Lenovo Legion 5 2020 - wentylatory

Zaczęty przez Janusz, Styczeń 29, 2025, 15:15

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Zachciało mi się zaktualizować bios w laptopie i w między czasie wskoczyła jakaś nowa grubsza aktualizacja Windowsa i mam problem.

Dawno temu pisałem, że mój Lenovo Legion 5 ma taką przypadłość, że w spoczynku, jak tylko neta przeglądam to idą mu wentylatory jakby nie wiadomo co się działo. Okazało się, że to w sumie znany problem i wystarczy wyłączyć jakąś opcję Turbo Boost i voila - cisza, spokój, bez wycia nawet przy odpalonych jakiś programach typu Word.

Niestety teraz się wiatraki znów odezwały i nie wiem jak to ogarnąć. Zrobił jak zwykle po formacie to co tutaj:
https://operacjapanda.pl/2021/wylaczanie-turbo-boost-laptop-amd

I wyłączyłem Turbo Boost. Klucz musiałem edytować na nowo (pewnie aktualizacja Windowsa nadpisała stary), natomiast opcje zasilania były wyłączone (tak pewnie jak przed aktualizacją).

Teraz nie wiem czy update biosu coś namieszał czy Windows, ale może ktoś ma pomysł co ustawić by znów te wiatraki się nie załączały? Na pewno to kwestia ustawień, nie wymiany pasy czy coś. 

killy9999

Spodziewałbym się, że aktualizacja BIOSu przywraca domyślne ustawienia tegoż, więc na początek tam bym zajrzał - chyba, że już to zrobiłeś?

mariusz391

Cytat: Janusz w Styczeń 29, 2025, 15:15Teraz nie wiem czy update biosu coś namieszał czy Windows, ale może ktoś ma pomysł co ustawić by znów te wiatraki się nie załączały? Na pewno to kwestia ustawień, nie wymiany pasy czy coś. 
Jedyne co mogę napisać to ,,znam twój ból''. Też to przerabiałem w moim Asusie z tymi wiatrakami właczającymi się z dupy na maksa i nie wyłaczającymi się dopóki nie wyłaczysz laptopa. Bawiłem się z tymi turbo boostami, na jakiś czas był spokój a potem jeb znowu od nowa. Tylko że ja miałem tego na tyle dość że go w końcu sprzedałem i teraz mam spokój z cichutkim Dellem. Może ktoś na forum ci pomoże, ale wątpię jak nawet fora tematyczne nic mądrego nie podpowiadają w tej kwestii

Janusz

Uf, alarm odwołany. Po wyłączeniu drugi raz kompa chyba dopiero się to jakoś uaktywniło i cisza.

@mariusz391 nie dziwię się, że sprzedałeś bo sam bym tak zrobił jakby lata temu nie odkrył sposoby jak go uciszyć. Dla mnie to niepojęte było, że daję tyle kasy za niby laptop powiedzmy z ciut wyższej półki niż średniaki, a wyje 3x głośniej niż czy to mój stary ThinkPad czy nawet mój pierwszy laptop od Samsunga.

Zakładam wielu kupi taki sprzęt i postawi na nim system i nawet nie wie, że to można uciszyć w jakiś sensowny sposób.

Jeszcze zostało mi z kartami graficznymi powalczyć. Tu tez mam ten problem od początku, że normalnie jedzie na zintegrowanym Radeonie, do podstawowego działania wystarczy, ale wówczas mi wyświetla jakieś przekłamane kolory, szczególnie czerwony i niebieski/zielony i potem to muszę jakoś korygować w sterownikach czy gdzieś. Muszę sobie przypomnieć tylko gdzie bo też się to wysypało.

12step

A sprawdzałeś czy ci pasta nie wyschła? Ja tak miałem na stacjonarce i jak wymieniłem pastę to jak ręką odjął.
ore ore szabadabada amore

Megadeth

@Janusz masz tego Legiona na AMD czy Intelu? Ja też mam ten model na intelu i po formacie chodzi dużo ciszej.

Jednak i tak ja z kolei czasami mam wysyp bluescreenów na W11 na tym Legionie. Mam wrażenie, że producent totalnie olał update sterowników z W10 do W11 dla tego modelu (tzn na bank, bo na stronie lenovo pisze, ze mój legion tylko ma wsparcie sterowników do W10)

Porażka

Wawrzino

Uroki laptopów niestety, dlatego jeśli chodzi o platformę PC do wg mnie stacjonarka do pracy na co dzień, laptop ewentualnie jak coś trzeba poza domem działać.

animare

Najłatwiej test było by wykonać montując termopad ptm7950 i wtedy obejrzeć do jakich temperatur dochodzi CPU. Również mam laptopa na Intelu i w obciążeniu wychodzi na to, że zdecydowanie bardziej grzeje się CPU niż GPU. O ile w normalnej pracy wyłączenie turbo boosta to mega ulga tak w wielu grach jeśli ktoś lubi idealną płynność przy wyższych ustawieniach to klatkarz lubi chrupnąć.

Janusz

Cytat: 12step w Styczeń 29, 2025, 17:46A sprawdzałeś czy ci pasta nie wyschła? Ja tak miałem na stacjonarce i jak wymieniłem pastę to jak ręką odjął.

