Nowy laptop do 3000zł

Zaczęty przez Janusz, Lipiec 13, 2020, 15:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Ktoś poleci jakiś laptop w tej cenie może być ciut więcej bo mój chyba padł dzisiaj na amen.

Moje wymagania to:
- wydajność tyle że nie w grach bo nie zamierzam na nim w ogóle grać, tylko w montowaniu i renderowaniu filmów;
- dobre chłodzenie, najlepiej tak bym mógł na kolanach go mieć ;)
- 15 cali;
- dobra matryca ips;
- brak systemu mam swój i w sumie dysk ssd najtańszy może być lub jego brak to wezmę że starego;
- wytrzymała obudowa i zawiasy, ostatnio miałem niby ThinkPada a sypał się gorzej niż Samsung.

Jak nie konkretny model to chociaż dajcie tipy jaki procek i grafikę najlepiej.

Stall

Do renderowania filmow duzo lepiej sie sprawdzi stacjonarka (szczegolnie w takim budzecie). Masz stanowisko z monitorem dalej?

mariusz391

Jeśli nie musi być nowy brałbym coś takiego
https://amso.pl/product-pol-95058-Dell-Precision-7510-i7-6820HQ-Nvidia-Quadro-M2000M-1920x1080-Klasa-A.html
Do gier absolutnie się nie nadaje, ale z tym procesorem renderowanie będzie bezproblemowe
A biznesowe Delle z reguły dość pancerne są

Janusz

Cytat: Stall w Lipiec 13, 2020, 15:15Do renderowania filmow duzo lepiej sie sprawdzi stacjonarka (szczegolnie w takim budzecie). Masz stanowisko z monitorem dalej?

Mam, ale nie korzystam póki co. Musi być laptop. ;)

O dziwo ten mój wskrzesiłem, ale długo pewnie nie pociągnie. Ogólnie o 13:56 chyba jakby zdechł. Zero reakcji na cokolwiek. Po włączeniu tylko dioda się zapaliła, ale ani ekran ani wiatraki nic. Rozkręciłem dla picu wymieniłem pasty, dalej nic. Rozkręciłem bardziej, odłączałem wszystko i załączyłem z powrotem i ruszył. Co ciekawe mam teraz godzinę przestawioną z daty padnięcia. Ciekawe co mu odbiło.

Niemniej i tak go czeka wymiana w jakiejś perspektywie, więc temat aktualny.

Ten Dell odpada. Na pewno nie chce nic poleasingowego.

Znajomy poleca taką bestię. Brzydkie to to jak nie wiem co, ale ponoć procek z tych nowych i karta spoko, RAM można dokupić, tylko czekać na promkę jak spadnie poniżej 3k. Tylko, że matryca to nie IPS, a jakiś badziew, więc wolałbym się wstrzymać.

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/acer-laptop-nitro-5-r5-8gb-512sd-1650ti-no-os.bhtml

Wizualnie mi się z tych gamingowych tylko Lenovo Legion podoba. Ale nie wiem czy zaufam drugi raz Lenovo. Z biurowych podzespoły średnie. Ostatnio kupiłem siostrze Matebooka, niby fajny, ale brzydki i ta obudowa aluminiowa w sumie sam nie wiem czy taka dobra.

mariusz391

To widzę że jednak chcesz gamingowy
W takim razie zamiast Acera moim zdaniem lepiej wziąć Asusa, którego ja posiadam. Tylko mój ma R5, 16GB Ram i Windowsa 10
Ale model ten sam
https://www.x-kom.pl/p/492746-notebook-laptop-156-asus-tuf-gaming-fx505dt-r7-3750h-8gb-512.html

Janusz

W sumie obojętne jaki, ale chyba tylko gamingowe mają spoko procek i kartę graficzną.
Dzięki za ASUSa! Poczytam na jego temat.

Stall

Tamte lapki to niestety kiepskie chłodzenie i matryce.
Jako kompromis do montażu video bardziej przypasuje coś takiego:
https://www.x-kom.pl/p/538311-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y540-15-i5-9300h-16gb-256-gtx1650.html

GTX 1650 do renderingu tutaj wystarczy, a nie będzie się to aż tak grzało. No i ten Legion to już lepsze chłodzenie i odwzorowanie barw od wyżej wymienionych opcji.
QSV w Intelu, zależnie od oprogramowania, też zrobi robotę.

