Laptop do 2000 zł

Zaczęty przez For The Players, Marzec 21, 2022, 11:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

For The Players

Muszę zmienić laptopa, bo nie chce mi się już reanimować mojego trupa Asusa 12-sto letniego. Więc jeśli ktoś mógłby coś polecić w przedziale cenowym 1500-2000 zł to byłbym wdzięczny (bardziej z naciskiem na tę niższą kwotę)  ::), najlepiej z systemem. Laptop ma służyć do:
a. forum
b. allegro
c. youtube/HBO
d. bank
Allegro całe zawalone jest ofertami i nie wiadomo na co zwrócić uwagę. Nie mam upodobania do żadnej marki, jestem otwarty na propozycje.
A i przy okazji, potrzebuję też jakąś dobrą podstawkę chłodzącą, bo wszystkie co kupię to albo od razu nie działają, albo psują się po miesiącu.

hankie

Ja jestem fanem uzywanych biurowych lapkow (tych pancernych, starszych) których zazwyczaj wrzucam SSD i styka. Niech mają może dwa lata, a ja je używam kolejne cztery bezawaryjnie i zdechnąć nie chcą.

Co do podkladek - po jednej felernej używam tylko stoliczka z IKEA bambusowego, by łapek stał na twarde równej powierzchni. Nie pamiętam mojego modelu, ale kurka różnica stopnia przy normalnej pracy i ssanie przez nie baterii łapka oraz szum - niewarte. Chłodzenie czyste, pasta dobra, twarde podłoże i jest ok. Ale jak wspomniałem - nie gram na laptopie ..

mariusz391

Jak wyżej, bierz jakiegoś polisingowego laptopa biznesowego niż jakiegoś nowego śmiecia który nawet gwarancji nie wytrzyma
Tak szukając na szybko masz coś takiego za 2000 zł
https://allegro.pl/oferta/lenovo-w541-i7-4810mq-16gb-512-ssd-k1100-fhd-w10-9993988336?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=NDE2MGI4ZDEtNTk0ZS00MjFiLWE5ZmUtYTlmMTI1YWUyNzhjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=323b228f-cd41-478e-97e1-640c7e37774f
Moim zdaniem ma wszystko by bez problemu go używać jeszcze kilka lat, a jak dobrze poszukasz może coś jeszcze ciekawszego znajdziesz od Toshiby, Della
Ewentualnie mogę jeszcze polecić Lenovo Yoga 500 którą używam w pracy w wersji z ekranem 15.6 a tutaj po taniości masz 13.3
https://allegrolokalnie.pl/oferta/laptop-lenovo-yoga-50014

animare

Jeżeli musisz mieć koniecznie nowy, do pracy typowo biurowo-serialowej to siostrze w grudniu kupiłem ten i 100% spełnia oczekiwania, ogląda głównie TVN player i Netflix, czasem zagra, ale nie liczył bym że uciągnie coś ciekawego, z resztą testów takich zintegrowanych kart na YT jest pełno. Nie mniej na YT odpalałem filmiki w najwyższej dostępnej rozdzielczości czyli chyba 2160p i działały fajnie.

https://allegro.pl/oferta/laptop-asus-vivobook-14-i3-10110u-4-256gb-szary-11418151936?snapshot=MjAyMS0xMi0wN1QxNToxNzozMy41MDFaO2J1eWVyO2U0YjdkZWE1NzFiZmYwMWY5YWYwY2FkMmIzY2ZjYzA1MjUyNWRlZTI0MjRiYmQ5ZTBiN2ZlNGE3NmFkZDA3Y2Q%3D

Jedyny minus to taki że architektura nie pozwoli na zainstalowanie czegoś niższego niż Win10 ew Linux. Kupowałem bez systemu.

Jeśli zaś ma być w opcji cena-do jakości to opcje "poleasingowe' o których wspomniał @hankie i @mariusz391 są cały czas popularne i sam kilka takich laptopów w rodzinie kupowałem.

Ps. Z nowych sprzętów wszystko do 2000zł to praktycznie jedna fabryka, bebechy i wszystko różnią się tak kosmetycznie, że praktycznie nie ma szans znaleźć 'okazji'.

rafal18031988

Ja osobiście polecam wziąść coś z Outlet X-kom. Najlepsze są sztuki z regulaminowego zwrotu do 14 dni. Sprawa wygląda tak: wyszukajuesz odpowiedni sprzęt na popularnym portalu- odnajdujesz sprzedawcę X-kom i wyszukujesz sobie laptopa po frazie OUTLET.  Wybierasz co cię interesuje zamawiasz do dowolnego oddziału z odbiorem osobistym, płatność na miejscu. Możesz zamówić 2 lub 3 interesujące Cię modele i wybrać po obejrzeniu w salonie. Zdjęcia są rzetelne i podejście do klienta też. No i cena dużo niższa a w dodatku masz pełną gwarancją na sprzęt. Ja kupiłem Acer aspire 3 z procesorem i7  1165g7 za 2620zl, zobaczcie po ile one stoją

Stall

Z nowych lapków rozsądne minimum żeby to jakoś działało to coś z prockiem i3 (najlepiej jedenastej generacji) i 8 GB RAM. Używane poleasingowce poszły cenowo do gory ze względu na popyt do home office i nauki zdalnej, ale tutaj standardowo optymalne będą Thinkpady T540 i T550.
Żadna podkładka chłodząca i inne cuda do pracy biurowej nie będą potrzebne.