Tak jak pisałem, w tym temacie to na bank kwestia ustawień czegoś w Windows bo te wentylatory się załączają w zasadzie od razu po uruchomieniu systemu, a więc bez jakiegoś szczególnego obciążenia. W sensie to nie kwestia temperatur.

Cytat: Megadeth w Styczeń 29, 2025, 19:50@Janusz masz tego Legiona na AMD czy Intelu? Ja też mam ten model na intelu i po formacie chodzi dużo ciszej.

AMD Ryzen 7 4800H jak dobrze pamiętam. U mnie W11 działa fajnie, żadnych bluescreenów, tyle że teraz musiała być jakaś gruba aktualizacja i się wysypały te wentylatory. Zgadzam się jednak, że temat sterowników szybko olali. Ponoć też te nowsze biosy więcej psują niż dają, tak mi się obiło o uszy przeglądając reddita.

Cytat: animare w Styczeń 29, 2025, 20:37
Najłatwiej test było by wykonać montując termopad ptm7950 i wtedy obejrzeć do jakich temperatur dochodzi CPU. Również mam laptopa na Intelu i w obciążeniu wychodzi na to, że zdecydowanie bardziej grzeje się CPU niż GPU. O ile w normalnej pracy wyłączenie turbo boosta to mega ulga tak w wielu grach jeśli ktoś lubi idealną płynność przy wyższych ustawieniach to klatkarz lubi chrupnąć.

Mam kupionego PTM, bo chciałem czyszczenie zrobić i wymienić pastę, więc pewnie założę, ale jak wspominałem to nie kwestia z tym związana.

Kusi mnie też format systemu na świeżo, bo te aktualizacje niby powinny być ok, a mam wrażenie, że po czasie to zamula kompa bardziej.

A wentylatory mam wrażenie się częściej załączają teraz niż przedtem, więc chyba muszę jeszcze grzebać. Do tej pory ten myk z Turbo Boost wystarczał.

Janusz

Ok, nareszcie znalazłem trochę czasu by spróbować to ogarnąć.

Wiatraki dalej w spoczynku się dość często załączają, przez spoczynek mam na myśli tylko korzystanie z neta. Jak pisałem wcześniej nie było z tym problemu po wyłączeniu Turbo Boost w Windows.

1. BIOS
Zrobiłem downgrade do poprzedniej wersji i niestety mam wrażenie to nic nie dało, a więc wspominana aktualizacja BIOSu się do tego nie przyczyniła.

2. Pasta
Rozkręciłem laptopa i wreszcie go przeczyściłem, trochę kurzu było, choć bez tragedii. Pastę zamieniłem na PTMa. W sumie bez efektu.

Temperatura procka jak na screenie. Wiatraki w ruchu.

Ponieważ problem rozpoczął się po aktualizacji Windowsa 11 i to jakiejś większej bo zresetowało np. wyłączenie Turbo Boosta, to raczej jasno wychodzi, że to kwestia jakiś ustawień systemowych.

Jakiś pomysł co poza Turbo Boost w Windows pogrzebać by wszystko wróciło do tego co było? Jakieś opcje zarządzania zasilaniem pewnie wchodzą w grę.

Megadeth

Hmm, ale @Janusz wydaje mi sie, że 40 stopni to bardzo dobra temp procka w trybie spoczynku / przeglladanie neta.

Polecam czystą instalację W11. U mnie na Legionie na systemie 6 letnim wentylatory chodziły dość często, po formacie i czystej instalacji W11 z pendrive zdecydowanie jest ciszej.

mariusz391

Cytat: Janusz w Luty 23, 2025, 11:59Ponieważ problem rozpoczął się po aktualizacji Windowsa 11 i to jakiejś większej bo zresetowało np. wyłączenie Turbo Boosta, to raczej jasno wychodzi, że to kwestia jakiś ustawień systemowych.
Ja bym zrobił to co ostatnio proponowałem Megadedowi na szutboxie jeśli masz taką możliwość. Zainstaluj Windows 11 na świeżo, ale Rufusem na koncie lokalnym (w normalnym istalatorze Microsoftu jest to już niemożliwe bo wyłaczyli tą opcję). Może się okazać że to po prostu jakiś kolejny gówniany program szpiegujący pracuje gdzieś w tle i zżera zasoby przez które uruchamiają się te wentylatory. Na pewno nic poza czasem cię to nie będzie kosztowało (no chyba że jak Megaded używasz konta Microsoftu, wtedy nie ma to sensu)

Janusz

Instalka na czysto też mi chodzi po głowie, ale to ostateczność.

Wawrzino

Nie wiem jak to w laptopach obecnie wygląda, ale na stacjonarkach można ustawić krzywe obrotów wentylatorów zależnie od temperatury na procku

killy9999

Cytat: Janusz w Luty 23, 2025, 11:59Zrobiłem downgrade do poprzedniej wersji
No dobrze, ale czy ustawiłeś rzeczy w biosie tak jak były poprzednio? Upgrejdy BIOSu najczęściej resetują ustawienia do fabrycznych. Czy bawiłeś się tymi ustawieniami i tam wyłączałeś turbo boost?