Komp dla brata - sama stacja bez grafiki do 2200

Zaczęty przez hankie, Kwiecień 13, 2021, 00:09

Poprzedni wątek - Następny wątek

hankie

Hej,

ogólnie od wczoraj robiłem tylko mały research w sprawie komputera dla brata. Jako, że na nowe współcześniejsze sprzęty wymagam doedukowania, to poprosiłbym o porady.

Założenie - kupno samej jednostki, z nowych części - dostępnych (bez kombinowania, bez alliexpress i polowania na używki). Po prostu dla brata chciałbym współczesnego kompa. Bez upiększaczy (brat ma podobne do mojego podejście), prosto - ale jako 'zdrowy kręgosłup' do późniejszej rozbudowy - niech kluczowymi elementami będzie płyta i zasilacz.Brat skutecznie gra na GeForce Now - ale na potem chcemy mieć furtkę by bezpiecznie dorzucić kartę graficzną bez wybuchu kompa.

Założenia 'techniczne:
- ~2200 PLN - sama jednostka centralna, części nowe, samodzielny montaż - najlepiej jedno źródło
- procek z iGPU - celujemy w jakieś i5 na s1200 (kart graficzna wleci pewnie za bliżej nieokreślony czas)
- 16 GB RAM
- ssd m2 ~500GB (brat ma 1TB nowe w talerzach na dane)
- obudowa prosta SilentiumPC Signum SG1 (w wersji pełna blacha, prosta i przewiewna, komp będzie pod blatem stołu)
- zasilacz raczej niemodularny (mało flaków, damy radę z cable managament) - może SilentiumPC Vero L3 600W (SPC266) (bronze cert, będzie zapas na niemocarną grafę np GTX 1650 na potem?)
- totalnie nie mam pojęcia w jaką płytę uderzyć. Dopasować technicznie ok, ale nie mam wiedzy odnośnie 'solidności' współczesnych gratów.

Pomożecie? Bo niby dobrałbym coś wg samej pewnie kompatybilności, ale bez powodu nie proszę Was o pomoc ;)

Stall

Cytat: hankie w Kwiecień 13, 2021, 00:09
może SilentiumPC Vero L3 600W
Odpuść sobie zasilacze od SPC, to chiński crap.

https://proline.pl/koszyk/4f29a935

i5 z iGPU na teraz i z zapasem pod ew. dodanie grafiki w przyszłości (tylko nie 1650, to słaba karta). Budżet nieco ponad target, ale ciężko już tutaj na czymkolwiek oszczędzić żeby wyraźnie nie tracić na jakości.

mattek

Cytat: Stall w Kwiecień 13, 2021, 02:28
Nawet ich flagowy model Supremo? Z tego co widziałem to w rankingu na Linus Tech Tips jest uwzględniony jako "Tier A".

Andrew

Cytat: Stall w Kwiecień 13, 2021, 02:28
Cytat: hankie w Kwiecień 13, 2021, 00:09
może SilentiumPC Vero L3 600W

https://proline.pl/koszyk/4f29a935

i5 z iGPU na teraz i z zapasem pod ew. dodanie grafiki w przyszłości (tylko nie 1650, to słaba karta). Budżet nieco ponad target, ale ciężko już tutaj na czymkolwiek oszczędzić żeby wyraźnie nie tracić na jakości.

SPC są bardzo dobre. Bierz śmiało.
--
PlayStation 1 | SCPH-9002
PlayStation 2 | SCPH-30004
PlayStation 2 | SCPH-50004
PlayStation 2 | SCPH-70004a
PlayStation 2 | SCPH-70004b
PlayStation 3 | CECH-2504b
PlayStation 4 | CUH-1116A

hankie

Cytat: Stall w Kwiecień 13, 2021, 02:28i5 z iGPU na teraz i z zapasem pod ew. dodanie grafiki w przyszłości (tylko nie 1650, to słaba karta). Budżet nieco ponad target, ale ciężko już tutaj na czymkolwiek oszczędzić żeby wyraźnie nie tracić na jakości.
OK czyli 1650 sobie odpuszczę, bo jak i tak ma być zakup na później to już się oszczędzi na coś lepszego, tymbardziej, że nie mamy ciśnienia, a młody ciśnie całkie owocnie jak wspomniałem na GF Now i mu to pasi. Fakt, taką bazę idzie spokojnie taniej kupić. Myślałem, żeby postawić na mobo i zasilacz.