Janusz

Oooo dzięki. Nie zauważyłem, że odpisałeś, a akurat miałem wrzucić tutaj Legion tylko takiego. W sumie podobny tylko procek bez integry, RAM nie patrz bo za 1zł można dobić 16GB, ale jest i system i przede wszystkim karta graficzna to GTX 1660Ti. Póki co nie mój budżet, ale chyba lepsza opcja?

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-y540-i5-8gb-512ssd-gtx1660ti-w10.bhtml

Widzę teraz wchodzą te nowe Ryzeny. Podobno nowy Legion 5 i HP Omen 5 są jeszcze lepsze, tylko pewnie cenowo będzie grubo u nas.

Stall

Wszystko zależy, jakiego oprogramowania będziesz używał. QSV z integry daje mega boosta w niektórych aplikacjach, więc z tego bym raczej nie rezygnował. W takim configu z 1660ti to może się konkretniej grzać przy renderze, więcej ja bym raczej albo został przy 1650, który bez grania powinien być wystarczający.

No i pamiętaj, że w takim budżecie masz desktopa z i5 10400 z QSV, GTX 1660 SUPER, 16 GB 3000 CL16 RAM i SX 8200 Pro na raw do obrobki, który niszczy te lapki kompletnie wydajnościowo. Poważnie bym się zastanowił czy serio warto Ci inwestować w kolejną grzałkę, gdzie i tak nikt "na kolanie" na poważnie video raczej nie obrabia.

mariusz391

Cytat: Stall w Lipiec 17, 2020, 19:53Tamte lapki to niestety kiepskie chłodzenie i matryce.
Nie rozumiem pod jakim kątem ,,kiepskie chłodzenie''? JEDYNĄ wadą chłodzenia w Asusie jest to że na maksymalnych obrotach wyje jak odkurzacz, i to jest fakt niezaprzeczalny. Ale pod żadnym obciążeniem nie przegrzewa się, a o to przecież chodzi. Tak samo matryca moim zdaniem do zastosowań Bodzia jest w zupełności wystarczająca. Chyba że nam nie powiedział i w międzyczasie robi za grafika komputerowego i musi mieć pełne odwzorowanie RGB, bo bez tego jego dzieła nie będą wystarczająco ładne :P
Tym bardziej nie rozumiem czepiania się matrycy, skoro proponujesz lenovo który ma odświeżanie chyba 60Hz (bo ani słowa że jest wyższe), a w Asusie masz 120Hz. Co na pewno poprawia konfort nie tylko w grach, ale też w zwykłym użytkowaniu

Janusz

Aż tak obrabiał nie będę. ;) Zresztą przy stacjonarce musiałbym jednak monitor kupić dobry bo to co mam to się patrzeć nie da.

Stall

Asus jest głośny jak odkurzacz (ponad 50 db na pełnym obciążeniu, podczas renderingu nie wysiedzisz z nim w jednym pomieszczeniu) i ma kiepską matrycę (59 i 38 procent odwzorowania barw sRGB and AdobeRGB, przy 91.5% i 59.3% na Legionie). 9300h będzie szybszy od Ryzena 3750h (około 13%), a przy aplikacjach korzystających z QSV ) dużo szybszy. Zupełnie nieopłacalny pod te zastosowania względem Legiona.

mariusz391

No to własnie Lenovo jest nieopłacalne. Dokładać od tak 300 zł tylko po to bo jest cichszy i ma odrobinę lepszy procesor. A kwestie gwarancyjne też się liczą. Asus ma serwis w Polsce, Lenovo w Niemczech. Absolutny bezsens pchać się w coś co autorowi do niczego nie jest potrzebne, a może narobić tylko problemów w razie ,,wpadki''

Stall

Człowieku, co Ty pier... Jak ktoś będzie szukał samochodu rodzinnego, to będziesz coupé doradzał?

animare

Akurat serwis sprzętu to jest najmniejszy problem, taka Nokia z serwisem w Czechach wysyła do domu kuriera i wszystko robisz bez wychodzenia z domu. Tak działa teraz chyba większość serwisów gwarancyjnych. Co do Lenovo i jego serii Legion to dwóch znajomych z pracy kupiło na przełomie tamtego roku i raczej nie narzekają na jakiekolwiek problemy a mają je głównie do grania. Chyba nawet ten co linkował Bodzio, tylko 16gb RAM.