemy z tym z 2016 roku. Zainstalowało się, komunikat zniknął, myślę, będzie git.
Tutaj przejdźmy do instalacji Windowsa 7 bo widać że Microsoft z każdym miesiącem próbuje zrobić wszystko by tego nie robić. Najpierw były cyrki że nie możesz zainstalować jakiejkolwiek aktualizacji jeśli nie pobierzesz dwóch z nich ręcznie + nie zainstalujesz Internet Explorer 11. Na czym obecnie polega myk? Że na fabrycznym Internet Explorer 8 NIE DA SIĘ pobrać Internet Explorer 11 bo strony Microsoftu są zablokowane na nim. Więc co teraz? Ano możesz pobrać Firefoxa, ale znowu na Windowsie 7 ostatni działający ma numer 115 ESR, a jego z IE 8 idzie TYLKO pobrać wersję 32bit. Więc musisz z drugiego komputera znaleźć Firefoxa 115 ESR 64-bit (co też nie jest proste), następnie Firefox musi być domyślną przeglądarką, potem odpalasz instalator Internet Explorer 11, który pobierze aktualizacje z Firefoxa, i dopiero pozwoli się zainstalować. To samo z Windows Security Essentials który też nie będzie działać jeśli nie pobierzesz jednego fixa i dwóch aktualizacji ręcznie. Ale pamiętajcie że celowe postarzanie produktów to tylko teoria  O0
Niemniej wracamy tam gdzie skończyliśmy, pobrałem wszystkie możliwe sterowniki, a tu jednak zonk, karta wi-fi NIE DZIAŁA
Jeszcze znowu go rozbebeszyłem (swoją drogą na tle konsumenckich HP konstrukcja tego ProBooka jest całkiem fajna, choć pierwszy raz widziałem laptop w którym łatwiej dostać się do procesora niż do dysku  ::) . Niemniej jedyny problem że wszystko jest od góry, część pod klawiaturą, część pod touchpadem) niemniej karta wi-fi jest i nikt jej nie zarąbał przez lata

Ale próba przeczyszczenia styków nic nie dała, przez kabel internet działa, wi-fi po prostu nie widzi

Więc znowu telefon do znajomego, czy woli szukać używanego zamiennika do tej karty czy brać zewnątrzną, stanęło na tym drugim

Więc ostatecznie tak prezentuje się HP po tuningu

Jak widać mamy teraz i5 540M, 8GB RAM i dysk SSD 128GB
Spytacie, ile teraz taki tuning kosztuje. Otóż odpowiadam że całe ... 113 zł, z czego połowa to sam dysk. Więc za 213 zł + 45 zł karta wi-fi mamy ciągle świetny sprzet biurowy do neta i podstawowych zadań. Czy dałoby się za to kupić coś lepszego? Zapewne tak, ale znowu i tak pewnie wymagałby też jakiegoś tuningowania choćby i dysku więc uważam że do tego do czego będzie używał go właściciel (czyli jak widze w robocie 90% czasu to olx/aliexpress/inne portale tego typu będzie mu służył jeszcze długi czas. Ja pewnie gdyby to był sprzęt dla mnie jeszcze zainwestowałbym co najmniej w naklejki spolszczające klawiaturę skandynawską albo wymienił całą jesli byłoby tanio, ale jemu pewnie nie będzie to aż tak bardzo przeszkadzało

hankie

Stary dziad ten HP a tak w miarę współcześnie wygląda, mój Elitebook 4870p z Ivy Bridge, ciut bardziej siermiężnie wygląda (ale dla mnie super). Ten znajomy na co dzień tego Win7 będzie używać? Uwielbiam recyklng, ale widzę po moim i5, że 2 rdzenie, 4 wątki to juz troszkę dyscyplina na cierpliwszych ;) Kurka złośliwość rzeczy martwych, że ot tak się wifi spaliło :P  Ostatecznie lubię recykling, niech sprzęt przed zgniatarką pochodzi jeszcze ile może, to jest ekologia.

mariusz391

Cytat: hankie w Lipiec 28, 2025, 10:01Ten znajomy na co dzień tego Win7 będzie używać? Uwielbiam recyklng, ale widzę po moim i5, że 2 rdzenie, 4 wątki to juz troszkę dyscyplina na cierpliwszych
Myślę że będzie skoro w robocie używa stacjonarki z Core i5 2-ej generacji, i chyba 10GB RAM (albo coś takiego, jakaś taka z dupy liczba bo tam są 4 sloty, ale 16GB nie chciało działać). Więc tutaj aż tak dużej różnicy na minus nie odczuje, a do jego potrzeb siedzenia na olxach/aliexpressach myślę że mu wystarczy w zupełności. Jedynie problem będzie jak Firefox utraci wsparcie dla Windowsa 7, dlatego jak już to wi-fi przyjdzie dogram mu jeszcze to
https://github.com/Eclipse-Community/r3dfox

hankie

Kurka, nie jestem członkiem PCMR - ale cholipa, w tych czasach że ludzie PRACUJĄ, siedzą zawodowo na takich maszynach to skansen.

PS Tak, wiem że jakiś czas temu pisali, że zakład mechaniczny w Gdańsku pracował na C64 xD Bo do tego jedynego zadania, spełniał się w 100% (wyważanie wałów napędowych).

mariusz391

Cytat: hankie w Lipiec 28, 2025, 12:41Kurka, nie jestem członkiem PCMR - ale cholipa, w tych czasach że ludzie PRACUJĄ, siedzą zawodowo na takich maszynach to skansen.
Typowa budżetówka, mamy też 2 inne z tego samego 2011 roku rocznika, a sam siedzę na moim prywatnym z 2010 roku i bardzo zbliżonym parametrowo do tego HP-eka. Rekordzista siedzi na byłym moim HP-eku jeszcze na Core2Duo i to też wcale nie najmocniejszym. Ale i tak wolę taki układ niż wojna o komputery, już wystarczy że te do poważnej roboty na sieciach zabezpieczonych są dwa na 8 osób i nieraz się śmialiśmy że powinniśmy jedni drugim na kolanach pracować  ::)

Mcin

Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.