A wiesz może na jakie mobo postawić? Bo powiem szczerze, że na s1200 jest kilka różnych... :/ Wolałbym mobo bez bajerów, a np z dobrą sekcją zasilania, ale teraz patrząc - dobre komponenty = bajery included, inaczej nie da rady ;) Czy mógłbyś wskazać typ zasilacza, bo link mi się nie otwiera?

Cytat: Andrew w Kwiecień 13, 2021, 08:42SPC są bardzo dobre. Bierz śmiało.
I tutaj też mam rozterkę. Wiem, że przynajmniej na tych nie-topowych jest chińszczyzna (n oniby Very tajwańskie). Chociaż kumpel ma 4 rok jakąś nietopową 700tkę SPC i po wymianie grafiki dalej bezproblemu - cewki nie piszczą, chodzi bezproblemu na furmarkach, podczas CPunka.
Ale i tak powiem szczerze, że totalnie jestem zakręcony w płytach. By nie kupić 'droższej' 'ładnej' tylko daltego że jest ładna ;) Komp i tak będzie pod blatem, ścianki obudowy pełne. Kable spoko zaaranżuję, będzie porządeczek - ale wizualiów żadnych nie oczekujemy ;P

Jak będzie różnica 200PLN na całości to przełknę, najwyżej mu dorzucę, odrobi w polu.

Stall

Link Ci nie działa? Mnie wsio śmiga. Klikasz link, a potem "Przejdź do koszyka..."

Zasilacze SPC bazują na niskiej jakości komponentach w stosunku do konkurencji (to chiński rebrand), niezależnie od ich ogólnego ratingu. Jakością wykonania i lutowania, użytymi komponentami, tętnieniami, trzymaniem napięć, nie mają podjazdu do sprzętu pokroju Seasonica. A że są do tego dość podobnie wycenione... wybór jest oczywisty.

hankie

OMG, działa. Dziękuję! Dam znać , mam nadzieję że ceny w 3 weeki się nie zmienią, albo czy dostępność nagle nie spadnie ;P Czy warto zmienić boxowe chłodzenie na ten cooler z koszyka? NIe będziemy procka kręcić - czy raczej chodzi o cyrkulację w obudowie? Wiem, może śmieszne pytanie z racji na tdp procka :D

Stall

Chodzi o ogólną kulturę pracy i temperatury. Warto tu dopłacić do chłodzenia jeśli budżet na to pozwala, szczególnie w dłuższej perspektywie.

hankie

Części zamówiłem dopiero w weekend, wszystko wg zaleceń Stalla - dziękuję! Tylko po drodze dodałem kartę sieciową Wifi z BT od Asusa i musiałem - z racji dostępności (głównie ta i5) podzielić zamówienia na 2 sklepy. Ale w sumie dało to nawet ciut lepsze ceny na niektórych + przycięcie na kosztach wysyłki. Wszystko w drodze.

Ogólnie myślę, że tą cenę (sprzęt nie będzie na pewno żyłowany) to będzie jakieś gotowe okienko do dalszej rozbudowy. Dodatkowo doczytałem, że Gigabyte B460M DS3H z dopiskiem V2 ma tak naprawdę chipset 470 i jak ktoś się uprze - to i 11 generację z lepszą iGPU wsadzi. Nie mówię, że to najszczęśliwsze rozwiązanie - ale jest możliwe. Aha - info na anglojęzycznym odnośniku Gigabyte i artykułach bieżących, bo w sklepach i na PL stronie o tym nie piszą. O tym też nie, że np z prockiem 11 gen nie działa wyjście DSUB (jakby co;) ) i to, że przejściówka DVI - DSUB > nie działa. Ale to i tak archaizmy, niemniej jednak ludzie się zastanawiają. W tygodniu pewnie te kilka części będziemy składać, z takimi wnętrzościami obudowa będzie baardzo przewiewna, pewnie coś napiszę ;)

UPDATE
Komp złożony jakiś czas temu, zdaję raport.
Dzięki za pomoc Stall, mogę i choć kliknę +1 punkcik!!!