For The Players

Dzięki za odzew Panowie, trochę to zawęziło krąg poszukiwań. Tak więc podstawka odpada, mam twarde podłoże, grać na nim nie będę, ostatni raz chyba z 8 lat temu grałem na kompie. 13 cali też odpada, musi być ponad 15. Niby rozmiar nie ma znaczenia, ale zawsze to 2 cale więcej  ;D
Laptop nie musi być nowy, więc coś sobie wybiorę z poleasingowych.

Janusz

Jakiego byś nie brał zwróć uwagę przede wszystkim na matrycę. Ja nie wiem co oni montują teraz w tych budżetowych lapkach, ale w większości przypadków te ekrany są gorszej jakości niż ten w padzie od WiiU. Na to się patrzeć nie da... U mnie w szkole kupili teraz nowe HPki i masakra jakaś. Ja pierwsze co patrzyłem przy zakupie lapka to właśnie matryca, choć w tej cenie będzie trudno znaleźć coś dobrego chyba, za takie trzeba dać do 2,5k, a więc ponad skalę.

Swego czasu w przedziale do 2k dobrze wypadał ten Huawei https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/notebook-huawei-matebook-d15-53011ttj-i3-10110u-8gb-256ssd-int-15-6-60-w10-sil

Na plus:
+ spoko wykonanie
+ aluminiowa obudowa
+ matryca IPS

Na minus:
- klawiatura i jej rozmiar (brak numerycznych)
- kamera schowana w przycisku (dziwny kąt zbiera)
- model z 2020 roku chyba
- 8GB RAM bez możliwości rozbudowy

Do tego co napisałeś się nada :)

For The Players

Akurat te minusy co napisałeś w tym Huawei mi nie przeszkadzają.
Jeszcze takie pytanie, kupując nowego laptopa jestem skazany na Win 10? Bo przez tyle lat przyzwyczaiłem się do siódemki.

mariusz391

Cytat: For The Players w Marzec 21, 2022, 20:15Jeszcze takie pytanie, kupując nowego laptopa jestem skazany na Win 10? Bo przez tyle lat przyzwyczaiłem się do siódemki.
Raczej jesteś, to już nie te czasy jak dawniej że mam starego HP-eka (zresztą od kogoś z forum) do którego na oficjalnej stronie masz sterowniki do Windowsa 2000, XP i Visty. Teraz nikt nie projektuje sprzetów wstecz, i mimo że teoretycznie nic nie będzie stało na przeszkodzie by 7 zainstalować, tak problem niedziałających sterowników może być duży. Więc albo kupujesz używkę która ma jeszcze sterowniki pod 7, albo przyzwyczajasz się do 10, co uważam jest jedyną słuszną opcją ze względu że ten system jest bardzo podobny do 7 a przynajmniej ciągle dostaje aktualizacje zabezpieczeń. A jak sam powiedziałeś będziesz używać tego sprzetu również do banku, a w 7 takie rzeczy przestały być aktualizowane gdzieś w 2019 roku

Janusz

Wiesz co Windows 10 to standard, ale kompletnie bym się nie przejmował tym. Długo byłem zakochany w "siódemce", ale według mnie 10 dużo nie odbiega użytkowo od tego systemu. Szybko się idzie przyzwyczaić. W między czasie zaliczyłem jeszcze Windows 8.1 i wbrew opiniom też nie było źle.

Ogólnie W10 to dobry system, a aktualizacja do W11 jest warta rozważenia. Mi się podoba nowy wygląd itp. i gdyby nie jedna funkcja, którą nie wiedzieć czemu Microsoft pozbawił W11 to byłaby to najlepsza przesiadka jaką miałem.

ojciec-gracz

hankie

Przy normalnym codziennym użytkowaniu nie ma jakichś przeciwwskazań by Windy 10 nie używać. Nie ma potrzeby instalacji już wygaszonego systemu, i naprawdę spoko działa, tym bardziej jak po instalacji się chwilkę poświęci i troszkę rzeczy wyłączy.

Atr3ju

Ja tez sie troszke przymierzam do laptopa i temat mi nawet moze troszke pomoc. Rozgladam sie ogolnie za prockiem i7 bo renderowanie filmikow na jutub bo na moim 11 letnim laptopie juz mnie meczy czas mielenia tego.
Pamietaj tez o rozkladzie zlacz po lewej czy prawej bo u mnie to podstawa aby np. hdmi bylo z lewej i 2 usb z prawej.
Ogolnie jestem za lenovo, tylko teraz jest masa laptopow z grafika GF1050 ktora jest padlina i nie warto placic za ta grafike.

Janusz

Pytanie jaki budżet? Jak szukasz czegoś wydajnego to warto pomyśleć o Lenovo Legion lub HP Omen. Mi bardziej podoba się ten pierwszy i taki też wybrałem. Tutaj tak samo trzeba dokładnie popatrzeć na rozpiskę matryc, bo wrzucają różne i to nawet w tych droższych modelach. Z minusów Legion jest ciężki i ma zupełnie inny układ wejść, w sensie prawie wszystkie są wpinane z tyłu, za matrycą.