Sama jednostka to z racji założenia - nic specjalnego, bez RGB, czy okna - totalnie w używaniu bratu to niepotrzebne:

A ja osobiście mam trochę bekę z wycięcia w tunelu zasilacza, tak by było naklejkę widać :D No cóż, ta obecna mało szpanerska.
Wnętrze - jakże puste, przewiewne i ascetyczne, wg założenia:

Jedyną 'awangardą' jaka wpadła to o dziwo, nienajtańsza sieciówka Asusa, z taką fikuśną magnetyczną podstawą 'antenową':  :))

Ale sieć z routera UPC śmiga 1,5x lepiej niż w poprzednio używanym laptopie.

Komp nieco oszczędnościowo, ale z furtką na jakąś rozbudowę i wcale nie tylko o grafikę. Zdemontowałem niepotrzebną klatkę na dyski 3,5 cala i dzięki temu spiąłem w tunelu na zasilacz na luzie nieużywane kable z PSU *czyli pozostałe 95%  :))
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Ogólnie chciałem schować bardziej niedawno kupiony dysk 2,5 cala, czy upiąć kabelki od  panelu obudowy, ale brat mnie powstrzymał:
CytatEj, Krzychu - przecież tego nie będzie widać ;)
Racja, to uspokoiło moją wewnętrzną sraczkę.
Na razie brać ze łzami w oczach obserwuje karty graficzne, ale póki co tonie w morzu łez i dalej sukcesywnie korzysta z GF Now.

Słowem komentarza: komputer do GeForce Now! sprawuje się znakomicie, w commonowej pracy jest wystarczająco responsywny, polecam (polecone przez Stalla) chłodzenie Arctic Freezer 34 - do niewyżyłowanych kompów i za tą cenę - rewelka! Wystarczy spojrzeć na testy i można serio niedowierzać. Poza tym jak ktoś usilnie chce to ma wtyczkę na 2 fan (i klipsy montażowe!) i można sobie push-and-pull zrobić. No i mała strzykawka (nie saszetka, o dziwo) MX-4 w komplecie. Wg producenta ogarnia do tdp 150W, w tym kompie podczas normalnej pracy to max 34 stopnie (a praca biurowa 32). Nie torturowałem, ale w CPUZ stressing procka przez 10 minut dał max 37 stopni, może potem czymś pociśniemy więcej w ramach testu.

Ale rzeknę - najważniejsze - nie trzeba części za 10k, by się dobrze bawić. Z bratem pogadać, czas spędzić, piwko wypić ;) No i przypadkiem korzystając z moich klamotów zrobić małą lekcję historii ;) No z moim ględzeniem to nie taką małą xD
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Stall

Cytat: hankie w Maj 31, 2021, 01:03
Dzięki za pomoc Stall

Nie ma sprawy. Czy mi się wydaje, czy nie ma tam dysku M.2?

hankie

Jest jest :) Tego brytana nie widać, bo go zasłania radiator CPU. Na drugiej focie po lewej od chłodzenia widać kawałeczek. BTW - przy normalnej pracy komp jest cichszy niż PS3 SuperSlim. Przy ww zwykłym teście stress w CPU-Z wentylator cpu lekko podbija obroty i tyle z szumu.

BTW - całość z wysyłkami wyniosła 2600 zł bez kilku złotówek, byłoby taniej np bez/lub z tańszą kartą wifi (nie liczyłem dodatkowego 2,5 cala dysku, który był niedawno kupiony z innej okazji).

Stall

To w takim razie rzeczywiście komp pewnie chodzi całkiem responsywnie. ;)
Przy dobrym ustawieniu wentylatorów względem targetu temperatury, powinno być całkiem cicho i nadal chłodno, i to nawet mimo dość słyszalnych w porównaniu do lepszej klasy sprzętu, wentylatorów SPC.